Населението на България намалява по-бавно

Раждаемостта продължава да се увеличава и през 2009 г. е най-високата за последните 15 години.

© Георги Кожухаров

Раждаемостта продължава да се увеличава и през 2009 г. е най-високата за последните 15 години.Българинът живее по-дълго и то основно в градовете, сключва брак и ражда деца по-късно, напуска страната, за да работи. Това показват тенденциите в демографските процеси през 2009 г., представени днес от Националния статистически институт.


Според статистиката населението на България продължава да намалява, но по-бавно в сравнение с предишните години. В края на 2009 г. в страната живеят 7 563 710 души, като броят им е намалял с 0.6%. Средната продължителност на живота е 73.4 години. Естественият прираст продължава да е отрицателен - минус 3.5 промила, но през 2008 г. е бил минус 4.3 промила.


Спадащият темп на намаляване на населението се дължи на по-малката смъртност и продължаващото нарастване на раждаемостта. Макар и намалял, коефициентът на смъртност остава висок - 14.2 промила, в сравнение със средният показател в ЕС. Раждаемостта достига 10.7 бебета на хиляда души и е най-голямата за последните 15 години. През миналата година са регистрирани общо 81 хил. живородени деца, като момчетата са повече от момичетата. Повече от половината бебета са извънбрачни, но в по-голямата част от случаите бащата е известен.
Според специалистите от НСИ големият брой извънбрачни деца се обяснява с това, че все повече хора предпочитат да живеят на семейни начала без брак. Доказателство за това е намаляването на сключените бракове. В същото време продължава повишаването на средната възраст, на която хората се женят. При мъжете тя достига 29.6 години, а при жените - 26.4 години. Средно 14 години след като сключат брак, двойките се развеждат, но броят на разделите също намалява. Повече от половината от разводите са по взаимно съгласие, а около една трета са заради несходство в характерите.


Около 136 хил. души са се преместили да живеят на друго място в страната през миналата година. Основното движение е от град в град, но продължава и преселването от селата в градовете. В резултат на това населението на селата е намаляло с 2850 души, като със същия брой са се увеличили хората в градовете.


По официални данни около 19 хил. души са променили адресната си регистрация от България в чужбина през 2009 г. Специалистите от НСИ обаче обясниха, че това не означава, че тези хора са напуснали страната миналата година, тъй като адресната регистрация се променя при смяна на паспортите, които са с давност 5 години. Повечето българи, сменили адреса си, са жени и са на възраст между 20 и 39 години.


По данни на извадково наблюдение на НСИ на границата близо 52% от емигрантите напускат страната, за да работят в чужбина, а 15% - за да учат.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Като стигне до нула съвсем ще спре да намалява.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  Добре че са братята роми, иначе съвсем щяхме да изчезнем като нация
  от 10 млн през 1986, стигнахме 7 млн през 2010, and counting...

 4. 4 Профил на Диана
  *****
  Неутрално

  Не бойте се! След хубавите антикризисни мерки със сигурност и смъртността ще се увеличи и раждаемостта ще намалее. Да ние честито, дето се вика!

 5. 5 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 221 Весело

  Най-видният македонец е Паисийи Хилендарски, написал "О неразумни (македонски) юроде, поради что се срамиш да се наречеш Българин..."

 6. 6 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1067 Неутрално


  тази статистика е грашна ,в момента сме 7 000 000,а не 7 500 000 в българия ....
  но догодина ,когато има преброяване ще се разбере истината .......

 7. 7 Профил на depe6o
  *****
  Неутрално

  Моля, направете един "извадков" коментар дали има статистика и какво показва тя за това какъв е прирастът при различните етноси!

 8. 8 Профил на коректор
  *****
  Неутрално

  Зорница Латева,
  Как да са грамотни децата, като четат неграмотно написани /ако четат!/ вестници !
  1.Българинът ражда дете !!!!!
  2.напуска страната предимно, за да работи- без запетая, моля !
  3.по-малката смъртност- ама не се казва "по малка", а по-ниска"
  4.Основното движение е от град на града !?!?!?
  5....просто се отказвам да броя неправилно поставени или непоставени запетаи - и защо тази неграмотност ? Да не споменавам повторенията на "повече"....

 9. 9 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Да са живи и здрави и дечицата, и майките им от снимката, но всички знаем, че не такива са дръпнали раждаемостта нагоре. Защо НСИ не каже истината, че благодарение на 12- 13 годишни майки с имена Кортеза, Фанка, Наска в БГ се раждат все повече "българчета".

 10. 10 Профил на елементарно, Уотсън !
  *****
  Весело

  ............В резултат на това населението на селата е намаляло с 2850 души, като със същия брой са се увеличили хората в градовете.........
  Смях на кутийки - ами в гората ли да отидат /не че е лошо!/

  И защо тази мижава статистика???
  Нищо вярно няма - 100% стъкмистика !!!

 11. 11 Профил на тъй.
  *****
  Неутрално

  Тенденцията в последните години за увеличане на раждаемостта и се дължи основно на българите. Поради простата причина, че повече жени навлизат в детеродна възраст и че много двойки могат да си поволят второ дете след като вече са си осигурили даден жизнен стандарт. Проблемът е, че абсолютния брой раждания ще започне да спада отново, когато дойде времето да раждат жените родени след 1985, защото от тогава започва спада в раждаемостта...

 12. 12 Профил на puttin
  *****
  Неутрално

  В дългата си еволюция човекомаимуната е оцелявалапод закрилата на групата/стадото/.Отделяки се става лесна плячка за хищника. Например стадото от порода византииска-тарикатска обитаващо Южните части на Балканите се отличава със силен стаден инстинкт и спазваики основните принципиза оцеляване на обща защита осигурява добра основа за оцеляване на тая порода.На обратния полюс е стадото от порода овца проста българска.това добиче или ще се отдели от стадото.ако пък е с група ще се лепне я за вълците я за хиените да пасяла с тях и резултатът е на лице.тази овча порода е на път да изчезне и на паша по тамошните поляни се виждат да пасат доста овце от породите-черна мангалска и тъпа фесландска

 13. 13 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "коректор":

  Моите уважения към вас. Стиснете зъби и се ограничете до смисъла, няма нужда от прецизиране. Който говори добре Български, обикновено говори добре английски/немски/френски/ипански и да, уви, отдавна го ползва в странанта в която го говорят...

 14. 14 Профил на практик
  *****
  Неутрално

  Ми супер - ще делим имането на по-малко тикви.
  Освен това Дарвиновият естествен подбор доказано заздравява популациите.
  Правилната логика е, че преди сме били прекалено много (подмамени от лъжата за светло бъдеще), а сега нещата си идват на естественото място.

 15. 15 Профил на Заглавието, моля!!!
  *****
  Гневно

  Населението на България намалява по-бавно - от кое ???
  Когато се пише така, трябва да има база - по - бавно от ....прогнозното, вероятно !!

 16. 16 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Мисля, че такива като Дянков ще поправят тенденцията в обратна посока!

  yustal
 17. 17 Профил на коректор
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "hah":

  ...то и смисъл няма...
  Само значи да стискаме зъби !

 18. 18 Профил на статистик
  *****
  Неутрално

  стъкмено,нокалпаво...

 19. 19 Профил на wute
  *****
  Неутрално

  лошата новина е 4е: "Естественият прираст продължава да е отрицателен - минус 3.5 промила, ноооо добрата е, 4е през 2008 г. е бил минус 4.3 промила." Т.е. като във вица: драги съплеменници, лошата новина е, 4е от утре ще ядеме само лайна, нооо добрата е, 4е лайна има в изобилие....

 20. 20 Профил на сартр
  *****
  Неутрално

  По стар комунистически обичай статистиката с превърната в стакмистика и е впрегната в услуга на управляващите! Он "изследването" на НСИ става ясно, че след като дойде Б.Борисов на власт-раждаемостта рязко се е увеличила!/дали и той няма пръст в тази работа!?/, хората живеят по-дълго и щастливо,"стало жится лучше, стало жится веселее",народът си насмогна на масрафа и започна да мисли в перстпектива и да планира и т.н т и т.нт! Хората отказват да умират при управлението на Бойко и той сериозно трябва да се замисли по този въпрос, ако не иска да плаща непосилни пенсии!Само за 8 месеца България постигна това, което другите народи са постигали за столетия!Да живее и пребъде миролюбивата вътрешна герберистка политика-залог за нашите бъдещи успехи!

 21. 21 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ееееех, добре че е стъкмистиката да ни обясни колко добре живеем, че иначе нямаше да забележим!

  Жизнь стала лучше, жить стало веселее, товарищи!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 22. 22 Профил на Progonen
  *****
  Весело

  Тука чакам коментарите на .Пощаджията /Десен/ .Пишман бизнесмена /бОБИ/ и гражданина на ОНД /баи путко.Много компетентната геи формация

 23. 23 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#11] от "тъй.":

  да, стъкмистиката премълчава, че демографския спад след '89-а започва да се усеща едва сега, и дори още утре да регистрираме рекордна раждаемост оттук-нататък в продължение на 15-20 години всяка година повече хора ще се пенсионират, отколкото ще достигат пълнолетие и ще започват работа, т.е. икономиката е осъдена на задушаване под тежестта на все повече пенсионни разходи, които трябва да бъдат осигурявани от все по-малко трудещи се. съответно потока емигранти няма да секне, защото дори сега доходите са ниски.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 24. 24 Профил на питащ
  *****
  Неутрално

  А кой ще ни каже, прирастта в раждаевостта,качествен ли е ? Лично мен ме гонят много силни съмнения ,че това е така.Та в крайна сметка на какво да се радваме ?

 25. 25 Профил на родител
  *****
  Неутрално

  По-малко писане и четене по форумите, повече правене на деца и полека-лека ще се оправят нещата...

 26. 26 Профил на ????????
  *****
  Неутрално

  Много се съмнявам дали в България живеят и 5милиона българи.Това е стакмистика.Тук са включени и всички трайно живеещи извън страната българи.Аз съм с двойно гражданство и от 20 години не живея в България. Когато, обаче подновявям българският си паспорт /правя го в консулска служба /винаги в графа постоянно местожителство трябва да напиша България!???Във всяка държава на UE живеят постоянно между 50-200хиляди българи/със или без двойно гражданство/, като се пробавят и българите от Канада и САЩ,онези от Турция и от останалият свят!???

 27. 27 Профил на хм
  *****
  Любопитно

  и все пак щяхме да сме поне 30-40 милиона, ако не ни управляваха турци 5 века..

 28. 28 Профил на да "хм"
  *****
  Неутрално

  Хора,които боравят с факти,а не с предположения,са доказали цифра около 90 милионно българско население в този момент,ако не са "присъствали" по нашите земи югоизточните ни съседи.Но да благодарим на Господ,че ни има и има България,а за бъдещето и сме отговорни сега ние самите.

 29. 29 Профил на Kuroperator
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "хм":

  Да и 200 000 000 ако ги нямаше другарите комунисти

 30. 30 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  Корупцията и шуробаджанащината унищожава нацията. Защото тук можещият и знаещият е изместен от некомпетентния. Стандартът на живот пада, а и е по-добре да живееш и се реализираш където правилата и нормите са еднакви за всички.

 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Интересни са данните в края на статията - повечето от емигрантите са млади жени, във фертилна възраст. Това дали няма да даде отражение на раждаемостта в бъдеще, още повече промяната в съотношението между половете при новородените?

 32. 32 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Както многократно съм казвал на простите съфорумци - раждаемостта е синусуида. Българите са били с най-голяма раждаемост в Европа до към 30-та година на миналият век, по-голяма от тази на турците и циганите. След това започва да пада и сета отново е във възход, по-точно расте стабилно през последните 7-8 години и то при положение, че не се отчитат децата на емигрантите.
  Всъщност расте от 7-8 години ,защото официалната политика на педерастлък провеждана от правителството на седерастите отиде в миналото.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 33 Профил на eh,
  *****
  Неутрално

  Др. Иванов, става дума за раждаемост сред етническа група, която не купува апартаменти на Слънчев бряг, а ще се самонанася тях.
  Апропо, как върви търгувията с НИ?

 34. 34 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това е резултата след 60 и кусур години диктатура на работническо селския пролетариат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 35. 35 Профил на ДД
  *****
  Неутрално

  НА КОЙ МУ ПУКА,ДА МРЕ ШИБАНАТА ДЪРЖАВА

 36. 36 Профил на РОМ
  *****
  Неутрално

  Ако не сме ние ромите да подържаме демографските процеси, отдавна да сте турили ключа и да сте загасили осветлението на България.

 37. 37 Профил на Буд
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "коректор":
  Слага ли се запетайка, когато съюзът да има значение на ако, за да, дори да, подчиненото да-изречение се отделя ли със запетаи?
  От "коректор"и се нуждаем в Канада, за да си припомним правилата.

 38. 38 Профил на ВъВ
  *****
  Неутрално

  За това вече 20 години упорито и целенасочено се борят управляващите на България- тоест тотален системен геноцид на БГ народ и май вече постигнаха успех-

 39. 39 Профил на Буд
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Крем":

  Ромите и макетата са парту(забравих БГ думата ).

 40. 40 Профил на Точен
  *****
  Неутрално

  "Според статистиката населението на България продължава да намалява, но по-бавно в сравнение с предишните години."

  Това е така защото продължава да се изменя съотношението българи/цигани, т.е. българите намаляват, а циганите се увеличават. Например, ако според прогнозите през 2050 г. в страната останат 2 000 000 българи и 2 000 000 цигани ще настъпи дори исвестно нарастване на населението, но това ще продължи само докато изчезнат и тези два милиона българи. След това, понеже вече няма да има кой да работи ще настъпи сериозен спад и на броя на циганите, поради глад и болести. Няма ли кой да обясни на последните, че е в тяхна полза да не се расвъждат с такава бързина.
  .

 41. 41
  *****
  Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 42. 42 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 640 Любопитно

  7 563 710 население на България !!!!! Интересно в това число дали влизаме и ние емигрантите. Ако статистиката е направена по попълнени декларации за постоянно местожителство явно и ние сме в това число, което пък от своя страна показва че реално в България живеят 6 милиона хора. Родили са се 81 хиляди бебета от които колко са циганчета пардон ромчета ? Колко са турчетата? Колко помачета ? (хайде тях ги приемам като натурални българчета все пак един език общо взето една култура си имаме само религията е различна което за мен е без значение). И после някои идиоти излизат и говорят за светло бъдeще и просперитетна нацията. Че демографския срив бил някакъв мит. Смешници. Ако това не е демографска катастрофа какво ли би било? Изчезваме като динозаврите през ледниковия период.

  Това го бях писал късно през ноща.

 43. 43 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 640 Весело

  Сега да добавя.

  Бай Петко простия, Десния, Боби и оня кретен подвизаващ се като 112: Още ли мислите че трябва да се отнеме правото на глас и поданството на Българите зад граница? Картината май не ви е ясна все още a? Без нас и малкото останали отчаяни можещи които стягат багажа и се готвят да се изнесат ставете ЦНР тоест Циганска Народна Рпублика с две етнически малцинства. Голямото малцинство от етнически българи и малкото от етнически турци. Голямото малцинство ще носи на гърба си мнозинството така че дупе да ви е яко ако сте българи разбира се.

 44. 44 Профил на baba55
  baba55
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо сега се раждат по-малко българчета?Защото деца се гледат трудно в днешно време.Безработица мизерия глад и без стимол от страна на държавата как да има раждаемос.На този етап и аз небих имала 3 деца.Държавниците да се замислят.На времето се даваха добри дет.надбавки. Сега се чудят как да ги обложат с данък.Кой нормален човек ще създава 3 деца сега?Без работа ипари как се гледат?

 45. 45 Профил на turk
  *****
  Неутрално

  Po dobre romi otkolkota taya sgan bulgari.Hhahahahahaha

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK