Бизнес, синдикати и власт с общ език за кризата

Според финансовия министър има консенсус за 40 мерки, от които се очакват над 5 млрд. лв.

Зам-финансовият министър Владислав Горанов, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков обясниха на пресконференция в неделя вижданията на кабинета за антикризисните мерки

© Асен Тонев

Зам-финансовият министър Владислав Горанов, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков обясниха на пресконференция в неделя вижданията на кабинета за антикризисните меркиСлед като цяла седмица тестваха различни идеи за спешни антикризисни мерки (включително в събота социалният министър Тотю Младенов изпробва общественото мнение с варианта за премахване на плоския данък), уикендът премина в совалки между работодателските организации, синдикатите и правителството. В неделя следобед те се обединиха по повечето от предложенията (според финансовия министър Симеон Дянков: По около 80% от общите мерки на бизнеса и синдикатите веднага постигнахме консенсус).


Обсъжданията ще продължат и кабинетът трябва да пресметне финансовия ефект от мерките. Според изчисленията на социалните партньори те ще осигурят приходи за бюджета между 5 и 8 млрд. лева до края на годината. 


Финален вариант за гласуване от правителството се очаква да е готов до четвъртък, когато премиерът се завръща от посещението си в Кувейт и Катар. 
"Трябва да издържим за половин година, или за една година, в противен случай ще фалираме държавата". Този коментар на Бойко Борисов на въпрос за антикризисните мерки на кабинета в петък, даде надежда, че премиерът този път може би ще подкрепи по-сериозни реформи, за каквито бизнесът настоява.  


След неделя сигурните действия са, че: ще бъде емитиран външен и вътрешен дълг, ще има приватизация на миноритарни дялове, разпродажба на ненужното държавно имущество, което в момента се дава под наем за символични наеми, допускане на "Сребърния фонд" да инвестира в нискорискови български финансови инструменти и др.


Плоският данък остава без промяна. 


В пакета има и предложения за съвсем конкретни отрасли - като регулация на отнешенията между търговските вериги и доставчиците им. 


Идеите на правителството и социалните партньори за осигуряване на повече приходи във фиска съвпадат на 100%, каза Симеон Дянков, след като обсъди заедно с колегата си Божидар Нанев пакета на работодатели и синдикати в централата на КНСБ.


Срещата им беше веднага след извънредното оперативно заседание на кабинета в неделя, което обсъждаше над 47 правителствени мерки. Тепърва обаче ще се дебатира предложението на социалните партньори за данъчна амнистия - 10% за имоти, придобити от доходи от сивия сектор, но не и от криминална дейност. Към нея финансовото министерство е скептично.


Ведомството на Дянков не приема идеята да се премахне тавана на обезщетенията за безработица. 


Плоският данък няма да се пипа, но ще се въвежда данък "лукс", заяви Бойко Борисов. А таванът за държавните заплати той обясни с идеята никой да не получава повече от премиера. 


Пенсиите няма да се облагат, само работещите пенсионери ще се осигуряват върху трудовите си възнаграждения, каза още Борисов. "Пенсиите, социално слабите и майките с деца - не пипаме", заяви той.


По най-щекотливата за част от министрите и синдикатите тема - дали държавните служители да поемат личните си вноски към осигурителната система, Борисов даде назад. По думите му всички тези мерки ще дадат възможност "да не пипаме осигуровките до края на 2011 г., когато очакваме държавата да е излязла от кризата и тогава, когато имаме възможност да вдигаме заплатите на военните и полицаите, ще отидем и дотам - всеки да си плаща осигуровките". Финансисти от правителството обаче се усъмниха дали това ще се окаже възможно.


"Без механизъм как да увеличим приходите в бюджета ще е трудно да отложим осигуряването за собствена сметка и на държавните служители, полицаи и военни. Все още търсим решение", каза пред "Дневник" експерт от правителството.


Най-много критики събра идеята за данък "лукс". "Звучи добре като популистка идея, но просто няма да се реализира успешно", прогнозира председателят на СДС Мартин Димитров. По думите на Борисов той ще се плаща от собствениците на яхти - "по 50-60 лв. годишно", частни самолети, жилища над 250 кв.м и мощните автомобили над 150 к.с. Според други икономисти обаче този данък ще санкционира и хора по селата с големи къщи, но без реални доходи.


Еднозначно положително беше посрещната идеята за нова дългова емисия. Повечето експерти я определиха като необходима и достатъчно сериозна, за да повлияе положително. По думите на Борисов облигациите ще се емитират от "държавната банка". Пред "Дневник" източници от правителството обясниха, че е възможно и правителството, и Българската банка за развитие поотделно да емитират облигации.


В първия случай набраните средства ще финансират бюджетния дефицит, а във втория ще се използват за стимулиране на кредитирането чрез търговските банки. Икономистът и преподавател от УНСС Димитър Чобанов обаче предупреди, че "дефицитът трябва да се ограничи в разумни граници и да се вземат мерки за съкращаване на държавните разходи".


Предложението за орязване на социалните придобивки на държавните служители, сред които и полицаите и военните, предизвика и най-голям спор в рамките на самото правителство. Министър Цветан Цветанов подкрепи лично мълчаливия протест на полицейските синдикати в събота. Ден по-рано военният министър Аню Ангелов посъветва подчинените си да слушат само него и премиера, игнорирайки позициите на финансовия министър.


Цветанов предложи, вместо редовите полицаи да си поемат осигуровките, да се намалят заплатите на ръководството на министерството. В неделя част от колегите му коментираха идеята преди оперативното заседание на правителството на въпрос на журналисти дали са склонни да се режат министерски заплати, за да се компенсират полицаи. Министърът на образованието Сергей Игнатов беше "за", но регионалният Росен Плевнелиев заяви категорично несъгласие да се подкрепят служителите на МВР, докато секторът не се реформира.


Аргументирайки идеята за таван на държавните заплати, Борисов даде за пример заплатите в "Ръководство въздушно движение" и заяви, че има болници, в които средното възнаграждение на служител е 35 хил. лв. месечно, а за някои от хората в тези болници заплащането е било 72 хил. лв. Пред "Дарик радио" председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви, че максимум 20 лекари взимат подобни възнаграждения. 


"Такива болници с такава средна заплата със сигурност няма. Може би има отделни болници, в които отделни лекари да получават такава заплата. Тук става дума за най-тежките дейности, които изискват най-висока квалификация и те не са държавни служители. Това, че работят в държавна болница, не ги прави държавни служители. Те са наемни работници, както сме всички останали", каза Райчинов.


Борисов обяви и резултатите от анализ на всички министерства за договорите за обществени поръчки при предишното правителство. За 150 договора и анекси към тях за 2.158 млрд. лв. не е предвидено финансиране. Това е нарушение на законите за бюджета през 2008 и 2009 г. и е заложен капан от скрит дефицит за тази година. На въпрос защо тези договори не се обявят за нищожни Борисов отговори, че ако държавата ги прекрати, фирмите ще фалират, а служителите им ще се наредят пред социалното министерство като безработни.Работодатели опазиха плоския данък
Ден преди оперативното заседание на правителството социалният министър Тотю Младенов допусна временно отпадане на плоския данък и въвеждане на диференцирано облагане по скала от 10 до 22%. Пред Би Ти Ви в събота Младенов заяви, че така кризата ще се понесе солидарно от всички, а не от най-уязвимите групи. В неделя тезата му очаквано бе подкрепена от синдикатите, но работодателите реагираха остро против с аргумента, че най-лошият сигнал към инвеститорите е в криза да се променя данъчната философия. По-късно стана ясно, че плоският данък няма да се променя. Като вариант за омекотяване на тежестта за най-уязвимите слоеве при запазването на плоския данък синдикатите предлагат въвеждане на необлагаем минимум.
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БоБи
  *****
  Весело

  Опитват се да научат народа да не яде, то хубу ама накрая ще умре

 2. 2 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  С отношение от типа "ни по врат, ни по шия" кризата ще излезе от единият ни функционален отвор, и направо ще влезе в другия такъв.

  То бива, то може популизъм - ясно е че г-н Премиера владее играта "моето правителство няма да падне" - ама не е лошо от време на време и да премиерства -- все пак сградата на Министерски Съвет не е Холивуд.

 3. 3 Профил на Виденов
  *****
  Неутрално

  Бате да привлече Виденов в правителството и да ударят силно богаташите!
  Ей сега им падна да унищожат чорбаджиите и народните изедници!!
  Напред другари с Бате отпред!!

 4. 4 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 571 Весело

  Бойко, ако не си разбрал още РВД не е държавно предприятие, а и вече няма за точене там.

  Proud to be anonymous!!!
 5. 5 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Исках да напиша, че не е бюджетно, ама той така или иначе няма да ме разбере.

  Proud to be anonymous!!!
 6. 6 Профил на Датско червено говедо
  Датско червено говедо
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сигурен съм, че по времето на генерала тая криза щяхме току-така да я финтираме и забравиме!

  Мууу...
 7. 7 Профил на моряка
  *****
  Неутрално

  А така, по 50-60 лева данък на собствениците на яхти. Да видят те, как бедните живеят.....Пада им се този тежък данък !
  И за тези с коли над 150 коня - като нищо ще фалират и те горките.
  А стимулиране на нови работни места, производство и износ, данъчни преференции за изостанали в икономическо и демографско отношение региони - за тях кво? Там всичко наред.
  Както и в банковия сектор, където печените баби от времето на комунизма мъкнат на гърба си тежката работа за около 500-600 лв заплата и мълчат щото са на години, хубавици джиткат сайтовете за нова работа в почивката между фитнеса, а така наречените представители на "инвеститора" са в света на комунизма - та и седмични билети, осребряване на таксита, и заплати няколко К . За тях - нищо. А точно с тях президента Обама започна реформите. Уж ще ги стигаме американците....

 8. 8 Профил на тъпо обяснение
  *****
  Неутрално

  "На въпрос защо тези договори не се обявят за нищожни Борисов отговори, че ако държавата ги прекрати, фирмите ще фалират, а служителите им ще се наредят пред социалното министерство като безработни."
  Обяснението е тъпо, защото същия тоя Борисов преди 2 дни пак ни обясняваше, че тези пзри са отишли в обръчите от фирми на тройната коалиция. И навярно е прав за последното, защото корупцията беще задължителна за предишното управление и до по-големи държавни поръчки се уреждаха най-вече фирми от обръчите.

 9. 9 Профил на рейтинг
  *****
  Неутрално

  Пустият му рейтинг на Бате ще ни затрие накрая. Гъз глава затрива, ама и с рейтинга се затрива глава.

  Ей го с пушенето- некъв съмнителен тип от Етрополе ни направи за смях пред Европата, ама Бате нехае...

  Да го отнесат богаташите- ще плащат за рейтинга на Бате.

  Данък рейтинг.

 10. 10 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1078 Неутрално  От всичко предложено, само това ще донесе значими допълнителни средства : "След неделя сигурните действия са, че: ще бъде емитиран външен и вътрешен дълг, ще има приватизация на миноритарни дялове, разпродажба на ненужното държавно имущество, което в момента се дава под наем за символични наеми, допускане на "Сребърния фонд" да инвестира в нискорискови български финансови инструменти и др. ".
  Останалото е пица маргарита. Радост за матрияла без ефект върху кризата.
  Питам се, дали и кога ще се усетим колко бързо тия опукват неефективно наличното.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 11. 11 Профил на питащ
  *****
  Неутрално

  Кой е този от Етрополе, съмнителния, който ни е направил за смях пред Европа?

 12. 12 Профил на дедо
  *****
  Неутрално

  Трябват реформи в полицията, армията, здравеопазването, образованието, държавната администрация е раздута, а не популистко говорене.Това правителство не е в състояние да проведе каквито и да е било реформи в резултат на което единствения изход за излизане от кризата е правителството да си ходи.

 13. 13 Профил на БоБи
  *****
  Весело

  То само с доене на кравата не става ...
  Кравата трябва и да се храни ... иначе става бик ... а вии тоя бик може да го скъсате от ч...и ама повече няма да пусне

 14. 14 Профил на №11
  *****
  Неутрално

  От Етрополе е Емил Димитров-Софийския-оня с хилядите декари заменени гори, собственик на ловни стопанства и пътни фирми, които ровят по метрото и пътищата.От стар комунистически род и Първи братовчед е на шефа на НСО и част от обръча от фирми около Б.Борисов и Гоце.

 15. 15 Профил на перо
  *****
  Неутрално
 16. 16 Профил на Брадвата
  *****
  Неутрално

  Бойко Борисов ще бъде настанен в "луксозна" килия.Аман от популизъм и нищоправене.

 17. 17 Профил на Вейдър
  *****
  Неутрално

  Ей, голема работа сме. Неделя, а почивка няма. Аман наистина от популизъм

 18. 18 Профил на ппитащ
  *****
  Неутрално

  Не е ли този депутат Емил Димитров оня дистрибутор на цигари,който все пищеше ,че за контрабандата все са му виновни други - а пък тя днес е според Дянков около 50 %, а според експерти -в някои райони и около 70 % ? Май и нещо за някакъв имот в кв."Стрелбище" ставаше въпрос.Че и за заменки .
  Това ли този народен избраник, визиран в Европа?

 19. 19 Профил на популист
  *****
  Неутрално

  С пушенето най -пролича мизерията на популизма. А съмнителните етрополски типове ще изядат главата на Бате и рейтинга му...

  Просто идея си няма Бате колко го загази с пушенето.
  Това не е маловажна тема. Не може така популистки да се връткат.

 20. 20 Профил на Æ
  *****
  Неутрално

  Както на снимката. От ляво на дясно: Горанов, Борисов, Дянков. И от дясно на ляво да ги разпознаваме, константата е фундаментална.

 21. 21 Профил на тото
  *****
  Весело

  До дедо - Реформите що не ги направиха Станишев-Сопола-Царчока

 22. 22 Профил на SABUDETE SE
  *****
  Неутрално

  Та значи мерките които ще вземе правителството със сигурност са: 1.Да издаде облигации/което по-простичко казано е да вземе пари на заем/
  2.Ще приватизира "неефективна" държавна собственост/което значи по-ясничко че продава каквото е останало от България на смешни цени/...
  Е, за това ли ви трябваше "специалиста" от Световната Банка, трагичното шоу пред медиите и провъзгласяването Ви за незаменими???
  Хехехе...Поредните смешници със непокрито самочувствие!
  Как може да сме такива идиоти и да им се оставяме да ни лъжат???
  Събуди се народе!!!

 23. 23 Профил на питам
  *****
  Неутрално

  Имам трактор 160 к.с., ще ме обложат ли с по- високи данъци, кой ще плаща за автомобилите над 150к.с. на парламента, НСО, министерствата, съдебната власт, БПЦ, общинските кметове.

 24. 24 Профил на ха на бас
  *****
  Неутрално

  до 19 популистки

  Никой, включително Бате не се врътка популистки. Навярно го прави платено.

 25. 25 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да се намали акциза на цигарите, хазарта, горивата за да се спре контрабандата, да се стегнат митниците и съкръщения във всички държавни институции като МО, МВР и агенции.Спиране на ненужни разходи и увеличаване на приходите.Данъчно стимулиране за фирми запазили работни места.Тези мерки които се предлагат са лобистки /данъчна амнистия/ и популистки /данък лукс/ на синдикатите и нямат отношение към кризата.

  treasurer
 26. 26 Профил на лаик
  *****
  Неутрално

  КАЗИОННО ПРОВИТЕЛСТВО,КАЗИОННИ СИНДИКАТИ ОТ ДЕМБЕЛИ И ТЪРТЕИ НАГУШИЛИ СЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДА И КАЗИОНЕН БИЗНЕС ОТ ВСЕ НАШИ МОМЧЕТА-ТИЯ ЛИ ВЗИМАХТЕ РЕШЕНИЯТА,ГАРАНЦИЯ ЧЕ ВСИЧКОТО КОЕТО СТЕ ГО ВЗЕЛИ КАТО РЕШЕНИЯ ЩЕ ГО ТРОПНЕТЕ НА ГЛАВИТЕ НА БАЛЪЦИТЕ,ТЕ ДА ВИ ГО ИЗПЛАЩАТ!!!

 27. 27 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Мерките са ялови, повечето смешни. Единственото, което ще донесе пари е трупането на дълг. Не може да се говори за "ненужни" минотарни дялове, защото те трупат печалба - пример печалбата на ЕРД-тата е стотици милиони, съответно на % собственост от парите прибира и държавата.

  Сбъркана е цялата стратегия - за да се спестят пари първо трябва да се изкарат, а изкарването на парите напълно липства в мерките.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 28. 28 Профил на мафия
  *****
  Неутрално

  СИНДИКАТИ КОИТО ЗАЩИТАВАТ САМО ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ,ВСИЧКО ДРУГО Е ТОВА НО СИНДИКАТИ ЗАБРАВИ!!!

 29. 29 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  НЯМА ОТГОВОР ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА КРИЗАТА!
  НИКОЙ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ВИ КАЗВА КАК ЩЕ СЕ ПОЯВИ ОБОРОТ!
  НОКИЙ ОТ ТЯХ НЕ СВАЛЯ АКЦИЗИТЕ НА ГОРИВАТА, БИРАТА, ТЮТЮНА..
  В момента това е ядекватната мярка, защото хората спряха да пазаруват стоки. Кризата започва да прилича на изкуствената хиперинфлация на Жан Виденов с цел да не се връщат дълговете на банките.. При фалит на цял сектор от стопанството като строителството е неадекватно да се вдигат цени и данъци. Безработните са повече от обявеното. Хиперинфлацията при липса на пари ще е само привиден блясък на ужас, защото ще изгорят само пари на средната класа от градовете, но селяните си имат разсад и даже няма да разберат за какво става дума./те и без това са безработни в градския смисъл на думата/
  Обявените данъци върху скъпи коли, яхти и имоти са данък, който се събира от общините, а не от държавата... НЕ Е ЛИ ТЪПО ДА СЕ ЛЪЖЕ ИЛИ ТЕ ТОЛКОВА СИ МОГАТ?

 30. 30 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  Направо му съчуствам на Министър Дянков. Не е лесно да съживиш една умряла икономика и понеже му е ясно, че страната отвътре няма шанс за иконмически подем, е принуден да използва доста дръзки методи, за да запази баланса в бюджета и по тоя начин осигури стръвта за чуждестранните инвеститори, които според мен са най-важния фактор за "икономиката" ни. Както каза един колега преди време трябва да си внесем икономика отвън и това се опитва да стори Дянков, опитвайки се да напълни бюджета на странта, за да се повиши и кредитния и рейтинг.

  Съвсем скоро обаче тази игра на такси ще избие някъде в частния сектор, няма начин просто.. не си спомням но преди време дянков каза че ще се опита да направи България офшорна зона..това ми се струва добра цел и дано да се случи..но според мен в момента той експериментира с таксите и аз лично очаквам рязка промяна в тази политика след няколко месеца. т.е намаляване на таксите.. и съкращаване на държавни служители..

  Има нещо много тъпо в цялта тая истерия около дянков..всички са вперили поглед в него и очакват чудо..това е така защото през този измислен преход държавата си остана комунистическа, сраснала се със частния сектор и по този начин се получи един пълен абсурд на пазарна икономика.. не е лесно колеги капиталист да поеме кормилото на една комунистическа страна..трябват нерви и време иначе никога няма да се измъкнем от омагьосаната вътележка и ще тъпчем на едно място или надолу, но не и нагоре..

 31. 31 Профил на olele
  *****
  Неутрално

  Ето това е - поредната глупост! Нормално ли е при криза да не си стегнеш колана, а да плюскаш повече??
  Нормално ли е да не ти стиска да направиш каквото трябва и да се правиш на герой??
  Това е което държавата опитва да направи с тези мерки!!
  Извънредно Тъпооооо!!!

 32. 32 Профил на Брадвата
  Брадвата
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Оная жаба Желязко Христов, която се прави на синдикалист доста ще да е натрупал след като проси данъчна амнистия.И тая простотия с данък "лукс" е негова.Колко много хорица снасят членски внос за да може тоя шопар да живурка и да не прави нищо.

  treasurer
 33. 33 Профил на Rothschild
  *****
  Неутрално

  До коментар [#29] от "ГУМАТА":

  Гума тия удебелените думи подсказват, че не си чел икономика..

 34. 34 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "Брадвата":

  Дянков много добре знае какво ще се случи от подобен данък "лукс" знае че тежеста пада върху средната класа ако има такава изобщо в БГ..Абе таксите не са добра политика но той няма избор в момента се надява просто и експериментира..

 35. 35 Профил на раз коминочистач
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Раз печки, раз кюнци":Аз пък ти съчувствовам на тебе,и да те попитам взимаш ли си редовно илачите.Не мога да разбера как средноинтелигентен гражданин,може да защитава едно самовлюбено влечуго което за шест месеца разсипа страната,до степен до която и комунягите не можаха да я докарат въпреки краденето им като за последно.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  ОБИРА НА ДЕСЕТИЛЕТИЕТО, подготвен тайно от ГОСПОДАРИТЕ ВИ, прикрит всред някакви комични "мерки" за некви яхти с по 60 лв на година, за откланяне на вниманието:

  "Държавата ще продава и излишно държавно имущество чрез търгове, като целта е да бъде постигната най-добрата цена, вместо както в момента да се отдава под наем за нищожни суми."
  (а и защо ли за нищожни суми?)

  УЖАСССССССС!

  И сега за "бизнеса" и "синдикатите", дето се били разбрали ли ще ми дърдорите???

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на хах
  *****
  Неутрално

  не искате съкращения, не искате данъци, сега не искате емитиране на дълг. А какво искате?

  Що не резнат на всички от всякъде, за да няма недоволни

 40. 40 Профил на ogi
  *****
  Неутрално

  Взимат назаем пари и продават каквото могат от държавната собственост.
  Това са мерките които се взимат. Всичко друго е театър за замаскиране!

 41. 41 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Конкретни мерки?

  1. Да се изплатят парите на фирмите;
  2. Да се свалят на минималните позволени нива акцизите;
  3. Да се облекчат максимално визите за украинци и руснаци, защото идва сезона;
  4. Правителството изрично да декларира, че няма да забранява хазарта и да отрече другите налудничави идеи на Костов;
  5. Да се отменят всички приети от това правителство ненормалщини срещу бизнеса, напр. увеличаването с пъти на данъка в/у бизнес имотите, утежненията в аграрния сектор, да се спре войната срещу строителството и туризма.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 42. 42 Профил на ВНИМАНИЕ!
  *****
  Неутрално

  За какво има консенсус в тристранката? Не за съкращаване на излишни или направо ВРЕДНИ* чиновници, а за задлъжняване на бъдещите поколения за издръжката на същите тези чиновници!

  *А какво правят същите тези вредни чиновници:
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/03/21/876488_obshtestveni_poruchki_ili_obshtestveni_podaruci/

  Обществени поръчки или обществени подаръци?
  От Светлана Георгиева
  Какви услужливи и за кого закончета измислят? Ако се съди по проекто-законите на бюрократите, тройната коалиция още е на власт!

 43. 43 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "др. Иванов":

  Докторче надушвам те от 10 000 км че си комунист.. гледай си кефа в бразилия и не коментирай неща които не са от твойта епоха..

 44. 44 Профил на ogi
  *****
  Неутрално

  Ако е в криза и няма достатъчно пари един човек какво прави той??? 1.Харчи по-малко, 2.продава нещо свое или 3.взима на заем пари.
  Ако е в криза и няма достатъчно пари една държава какво прави тя???
  Харчи по-малко /като намалява разходите си
  1. съкращава чиновници, персонал или намалява парите за тях/
  2. взима на заем пари и задлъжнява или 3. продава каквото има
  Просто и ясно!!!
  Какво прави правителството ни сега??? Трагикомедия!!! Да казват по кой от тези пътища поемат и това е!! Стига са ни правили на глупаци!

 45. 45 Профил на раз коминочистач
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "Раз печки, раз кюнци":Първо спирам да тормозя биснеса или поне това което е останало от него.Връщам всички мерки свързани с здравното осигуряване в начални позиции,към датата на постъпване на правителството.Трето връщам акцизната политика към датата на встъпване.Заставям максимален брой граждани да си плащат осигуровките,става въпрос за тия дето никога не са го правили.Четвърто апелирам към бизнеса ,че ако възвърне на работа освободен служител ще му давам за година точно тия пари които му плащам като безработен,държавата така и така ще ги плаща тия пари,но поне ще има някакво производство .МОГА ДА ПИША ОЩЕ МНОГО НО НЯМА КОЙ ДА МЕ ЧУЕ,НЕ ЛИ ПА ОНОВА ПОДОБИЕ НА ФИНАНСИСТ!!!

 46. 46 Профил на ivanivanov
  ivanivanov
  Рейтинг: Неутрално

  Хаха. То мерките са само трупане на дълг и продаване с цел да се харчи повече. Поне видяха, че тъпите идеи за повишаване на данъчното бреме няма да минат. Защо не съкращават разходи? Защото хич не искат да си спират кранчето за източване на бюджетни средства, а и бая електорат си е на хранилката. И какво? Ще съберат точно нищо с тия средства. Още не връзват, че вдигане на данък с 5% може да значи не 5% повече приходи от него, а 50% по-ниски, защото вече хората няма да го плащат. Нови заеми? Гърция е добър пример до какво водят те, ако не е за инвестиране в нещо, което би носило доход нататък. ГЕРБ ще съсипят съвсем страната. То за 6 месеца вече се вижда какво могат да направят, сега обричат с тия заеми и простотии още години напред да сме на дъното.

 47. 47 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "др. Иванов":

  Карл Маркс строител на капитализмЪ..мнението ми за твоите мерки е:

 48. 48 Профил на oh, pak toz akulija
  *****
  Неутрално

  Аве, др. Иванов,
  я дай прогноза за цените на недвижимите имоти!!!!

 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Когато в кризата някой няма пари се хваща да работи, а не си прави сметка колко време ще успее да изкара пестейки, защото това време ще изтече.
  Като се съкратят 100 хил. човека какво ще спечели държавата? Първо ще започне да из изплаща безработни и ще пордължи да им плаща осигуровки, докато са безработни, а след като мине срока социални помощи. От друга страна тези 100 хил. спират да купуват и стагнацията се задълбочава.

  В криза се работи, не се пести. Не се казва на инвеститорите, че ще забраняваш казината, не провиш мораториуми върху промяната на статута на земи и не се хвалиш колко разрешителни за строеж си спрял. Още по-малко не въвеждаш рестрикции срещу туристите и туризма като цяло, когато съседите ти изливат стотици милиони или милиарди държавна помощ в сектора.
  Не плашиш хората, че ще им конфискуваш имотите, защото спират да купуват и въобще да си харчат парите тук. Не само, че не ги харчат вече тук, а даже и не ги изпращат като преводи, защото утре ще им ги изземат. Не тормозиш селяните и свободните професии със 80% увеличение на данъците, защото те се отписват от регистрите и продължават да работят.

  Ако въобще трябва да дивееш облагаш лихвите, за да излезнат парите от банките и да влезнат в оборота и под никаква форма не правиш нищо, което да извади пари от оборота.

  А колкото до Бразилия, там Дянков няма да го назначат за деловодител в министерството.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на Пред развод
  *****
  Весело

  А бре, Бойко, бре! А бре, вий нали бяхте дясна партия, бре? Как тъй ши въвеждате данък лукс за жилища над 250 м2, бре Бойко? Ееееее, каквото си видял от бой ти ТодАр не си го забравил! Пак ще се развеждаме, начи, по политико-икономически причини!

  А тая данъчна амнистия кой мошеник ти я пробута, бре Бойко? Ми как тъй ще е справедливо аз да плащам 10% корпоративен данък върху печалите си, пък после още 5% върху дивидент, пък и осигуровки и всичко и чак тогава да строя и купувам имоти, пък тия мошеници да платят 10% и то върху ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА и да са ми равни пред закона, м?!?!?! Как, бре Бойко?

  Не те ли е срам вече, бре?!

 51. 51 Профил на oh, pak toz akulija
  *****
  Неутрално

  Май др. Иванов,
  палячото на форума, остана окончателно безработен.
  А да сте виждали инж. Ганев скоро??

 52. 52 Профил на Петърчо
  *****
  Неутрално

  А, бе ако беше жив дедо ми Петър (Младенов) щеше да ви каже верното решение: Най добре е да дойдат...КОСТОВ И ХОРАТА МУ

 53. 53 Профил на hm
  *****
  Неутрално

  Ама ще трябва да се стигне и до въпроса за произхода на капиталите и до ключовия въпрос как от милиционер за няколко нощи се става милионер. Справка кюлев, тим и т.н.

 54. 54 Профил на Васил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "Раз печки, раз кюнци":
  До коментар [#44] от "ogi":

  Ето ви готови мерки.Написал ги е човекът.Природната интелигентност не е като алабализмите на всякакви дрънкала тука.

  :::
  ИНВЕСТИТОР
  Гневно
  151
  17:56
  21 мар, 2010
  Отговор
  Нямати срама бе въшливи кумуняги бездарни лапачи.Приискало ви съ да земете от богатите а вашта. Кво ши спечелите бе?Само повичи ште разсипити.Всички сте се юрнали да земати властта от ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ.Тая власт не сте я дали вий бе.Тя с парите на бизнеса е станала.Вий само сте квичали дай.Ама сега кризата съвсем настана и трябва да съ действа здраво.Ей тъй съ преборва десното с левичарските олигофрении и инфантилности.Ей тъй требва онова младо страхливо леке Дянков да заработи.Нека да не забравя за какво беише докаран той от благодетиля си ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ.Пари има и хора дету могат да дават пари съшту има ама требва подходияшта политика да съ направи :

  1 Виднага да съ спрат паричните помощи за безработни и всекакви социални разплаштания с парите на данъкоплатеца.Вместо пари да им съ дават хранителни продукти купени от българските индустриалци.
  2 Всекакви помощи на социални и безработни да съ давът единствено в чрез специални ваучери които да имат си ла на ценни книжа.Тиа ценни ваучери да могат да съ кутират на фондовата и стоковата борса.Държавата строго да гарантира изплащането им на инвеститорите.
  3 Нека си опнът задниците теа мързеливци безработните.Вместо да чакат на гърбъ на бизнесмените нека си направат сметката колко ште икономисват и да почнат да си ги продават ваучерите.Хем ште съ научат на малко бизнес хем ште тръгне оборотът на финанси.Държавата ште се разстовари от михлюзити.Инвеститорите много подобре знаят как да се прават пари.
  4 Борсовата търговия с тея ваучери да се облага с данък само върху първичните продавачи.Лапачите нека сами участват в набирането на средства за техните помошти.
  5 Веднага да съ затвори БАН и освободените пари да се насочат към погасяване на държавните задължения към бизнеса.Това са сто излишно похарчени милиончета.Всякви там фиодални акамденици професури и прочие да са изпрати в задължителен неплатен отпуск.Поне за две години.Тъкму нема да са стоварат като безработни.Поне тях нема да ги храним и поим за сметка на бизнеса.
  6 Веднага разпродажба на имуштеството патентити и изобритенията на БАНаджиити.Тея само си ги държат и рекетират с тях държавата.
  7 Веднага да съ обеви нулева година в всекакви университети.Студентити дето са най мързеливатъ паплач да съ задължат да отидат в производството аку искат догодина да си продължат.Хем ште направат малко конкуренция и ште падне цената на труда.Универсететите да се замразат и да съ предложат на техни акции на частните инвеститори.Професурите докторите и асистентити да съ изпратат в принудителен неплатен отпуск кату БАН.
  8 Учениците да приклучат годината оште на 30 април.Да съ обяви нулева ,очебна година до 15 сиптември 2011г.Даскалата задължително да съ превърнат в укционерни и акциите им да отиват директно на борсата.Даскалите да съ изринат в задължителен неплатен отпуск до тогава.За тази година да не се провеждат никакви матури.Няма нужда да съ харчат излишни пари.Завършилите да имат правуту да съ ияват на матура чак през 2012г.Да тогава да не им съ признава образование.Нека поработат малку да видат как съ искарват тез пари дето те ни ги харчат.
  Само от БАН уневерсететтите даскалата ште съ спестят повече от ТРИ МИЛИАРДА ЛЕВА.Инвеститорите знаят кво значи таа сума за индустрията.После кату станат даскалата акционерни печалбата ште е двойна хем за държавата хем за данакоплатците.Всички ште видат колку ефтино може да е убразуванието.
  9 Веднага да съ съкратат ненужните болници.Теа дето останат да съ продават на частни инвеститори.Трябва да съ въведе платено здравеопазвани.Поне малку в началуту.Всеки да си знай дали за штялу и нештялу ште се шлаи от работа.
  10 Да съ спре плащаниту на медицински осигуровки от държавата за деца и пенционери.Пенционерите имат доход а децата си имат родители.Стига сме им плаштали харчовете ние дето едвам смогваме да издържаме тая скъпа държава.::
  ::::::

 55. 55 Профил на лаик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#49] от "др. Иванов":Док абсолютно си прав ама нали трябва поне два грама мозък да има оня презокеанскиа та да те разбере,а не ти ли е минавало през ума че такава му е заръката на това чучело,да скапе държавата и после правилните хора да я приватизират за жълти стотинки.Той и борда е на ръба правил ли си сметката ако падне колко от нашите дет са теглили заеми ще му целуват задника на фликито.

 56. 56 Профил на ogi
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "Васил":

  Хахаха..много забавно, ама и фантазьорско! Хайде малко по-сериозно!

 57. 57 Профил на м-да-а-а!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#49] от "др. Иванов":

  Е то зависи кого ще уволняваш. Ако уволняваш корумпираните от ченгетата и писарушки от МВР и МО все ще е на кяр държавата.
  А знаете ли, че Румен Петков като МВР министър е назначил много кадри на бившата ДС на работа в МВР. 40% от МВР са бивши ДС-кадри! От тези хора какво да очакваш? Да работят за престъпността, контролирана от бившата ДС!
  А за писачите на проекто-закони за държавни поръчки? Виж линк в ком.[42] Вече втори проекто-закон за обществените поръчки пробутват неприемливи за бяла държава текстове! Авторите на тези текстове не заслужават обществото чрез данъците да им плаща заплатите! Защото за тях тройната коалиция още е на власт! А корупцията е не само правило, незаобиколимо условие!

 58. 58 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "раз коминочистач":

  Логиката ти тръгва в грешна посока още от споменаването да думата бизнес в България. Както казах преди в нашата мила родина думата икономика за мен не съществува, а за бизнес изобщо не ми говори.. Като гледа човек лъскавите коли по улиците се създава едно впечатление че българите са заможни, това всъщност е една голяма заблуда.. 90% от богатството на тези хора е натрупано от т.нар сива икономика която по мое мнение е над 50% от БВП ( за справка и в испания е толкова горе-долу ).. Това са хората през които минават най-много пари в държавата, но тези пари потъват като вода в пясък, те с нищо не добринасят "икономиката" на страната ни , защото се харчат за глупости ( за какво харчи кинтите си един богаташ ) .. за това което ти наричаш бизнес не остава нищо , но и да остане и там парите потъват ( крадът ) т.е накратко България е страната която най-добре умее да руши капитала нужен за просперитет. Но за да не звуча твърде краен искам да кажа нещо много ясно..има хора които са способни и с желание да създадат нещо добро, нещо полезно за страната именно да започнат някакъв бизнес, но тези почтенни хорица биват изместени от наглеците от сивия сектор при което нямат избор, освен да се предадът..и ето тук е разковничето..точно тук 20 години нещата се опорочават..сливането на държавата и сивия сектор( мафията)..и т нар течове на пари..бих казъл ценен ресурс-капитал.. Ето от тук трябва да се започне, това е най-важното за страната, това е и ролята на държавата.. защото просперитета на държавата не зависи от правителството, то има друга роля също много важна допринасяща за този просперитет.. За мен приоритет Но 1 за България трябва да бъде борбата със корупцията !!! Този вариант който ти си предложил е за страна като австрия, унгария, чехия които отдавна са разбрали, че комунизмъ е зло..гледайте и се учете..

 59. 59 Профил на Васил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#56] от "ogi":

  Кое му е фантазьорското?Като му елеминираш дребните недостатъци и всичко си отива на мястото.Не ми пука че е не особено грамотен.Има хляб в тези негови предложения.Не е прав само за повсеместните нулеви години.На частните университети и училища трябва да се разреши да действат.Там всички си плащат.Значи влизат пари в икономиката.Тези деца имат способни родители.Значи и те ще са способни и могат да станат бъдещия гръбнак на държавата.Останалите ще почакат по-добрите времена.
  За всичко останало "инвеститора" е напълно прав!

 60. 60 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Петков назначи хора от ДС в полицията и затова почти всички едри бандити бяха прибрани или дадоха фира. За пръв път от 1989 г. с висшите етажи на престъпността бяха погнати при Станишев.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 61. 61 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "Васил":

  Да за това става въпрос но бих спорил за реда на мерките като приоритет.. За трети път ще кажа че икономиката ни е умряла и единствения начин да се съживи е да се подходи ударно с драстични промени по смисъла на пазарната икономика.. Дори с цената на няколко месеца шок и ужас или някаква мини рецесия дори.. но за да тръгнем в правилната посока трябват именно такива промени..

 62. 62 Профил на Zamislete se!!!
  *****
  Неутрално

  Помислете малко и по въпроса как се кланя правителството на МВР и военните!!! Това си е крачка към полицейска държава!! "Оооо,не ние няма да пипаме паричките на военните, защото представяте ли си това ще е около 100 лева осигуровки които те ще трябва да плащат от собственият им джоб!!!" Ами това означава че те взимат по 1200 минимум!!..и после "и при първа възможност ще търсим начин да им увеличим заплатите!!!!".... същото е за полицията!...извадки от изказвания на правителството...Не че има изненада като се има предвид кои са политиците с най-висок рейтинг!!! А останалите..замразени на 240 лв?????...Не позволявайте да станем полицейска държава!!!!

 63. 63 Профил на раз коминочистач
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "Раз печки, раз кюнци":Ти не разбра ли че парите свършват бе моето момче,спастреното отиде.Ако няма бизнес ставаме гърция не разбра ли,то и кьоравите го видеха вече.Хубав лош тоя е ,сега да не стана по добре като го скапахме,но явно тая кухата лейка пърдянков е на твоя акъл,то и затова на сега сме на тоя хал.ПО ЛОШО ЩЕ СТАВА ПОМНИ МИ ДУМАТА!!!

 64. 64 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#49] от "др. Иванов":

  Док пак си на грешен път.. Точно там е един от главните проблеми- държавата е твърде голяма и точно от там се получават тези дисбаланси, от които и двата сектора губят.. Държавата трябва да се сведе до минимум.. полиция, пожарна, и супер нуждаещите се социално слаби .. Съкратените служители ще се преориентират в друг сектор.. Самият факт, че всеки разчита на държавата е показателен за все още социалистическото мислене на българина..това никога не е работило, няма и да работи занапред..

 65. 65 Профил на ogi
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "Васил":

  ами прав е, но никой няма да предприеме такива мерки. Просто не може! Не забравяй, че сме в Европа и имаме един милион задължения...Ако си бяхме България без Европейски съюз и без валутен борд и без още доста спънки тогава може би....

 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Точно там е един от главните проблеми- държавата е твърде голяма и точно от там се получават тези дисбаланси, от които и двата сектора губят..

  ------------------------------------------

  Това са лозунги!
  Държавата е "много" навсякъде, няма място на света, където държавата да е "малко". Тя е много и в САЩ и в Германия и във Франция. Да не говорим, че държавата е много в най-бързо развимащите се страни - Китай, Индия, Бразилия.
  Държавата е толкова, колкото е, никй не може да седне и да чака държавата да стане малко, тя беше много и при Станишев, но тогава вървеше, а сега не върви.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на отде иде кризата
  *****
  Неутрално

  Аре на бас, че отникъде не може нито да спестите, нито от емитирания да изтеглите толкова пари, колкото някои след това ще изцоцат от държавни поръчки? И познайте... ми те са си същите като преди, ама някои си смениха имената... хъ? И аз искам да ми дават по 1 млн лв или даже евро да сложа 2 сървара на Гоце у дворния кенеф във Сирищник.

 68. 68 Профил на Баш Баш Фараоня
  *****
  Разстроено

  докато не махнат Сянков и няма няколко фалита на банки нема да се оправим. Трябва да се изреже част от тумора в държавата, а не да се реже живомесо (работещи фирми и граждани да се тероризират и да се довеждат до фалит). Ей гона в щатите и където си фалираха банки взеха да се оправят а ние нема да мръднем. Така и така банките ще се самоизядат за читави клиенти, които благдарение на тях и Дянков свършиха.само ни удължават агонията. Така, че Дянков вън и фалити на банки 30 банки са много нито имаме производство стабилно нито икономиката ни икономика това

 69. 69 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "раз коминочистач":

  Не свършват, а се харчат за неефективни работи, абе направо крадът се.. Малко е тъпо да се мерим с Гърците..те одавна си усвоиха паричките от еврофондовете и дръпнаха, така направиха и испанците, сега е наш ред усвояването на тези пари е жизнено важно, дори след борбата с корупцията е то.. затова и борисов назначи специален министър.. сега остава да се надяваме, че имаме капацитет да усвоим правилно парите.. не говоря за присвояване по времето на триглавата ламя..не говоря за строене на кнализации за по 500 000лв, от които 300 000 се разделят в два джоба..говоря за проекти от които цялото общество ще се облагодетелствува..

 70. 70 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#66] от "др. Иванов":

  Е ти с кои държави даваш пример.. Германия, Сащ и Китай могат да си правят каквото поискат..те са частен случай..не ме карай сега да ти обяснявам защо там държавата е голяма.. По-добре си задай въпроса защо един Германец не иска да инвестира в България! ИЛИ как да го накараме да инвестира !!

 71. 71 Профил на Ogi
  *****
  Неутрално

  Проблемът е че в България няма какъв бизнес да се "съживява" Просто няма бизнес! Единствените ни "проблясъци" за последните 20 години демокрация бяха, когато изплувахме от жестока криза...след 97-ма където не че много изплувахме, но бяхме стигнали много ниско и така се усещаше...и това беше постигнато от Господин Костов чрез разпродаване и приватизация...следващият ни проблясък беше преди да влезем в ЕС и една година след това 2006-2008..то се дължеше на строителният балон и цените на имотите, който обаче се спука доста бързичко... и това са фактите... Никога не сме цъфтели..винаги когато си мислим че сме се развивали всъщност е било измама..или сме продавали каквото имаме от преди или сме надували балони от каквото нямаме..И в двата случая парите които ни караха дори малко да се чувстваме по-бели хора не сме ги направили ние!!! Това бяха пари от чужбина..от приватизация, от купуване на имоти или от българите работещи в чужбина. На това се дължат всичките ни "успехи". За съжаление за 20 години ние успяхме да затворим поне 50 завода и не сме открили нито един. Успяхме да загубим повече пазари за селскостопанска продукция отколкото да спечелим, туризмът ни затъна в мутри и бетониране, финансите са ни окупирани от гръцки банки, застраховането от мутри../да!!все още!!/..За 20 години освен МОЛ-ове и вериги магазини в България не бе направено много повече... И да си живеем в заблудата, че сме европейци, че сме някои с главна буква не сме... а още по-тревожно е че както имаше една песен от недалечното ни минало "Утре започва от днес"..и то не изглежда никак розово...И затова претенциите ни са прекалени..Особено на държавният сектор който нищо не произвежда, а само потребява! Ако не искаме след 5 години да сме фалирали съвсем трябва да се предприеме нещо сега!!!

 72. 72 Профил на h
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "БоБи":

  Тези на държавна работа не са "народът." А ти, БоБи, си намери друга работа, недей да висиш в общината на 250 лева заплата.

 73. 73 Профил на h
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "SABUDETE SE":

  Ами, Петърчо драги, като не ти сече пипето да направиш бизнес, как искаш да дойдат пари в хазната? Какви идеи да има държавата? По-добро образование - ама пусто, и ти, и вашите, нещо на учене не залягате. Предприемачество, ама ти риск не обичаш. Мислите ти, че нещо държавно у нас е било някога много ценно само показва качеството, с което човек се бори у нас. Ами защо тогава имаш мнение?

 74. 74 Профил на *88
  *****
  Весело

  ПРИ НАС Е ВЕСЕЛО!!! Елате в Абсурдистан!! При нас ще видите : Ескорто-Силиконки Фолкпевачки, Телевизионнооперетни Псевдозвезди, ЧестниМутриХотелиери, НеподкупниЦитрусовиСъдии, ХапещиОтровноНотариуси, БизнесмениБаткоБратко, Шоумени БойкоМони, КонсултантиАхмедчовци ТройноКрадциЛами, ВисокоУважаемиНаркобарони...и..и.. Какъв разкош е да живееш там...в Абсурдистан!

 75. 75 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  хубава мисъл:

  A democracy cannot exist as a permanent form of government. It can only exist until the voters discover that they can vote themselves largesse from the public treasury. From that moment on, the majority always votes for the candidates promising them the most benefits from the public treasury, with the result that a democracy always collapses over loose fiscal policy, always followed by a dictatorship.

 76. 76 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 467 Разстроено

  Днес е денят, в който окончателно умря надеждата за реформи. Бойко се наведе на синдикалната мафия и така наречените работодатели. На практика единствената бърза мярка ще бъде печатането на милиарди дълг. След това всичко ще си продължи по старому до следващата голяма криза.

 77. 77 Профил на buddy
  *****
  Неутрално

  Икономии на бюджетни разходи са възможни само с провеждането на ефективна структурна реформа:

  1. Описват се детайлно всички дейности на всяко държавно ведомство (министерство, агенция и пр.).
  2. За всички административни дейности се изработват (или се преписват от развитите страни на ЕС заедно със съответната им административна структура) детайлни стандартни административни процедури (САП) за тяхното качествено изпълнение (SOP – standard operating procedures) като задължително в тях се разписват начините на контрол по изпилнението им.
  3. Прави се финансова оценка на необходимия хардуер и софтуер за качествено изпълнение на САП и се закупуват със средства от европейските фондове.
  4. Изготвя се ново структурно разпределение на административните длъжности като се натоварват с оптимален брой САП.
  5. Обявяват се конкурси за новите длъжности (значително редуцирани, но със значително завишено заплащане) с предварително зададени изисквания за образование, чужди езици и компютърни умения.
  6. Провеждат се конкурсите, назначават се одобрените образовани кандидати (а останалите се освобождават) и така се извършва гарантирано качествена структурна реформа...

  Борисов, ако не разкараш със смислена структурна реформа некадърните и ниско образовани рабфаковски феодални старци-началници на отдели по министерства и държавни агенции, те ще те торпилират много по-бързо отколкото си мислиш.

 78. 78 Профил на до тоя с кюнците
  *****
  Неутрално

  Аре бе, комунистите не били на власт? Що се не гръмнеш вместо да ни караш да се радваме.
  И за всички дето питат за оня от Етрополе - Емо Софиянеца, дето Първанов му гостува в ровните полета, а е активист и виден депутат от ГЕРБ. Същия дето уж откраднатия с уж фалшифицирания подпис на Борисов като квет един прескъп парцел в Стрелбище се оказа заграбен от брата на ченгено Иван Драшков - Петър Драшков, който пък веднага го шитнал не на друг, а та Емо софиянеца цигарен контраландист и т.н.
  Иван Драшков Бойко ви го върна в ДАНС, брат му си свирка, а Емо - зам.председател на парламентарна комисия пробутвма неуморно корупционни предложения.
  Та комунистите не били на власт, значи. А кой е на власт, демократи ли? Тъпанари

 79. 79 Профил на 00
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "Раз печки, раз кюнци":

  Айде удари му една свирка на Дянката и стига цивриш за него, бе дебил!

 80. 80 Профил на ПРОКУРОР
  *****
  Гневно

  Кушлев, Покурорите какво чакате още, откаде са милионите на Гоце и СтаниГЕЙ във Швейцарска банка.

 81. 81 Профил на съдията
  *****
  Гневно

  Откаде накаде ще ги праскат богатите само със 10 % данък за това че не могат да докажат Имотите, НАПРАВО КОНФИСКАЦИЯ НА ВСИЧКИ ИМОТИ във Полза на Държавата. и ще влезнат няколко милиарда във хазната.

 82. 82 Профил на Отворко
  *****
  Любопитно

  До коментар [#80] от "ПРОКУРОР":

  Що не го напишеш това и не го занесеш в прокуратурата? Стиска ли ти? ХАХАХА

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на “Цанков камък” се прочу с това, че единият от тунелите е кръстен “Теодора” – на 15-годишната дъщеря на Румен Овчар
  *****
  Любопитно

  ето го фактът – Доган получава от “Минстрой холдинг” хонорар от 1,5 млн. като “мениджър по проучванията” на тези проекти, а той от своя страна възлага работата да я свършат 4 души от същия “Минстрой холдинг” срещу 50 000 лв. Уникално. Мнооооого успешен бизнес, мнооооого успешен бизнесмен е г-н Доган. Трябва да се уточни – “Минстрой холдинг” е фирма на бившата “Мултигруп” и е подизпълнител на австрийската фирма “Алпине Бау”, която строи “Цанков камък”.

  http://e-vestnik.bg/8666/mediyna-voyna-razkri-che-dogan-lichno-e-lapnal-15-mln-ot-hidrostroitelstvo-s-med-da-go-hranish/

 85. 85 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Да не стане като този лаф : Увеличаваме цената на билетите за градския транспорт,но намаляваме билетите до Луната.

 86. 86 Профил на останалите българи
  *****
  Неутрално

  останалите българи да работят за военни, полицаи, данъчните защото те са държавата.
  въпрос" Защо ни е държава"

 87. 87 Профил на както става ясно
  *****
  Неутрално

  много дандания, резултатите старите. Шубето е голям страх. Стягайте се бедняци да плащане масрафа на търтеите.

 88. 88 Профил на Много по-актуални са схемите за незаконно финансиране, завещани от тройната коалиция. Но за тях държавният глава мълчи
  *****
  Любопитно

  Връх в стремежа на Първанов към прозрачност бе решението му да публикува пълния списък с имената на спонсорите си, когато се разчу, че сред тях има обвиняеми за източване на евросредства. Но и до ден днешен президентът не се разграничи от съмнителните си спомоществуватели от аферата "Николов-Стойков". Тъкмо обратното. Реагира гневно, когато в доклад на ОЛАФ двамата бизнесмени бяха упоменати като лица, свързани с високопоставени български политици и съответно - ползващи се с политически чадър. Така Първанов със сигурност ще влезе в учебниците по история на ЕС като единственият политик, потърсил публично сметка от ОЛАФ защо се бори с корупцията.

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5392&sectionid=5&id=0000901

 89. 89 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 790 Неутрално

  С данък "лукс" предлагам да бъдат облагани и хората, които се казват Сребра, Златка, Бисерка...

 90. 90 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "00":

  Аз свирки не съм правил, а ти си от тия дето 20 години ги разчекнаха от чукане, лъжене, крадене и понеже не си мозъчно същество всеки може да прави с теб каквото си поиска.

 91. 91 Профил на X1
  *****
  Неутрално

  интересно какво биха направили 'специалистите' тук на мястото на Дянков. Щото да се плюе по всичко е много лесно.
  Като ти трябват пари има 3 начина, харчиш по-малко, изкарваш повече, или вземаш заем.
  По отношение на първото може да се направи много, чрез замразяване на големи проекти финансирани от бъджета, които не са абсолютно нужни точно в тоя момент. Много от тях не са нужни въобще и са чист грабеж в полза на приятелите на тройната коалиция.
  По отношение на второто трябва да се улесни бизнеса, между предвидените мерки има нещичко в тая насока. Но основното е да се създаде организация за 90-95% усвояване на европарите. Ако чиновниците които ще се занимават с данък 'лукс' бъдат преориентирани натам, ще има много по-голям ефект.

 92. 92 Профил на Рокфелер младши
  *****
  Неутрално

  Докато държавните служители не започнат да си плащат осигуровките, вследствие на което да спре изкривяването на цената на труда и да се създаде нормален бюджет на НОЙ, който да позволи да паднат ставките, няма и да си помисля да изляза на светло.
  А някой да е чул наемен работник в частния сектор да иска да излезе на светло ?? Дакато съществува тази несправедливост няма и да се чуе.
  Вече 20 години България съществува благодарение на сивия сектор. Впрочем така е от десетиетия и в Италия и в други страни със соц. правителства.

 93. 93 Профил на Михайлов
  Михайлов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Бизнес, синдикати и власт с общ език за кризата" - заглавието вдъхва някакъв вид нова надежда, непозната на обществото до сега.Може би пък се вижда светлина в края на тунела?!

 94. 94 Профил на общия знаменател
  *****
  Неутрално

  Общият знаменател между Бизнес, Синдикати и Власт е КОРИТОТО......

 95. 95 Профил на Умно село
  *****
  Неутрално

  Всичко друго правете,но не и амнистия на натрупаните криминални доходи!Днес влязох и разгледах няколко имотни декларации на политици на прехода.На хартия те са я закъсали много,бедни са,ако са добили нещо то е с кредит,по цени от Татово време.Калко жалко,колко тъжно,колко ......много епитети могат да се добавят.До кога ? До кога ще ни правите на абдали Господа?Ясно ли Ви е сега,защо министър Плевнелиев си е декларирал всички имоти.Защото си е платил данъци на доходите.Предлам НАП да започне по азбучен ред проверка за несъответствие на доходите с имуществото на всички граждани.Без значение кой кой е.

 96. 96 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Най-опасното предложение сред антикризисните мерки е емитирането на облигации. Защо не го наричат с истинското му име – затъване в дълг, а го изкарват едва ли не средство за набиране на приходи. Има консенсус по този въпрос между работодатели и синдикати. Очевидно всички искат да си получат своите пари, без да ги интересува, че държавата ще увеличи дълга си. Класическият сценарий за катастрофа.

  www.dobribozhilov.com
 97. 97 Профил на Корумпирано ченге
  *****
  Неутрално

  Др. Иванов, ти си един перфектно изваян от социализъма, завършен ИДИОТ!!!!!!

 98. 98 Профил на Фаетон
  *****
  Неутрално

  Абе,някой ще ми обясни ли защо винаги след управление на БСП-ДПС се налага да излизаме от криза?
  Някой ще осъди ли бившите управници,че са сключвали държавни поръчки без обещетение?Това не е ли нарушение на закона?Тия фирми не са ли от обръча на Доги и Гоце?
  Кога ще се пипнат двата най-големи абсурда в БГ:
  1.150000 държавни служители!
  2.400 и кусур болници!
  Кога ще се пипнат контрабандните канали?
  Източването на ДДС?

  Това са пробойните,от които изтичат парите на България!

 99. 99 Профил на н
  *****
  Неутрално

  Предварително задължително условие е оставката на Дянков

 100. 100 Профил на мижи да те лъжем,а?
  *****
  Неутрално

  мижи да те лъжем...ама колко още ?

  тази некадърност на правителството и в частност Дянков не може да е случайна.до кога да мижаме ?
  нещата се кроят за зануляване на милиарди кредити,заличаване на следи,втора приватизация и заем от МВФ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK