НБУ направи сайт за Вера Мутафчиева

ВЕРА МУТАФЧИЕВА

© Юлия Лазарова

ВЕРА МУТАФЧИЕВАНов Български университет (НБУ) направи сайт на академик Вера Мутафчиева-www.veramutafchieva.net, съобщиха от висшето училище. Той е изработен като книга, на български и на английски език, и има за цел да улесни достъпа до текстове на Мутафчиева. Поводът е рождения ден на писателката на 28 март, като представянето на страницата ще е на 25 март. Мутафчиева почина на 9 юни миналата година.


Сайтът е разделен на няколко сектора - в раздел "Биография" успоредно на официалните библиографски данни са публикувани текстове, пряко свързани с живота на писателката, нейни реакции за различни обществени събития,  диалози и думи за нейния живот. В раздел "Библиография" е публикувана избрана библиография на Вера Мутафчиева, подготвена от Мария Гарева. 


Има и раздел "Отзиви", където има колекция от интервюта. Особена част в сайта е разделът "Вера Мутафчиева в НБУ", който представя нейната връзка с университета. Страницата е разделена на две части "Библиотека акад. Вера Мутафчиева" и "Архив проф. Петър Мутафчиев" и включва библиографии на дарените на НБУ книги и архивни материали. В раздела са публикувани и пълните текстове на академичните слова, произнесени от Вера Мутафчиева в университета.


Идеята за изработването на страницата е на проф. Богдан Богданов, председател на настоятелството на НБУ, като съдействие е оказала и дъщерята на акад. Вера Мутафчиева - Рада Мутафчиева.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Достойна постъпка на НБУ. Това е цивилизовано действие. Трябва да се запазва споменът за достойните българи и българки.

  Силният човек в НБУ (проф. Богданов) би трябвало да дърпа ушите на министър Игнатов, че една реформа прави във висшето образование - по-добре да не я прави. Пълна козметика. Ако същата реформа ще се прави и в училищата, по-добре последният да загаси осветлението.

  Миша
 2. 2 Профил на Summit
  *****
  Неутрално

  Той НБУ освен сайт на Мутафчиева е правил и плонжове пред министър Емел Етем(известна още като Хептем Крадем) като и организирал международни научни конференции под вещото ръководство на тогавашният му ректор и настоящ министър на образованието Сергей Игнатов.

  Освен това има и фамозни фунадментални и изключително важни за България приложни научни разработки като изследване на миграцията на северните елени и когнитивната система "човек-компютър"!!! (само не е ясно кога ще открият в БГ първата ферма за северни елени)

  Абе частните университети в БГ са се утепали дет се вика!

 3. 3 Профил на Charely
  *****
  Неутрално

  Благодаря от името на почитателите и приятелите на Вера!

 4. 4 Профил на Гражданин
  *****
  Любопитно

  Любопитен съм дали този сайт ще предостави по-детайлна информация за агентурната дейност на Мутафчиева в КДС, премълчавана от нея въпреки цялата й словоохотливост, бивала или небивала.

 5. 5 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Лека и пръст на проф.Мутафчиева, тя бе един невероятен интелект, един човек, който (поне според мен) в много отношения бе надживял тесните рамки на времето си и на държавата в която живя.
  Мога само да се радвам на това което са направили в НБУ.Искренно се надявам да има и други подобни сайтове за бележити наши учени.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 6. 6 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":

  И още нещо. Не е възможно земното битие на един интелектуалец да се глорифицира, без при това да се търси поне получаване на цялата информация за живота и кариерата му. Особено пък когато става дума за историк... В противен случай ще остане парадоксалността на пълното мълчание на един интелектуалец за нещо, което в наши дни се счита за едно от възможно най-големите прегрешения, които един интелектуалец бимогъл да има - съдействие на репресивната машина на една брутална тоталитарна държава. Разбира се, не искам да кажа, че този проблем по подразбиране уронва авторитета на Мутафчиева, това тепърва предстои да бъде изяснено, но без яснота и глорификацията не би била възможна. А Мутафчиева имаше ищах да громи комунистите след 1989 година в публицистиката й. Редно е да научим и за това как ги е громила и преди 1989.

 7. 7 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Ех господа граждани,
  народа го е казал отдавна "За мъртвите или добро или нищо!"
  А относно проф. Мутафчиева ще кажа само че тя е била гражданин много преди Вие да се осъзнаете като такива.Тя бе истински ерудит и малко чешит.Но винаги е била гражданин.Така че преди да захапете клавиатурата помислете за кого и какво ще пишете. Защото е лесно да напишеш нещо но трудно е после да го отстояваш - ако имахте поне бегъл поглед върху живота на Вера Мутафчиева щяхте да знаете че тя е отстоявала това което е написала.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 8. 8 Профил на Гражданин
  *****
  Любопитно

  До коментар [#7] от "Цъкльо":

  Цъкльо, като историк ще ти отгговоря със следното - преди да е известна и анализирана цялата (sic!) налична информация за едно лице, не са допустими нито оценки, нито категорични свръхобобщения. А, както всички вече знаем, в биографията на Мутафчиева има празноти, които тя самата не пожела да попълни. Доколко значими са те можем само да допускаме. Пиша всичко това именно понеже имам някаква представа за живота и делото на Мутафчиева. Впрочем значимостта на много от текстовете й няма да намалее вследствие на евентуалните разкрития за характера на агентурната й дейност. Нито студиите за стопанската история на Османската империя ще олекнат, нито "Кърджалийско време" да речем. Напротив, някои други текстове може да придобият нова сила. Например "Случаят Джем", който роман може би е писан и под влияние на попадането й под прекия контрол на КДС. Драмата на интелектуалеца от епохата на Студената война има и такива измерения, но да се прикриват те е просто антиинтелектуално. Това е моята позиция на съвременен човек.

 9. 9 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Цъкльо":

  П. п. За разлика от теб аз ще продължа да си служа с аргументи и няма да допусна лични нападки. Най-сетне, премълчаването на част от историческата действителност или опитите за изтикването й от общественото влияние не е приемливо за гражданското общество, а още по-малко за един историк, автор на книги като "И Клио е муза". Затова, драги Цъкльо, глорификацията на личности, чието битие не познаваме напълно, е ирационален акт на създаване на култ към нечий авторитет.

 10. 10 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Гражданин":

  Извинявам се. Да се чете "или опитите за изтикването й от общественото внимание".

 11. 11 Профил на virgin
  *****
  Весело

  Очаква се и монография за окото на Гео Милев.

 12. 12 Профил на Мундьо
  *****
  Неутрално

  Над 13000 жертви от Стара Загора искат да я питат за паметника на сюлейман-Безумний.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK