Подслушване и таен свидетел ще стигат за присъда, връщат се вечните обвиняеми

Подслушване и таен свидетел ще стигат за присъда, връщат се вечните обвиняеми

© Асен ТоневПри обвинения за полицейщина, заплахи за масови дела срещу държавата в Страсбург и напускане на залата от БСП и ДПС парламентът прие окончателно промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Така депутатите върнаха вечните обвиняеми, разрешиха присъдата да се основава само на показанията на таен свидетел и данни от специални разузнавателни средства, и регламентираха резервни адвокати по делата за тежки престъпления.


Депутатите от "Коалиция за България" и ДПС напуснаха пленарната зала след приемането на промяна в НПК, която предвижда осъдителна присъда да може да се основава само на показания на таен свидетел и данни от специални разузнавателни средства.


"Ако приеме този текст, 41-то Народно събрание ще се превърне в 41-во РПУ", заяви преди това Мая Манолова от БСП. "България постепенно се превръща в полицейска държава", допълни тя.
"Това е един много опасен текст. Това е безпрецедентен случай в нашата наказателна практика, който дава възможности за неограничени злоупотреби", смята съпартиецът й Янаки Стоилов.


Това позволи само с 68 гласа "за" парламентът да върне една практика, забранена от четири години, известна като "вечните обвиняеми". От НПК беше заличена главата, която даваше възможност на всеки, който има повдигнато обвинение от две години да поиска да бъде изправен пред съд. Правосъдният министър Маргарита Попова заяви, че "има тежка корупционна врата, която дава възможност да се злоупотребява с недобре работещите разследващи и прокурори". "Ако оставим тази глава да действа, ще одобрим процесуална амнистия за хора, извършили тежки престъпления", допълни тя.


"Тези текстове бяха създадени, защото имаше разследвания и обвинения, които се точеха толкова бързо във времето, че хората се молеха да стигнат до съд, а не да бъдат изнудвани и бавени от разследващите", заяви Екатерина Михайлова от Синята коалиция. Тя призова правото на обвиняемия да поиска делото му да бъде разгледано от съда да не се премахва, защото е преграда срещу рекет. "Това е възможност, а не амнистия", заяви и лидерът на ДСБ Иван Костов.


"Не може едно обвинение да се протака много дълго. Говоря като човек, който го е изпитал на гърба си. Ако не бяха излезли ДСП и БСП този текст нямаше да мине, защото ДСБ и "Атака" не го подкрепят", заяви още Костов.


Преди това парламентът прие отново при съпротива на БСП и ДПС, че на обвиняемите и подсъдимите за тежки престъпления ще може да се назначава резервен адвокат, ако избраният от тях защитник не се явява поради неуважителни причини. Мотивите за промяната са делата да не се бавят заради отсъствието на адвокати.


Промяната беше подкрепена от 85 депутати, 40 гласуваха "против", а 10 "въздържал се" след остър дебат.


Мая Манолова заяви, че се приема "една изключително вредна стъпка, като се дава възможност да се натрапи защитник на обвиняемия, без той да го е желал". "С тази промяна в НПК ще създадем фигурата на агент-провокатор на прокуратурата", каза тя. Според Манолов, преди да предложи идеята за резервния адвокат, Министерството на правосъдието не е направило анализ за истинската причина за забавянето на делата. "В 90% от случаите бавенето на делата е свързано с недобрата организация, която създават съдилищата", заяви тя.


Христо Бисеров и Четин Казак от ДПС призоваха парламентът да не разглежда промяната. "България ще бъде изправена пред съда в Страсбург заради нарушения на правото на защита и натрапени адвокати", заяви Казак.

Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Y
  *****
  Весело

  Май болшевиките се поуплашиха!!!

 2. 2 Профил на Присъди!
  *****
  Неутрално

  Абе тази Манолова да не се прави на интересна, защото ако стане нещо с децата й (не дай боже!) тя съвсем друга песен ще запее!
  Всеки престъпник да си получи своето!

 3. 3 Профил на azi
  *****
  Неутрално

  Дори не е нужно да се чете за какво става въпрос. Когато тези две бизнес формации са против значи е правилно по дефиниция.

  Предлагам да се направи закон. Приемат се всички предложения които не не се приемат от тези две престъпни бизнес структури. Така ще се спести много ценно време и всякакъв риск от грешно решение е сведено до нула!

 4. 4 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1131 Весело

  Комунистите отново се загрижиха за народа! Безочието, наглостта и гьонсуратлъка им е безконечен! Ще се радваме да ни напуснете ЗАВИНАГИ!

 5. 5 Профил на бат гойко
  *****
  Весело

  като не седите в пленарна зала , тогава хващайте пътя едните в руската тайга а другите в анадола

 6. 6 Профил на void
  *****
  Неутрално

  Да излязат отвсякъде! И повече да не се връщат!!!!!!!!!

 7. 7 Профил на QN
  *****
  Весело

  Така, само така! Сега да разкарат и паразитите от съдебната система и току виж просветнало. Искам да видя и осъдени за корупция съдии!!!

 8. 8 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 868 Весело

  Дано не се върнат повече. И без това са там след като са излъгали избирателите си.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 9. 9 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 983 Весело

  Май някой го е страх ? А Сергевй си каза я пак се о*рах )))

 10. 10 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Притесниха се - сега ще могат да използват срещу тях записите от телефоните дето са си ги правили един на друг, че и няма да могат да точат делото заради "хремите" на адвокатите си...

 11. 11 Профил на mashke
  *****
  Неутрално

  .............но на база доноси и изсмукани от пръстите лъжи, да ти лепнат присъда, е.............олелеле!!(((((((((((( като се има предвид манталитета,злобата и силното желание на повечето на Вуте да му е зле.......................това е направо ужас!!(((((((((((((( предтсвям си каква армия от Кошаревски свидетели ще се нарои из районите((((((((((((((((((((((((

 12. 12 Профил на interesno
  *****
  Любопитно

  Интересно, таен свидетел...той може и да е измислен или фалшив. Къде отива демокрацията...

 13. 13 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "таен свидетел И данни от специални разузнавателни средства" - което значи че трябва да има записи, доказващи вината, а не само таен свидетел.

 14. 14 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  "85 депутати, 40 гласуваха "против", а 10 "въздържал се""

  А на останалите удържали ли са им надницата за отсъствието?

 15. 15 Профил на Пророк Илия
  *****
  Неутрално

  Боже, колко глупост има по света /като чета #1 до #9!
  Дано не ви се случи да ви осъдят съгласно показания на таен свидетел. Това ми напомня древния Рим, в който "тайни" свидетели са получавали половината от имуществото на тези срещу които са свидетелствали. Прочетете, какво се е случило

 16. 16 Профил на антикомунист
  *****
  Неутрално

  Аз съм убеден антикомунист откакакто се помня и откакто това беше престъпление.Тук обаче комунистите са прави-България се превръща в полицейска държава и се връщаме в години,от които мислехме че сме се освободили.Може са манипулирани доказателства-това се прави от полицията в цял свят да манипулира доказателствата да се стигне до разправа със политически противници или със всеки отделен човек.Това е недопустимо в европейска държава в 21 век.

 17. 17 Профил на Жоро
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм ! Мен едва ли някога ще ме записват тайно,освен ако не искат да разберат кое сирене е най-евтино и най-изгодно например!

 18. 18 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пророк Илия":

  Това, че се признава в съда не означава, че има огромна тежест и ще могат да те осъдят само въз основа на това!
  По лошият вариант е да не се признават въобще! Всъщност то това е идеята у нас, показанията на полицаите не се признават, разузнавателните средства не се признават, свидетелите се малтретират, съдебните експертизи се подправят, е как да осъдиш някой с пари! Ако в крайна сметка има воля за правосъдие делото се отлага с десетки години докато страните по делото си отидат от този свят!
  ХАйде стига сте плямпали дрънканици от ФАЛШива гражданска позиция!

 19. 19 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В САЩ го наричат служебен адвокат, който поема дела на обвиняеми ,които не могат да си позволят защита поради безпаричие. Нашият вариант на резервен адвокат ще обслужва богати престъпници,които с отлагания и шикалкавене се опитват да се измъкнат от правосъдието. Надявам се с тази поправка делата да се движат по-бързо и да се получи по-голяма ефективност в правораздаването.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 20. 20 Профил на юруш
  *****
  Гневно

  Хайде, Бойко, сега е момента да ги изринеш отвсякъде - от министерства, агенции, държавни комисии и т.н. за нула време ще стане нужната реформа в администрацията, а и дянковще си отдъхне... ще останат свежи пари в бюджета!

 21. 21 Профил на Мери
  *****
  Неутрално

  В случая БСП и ДПС са прави.
  Трябва да си лаик и живеш в измислен свят , за да не разбереш ,че това няма нищо общо с правовата държава.
  Българина изтрезнява, едва като случаят допре до него.

 22. 22 Профил на Вечов
  *****
  Неутрално

  БСП и ДПС - Вечна дружба!
  Да живеят Първан и Доган!

 23. 23 Профил на QN
  *****
  Неутрално

  В целия бял свят СРС се ползват като доказателства, а непрекъснатите отлагания на дела заради "болни" или "заети" адвокати води до безкрайни процеси с нулеви резултати!

 24. 24 Профил на mitiozo
  mitiozo
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Напуснете държавата!

  онлайн копане на биткойни http://goo.gl/8bOHdN
 25. 25 Профил на Европеец
  *****
  Неутрално

  Въпросните промени в НПК са поискани от Еврокомисията като абсолютно необходимо условие за възстановяване върховенството на закона в България. Съдът публично ги подкрепи с мотива че така ще получи необходимите доказателства за осъждане на явни престъпници.
  Защо БСП и ДПС саботират правовата държава и европейското развитие на България? Защото са антибългарски и антиевропейски партии.

 26. 26 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  На приветстващите ще напомня, че сме в ЕС, независимо че временно сме с мутренско-милиционерско управление, на което оновно пречат съществуващите закони и спазването им.
  А в ЕС такава полицейщина няма и не може да съществува.
  Следващият доклад на еврокомисията е след 6 месеца.
  Трябва ли да правим така, че да е унищожителен?

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 27. 27 Профил на Китаец
  *****
  Неутрално

  На комунягите не им дреме от тези промени на закона.Те на практика са неуязвими,защото и врабчетата знаят,че Бойко борисов е слаба ракия и нищо няма да им направи,нека си лае колкото иска

 28. 28 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Първо, разберете, че съвършена сигурност няма при никое правосъдие. Просто няма как да си сигурен 100%, ама наистина 100%, в нещо, което лично не си видял (то философите казват, че и тогава няма 100%, ама да не влизаме в това). Винаги може да се намери алтернативно обяснение, колкото и малко да е вероятно. Примерно, ако се използват отпечатъци като доказателство, как може да сте 100% сигурни, че именно тези отпечатъци са били върху повърхността след пристигането на полицията, а не са подменени? Ако е ДНК анализ, как може да сте 100% сигурни, че лабораторията е била 100% добросъвестна? Ако са 15 свидетели, как може да сте 100% сигурни, че не лъжат вкупом? И т.н.

  Ако човек иска да е 100% сигурен, преди да издаде присъда, присъди просто няма да има, ако обвиняемият не си признае. Очевидно това не ни устройва.

  Поради което решението винаги се базира и на някаква здрава интуиция и здрав разум. Въпросът е, къде да се тегли чертата, за да не стане полицейска държава или като през средните векове, да топят обвиняемите във вряла вода и да казват "Ако са невинни, Бог няма да позволи да им се случи нищо".

  Имайте предвид, че една провалена, мафиотизирана до мозъка на костите, порочна и корумпирана до мозъка на костите, държава, каквато е БГ, не може, или е АДСКИ трудно, да се самоочисти от мафията с либерални средства. Да, всички бихме искали присъдите да се издават не въз основа на тайни свидетели, за да не стане полицейщина. От друга страна обаче, в пропадналата държава явни свидетели се намират ТРУДНО. Всички знаем разни публични тайни за тоя или оня едър бандит, но когато опре до свидетели, нещата издишат. Не е трудно да се сетим защо. Ако някой от вас твърди, че явно би свидетелствал срещу Маргините, примерно, или сестри Галеви, дори да получава обаждания, че детето му ще изчезне или жена му ще бъде залята с киселина ... бих казал, че или откровено лъже, или няма представа в момента за какво става дума.

  Всичко тръгна оттам, че направихме опит да разградим тоталитарната машина с либерално-хуманни средства. Огромна грешка, която ще тежи поне още едно поколение (докато потомците на потомците на ченгетата заприличат достатъчно на хора, та да оформят истински елит, ако изобщо това стане). В Германия след войната денацификацията се е вършела със съвсем не-либерални средства, примерно. И резултатът е налице.

 29. 29 Профил на Пип
  *****
  Неутрално

  Хората, които не правят нищо нередно няма от какво да се страхуват.

 30. 30 Профил на Стефански
  *****
  Неутрално

  Аз съм за крайни мерки защото ситуацията е крайна.
  А "догановци и станишки" са много хлъзгави рибки.Направилиса закона по свой образ и подобие.

 31. 31 Профил на X1
  *****
  Неутрално

  това за резервния адвокат е 100% правилно (и много закъсняло). Ако подсъдимия не иска служебен адвокат, да си наеме такъв, който ще се явява когато трябва. Ако един не може, да си наеме двама.
  Отделно, адвокат неявил се три пъти без уважителна причина трябва да се наказва с голяма глоба + лишаване от права за 1 година.

 32. 32 Профил на Пророк Илия
  *****
  Неутрално

  До "значката:
  Пак бързаш да застанеш пред амбразурата, като магаре пред майка си и да коментираш , без да си прочел внимателно /за мисловен процес няма въобще какво да ти споменавам.
  Затова ти изпращам цитата от статията:
  "приемането на промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), която предвижда осъдителна присъда да може да се основава само на показания на таен свидетел и данни от специални разузнавателни средства."
  Обръщам ти вниманието на думичката : "само"
  И още нещо. Важно е кой казва, но по-важно е какво казва

 33. 33 Профил на Lambi
  *****
  Весело

  Довиждане, довиждане,

 34. 34 Профил на чурулик
  *****
  Разстроено

  Докато БСП и ДПС не бъдат забранени със закон,нещата няма да се оправят!Просто друг начин няма!А за превръщането на България в нормална държава е нужно много,много време!

 35. 35 Профил на kostadin_ziev
  kostadin_ziev
  Рейтинг: Весело

  Поправките в НПК звучат разумно. Служебен адвокат само в случай на системно неявяване без основателни причини от адвоката който сте си избрали.Аз лично бих бил шута на такав адвокат който не ме защитава (Освен ако не сам осран до уши искам да протаквам делото до безкрайност)и назначил друг на негово място.Таен свидетел е свидетел чието име не се оповестява в жьлтата преса ,но се знае от съдята и зайнтересованите страни. А колкото до СРС-тата ами че те се признават вав всяка демократична страна. Какво по-голямо доказателство от това, ако има запис на престаплението или подготовката му (и е доказана автентичноста му)? Явно господата от бившето управление са се осрали до уши и го има документирано, и сега им отрязват последната сламка да протакват делото с години ,та за това така дават отпор да се преварнем в демократична страна .

 36. 36 Профил на ми така де
  *****
  Неутрално

  Дали адвоката се явява или не,това не касае съдиите!Делото си продължава!Тогава сами ще се погрижат за втори адвокат!

 37. 37 Профил на Дърт наивник
  *****
  Неутрално

  Скъпи наивници, не забравяйте, че свидетелите остават тайни само в холивудските филми. В България имаме достатъчно случаи на натиск върху т.нар. "защитени свидетели" точно защото тайната на тяхната самоличност струва няколкостотин лева.

  В невръстна детска възраст ние минаваме през период, в който правим напук. Чак когато пораснем още малко и поумнеем разбираме как мама и тати са ни казвали обратно, ние сме правели "напук" и е ставало на тяхното. Интересно кога ли Борисов, Костов и сие ще разберат, че партията-майка ги бута по същия елементарен начин да правят глупости. Също така ми е любопитно каква ли песен ще запеят сегашните народни "избраници" и техните почитатели когато следващото управление ги натика на топло въз основа на "тайни свидетели", СРС-та, зелени човечета и прочие измислици.

 38. 38 Профил на юрист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "mashke":Тайният свидетел не е "кошаревски".За него също важи заплахата от затвор ако лъжесвидетелства. Неговата личност се знае от досъдебните органи и се пази в тайна , за да не могат назначените от БКП (БСП-ДПС) престъпници да го заплашват или ликвидират преди да е дал показанията си, а и след това. Тези промени са нещо много хубаво. Фактът , че създателите на организираната престъпност в България - ДС служителите, БСП, ДПС, гоцевци и т.н. са против , го доказва по-най добрия начин.

 39. 39 Профил на ВТ
  *****
  Неутрално

  Абе имаме тук един "наш" човек, който ще свидетелства срещу теб... не ти трябва да знаеш кой е, нали е "таен свидетел", не мога току-така да ти кажа, записи имаме също... естествено, че са автентични, "експертиза" им е правена... не, не може нито да ги чуеш, нито да ги видиш, но не се притесневай, той съдията ги е видял, на него можеш да вярваш... ааа и адвокатът ти няма да може дойде, паднал по стълбите човечеца, ама сме ти уредили едно наше момче - огън направо! Я подпиши тук, тук и тук и тръгвай след оня чичко с големите мустаки, че и други има след теб...

 40. 40 Профил на Китаец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Дърт наивник":

  не се тревожи ,никой никого няма да натика в затвора,докато другаря путкин дърпа конците в българия и европа ни нарича троянския кон на русия

 41. 41 Профил на знаещ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "Мери":

  това което БСП-ДПС и назначените от тях лица на длъжности "престъпник", "кръстник на мафия" , "преуспял бизнесмен","съдия", "прокурор" и т.н. правят последните 20 години, то няма нищо общо с правовата държава.

 42. 42 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  Щом БСП и ДПС квичат и скачат значи нещо добро се случва в България

 43. 43 Профил на ориентир
  *****
  Неутрално

  БСП + ДПС = катастрофа за България.
  Ако сме съгласни с горното, то когато БСП и ДПС са недоволни, това е добре за България.Когато БСП и ДПС са доволни, то това е зле за България.

 44. 44 Профил на непукист
  *****
  Неутрално

  Само глупци могат да си мислят , че ще управляват вечно и всеки спорен член на НК утре може да се обърне срещу тях.
  Виж за резервен адвокат би следвало да се помисли по сериозно и то в насока , че обвиненият е запознат с него и го е удобрил

 45. 45 Профил на IRONIC
  *****
  Неутрално

  Тази страна ще заприлича на Иран

 46. 46 Профил на Зетор
  *****
  Неутрално

  В Америка полицейска практика е да се записват мафиотите с аудио-визуални устройства.

  В България г-н Президента прави същото с политически опоненти,
  въпреки, че трябва да изразява единството на нацията!

  Не мога да разбера защо БСП и ДПС са против - нали това ще помогне за отваряне на икономическите досиета на прехода !

 47. 47 Профил на Ангел
  *****
  Неутрално

  Прекрасен закон, трябваше много отдавна да е приет, е сега вече Трактора и Масларката и НИКОЛОВ И СТОЙКОВ са във кауша

 48. 48 Профил на sirkori
  *****
  Неутрално
 49. 49 Профил на 345
  *****
  Гневно

  ЩОМ ПЛАЧАТ КОМУНЕТАТА ЗАКОНА е супер, и ще има осъдени и вкарани най после във затвора.

 50. 50 Профил на Чао
  *****
  Весело

  До коментар [#33] от "Lambi":

  Досвидания, Досвидания ! При товарищ Путин ви чака малката мечка в Сибир.

 51. 51 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "Полицейска държава" както казва г-жа Манолова или псевдоправова държава обслужваща интересите на избрани хора? Амм.. май ще взема първото.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 52. 52 Профил на do nqma zna4ka koi
  *****
  Неутрално

  малоумник долнопробен таиния свидетел ми прилича на таиния доносник на държавна сигорност против който толкова много плачеше гербаджииски кретени

 53. 53 Профил на ддд
  *****
  Неутрално

  На всички които одобряваттова което е гласувало Народното събание пожелавам най скорошна среща с правосъдието което одобряват.Това не са само е полицейщина,това е е погазване на принципи на правораздаването.Хората които са съгласни с промените забравят,че утре и тях може да ги нагази машината на полицейското правосъдие.

 54. 54 Профил на соломон
  *****
  Гневно

  Пръдливите мръсни комунисти усещат дебелия , съд и затвор за това крадливо племе от олигарси и босове смотаняци на групировки .

 55. 55 Профил на кочо
  *****
  Неутрално

  Разпоредбата за натрапения защитник няма да мине в КС.

 56. 56 Профил на Арест на магистрат му спасява живота?!
  *****
  Неутрално

  Арест на магистрат му спасява живота?!
  http://www.versia.bg/

  От миналия уикенд набират сила слуховете, че се готви арест на виден столичен магистрат. Във вторник писахме за тази мълва сред висши спецченгета. В сряда сутринта министър Цветан Цветанов напои ефирно раздувките за предстоящо прибиране на подкупния магистрат. Обстановката се нажежи. Устати съдийки, потърсени за коментар, трудно намираха думичките този път.

  На пръв поглед арестът на магистрат виси със страшна сила. При следващо гледане се оказва, че вероятно имат основание нашите източници, които предупреждават да внимаваме с „активните мероприятия” на МВР. Според тях целта на меверейците била да се омаскари публично магистрат, свързван от слуховете с „Октопода”, когато се гледа мярката за неотклонение на Алексей Петров-Трактора на 31 март. Да се разобличи, но с минимален риск за управляващите. В случая на тях няма да им се налага нищо да доказват – свидетелските показания ще грейнат в медиите.

  Тази игра е коварна. И не само за въпросния тайнствен магистрат може да завърши летално. „Почистването” на следи е сложна операция, когато засегне такива равнища и сфери.

  Затова вчера наши източници си позволиха остра оценка на обстановката. Те са категорични, че арестът на магистрата би стасил живота му – поне на този етап...

  Убийството на прокурора Николай Колев очевидно не е достатъчно предупреждение. Или изключително информиран основен играч като премиера Бойко Борисов ще остави развитието на ситуацията да определи изхода от надлъгването зад кулисите?! „Ние ги хващаме, те ги пускат” може да се окаже не само реплика от филм и обичайна фраза на Борисов, но и ехо на друг лаф – „Ако бяха „вътре”, сега щяха да са живи!”.

  Комбинацията наистина е остра. Рискът се генерира от обстоятелството, че с „Октопода” не е свързан само един магистрат. Нещо повече – не е само столичен. И още – не е точно онзи прокурор, който толкова натегливо работеше с ДАНС на Трактора. Става дума за много висш съдия, много-много висш.

  В същото време виден прокурор от Варна вчера коментира пред нас изключително изострената от една седмица ситуация с въпрос – „Сигурни ли са за живота си магистрати, да речем, във Варна, които започнаха „мегаделото” с едно ръководство, а трябва да го завършат с друго?!”

  Нещо повече – не само Шопа от Варна е бил канен да свидетелства срещу Алексей Петров-Трактора.

  Увеличават се сигналите, че МВР взема изключителни мерки, за да покрие хората на Трактора, които са навън. Очевидно не само министър Цветан Цветанов разбира колко рискована е играта в момента. Нещата са на косъм – точно сега.

  По тази причина Николай Кокинов цака авансово с прогнозата, че според него делото по „Октопод”-а ще е финализирано за „ЧНГ”. А сега предстои Великден. Как ли ще се хареса тази прогноза на Трактора?! Готов ли е той да бъде в ареста до започване на съдебния процес?!

  В сряда Цветанов и Кокинов заформиха „сандвич”. И поставиха нови задачки на защитниците на Трактора.

  Фокусирането върху Алексей Петров-Трактора по тази писта е изключително коварно. Говоренето със загадки за корумпирания магистрат налива масло в огъня. Защото подкупен висш магистрат може да бъде елиминиран и заради търговията с влияние чрез култов „герой” като Красьо Черничкия. Да не говорим, че животът на фигура като него до летния доклад на ЕК ще бъде по-застрашен от живота на щатски войник в Афганистан.

  Всъщото време лицата на корумпирани магистрати дефилират ефирно всяка вечер.

  Питането, разбира се, е към Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Толкова ли са печени тези алчници, че не могат да бъдат заковани със СРС-та и всички мероприятия и ресурси, с които разполагат службите?! Нещата май по-скоро са като с Гарабед Шпионина – всички го знаят, но никой не го лови, защото вицовете са забавни. Но с тази линия на поведение се рискува много. И скоро никак няма да им е забавно.

  Меверейците вероятно трябва да предприемат превантивни действия, за да не се стигне до елиминиране, за да се спази „омертата”. Публичното унижение на най-наглите магистрати вече е факт – замръзнаха им ченетата. Присъдата на подкупния магистрат по „Октопод”-а се чете в момента.

 57. 57 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Ще е добре като напускат залата да е в посока на затвора!

 58. 58 Профил на СРАМ ЗА БСП и ДПС! Ето от днес
  *****
  Неутрално

  Съдът отложи делото срещу братята Красимир и Николай Маринови

  Съдът отложи делото срещу подсъдимите Красимир и Николай Маринови - Маргините, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Подсъдими по делото са още Иво Карагеоргиев, Стефан Рангелов, Бисер Илиев, Веселин Тошев. Те са обвинени в организиране на престъпна група, която е подготвила три убийства – на Иван Тодоров Доктора, Никола Дамянов и Любен Гоцев.
  Съдът счете, че е на лице процесуална пречка за разглеждане на делото, заради отсъствието на адвокат Стефан Иванов – упълномощен да представлява подсъдимия Стефан Рангелов.

 59. 59 Профил на Пророк Илия
  *****
  Неутрално

  Нека да пожелая на всички /най-вече на "значката", които не виждат по-далече от рамките на партийната си ограниченост, да прочетат българските вестници от периода 1945-49 год. И да разберат колко хора са избити и безследно изчезнали, след като са обвинени от "тайни" свидетели.

 60. 60 Профил на Contra
  *****
  Неутрално

  По- правилно заглавие би било :

  "Криминално проявени и национални предатели напуснаха пленарната зала заради несъгласие с промените в НПК"

  Това, като титул е напълно задоволително !

 61. 61 Профил на opashatko
  opashatko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Колкото повече шаваш, толкова повече ти влиза. В ЕС сме, затова на тия не им остава друго освен да бягат с накраденото нанякъде - който харесва студа - в Сибир, който харесва топлото - в Куба.

 62. 62 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#26] от "mi6osp":

  защо мислиш, че ще е унищожителен доклад, в който ЕК ни похвали, че сме осъдили всички комунистически боклуци?

  РЕФОРМИ !
 63. 63 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  Комунистите и турските им слуги, верните ДС кадри, се оказаха по-тъпи отколкото можеше да се предположи. Да ревнеш срещу поправка в НПК, която реално дава единствената истинска възможност да бъдат съдени И бандюгите с високи протекции, те разкрива по-явно и от минижуп бедро.
  Докато не забравя, едно голямо браво на скептика за коментара - право в десетката е, еваларка ти се бичи!

 64. 64 Профил на SATMAT
  *****
  Весело

  ДОГАНЕ,ОТИВАЙ ДА СТЯГА6 ЛЕТЯ6ТАТА 4ИНИЯ,МОЖЕ ВНЕЗАПНО ДА СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ИЗНАСЯТ ПАРТИЙНИ РЪКОВОДИТЕЛИ,ДОБРЕ БИ БИЛО ИЗНАСЯНЕТО ДА Е МАСОВО И ЕДНОПОСО4НО...АМА,НА САМО МЕ4ТИ СА ТОВА...ПОСЛЕ 6ТЕ ТЕ РАЗСЛЕДВАТ, 4Е СИ БИЛ РАЗДАВАЛ ПОРЦИИ,АМА НА ,НЕ КАЗВАТ..СЪС СВИНСКО ЛИ СА БИЛИ ИЛИ СЪС ЗЕЛЕ???АЗ ПРЕДПОЛАГАМ,4Е ЗА ТВОИТЕ ХОРА СА СЪС СВИНСКО,НИ6ТО 4Е УЖ БИЛИ МЮСУЛМАНИ...А ПЪК ЗА НАС СИ ОСТАВИЛ КО4АНИТЕ ОТ ЗЕЛЕТО И ВИЖ СЕГА КАК СЕ РАЗСЪРДИ БОРИСОВ....ТОЙ БАРБЕКЮТО НЯМА ДА ТИ ПИПА,ЗНАЕ 4Е ПОСТНО НЕ ЯДЕ6...КАК ДА НЕ ГО УВАЖАВА6 КАТО ПОЛИТИ4ЕСКИ ОПОНЕНТ,А,А??

 65. 65 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "Пророк Илия":

  С лудия гербаджия " nqma zna4ka koi " не се спори.
  Човека има идоли и вервания.

 66. 66 Профил на NERAZBIRAM
  *****
  Неутрално

  НЕРАЗБИРАМ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА... а когат неразбирам използвам следната логика.. ПО СКЪПОТО Е ПО КАЧЕСТВЕНО И ВСИЧКО КОЕТО БСП И ДПС НЕ ХАРЕСВАТ Е ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ..

  Тази логика не винаги е вярна, но в повечето случй е правелна.

 67. 67 Профил на 65
  *****
  Неутрално

  "Депутатите от "Коалиция за България" и ДПС напуснаха пленарната зала".
  Едно добро начало!
  Да продължават в същия дух със София, България, Европа и планетата Земя.

 68. 68 Профил на me
  *****
  Неутрално

  Това е безумно! И съм крайно против. Така може да побъркат всеки, без значение дали е циганин или министър и без значение дали е виновен или не.

  Питането ми обаче е, защо при толкова важни промени, кворума е 135 (от 240) и при 85 "ЗА", ако си бяха седели на гъза от опоицията, щяха да преборят всичко. А сега реват. Егати мързелите!

 69. 69 Профил на Axa!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "mashke":

  Не съвсем, защото съдът пак ще трябва да вземе решението по вътрешно убеждение, но този път няма да има оправдание за това, че го е страх, като каже, че събраните по делото доказателства са недостатъчни. Мисля, че това със свидетеля и СРС-тата е добра идея. Не съм сигурен обаче за резервния защитник...

 70. 70 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "azi":
  Тъпото ти мнение дава отговор на често задавания въпрос защо българите направиха от една мутра премиер.

 71. 71 Профил на Ники
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "nqma zna4ka koi":
  Ти можещ ли да четеш? Предвижда се възможността да те осъдят само въз основа на показанията на някой анонимник, който ти има зъб. Баси, сигурно и в Северна Корея го няма това!

 72. 72 Профил на резервата
  *****
  Неутрално

  Готов съм да бъда резерва на всеки корумпиран адвокат. Всеки мръсен бандюга ще го вкарам аз в затвора, дори и тъпите съдии да почнат да го защитават. И тях ще оклепя даже.

 73. 73 Профил на куршум
  *****
  Неутрално

  Разбира се, че е безумие "осъдителна присъда да може да се основава САМО на показания на таен свидетел и данни от специални разузнавателни средства". Такава наглост не са си позволявали фашистки режими. Вероятно текстът на Дневник не е коректен.
  А резервният защитник няма нищо общо със служебния защитник в САЩ, който участва в целия съдебен процес. Резервният защитник у нас ще замества адвоката, ако той не се яви на дадено съдебно заседания. Обръщам се към добре информираните гербери и седесари да обяснят как в рамките на едно съдебно заседание резервният защитник ще се запознае примерно с 800 стр. дело, за да участва ефективно в него.
  Тук проблемът опира до свещенната крава на българския преход - адвоката. Масова практика е адвокати да се заемат с многобройни дела, за което разбира се не информират клиентите си. Още при упълномощаването клиентът плаща на адвоката. Съгласно Закон за адвокатурата сключеният договор за правна услуга не може да бъде за сума, която е по-ниска от определената в една наредба на Висшия адвокатски съвет. Как да постъпи клиентът когато 2 дни преди насроченото съдебно заседание адвокатът му каже, че е зает и делото ще се отложи. Да плати на втори адвокат ли, който да започне да се запознава с материалите по делото отначало? Разумното решение според мен е адвокатите да се глобяват сериозно за неявяване и да носят отговорност, до лишаване от адвокатски права, затова че са оставили клиентите си без защита.
  Резервният защитник създава още работа на адвокатите, без да решава проблеми на правосъдието. България ще бъде засипана от дела в Страсбург за нарушени права на защита.

 74. 74 Профил на пар 22
  *****
  Неутрално

  е за какво ги ядохме жабетата - защо ругахме тато и комунизма -значи прави са били -тайни ченгета и квартални отговорници ...и си в панделата - времената на хитлер и гестапото му,на сталин и нквд-то му , на антон югов и дс-но му се завръщат--браво- да му мислят тия дето плюха по форумите и обиждат на комунета-всичко е записано и всеки дето ви е иазал здрасти и друг го е чул - ето и тайния свидетел ей ти и срс-нана ей ти и панделата ХАЙЛ ХИТЛЕР РОТ ФРОНТ И ЗДРАСТВУЙТЕ ТОВАРИШЧИ - ЧЕСТИТО ДА ВИ Е

 75. 75 Профил на петроФ
  *****
  Весело

  Др. Янаки, Брей да се не види, значи когато БСП и ДПС краде през предния мандат неограничено , нямаше неограничени злоупотреби, а когато днес се приема несъвършен текст срещу кражби, има опасност от неограничени злоупотреби

 76. 76 Профил на SATMAT
  *****
  Весело

  БОРИСОВ БИВА ЛИ ТАКОВА НЕ6ТО,6ТЕ ГЛАСУВА6 ТАКИВА ЗАКОНИ,КВИ СА ТЕЗ СЛУЖЕБНИ ЗА6ТИТНИЦИ...6ТО ДРАЗНИ6 ,БЕ 4ОВЕК МЛАДИЯ МИЛИАРДЕР С ТРИТЕ ПЕРА,ЗНАЙ6 ЛИ ПАК 6ТИ СПРЕТНЕ КУЛТУРНО МЕРОПРИЯТИЕ И ТО ПО ВЕЛИКДЕН,ТОЗ ПЪТ НЕ ПРА6ТАЙ ДЯНКОВ ,АМИ ВИКАЙ АНЮ...ХИ4 НЕ СЕ ПОМАЙВАЙ,6ТОТ 6ТЕ ТИ ВЗЕМАТ ПОЛИТИ4ЕСКИЯ СКАЛП КАТ НИ6ТО,И ДОКАТ ТИ СИ 4УКА6 ЯЙЦАТА ПО ВЕЛИКДЕН...ПАРВАН НЯМА ДА ТО4И КОЗУНАЦИ...6ТЕ ВЗЕМЕ ДА ДУХНЕ,БАРАБАР С ИКОНОМИ4ЕСКИТЕ СИ ДОСИЕТА И ПОСЛЕ ДА НЕ КАЖЕ6 ,4Е НЕ СЪМ ТЕ ПРЕДУПРЕДИЛ!!!

 77. 77 Профил на До 52
  *****
  Неутрално

  Научи граматиката бе Ръб!

 78. 78 Профил на БСП и ДПС
  *****
  Неутрално

  За правещите се на леви милионери ние знаем. Просто каквото и да се каже, ще бъде малко за тях и все пак - безочие, наглост, цинизъм, гадост, отврат и т.н. И най-ужасяващото - липсата на съвест! Интересна обаче е позицията на ДПС. Доган, който за малко да прекръстят на Драган или не зная какъв си, след като яко сърба т. нар. комунистическа, т.е. мафиотска попара, се прави на върл привърженик на пасмината БСП. Все повече на въпроса защо, отговорът става ясен. Далаверките, ограбванията рамо до рамо с мафията уж червена, а тя ту лилава, ту турско синя, вече обезцветена до престъпно мръсно сиво, няма друго обяснение. Дрънканиците на заместника му Местан, който освен един добър български демонстрира едно послушание и преданост по отношение на БСП, като пренебрегва съвестта си, което за турчин е направо извън всякакви ислямски закони. Странно, много странно! Преди години, когато се чу каква гениална идея е хрумнала на бащицата Живков, много хора бяха възмутени, потресени. Сега обаче с действията си, неизяснената си позиция и сумтенето си тази партия настройва хората против себе си.

 79. 79 Профил на 3344
  *****
  Неутрално

  ей много разбирачи и малоумници , пожелавам ви утре да ви се случи точно това което сега аплодирате , тогава да видим каква песен ще пеете , а тези които сега псувате точно това няма да ги хване , щото ако са извършили престъпление , то е станало преди таза поправка, но скоро ще има друг пърламент и той можеби ще направи нещата такива каквито трябва да са , иначе се превръщаме във милиционеро-фатмашка държава

 80. 80 Профил на Щуравия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Присъди!":

  Ама тя има ли деца????

 81. 81 Профил на Стефан
  *****
  Неутрално

  За да има МИР, бсп в СИБИР!!!!

 82. 82 Профил на Hm
  *****
  Неутрално

  БСП и ДПС най-после уцелиха мястото си, а именно
  - ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА : )

 83. 83 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Робът не обича нищо повече от камшика. Роденият да доносничи и лиже задника на господаря никога няма да е гражданин.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 84. 84 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И ДПС в Сибир!
  Или Измир
  Абе да се разкарват от България, ако ще и на Луната до отидат!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 85. 85 Профил на 00
  *****
  Неутрално

  До коментар [#82] от "Hm":

  Прав си - те вън, а мутро-комунистите - вътре!

 86. 86 Профил на SATMAT
  *****
  Неутрално

  ДО КОМЕНТАР 79 МНОГО ТИ СЕ РАДВАМЕ,ТАКА ХУБАВО ПИ6Е6,4АК ДО"ПЪРЛА МЕНТА" СТИГНА...ЕХ,ХВЪРКОВАТА 4ЕТО,ЕХ ЗЕМЬО БЪЛГАРСКА ОХ,КАТО ГЛЕДАМ КАК ПИ6Е6 И СЕ 4УДЯ ЗА6ТО НЕ СИ ХОДИЛ НА ЛОГОПЕД...ИМА6 НУЖДА,ПОВЯРВАЙ...И ДРУГО НЕ ПОЖЕЛАВАЙ НА ДРУГИТЕ,ТОВА КОЕТО,НЕ ИСКА6 ДА СТИГНЕ И ТЕБ!

 87. 87 Профил на Look who's talking?
  *****
  Любопитно

  др. Иванов, точно ти ли пламенният почитател на болшевизма, говориш за робство!?

 88. 88 Профил на Таен свидетел
  *****
  Неутрално

  До коментар [#73] от "куршум":
  Това за адвоката.
  А прави ли се разлика между защитЕн свидетел и таен (анонимен) свидетел. Неизвестен свидетел - също като неизвестен извършител. Как обвиняемият може да докаже, че срещу него е лъжесвидетел и няма ли да възникне нова кохорта доносници на нова - цецова ДС.

 89. 89 Профил на Депутат от БКП
  *****
  Неутрално

  Ситуацията в България е критична, на път сме да загубим държавата, престъпността е навсякъде. Новото правителство показа воля за борбата с нея, но се нуждае от законодателни промени, които извършва. БСП и ДПС се страхуват че техните хора ще попаднат под ударите на закона и са прави защото носят сакове с пари (синът на един бивш министър, чиято сестра участва в компромата Дянков), крадат безобразно и точат бюджета. Неправилно третираха българското общество, мислеха че ще го лъжат вечно. Е това никога не се е случвало. Време е всеки да си получи заслуженото.

 90. 90 Профил на Пчеличка
  *****
  Весело

  Това позволи само с 68 гласа "за" ....

  И тия са много работливи.
  Цецке, ко става ма? Ако ги глобяваш, както обеща, досега да сме забравили за кризата

 91. 91 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 815 Весело

  Я ги виж ти БСП какви правозащитници били. А като ни биха пред парламента друга песен пееха. Нещастници.

  А тази Манолова да вземе да не се изказва неподготвена. Ето две новини само от днес:

  "Състав на СГС не даде ход на делото за убийството на студента Стоян Балтов. В съдебната зала не се явиха двамата адвокати на подсъдимия Александър Данаилов."

  "СГС отложи делото срещу Маргините за подготовката на убийствата на Иван Тодоров - Доктора, Любен Гоцев и Никола Дамянов, заради неявяване на адвокат Стефан Иванов, защитник на подсъдимия Стефан Рангелов."

  Браво на ГЕРБ. И тук въобще не става дума за полицейщина. Сигурен съм, че след приемането на този закон, адвокатите изведнъж ще започнат да идват на ВСЯКО дело, защото просто иначе клиентите им няма да им плащат. Това са елементарни неща.

 92. 92 Профил на Dil
  *****
  Неутрално

  Не мисля, че това са правила присъщи на една демократична държава. Друг въпрос е до колко България е истинска демокрация....

 93. 93 Профил на Пророк Илия
  *****
  Неутрално

  Преди малко по-вече от 20 год. "тайните" свидетели се наричаха нещатни сътрудници на еди кое си управление на ДС.
  Днес вече ще ги наричаме тайни свидетели. И ще бъдат институционализирани. И няма да бъде чудно ако отново съдбите на много хора се решават, като тогава. Честито!

 94. 94 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  др. Иванов, точно ти ли пламенният почитател на болшевизма, говориш за робство!?
  --------------------------------------

  Когато отстъпвали някой град белогвардейците освобождавали затворниците и те започвали да вилнеят. За да се справят с бандитизма Ленин наредил, че всеки патрул по показанията на двама свидетели може да разстрелва на място посочените за престъпници. Така за много кратки срокове масовата престъпност била ликвидирана и народът обезумял от радост приел болшевишката идея като своя. Но за да е спокоен народът разстрелите без съд и присъда продължили и защото престъпниците вече били избити, започнали да разстрелват гражданите, които аплодирали наредбата на Ленин, а престъпниците пак плъпнали. И така през годините на всеки 1 престъпник фира давали по 20-30 "почтенни граждани", както и им се е падало.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 95. 95 Профил на Sofiqnec
  *****
  Любопитно

  Дано тия промени достойни за режима на Пиночет да изтраят докато сегашните мутри слязат от власт... Тогава като ги запукат с техните камъни - изфабрикувани СРСта и подучени тайни свидетели друга песен ще запеят

 96. 96 Профил на БКП(БСП)ДС - МАФИЯ
  *****
  Любопитно

  К'во реват тези комунистически главорези,а не си спомнят,как УБИВАХА - без съд и присъди...и то цвета на българската нация!

 97. 97 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да вметна, че Хитлер също дойде да спасява Германия от разпад и да се бори с престъпността. Както и Мусолини. Единият свърши като куче в бункера си в Берлин, другият вися като суджук на дървото. Хубавото и на двамата беше, че успяха да завлекат и милиони от тези дето ги аплодираха в гроба.

  Естествено, че в България това не може да се случи, защото онези бяха мъже и гении, пък макар и на злото, а нашите са тъпи като слонски гъзове и карикатури на хора!

  Всекиму своето!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 98. 98 Профил на Sofiqnec
  *****
  Неутрално

  До коментар [#96] от "БКП(БСП)ДС - МАФИЯ":

  И по какво се рааличаваш ти от тях, щом искаш убиването без съд и присъда да продължи?

 99. 99 Профил на Стенли
  *****
  Неутрално

  ЗА ДА ИМА МИР-БСП В СИБИР!
  ТОВА СА КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ ОТ СВЕТОВНА КЛАСА.

 100. 100 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!
  За това ли свалихме комунизма?!
  За да връщат ГЕРБ доносниците и да съдят хората по доноси и изфабрикувани СРС-та???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK