Министърът по еврофондовете: Без резки движения в системата

До месец правителството трябва да определи конкретните му функции

С гласовете на ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и трима независими парламентът избра кмета на Габрово Томислав Дончев за министър без портфейл, отговарящ за управление на еврофондовете

© Красимир Юскеселиев

С гласовете на ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и трима независими парламентът избра кмета на Габрово Томислав Дончев за министър без портфейл, отговарящ за управление на еврофондовете
"В къси срокове не може да се очакват революционни промени. Оттук нататък трябва да се вдигне налягането в системата, бавно и внимателно, да не би някоя ръждива тръба да се спука."
Томислав Дончев, министър по управление на еврофондовете

Без резки революционни движения в системата за усвояване на еврофондовете, намиране на добър баланс между контрола и намаляването на бюрократичния товар, нова система за плащане на експертите - това са част от ангажиментите, обявени от Томислав Дончев, новият министър без портфейл, който ще отговаря за управлението на европейските средства.


Той поиска 33-дневен толеранс, за да са налице резултати от работата му, след като в четвъртък със 130 гласа "за", 56 "против" и 7 "въздържал се" парламентът го избра за министър.
След като се ангажира, че ще запази и подобри диалога с европартньорите, Дончев заяви, че "оттук нататък трябва да се вдигне налягането в системата - бавно и внимателно, да не би някоя ръждива тръба да се спука". Обяви, че ще се стреми към система на заплащане на експертите, която да отчита персоналните им постижения. Според него за 360 или 400 лв. не могат да бъдат привлечени експерти, които да поемат "тежките отговорности".


Парламентът възложи до месец на правителството да определи функциите на новия министър. Според лидера на ДСБ Иван Костов той трябва да може да предлага на кабинета националните стратегически цели за финансиране чрез еврофондовете, да координира министрите и да гарантира изпълнението в срокове на големи проекти. Министърът трябва да може и да санкционира неспазването на националните приоритети и законовия ред, смята той. Дончев отговори, че въпросът ще санкционира, освен да координира, остава отворен.


Костов отново изложи искането на ДСБ новият министър да оглави Съвета за управление на евросредствата и да е принципал на агенцията "Одит на средствата от ЕС". Премиерът Бойко Борисов коментира, че правителството ще доразвие тази идея. По думите му новият министър ще подобри координацията при управлението на еврофондовете, а и е нужно да се носи пряка политическа отговорност.


Продължилите час и половина дебати се фокусираха върху темата за приемствеността в управлението. Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече тежка управленска грешка закриването на съществуващия в предишния кабинет пост на вицепремиер за еврофондовете, а зам.-председателят на ДПС Лютви Местан попита защо преди 8 месеца управляващите са отхвърлили идеята да има министър за евросредствата.


"Ако бях продължил с тази приемственост, и досега щях да приемствам седем спрени програми", отвърна им премиерът. Очаквах да ме подкрепите, мисля, че е коректно, когато нещо е направено в правилната посока, да бъда подкрепен, добави той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK