Социалните осигуровки няма да се намаляват до края на 2011 г.

Социалните осигуровки няма да се намаляват до края на 2011 г.

© Надежда ЧипеваРаботодателите, синдикатите и правителството са се договорили социалните осигуровки да не се намаляват повече до края на 2011 г. Това съобщиха представителите на синдикалните и бизнес организации на пресконференция днес.


Това е една от мерките, предложени от синдикати и работодатели на правителството по време на оперативното му заседание по-рано през деня. По думите на вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров Министерският съвет е одобрил предложението.


Друга мярка, по която трите страни са постигнали съгласие, е либерализацията на инвестициите, правени от Сребърния фонд. Това означава приходите, които постъпват в него да могат да се инвестират в нискорискови корпоративни облигации в България.
Днес работодателите и синдикатите представиха пред медиите общия си пакет от 50 мерки срещу кризата. Сред най-важните са повишаването на приходите според организациите е емитирането на допълнителен вътрешен и външен дълг. Според Пламен Димитров от КНСБ от това в държавния бюджет могат да постъпят 2 млрд. евро. Друга основна мярка е приватизацията на миноритарните дялове на държавата в търговски дружества чрез Българската фондова борса.


Нова идея на работодателите е легализиране на доходите на гражданите, които не са от престъпна дейност и с които е придобито имущество. Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев това трябва да става с еднократно облагане на тези доходи, а ефектът щял да е легализирането на приходи от сивата икономика. "Ако например човек си е купил имот за 50 хил. евро с недекларирани средства, да плати 10% данък върху стойността му", обясни Данев.


За намаляване на разходите синдикатите и работодателите препоръчват ограничаване на допълнителното материално стимулиране на държавните служители от събраните такси и глоби. Предлага се да бъдат оптимизирани текущите разходи за издръжка на администрацията. Препоръчва се да се ускори отдаването на държавна и общинска собственост на концесия.


По същото време в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов представи антикризисния пакет на правителството. В момента синдикатите и работодателите обсъждат мерките си на среща с финансовия министър Симеон Дянков и здравния министър Божидар Нанев. При влизането си в сградата на КНСБ Дянков заяви, че няма да има отмяна на плоския данък. Вчера социалният министър Тотю Младенов обяви, че е добре временно данъкът да бъде отменен и да се въведе прогресивно подоходно облагане.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Внимамайте
  *****
  Весело

  А борисов знае ли? Да не приказват друго утре.

 2. 2 Профил на аз давам идея
  *****
  Неутрално

  Безработните ,вместо да получават по -малко обещетение , БТ да стане истински работодател и да ги оргатнизра да работя всеки по специалностт. За учителите да направят занимални, в администрацията да работят безработни икономисти и така. Ще има полза и за хората и за държавата.

 3. 3 Профил на Акъл море
  *****
  Любопитно

  Най-добре е друг да им напише мерките, защото се видя, че правителството нищо не може да измисли. То и с какво ли?

 4. 4 Профил на мръвояд
  *****
  Весело

  Точно синдикатите - гнездо на доносници, комунета и некадърници ще пишат икономически програми?

 5. 5 Профил на ху ю толкинг
  *****
  Неутрално

  Боко тиквата що спре да говори вече за оставки,щот виде че сите му я искат вече, е затова.

 6. 6 Профил на Demokrat
  *****
  Любопитно


  А съкращения на огромния чиновнически щат.
  За последните 8 г. неотклонно е увеличаван броя на чиновниците + полицаите.
  Докато непрекъснато намаляваха армията от 50 на 40 на 38 на 35 хиляди ( все в името на модернизацията и професионализацията и) в МВР броят расте 40 - 50 - 60 -68, незнайно колко в момента ( нали няма официална информация).
  Не броя определя качеството, а правилният подбор, законите и материялното осигъряване.
  Докато не се направят болезнените реформи част от които е да се намали осезаемо броя на бюджетните няма да има никаква обществена полза.
  трябва да се настоява за истински реформи, не преструвки в имато на рейтингите!

 7. 7 Профил на клъв
  *****
  Неутрално

  №6 - прав си.
  И още нещо - защо до края на 2011? Ако кризата е до края на 2010 ко праим?))

 8. 8 Профил на praw si
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "Demokrat":

  Е как без рейтинг бе.
  Та това за мутрата е най важно.

 9. 9 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  Извинете...ама кои работодатели са договаряли от името на бизнеса. Сигурно отново представителите на едрия бизнес , а дребния бизнес пак никой не го пита за мнението му.

 10. 10 Профил на Matrial
  *****
  Весело

  До всички тук:

  Спрете да мислите - това е приоритет
  на вожда и малоумници.

  Вие сте матриал и може само
  да цвилите от кеф , когато мутрата "мисли".

 11. 11 Профил на ипон
  *****
  Весело

  А Тиквата нали до преди съвсем скоро беше решил, че ще намалява осигуровките??? Пак 1 напред, 1 назад. Този пминистър-председател е най-голямото недоразумение

 12. 12 Профил на .
  *****
  Весело

  До коментар [#9] от "Дама Пика ":

  Мутрата каза - дребните да свирят на едрите.

 13. 13 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  Обаче фотографията към статията е ' точно в десятката ".

 14. 14 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#7] от "клъв":

  Най-малкият, ама най-малкият проблем са намаленията на осигуровките.
  Държават губи милиарди заради нереформираната си държава.
  Ако 8г имаше "растеж" заради строежите в по гори и плажове, заради изливането на тонове стомана и цимент в никому неужни хотели, молове, блокове,то сега е нужна произвеждаща икономика + ефективна държава ( здравна ситема, съдебна система, МВР, пенсионно осигуряване).

  Спасението на България са реформите!!
  Без реформи имаме наливане на вода в пясъчник.
  И обществото трябва осъзнато да настоява за реформи!
  Трябва да искаме реформи - нищо, че части от нереформираните звена ще си отидат, че ще има огромна съпротива срещу промените.

  Нали не си представяте БСП , ДПС, НДСВ да приема мълчаливо изринването от държавната хранилка на "братовчедите, снахите, и т.н." "специалисти" назначени без дипломи, способности, конкурси.

  Танов показа в митниците как се прави. Всички митничари на изпит и в резултат стотици си заминаха.
  Какво чакат от МВР. Пращайте на изпит всички. Все ще има 20 % да се уволнят поради незнание. Ето икономии.
  Имало неподготвени, немотивирани и т.н. полицаи - ами да си ходят.

  Ами ГЕРБ да променят законите, да въвеждат смислени критерии за подбор и развитие, за атестация, за недопускане на кадруване и политически назначения. Навсякъде в държавата.
  ВСС питат защо не се променят безсмислените правила за избор на съдии. И аз се питам , защо!! това не изисква промяна на конституцията.

  Защо още не са премахнати фалшивите "болници' без специалисти и техника? защтото БСП и ДПС ореваха медиите, че в горно Съселово нямало да има "болница"?


  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 15. 15 Профил на abc
  *****
  Весело

  БРАВО!!

  Данък "лукс" е наистина страхотна идея.Вместо всички да плащат,нека тези ,които имат възможност да плащат,пък другите не!!

  Браво на Дянков и Борисов!

 16. 16 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от ".":


  цитирам от статия от преди 3 дни : от 18 март :
  ---------------------------------------------------
  При антикризисната си политика българското правителство трябва да се води от подхода, че най-силните и най-богатите трябва да плащат повече.

  Това заяви председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс в интервю за БТА. Това, по думите му, е "един социален, приемлив начин" за правене на политика във време на криза. Той препоръча правителството да има куража да взима трудни решения, но да казва истината на хората.
  -------------------------------------------------

  щом шефа на ЕНП е казал, означава че не е маловажно и трябва да се вземе предвид .

  сега да не излезе , че големите работодатели са договаряли 'антикризиски мерки', които са угодни за тях, но не и за дребния бзинес който е 30 пъти повече фирми от тях .

 17. 17 Профил на тъпчо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Дама Пика ":Как кои бе гаспожа,котараците,бензинджията,банкерите,бракониерите,шпертплата.....

 18. 18 Профил на абцд
  *****
  Весело

  Преди месец пишехте,че Бойко си сменя решенията на 180 градуса ,а от години говорехте,че правителството не слуша общественото мнение(говоря за 2001-2009).

  Трябва да сте доволни за нещо,бе хора! Решават да пипат плоският данък и осигуровките, пускат слух - народа негодува - взима се друго решение!

  Така трябва да е,това е демокрация!

 19. 19 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  http://news.v2.bgnes.com/view/817281
  ------------------------------------------------------------
  Плоският данък остава, ще има данък "лукс" , заяви премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на кабинета, предаде репортер на БГНЕС.

  Взето е решение гражданите да плащат данък "лукс" за притежаването на определено имущество - автомобили над 150 конски сили и над 3000 кубика, яхти, жилища над 250 кв. м. Ще има таван за държавните заплати. "Заплатата на премиера трябва да бъде таван на държавните служители", категоричен премиера. Той посочи, че има държавни болници в които средните заплати са в размер на 35 000 лева на месец, а има и такива, където заплатите стигат до 72 000 на месец. Аз работя и събота и неделя и взимам над 3000 лева, коментира Борисов. Не се бъркам в частния сектор, допълни той. Ще се наложи и данък върху лихвата на депозити над 100 000 лв. Това, обаче, не са окончателните антикризисни мерки. Финалното решение ще бъде взето след консултациите със синдикатите и работодателите. Очаквайте подробности./БГНЕС
  --------------------------------------------------------

  да видим какъв ще е процента на данъка лукс .

 20. 20 Профил на Уточнение
  *****
  Любопитно

  Ами дано не решат да вдигат прага от 420лв-нагоре-защото аз преди като ЕТ плащах 73лв а сега са 106!

 21. 21 Профил на Дребен частник
  *****
  Неутрално

  Ох, слава тебе, Господи, че няма да намялят повече осигуровките, че от 2009 до сега един път ги намалиха от 76 лв на 100 лева, че се и напънаха със задна дата да ги намалят от 76 лева на 400 лева, та добре, че се отказаха.

  Повече такива намаления- мерси и благодарим, че няма да има!!!

 22. 22 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  имате ли левове
  лепиме тапети

 23. 23 Профил на uk33
  *****
  Неутрално

  и не само..дори ще се увеличават..

 24. 24 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  преди 20 години номенклатурите направиха реформите защото не им се служеше на работницеската класа и закриха производствата и внесоха всицко наготово от изток и запад вместо да водият преговори закоопериране да се произвеждат стоки в бьлгария и хората да са трудово заети и да имат доходи
  сега едрият бизнес го боли за пенсионерите и ниско платените работници еле пьк за безработните и социално слабите
  надежди всякакви оставете

 25. 25 Профил на bebe
  *****
  Неутрално

  Като държавен служител смятам, че не е редно да се облагат и без това мизерните възнаграждения на държавните служители от среден ранг (главен експерт и т.н) с допълнителни социални тежести. Но, едно е сигурно - трябва да има яка чистка в администрацията от некадърни връзкари, които не си стоят на мястото. Пълно е например с фиолози в министерството на външните работи и транспорта. Такива хора просто нямат място там. Да си стават даскали и да си гледат преподаването. Второ - трябва да има таван на заплатите в държавния сектор. Не може някъв сульо, който работи с европроеки да взима среден месечен доход от по 15 000 лева. Все пак той е държавен служител и работи за държавата, а не за компания "Х" или "У". Трябва все пак да има малко от малко чувство за нациоанална принадлежност и отговорност към тази държава, която изнемогва. Все пак престъпление би било от друга страна да се облагат с допълнителни данъци доходи на служители, които взимат месечно около 500 лв. чисто.

 26. 26 Профил на питащ
  *****
  Неутрално

  въпроса е за увеличението , това с намалението е ясно

 27. 27 Профил на вог
  *****
  Неутрално

  до 24„ номенклатурите станаха масони затова България заприлича на кочина.

 28. 28 Профил на tzvetanov
  tzvetanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Следя много внимателно "антикризисната програма" на правителството и въпреки това винаги успяват да ме изненадат с някоя простотия. Поредният ПР ход за "данък лукс" няма да напълни хазната. За пореден път съм "очарован" от постоянството на правителството в избрания от него курс към излизане от кризата.

 29. 29 Профил на лично мнение
  *****
  Неутрално

  Кръгом към социализма. Не богатите хора, а незаконно забогателите да се преследват и да си платят за гяволъка. Да не се посяга на доходите на всички работещи пенсионери, а само на тези,които са в бюджетната сфера, т.е. на държавната хранилка. Другите пороизвеждат блага и си плащат сто на сто всичко каквото се полага на държавата - в противен случай пак ще работят, но в сивия сектор. Кой печели от това? А бюджетните да си плащат осигуровките - всички сме равни пред закона. Ако са им малко правата да минат в частния сектор и да дерзаят. Осветляване на бизнеса, драстично рязане на бюджетни служители, разплащане на държвата с фирмите за да могат да работят и да си плащат съответните данъци - това е истината, другото е козметика.

 30. 30 Профил на На хранилката...
  *****
  Гневно

  Чиновникът, полицаят, данъчният и военният най-безочливо пушат пред Народното събрание и по площадите. Да си пушат! Цялата държава дърпа фасове в уединение на "предназначените за пушене места" и употребява цигарите като последно удоволствие, с което скоро ще се раздели. Но не прави политика от тях. Служителите на държавна издръжка обаче енергично смучат под прозорците на властта, все едно зареждат гаубица със снаряди. Протестират! Ама честно - нахални са!
  Безработицата превърна стотици хиляди души в шкарто през последната година. Поне 2 милиона българи преживяват кризата с по-ниски заплати. Трайно безработните са принудени сами да си плащат увеличените за тях здравните осигуровки, и то вече с 36 месеца назад. Социалните помощи са орязани. Учениците работят през ваканцията, студентите се издържат като сервитьори. Съботата, неделята и официалните празници се превърнаха в безкрайни делници за всички, с едно-единствено изключение - държавни служители и Парламент. Народът се опитва да оцелее при екстремалните условия и когато пуши, за пръв път пресмята колко стотинки изчезват като дим само за 3 минути. И това е агресията на кризата, която отнема правото ни да изберем - дали да пушим, или да се откажем.
  А служителите на държавна ясла тези дни демонстрират лукса да пушат протестно. Десетки хиляди левчета излетяха във въздуха като аргумент, че парите не стигат. Галените деца на държавата се тровят пред очите ни, защото трябва да си плащат сами осигуровките. Рискуват белия си дроб, тъй като ще им отнемат месечните 250 лева за представително облекло. Кашлят - ах, как кашлят, защото може да останат без семинари, обучения в курорти, премии и други глезотии, които са известни само вътре в привилегированото им общество. Държавният служител изобщо не знае какво е това честно състезание за оцеляване. Той е на поста си заради политически, роднински или приятелски протекции, а не защото е най-добър в сферата на знанията си. Най-често има твърд 8-часов работен ден. Ползва почивни станции с намаление. Живее на социален наем в общински и държавни жилища, които после може да закупи на ниски цени. Пътува безплатно в автобусите. Или се движи със служебни автомобили със зареден от държавата резервоар. Често получава подаръци, ако си свърши работата, за която взима заплата. Ако попитате един служител доволен ли е от работодателя си - държавата, той направо ще се задъха от оплаквания. И по дяволите - прав е. Карат го да премине от млечен на черен шоколад. Как да преглътне това?

 31. 31 Профил на Боко , питам те :
  *****
  Гневно

  Хей БОКО , Би лие обяснил на некачствения материал ЗА КАКВО СЛУЖАТ стотиците хиляди безделници, чучнали на държавна служба - ужким "административен капацитет" , свикнали само да лапат и да претендират, а да пълнят времето си с пиене на кафе и разпространяване на клюки ?
  Би ли обяснил за какво служат на България Агенция за информационни технологии и съобщения с 836 щатни бройки , “Държавна мрежа за сигурност и отбрана” с 950 щатни бройки или Агенция “Борба с градушките” с 723 щатни бройки ? Гражданско общество ще имаме тогава, когато се правят митинги за закриването на тези напълно излишни "структури " ! ... Или когато се иска вместо 63 000 полицаи да останат 48 000 , но екипирани , оборудвани и НАЙ-ВАЖНОТО -ФУНКЦИОНИРАЩИ , а не мързелуващи и вегитиращи ! ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK