Назначенията в 12 без 5 - фарс и грубо погазване на закона и морала

Тройната коалиция и най-вече БСП са се "окопали" в ключовите регулатори и институции. Това е едно от заключенията в доклада на т.нар. комисия анти-Станишев във връзка с назначенията в края на мандата на предишното правителство. Фактът, че важните комисии и агенции се окупират от политически зависими фигури, поставя съмнения пред обективността им, а и не е изключено на новите назначения да се е разчитало да пълнят партийни каси, смята звеното.


В документа се описват назначения по приятелска линия в различни институции като Комисията по финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, БНБ, осигурителния институт, Комисията за регулиране на съобщенията, на посланици. Интересно е, че за БНБ е посочен зам.-шеф на дирекция, но не и казусът с удължаването на мандата на настоящия гуверньор, в който ГЕРБ партнираше на тройната коалиция.


"НДСВ, ДПС и БСП са целели да подсигурят за години напред свои представители в регулаторите, което ще им гарантира бъдеща роля при важни за бизнеса решения. Назначенията са и дузина близки до политическите централи личности да бъдат наградени с постове", заключават авторите, изразявайки пламенно възмущението си от този "фарс, груба манипулация, погазване на закона и морала, както и опит да се предпоставят и обвържат решенията и политиките на новоизбраното правителство".
Около месец преди встъпването в длъжност на новоизбраното правителство около 12 служители – сътрудници и съветници към политическите кабинети на Сергей Станишев и Миглена Плугчиева, пък са били преназначени и преместени в други дирекции,с цел "миниране" дейността на новоизбрания кабинет, като са им изплащани приблизително двойни заплати.


Проверката установила още, че са изразходвани над 677 хил. лв. за външни услуги и сключени граждански договори с хора от политическия кабинет на Станишев, както и с лица, заемащи ръководни длъжности в ръководството на БСП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK