Болните от паркинсон съдят Комисията по позитивния лекарствен списък

Болните от паркинсон съдят Комисията по позитивния лекарствен списък

© Юлия ЛазароваБолните от паркинсон съдят Комисията по позитивния лекарствен списък (КПЛС), съобщи "Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България".


Председателят на организацията Васил Настев, е подал жалба до Административния съд против Решение № 51/18.02.2010 на комисията.


Жалбата е във връзка с драстичното намаляване на реимбурсацията на жизнено необходими лекарства за лечение на болестта на Паркинсон. Според организацията това  ще  лиши   много болни от медикаментозна терапия, тъй като занапред ще се реимбурсират само 25% от стойността на лечението, вместо от 76-100%, както разпорежда досега наредбата.
Според промяната пациентите с Паркинсон ще трябва да доплащат до 194.74 лв. на месец за медикамент, която според техните представители ще се окаже непосилно за мнозина.


Исканията на сдружението са съдът да отмени промените в наредбата и да спре предварителното изпълнение на решението за тях. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK