Загуба на секретни документи е най-честото нарушение на Закона за класифицираната информация

Нерегламентираният достъп до класифицирана информация се е увеличил през 2009 г. почти четири пъти в сравнение с 2008. Тази информация изнесе председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, която отчете работата на институцията за миналата година.
Докато през 2008 г. са установени 8 случая на нерегламентиран достъп и други нарушения, през 2009 г. броят им е 35. Маркова не назова конкретни злоупотреби, тъй като продължавали съдебните дела по тези случаи. Имало засега три осъдителни присъди, които още не са влезли в сила. Най-разпространеното нарушение на закона за защита на класифицираната информация е загубата на секретни документи - такива са  половината от 35-те случая. Това не означавало непременно, че материалите са физически унищожени, проблемът е, че ги няма там, където би трябвало да се намират. Нарушена е отчетността при ползването на класифицираната инвформация и оттам идват проблемите, коментира Маркова.


Към 31 декември 2009 г. от ДКСИ са издадени общо 3079 разрешения на служители по сигурността на информацията. През 2009 са издадени 384 разрешения, разпределени по нива: "Строго секретно" - 79, "Секретно" - 259, "Поверително" - 46.


В отговор на въпрос Цвета Маркова каза, че до момента на ДКСИ не е възлагано да провери дали съдържат класифицирана информация материалите, намерени в офиса на Алексей Петров на басейна "Спартак". Тя предположи, че такава задача ще бъде възложена на комисията.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Ама че разсеяни служители, дали така си губят и заплатите. То добре че има лоялни граждани, които връщат загубеното.

 2. 2 Профил на 007
  *****
  Неутрално

  Маасква, върни документите!
  Подземен свят, върни документите!

 3. 3 Профил на крумова
  *****
  Неутрално

  Колкото повече е щатът в държавната
  комисия по сигурността, толкова и
  вратички има за излизане на
  държавната тайна.
  Администрацията е гладна
  затова продава тайните и слага парите
  в джоба си. Държавата е с пробити
  джобове, да си зашият джобовете.

 4. 4 Профил на кмет в сянка
  *****
  Гневно

  ПО ПРАВИЛНО Е ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ ТОВА СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ А НЕ НАРУШЕНИЯ. И НА ТАЯ КИФЛА И Е ДОШЛО ВРЕМЕТО !!!

 5. 5 Профил на ЗАПОЗНАТ
  *****
  Неутрално

  ДА ЗАДАМ АЗ ЕДИН ВЪПРОС: ИМАШЕ ЛИ НУЖДА ОТ НАЗНАЧАВАНЕ НА 265 СЛУЖИТЕЛА ПО СИГУЛНОСТТА НА ИНФОРМАЦИЯТА В КЬОРАВИ И САКАТИ ОБЩИНИ? КЪМ ТЯХ КАТО ПРИБАВИМ И ОКОЛО 60 В ОБЛАСТНИТЕ АДМИНИСТРАЦИИ. И ВСИЧКИ ТЕ СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ПО ЗАКОН. В ТОЗИ И ПРАВИЛНИКА КЪМ НЕГО ЗАКОН СА ПОСОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ИМ. ЗА 7-8 ГОДИНИ НЕ ИМ СА ПРАВЕНИ НИКАКВИ ПРОВЕРКИ КАКВО И КАК РАБОТЯТ. И СЕГА - ЗАГУБЕНИ ДОКУМЕНТИ. АМА ЗА КАКВА КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ ГОВОРИМ В ОБЛАСТНИТЕ И ОБЩИНСКИ АДМИНИСТРАЦИИ, СЛЕД КАТО ДЕЙНОСТТА ИМ Е ПУБЛИЧНА И ТРЯБВА ДА Е ПРОЗРАЧНА? ТОВА ДА НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ, СВЪРЗАНА СЪС СИГУРНОСТТА И ОТБРАНАТА НА СТРАНАТА? ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ ДОКУМЕНТИ СА ЗАСЕКРЕТИЛИ КМЕТОВЕТЕ? ТАКИВА, КОИТО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ ЗАДЪЛЖАВА ДА СЕ ПУБЛИКУВАТ. ИСКАШ НЕЩО, КАЗВАТ ТИ НЕ МОЖЕ, ЩОТО Е СЛУЖЕБНА ИНФОРМАЦИЯ. АМА КОЙ И ЗАЩО Е РЕШИЛ, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ СЛУЖЕБНА? ЕТО, ЗА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ СТАВА ВЪПРОС ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ПРИВИЛЕГИИТЕ ИМ.

 6. 6 Профил на и аз да питам
  *****
  Гневно

  Тези от ДИКСИ работят само ако им поръчат ли? Иначе, ако не им се възлагат проверки, те какво си правят цял ден в службата? И те сигурно всички в тази комисия са "държавни служители" с всичките предоставени им от закона привилегии. То някой беше казал, че стига да има добра воля, законите лесно се отменят или поне променят, ама къде ти воля у управляващите ни? Те се нахъсват само когато трябва да бръкнат по-дълбоко в джоба на болния и беден човечец. Тогава нямат равни.

 7. 7 Профил на Æ
  *****
  Неутрално

  Доста интересно ще бъде да ни запознаят и с по-редките нарушения на Закона за класифицираната информация.
  Ей така. За наше спокойствие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK