Парламентарна комисия преписа нарушенията на кабинета "Станишев"

Парламентарна комисия преписа нарушенията на кабинета "Станишев"

© Дневник
1.2 млрд. лв.
извънбюджетни задължения е натрупал кабинетът "Станишев" в края на мандата си.


15 млрд. лв.
е можел да бъде фискалният резерв, "ако правителство е действало отговорно по време на кризата и непосредствено преди изборите".


777 600 лв.
е струвала тв поредица "Урок по родолюбие" за честванията на 100-годишнината от независимостта на България. 


12
съветници и сътрудници
в политическите кабинети на Станишев и Плугчиева са преназначени в други дирекции месец преди смяната на властта "с цел миниране дейността на новоизбрания кабинет".


2 244 124 лв.
е стойността на договора с Петър Хохегер за кампания за "утвърждаване на положителния образ на България в ЕС". Сред документите в МС няма инициативи по проекта, а само мониторинг на българска и чужда преса.


70%
от канализациите, финансирани от екофонда към Министерството на околната среда в последните 5 години, или още не са завършени, или са без пречиствателна станция, като мръсните води се изливат в дерета.


74 809 356 евро
са изплатени за консултантски услуги по АЕЦ "Белене" в периода 2007 г. - 2009 г.


169 657 054 евро
са нараснали разходите по "Цанков камък" при закъснение на проекта от 24 месеца. Една от основните причини е, че договорът съдържа клауза за инфлационна добавка, което е оскъпило проекта с 61 491 552 евро, или 36.2% от общото увеличение на цената.

Съществуват много "знайни и незнайни решения на правителството за разходи, които са не дотам логични или необходими в условията на икономическа криза", е един от основните изводи в доклада на временната парламентарна комисия, която трябваше да извърши проверка как е харчило бюджетните средства през 2009 г. правителството на тройната коалиция.


Анализът от 130 страници, писан повече от 7 месеца, не съдържа нови разкрития, а по-скоро припомня официални данни и действия, вече описвани в жуналистически публикации (без да бъдат цитирани). По някои от тях вече работи и прокуратурата.
Изразена е оценката, че кабинетът "Станишев" е харчил непрозрачно, нецелесъобразно и в противоречие с икономическите процеси и логика.


Общият тон на документа, който предстои да бъде разглеждан в пленарната зала тази седмица, е наситен с публицистичен патос коментар за тежкото наследство от тройната коалиция и нейните далавери. Предвижда се той също да бъде изпратен на прокуратурата.


Акцент е сложен върху харчовете от фискалния резерв и от бюджета, нарушения по големи инвестиционни проекти, непрозрачни обществени поръчки и политическите назначения.


"Бездействието на предходното правителство през първите седем месеца на 2008 г. е било съзнателно допуснато, за да може, използвайки раздутата рамка в разходите, предизборно и ударно, в подкрепа на изборната кампания на коалицията, да се похарчат огромни суми", се казва в доклада.


А приетото в края на мандата решение за ограничаване на нелихвените разходи на бюджетните предприятия, е "чисто популистко, тъй като одобрените мерки са само пожелателни и липсват конкретни разчети за ефекта от тяхното прилагане".


Припомнят се натрупаните над 1.2 млрд. лева извънбюджетни задължения в края на мандата, както и известното вече заключение, че кабинетът "Станишев" е подвел бизнеса, че криза в България няма и няма да има и икономиката ще бъде напълно защитена чрез мерките на тогавашната антикризисна програма.


По повод скандално нашумелия в последните дни с консултантския хонорар на Ахмед Доган проект за хидровъзела "Цанков камък" е посочено, че от датата на сключване на договорите до момента на извършване на проверката стойността на основните разходи по проекта се е увеличила с около 170 млн. евро, като близо една трета от сумата се дължи на клауза за инфлационна добавка.


Комисията е разгледала и проекта за АЕЦ "Белене", определяйки конкурса за избор на руската "Атомстройекспорт" за фиктивен. Припомнят се по-известните данни за нарушения при финансирането на обекта и изразходването на средства от фискалния резерв, като и се отбелязва разкритата от сегашното МВР схема за източване на "Белене" чрез продажба на занижени цени на скрап от старата площадка на централата, довела до около 1 млн. лв. загуби за НЕК. Има и изводи за използване на самоцелни посреднически услуги и манипулиране на обществото.


Документът припомня добили вече известност нарушения и в Националната агенция "Пътна инфраструктура", както и във фонд "Земеделие". И в двата случая заключението е: "Незаконосъобразни практики в управлението на дейностите и бюджетните средства, нецелесъобразно разходване на бюджета, както и сключваните договори дават основания за съмнения за корупционни елементи и съмнителна целесъобразност в действията."


Описани са и случаите, по които вече са обвиняеми бившите министри Емилия Масларова, Николай Цонев, както и бившият шеф на агенцията по горите Стефан Юруков.


Депутатите са се занимавали и с разходите за отбелязването на 100-годишнината от независимостта на България, от които фирмата "Дрийм тийм продакшънс", собственост на Любомир Нейков и Евтим Милошев, е получила 1 705 200 лв. С тях основно са осъществени телевизионните поредици "Операция  Слава" и "Урок по родолюбие".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Играем си на демокрация. Иначе то си е ясно че са крали и то яко.

 2. 2 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Работата е много шум за нищо.

  Докато не видим Станишко, Масларката и Сокола зад решетките - всичко е бошлаф работа...

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 3. 3 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Неутрално

  За малко да пропусна най-важния - Гоце Сирищнико 3 Пера!!!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 4. 4 Профил на todolino
  todolino
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Много се надявам всички които са крали така нагло да влязат в затвора с внушителни присъди , но не вярвам да стане ...

 5. 5 Профил на stiga gluposti
  *****
  Неутрално

  Някой пак ни разсейва с глупости от минало свършено време

 6. 6 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Дето казва един познат със завършен 8-ми клас: "И се'а к'во пра'им?"
  Защото иначе се губи смисълът от тая парламентарна комисия!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 7. 7 Профил на 5665
  *****
  Неутрално

  Какво ли ще пишат за бездействието на това правителство. Че е правило безмислен анализ на предишното правителство цяла година. Сегашното бездействие ще нанесе повече щети на фирми, население и цялата държава.

 8. 8 Профил на D24
  *****
  Неутрално

  можеха поне едно съдържание да му сложат на този доклад. а за начина, по който е написан - все едно го е писал ученик от гимназия.

 9. 9 Профил на Костов
  *****
  Неутрално

  Ако продължават и тази година да се занимават само и единствено с предходното правителство, съвсем ще я скършим.

 10. 10 Профил на alex :))))))
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "stiga gluposti":

  ТЕ и мулти милионерите-комунисти непрекъснато ни "внушават"- за минало свършено време..Защото така им харесва на криминалните ограбили България :) Стара теза на ДС-дрОгарете..)
  Но е добре пандиза - да е в скоро, бъдеще време.)

 11. 11 Профил на Johnny
  *****
  Неутрално

  Смърт на изрода Станишев и всички комуняги!

 12. 12 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Много утешително звучи:Предните виновни, че ние фалираме държавата. Да припомня народния вариант: Кой ми сра в гащите.
  Ама следващата парламентарна комисия ще напише някои доста по-други неща.
  Със сигурност ще пишат как това правителство в началото на кризата намали по такъв начин разходите си, че удуши преобладаващата част от тези, които правят продукт, следователно пари в държавата.
  Ще напише ,как това правителство не ограничи, а увеличи непроизводителните разходи на държавата.
  Ще напише, как през цялото време интригатстваше, настройвайки едни групи на обществото срещу други и прахосвайки енергията на хората.
  Ще напише, как проби митниците и НАП , крадейки невиждано яко.
  Как с лакомията да вдига акцизи ,осигуровки и пр.свали приходите от тях.
  Как създаде хаос с некомпетентната и непоследователната си политика.
  Кок изпадна в паника и започна да търси идиотски начини за събиране на пари в хазната.
  Как...
  ...
  ...

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 13. 13 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  Тая комисия ако продължи работа още два месеца ще каже,че извънбюджетните задължения на правителството на Станишев няма да са както сега,1.2 млрд лева,а над 2,5 млрд.Вижте твърденията на Б.Б за АЕЦ Белене - преди 5 месеца бяха около 800 милиона долара,след това станаха 1 млрд евро,а сега са вече 2 млрд.А бутането на страната към пропастта се усилва с всяко действие на правителството.Такива идиоти и продажници не е имало в цялата история на България.Ако не беше валутния борд сега вече да е ликвидиран,а с него и повечето от нас.Но натам върви работата.Малко им е да крадат държавата ,та с деволвация искат пак да приберат всичко ,което хората успяха да заделят за последните 10 години.

 14. 14 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "mi6osp":А не мислиш ли,че това е подготовка за по-голямо крадене- чрез бутане на борда.

 15. 15 Профил на Антимафиот
  *****
  Весело

  Към 12 с многото как. Тези твои въпроси няма да бъдат зададени, защото любимата ти столетница и сателитите и няма да ги бъде , поне докато ти се изживяваш, като ментор и голям разбирач на проблемите. Задай ги на Ленин и Путин!!!

 16. 16 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 622 Неутрално

  И кво?? Поредната констатация и...НИЩО!!! АБСОЛЮТНО НИЩО!!!

 17. 17 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До №14: Не ми стигна времето, списъкът е много дълъг. Задължително комисията трябва да впише, че единственото умение на това правителство е да играе третокласни пиески на стражари и апаши.
  Че ролята на икономическия екип в правителството е да смачка икономиката.
  Че бутането на борда е основна мисия на еничера Дянков

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 18. 18 Профил на Анти
  *****
  Неутрално

  Този "Доклад" ще ни се стори като въведение за следващия, написан от ново правителство!
  Докато ние ки играем на тенденциозно прочитане на историята /извършвано от всички управлявали ни през последните 20 години/ , дори страни като Албания вече ни задминават.

 19. 19 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  ББ стига рева, защо ги кри в края на годината, когато трябваше да лъсне тяхното "изпълнение" на бюджета. Ама какво ще каже Европата ЕС - то ... няма да въведем еврото, че да Ви е по-леко на вас "лапачите, октоподите" и др.подобни "консултанти"...
  Сега трябва да бачкаш и да спреш да ревеш, а ако искаш набутай ги до един в затвора, но май гарван гарвану око не вади. Защото май и те, те стиснаха за топките, пич. Много сте си еднакви.
  Така ще си мре електората с отворени очи да види правда.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK