Въвежда се таван от 3500 лева на заплатите на лекарите

Въвежда се таван от 3500 лева на заплатите на лекарите

© Анелия НиколоваЗаплатите на лекарите в държавните болници вече ще имат таван от 3500 лева. Това е разпоредил министърът на здравеопазването Божидар Нанев.


Има големи диспропорции в различните цени на клиничните пътеки и във вътрешните правила за определяне на заплатите в болниците, така че малка част от лекарите получават много по-високи заплати от другите, уточни Нанев.


Той е разпоредил указания за преработване на вътреболничните правила. Болниците са търговски дружества, а заплатите на директорите се определят от наредба на Министерския съвет, според която те могат да бъдат от 2 до 4 пъти по-високи от средната заплата в болницата.
Според министъра в страната има не повече от 10 болници, в които по 10-15 лекари взимат възнаграждения между 15 000 и 20 000 лв. Това са предимно клиники по инвазивна кардиология – "Св. Екатерина" в София, "Св Георги" в Пловдив и др.


Министърът поясни, че ограничаването на заплатите е временна антикризисна мярка. Ще бъдат ограничени и представителните разходи на лечебните заведения. По повод информацията, че "Пирогов" си е определил 60 хил. лв. за такива разходи министърът е поискал справка и от болницата са го уверили, че тези пари не са похарчени.


Промените на Закона за лечебните заведения, които ще бъдат гласувани скоро, е записана единна методика за определяне на заплатите в болниците, каза още Нанев.


По-късно през деня Българският лекарски съюз се обяви срещу въвеждането на лимити за заплатите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK