Големите надежди: първо дело срещу заменка

Големите надежди: първо дело срещу заменка

© Спас СпасовВ близките дни се очаква стартът на първото съдебно дело за обезсилване на сделка по замяна на гори от Държавния горски фонд край морето. "Дневник" разполага с копие от исковата молба от областния управител на Варна Данчо Симеонов до Варненския районен съд срещу компанията "Сий сайд" ЕООД на Петър Крайнински.


На 5 август м.г. той е купил от бившия зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов терен от 93 дка на морския бряг, граничещ с правителствената резиденция "Евксиноград" край Варна. Имотът е придобит чрез  една от най-мащабните сделки с гори от държавния фонд, а технологията, по която е осъществена,  заслужава място в учебник. (Бел. авт. - опитите през последните дни двамата да бъдат открити за коментар удрят на камък)


Съдебният иск описва в подробности  процедурата за преодоляването на всички законови пречки пред превръщането на урбанизирана територия в държавна гора, а след това в строителен терен, но вече частен. Особено любопитна е описаната в детайли способност на държавата да мобилизира целия си ресурс, за да се самоизмами, обслужвайки частни интереси за сметка на обществените.
Над 6 млн. лв. загуба за държавата


На 26 януари 2009 г.  Явор Хайтов, бивш вътрешен зам.-министър в правителството на Костов от квотата на БЗНС на Анастасия Мозер, и съпругата му Валентина стават собственици на два имота край Варна, граничещи с елитна вилна зона.  Цената, по която държавата е определила да ги размени, е 28 лв. на кв.м. 


Първият е с площ 27 дка в местността Траката, до резиденция "Евксиноград", като според документите по сделката е оценен на 740 хил. лв. Срещу него Хайтов е дал общо 111.5 дка гори в Троян, Тетевен и Априлци, оценени на 800 хил. лв. Извършената по-късно пазарна оценка на имотите сочи, че държавната гора е струвала около 2.5 млн. лв., а частната - едва 187 хил. лв.  


С втори договор Хайтови стават собственици на други 66.5 дка пак в местността Траката, срещу които дават на държавата само 370 дка гора. Ревизията, извършена през есента на миналата година, отново показва драстични разлики с пазарните цени, като общата щета за държавата от двете заменки е изчислена на почти 6.2 млн. лв.


Както и при други извършени по този начин замени, новите собственици на луксозните терени са ги продали само след няколко месеца -  на "Сий сайд" ЕООД.


Нарушения в нарушенията


Според исковата молба на варненския областен управител към настоящия момент държавата не е загубила правата си върху първия имот, тъй като той попада в границите на стопанство "Евксиноград" и представлява публична държавна собственост, отразена в съответните актове. "Като такъв той не може да бъде обект на разпореждане или да бъде придобиван по давност", пише в документа. 


Искането си за разтрогването на сделката с двата крайморски имота Симеонов обосновава и с факта, че те попадат в т.нар. урбанизирана територия и неправомерно са били включени в горския фонд. Като порочна е определена и цялата процедура по снабдяването на Държавната агенция по горите (ДАГ) с актове за собственост върху тях и извършването на замяната им.


Документацията показва, че бившият шеф на ДАГ (от БСП) Стефан Юруков "припознава" парцела край резиденцията  като част от Държавния горски фонд едва в края на 2008 г. Формално той е актуван като частна държавна собственост от бившия областен на Варна Христо Контров (кандидат за общински съветник на ДПС през 2007 г.), независимо че територията попада в защитените зони, описани в текстовете на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


В хода на процедурата по трансформирането на терeна от държавна в частна собственост е извършено и друго "нарушение на нарушението". Съгласно ЗУЧК промяна на предназначението на земи от горския фонд с цел  застрояване може да става само ако това е  предвидено с влязъл в сила общ устройствен план  за съответната територия. Такъв план за територията на Варна и до момента няма.


А с нарушение на Закона за горите и без да бъде спазена процедура по изключване от горски фонд, придобитият от Хайтов имот е попълнен в кадастралната карта като реално съществуващ в урбанизирана територия. Попълването е извършено, преди да е дадено становище от Държавното горско стопанство във Варна дали имотът може да бъде изключен, което също е незаконно, твърдят юристите на областната администрация.  


При отказ - дубльор


В придобиването на имота край "Евксиноград" има и забавни куриози. За да бъде извършен оглед на терена и "да се установи начинът на трайното му ползване", в един и същ ден  - 25 август 2008 г., бившият шеф на областната дирекция  "Земеделие" Георги Балтаджиев е издал две заповеди с еднакъв номер, но с различно съдържание. С тях той назначава една и съща четиричленна комисия.


Във втория й вариант обаче на мястото на инж. Галя Георгиева като представител на ОД "Земеделие" - Варна, се появява името на младшия експерт Сезгин Алиев. Обяснение за подмяната дава протокола от извършения оглед - под него няма подпис на Георгиева. Вместо нея се е разписал Алиев.


Макар и още ненасрочено, предстоящото дело би могло да се превърне в сериозен тест за усилията на държавата да възстанови превърнатия в абстракция обществен интерес. Евентуалният му успех ще означава повече кураж за ревизирането на сделки с близо 17 хил. дка гори край Балчик, Варна, Несебър, Бургас и Царево, сключени ударно за няколко месеца – от април 2008 до януари 2009 г.Кое може да спаси горите


- Нищожни документи по замяната
- Неправомерно разпореждане с публична  държавна  собственост
- Включване на урбанизирана територия в горския фонд
- 15 пъти по-ниски цени от пазарните
-  Към момента на сключване на договора оценките на терените са  изтекли 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK