Мотивите за импийчмънт: Първанов прави полупрезидентска интерпретация на Конституцията

Мотивите за импийчмънт: Първанов прави полупрезидентска интерпретация на Конституцията

© Цветелина АнгеловаС подписите на 162 депутати от ГЕРБ, "Атака", Синята коалиция и независимите от бившата група на РЗС тази сутрин в 9.51ч. бяха внесени мотивите към проекторешението на парламента за предложение до Конституционния съд (КС) за предсрочно прекратяване на пълномощията на президента Георги Първанов. Дебатите по темата ще са в сряда.


До внасянето на проекторешението се стигна в разгара на скандала между президента и ГЕРБ, провокиран от публикуването на стенограмата от разговора между държавния глава и финансовия министър на 5 март. Под проекторешението са се подписали на практика всички народни представители, освен тези от БСП и ДПС. Единственият липсващ друг подпис е на Камен Петков от "Атака", който, по обясненията на колегите си, бил на сватбено пътешествие "на място, където нямало дори интернет, за да изпрати електронен подпис", но щял да подкрепи искането в пленарната зала.


В мотивите се посочва, че "границите на легитимното президентско говорени са заложени в Конституцията" и че "със силно натоварените си политически изказвания и действия по време на скандала с финансовия министър" Първанов  е нарушил основни конституционни норми и принципи на политическата система, каквито са народният суверенитет, разделението на властите и политическият плурализъм.

Мотивите: КС да се произнесе и за Гоце
Вносителите настояват КС да се произнесе и по "обсъждания в обществото факт за принадлежност на президента към службите на бившата Държавна сигурност като секретен сътрудник Гоце, който факт е укрит към момента на избора му и признат след това". Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров каза, че за депутатите от коалицията това е най-силният мотив за импийчмънт на Първанов.

Депутатите посочват, че тъй като по този въпрос не може да има тълкувателно решение на КС, парламентът е принуден да започне процедура по отстраняване на президента, за да може съдът авторитетно и окончателно да реши този междуинституционален спор.


Депутатите посочват, че в парламентарна република президентът, макар и пряко избран, има "ограничен обем демократичен "мандат" и правомощия". В конституционната схема на разделение на властите суверенът е оправомощил президента да упражнява ограничен брой функции, да изразява позиции и да изказва политически мнения, както и да подкрепя или не определени политически сили, посочват в мотивите си депутатите, като се позовават на тълкувателно решение на КС от 1995 г.


След подробно обяснение за правомощията на президента и парламента, в мотивите се посочва, че държавният глава не е равнопоставен на мандата на парламентарното мнозинство и той не трябва да се състезава с парламента и кабинета, както е в един полупрезидентски или президентски режим. 


Според вносителите точно този основен принцип е нарушил президентът Георги Първанов, твърдейки, че неговата политическа легитимност е сравнима с тази на Народното събрание. В подкрепа на тази теза е цитирана реплика от последната пресконференция на Първанов на 12 март: "Моето място тук е решено от 2 млн. избиратели, впрочем може би доста повече отколкото цялото това мнозинство, взети заедно".


"От тази своя криво разбрана позиция президентът отхвърля цялостната политика на правителството и което е по-важно в случая - заявява, че ще се превърне в систематична негова опозиция", се казва в мотивите, като се цитира стенограмата от срещата на Първанов с Дянков: "Сега, разбира се, няма да водим този дебат. Ние ще го водим публично оттук нататък".


Според вносителите на мотивите Първанов ясно осъзнавал, че атакувайки двамата вицепремиери - Симеон Дянков и Цветан Цветанов, атакува цялото правителство. Безспорно тези изявления са политическо говорене, което само по себе си не води до смяна на баланса на властите, но несъмнено едно такова интензивно говорене е в състояние да промени характера на президентската институция и от олицетворение на единството на нацията да я превърне в инструмент на тясно разбрана партийна политика и пропаганда, пише в мотивите.


Според вносителите тези "вербални актове" на президента нарушават парламентарните принципи на Конституцията и я подлагат на "една полупрезидентска интерпретация". По тяхно мнение това е сериозно нарушение и заплаха за основния закон, която трябва да се пресече в зародиш. Подобно нарушение заслужавало да се задейства процедурата на отстраняване. Вносителите твърдят, че президентът нарушава не само духа, но и конкретни разпоредби на Конституцията - чл. 1, ал.1, чл. 92, ал. 1, чл. 62, ал. 1 и чл. 105, ал. 1.


Освен това, според тях, по начина на водене на разговора с Дянков и чрез огласяването на стенограмата, е накърнено достойнството на Дянков, което по същество е нарушение на чл. 32, ал. 2 от Конституцията.


Депутатите посочват, че ако президентът има критика към политиката на правителството и Народното събрание, то това следва да бъде извършено по реда на чл. 98, т. 2 от Конституцията във връзка с правомощията му по чл. 102, ал. 1 да прави обръщения към парламента. Недопустимо е президентът да използва лична среща за изясняване на недоразумение по повод участие в телевизионно шоу и за отправяне на политически послания, пише в мотивите.


Вносителите атакуват Първанов и за вицепрезидента Ангел Марин. "Действайки при условия на некомпетентност и злоупотреба с права, в същото време президентът Първанов не е упражнил контрол върху начина, по който вицепрезидентът Ангел Марин изпълнява делегираните му правомощия при издаване на документи за българско гражданство и условията за предоставяне на убежища за бежанци", се посочва в мотивите.


Според вносителите са били създадени условия за корупция в големи мащаби, която застрашава националната сигурност и европейското гражданство. В мотивите се припомнят арестите на висши държавни служители през последния месец. Тогава беше арестуван шефът на дирекция "Миграция" в МВР Стефан Христов, който бе обвинен, че е уреждал украинци с български паспорти.


Вносителите смятат, че след като не е упражнен контрол  върху делегираните на Марин правомощия, президентът носи отговорност за бездействието си, от което са произлезли вредни последици за сигурността на държавната и статута на българското гражданство в ЕС.


Бойко Борисов, който беше в Брюксел за срещата на върха на лидерите от ЕС, изрази изненада от големия брой депутати - 162 - подкрепили днес искането за импийчмънт на президента Георги Първанов. Очевидно нещо не е наред в президентската институция, щом толкова много от представителите на народа са против това, което се случи в президентството, обясни премиерът. "Това трябва да е урок за всички нас," добави той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (405)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ano
  *****
  Неутрално

  На мен тези мотиви ми се струват съвсем основателни. Да си ходи в Москва!

 2. 2 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Добре, аз не мога да разбера, защо пак се внасят едни половинчати мотиви.

  Президентът е нарушил закона - записвал е без знанието им многобройни свои събеседници и при това си позволи да разпространи публично един от тези записи без ответната страна да е предупредена че такива са били правени, че се съхраняват и ще се разпространят.

  Това си е директно нарушение на закона. Ако това не е достатъчен мотив, кое ? Защо си играят на някакви общи приказки за "народният суверенитет, разделението на властите и политическият плурализъм", които са въпрос на тълкувание, сложни и оплетени ?

  Или им е по-удобно само да вдигнат патърдия, за да има шум по медиите ?

 3. 3 Профил на Jab4o
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на k
  k
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Не съм юрист, но ми се струва, че много по-голямо нарушение на Конституцията е, че Първанов открито водеше икономически преговори с "Газпром".

  Факта, че Президента няма никакви провомощия в икономическата сфера напрктика е неоспорим.

  По тази линия ще е много трудно на Конституционните съдии от президентската квота да му намерят оправдание!

 5. 5 Профил на cretin
  *****
  Неутрално

  само witch hunting... държавата пропада, борис бойков го вее вятър на бял кон! пожарникар, борец и престъпник, какво да го правиш. обаче става обезпокоително, като 33та в германия почва да преследва политически опоненти и да мачка! а като се замислиш, че първанов знаеше кои гласове са фалшифицирани и де факто му помагна ти иде да плачеш... интересно ми е само кой има по-висок рейтинг от двете маймуни в момента?!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на ОЛАФ
  *****
  Неутрално

  Не импийчмънт за стенограмата, а разследване за чадър над спонсора-крадец.

 8. 8 Профил на ГРАМОТНО !
  *****
  Весело

  АГЕНТ ГОЦЕ НА ЗАСЛУЖЕНОТО МУ МЯСТО - БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА (А В КОМПАНИЯ С БСП-ДС АГИТКАТА МУ - СОФИИЙСКИ ЦЕНТРАЛ -ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И КРАЖБИ В ОСОБЕННО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ!!!!) ВЕЛЧЕВ НЯМА КАК, ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО....

 9. 9 Профил на VB
  *****
  Неутрално

  Браво!!! На ход ще е Конституционният съд.

 10. 10 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За съжаление съдбата на Агент гоце ще бъде решена от 12 човека
  - 4 назначени от него самия , 4 от 40 НС с председател Г.Пирински
  и 4 назначени от Правителството с мандата на ДПС начело на , което стоеше СърГей ......
  Незнам защо , но ... някак си решението на КС ми е ясно от сега ...

  Всичко е добро, което е добро за България
 11. 11 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  По-големи тъпотии не можали да измислят като мотиви?!

  Накрая Гоце ще се окаже прав, че се отклонява вниманието от далеч по-важните проблеми като тези във финансите и икономиката ни. ГЕРБ са на път да върнат БСП на бял кон или пък да дадат мощен първоначален тласък на една партия на Гоце. Олигофрени.

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  ГОЦЕ, ИДИ СИ!

  ГОЦЕ, ИДИ СИ!

  ГОЦЕ, ИДИ СИ!

  ГОЦЕ, ИДИ СИ!

  ГОЦЕ, ИДИ СИ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на Copy
  *****
  Неутрално

  "Депутатите посочват, че ако президентът има критика към политиката на правителството и Народното събрание, то това следва да бъде извършено по реда на чл. 98, т.2 от Конституцията във връзка с правомощията му по чл. 102, ал. 1 да прави обръщения към парламента. Недопустимо е президентът да използва лична среща за изясняване на недоразумение по повод участие в телевизионно шоу и за отправяне на политически послания, пише в мотивите."

 14. 14 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пичове... Няма нужда в този момент на социално напрежение да го превръщат в мъченик... Достатъчно е да го подкарат от единия край, процедурата няма да мине, и вместо мъченик президента ще се окаже подзащитен на друга компрометирана институция- съдебната...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 15. 15 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Вместо надълго и нашироко да обяснявате "мотивите си " , седнете си на дупетата и приемете Закон за лустрацията със задна дата господа и дами депутати !
  Ако се колебаете за значението на думата ето - „лустрация" -забрана за заемане на ръководни позиции в политиката, икономиката, медиите и т.н., на лица, свързани с бившите репресивни служби и подобните им образувания на тоталитарния режим.
  Другото е бла бла и безмислени обяснения ... Или това ако направите ще засегне и вас ? Дали госпожо Цачева ?

  Свободата Санчо, ....
 16. 16 Профил на МОТИВИ
  *****
  Любопитно

  УВОЛНЕНИЕ НА ПЪРВАНОВ

  Автор: тема
  Получено на: 26 Март 2010 11:36

  Първанов е лъжец, професионален фалшификатор по история на БКП, агент на БКП, шеф на столетно криминална марксистка партия БКПБСП,

  а Парламентът на Република България нееднократно е определил комунистическата диктатура като нелегитимна и престъпна,

  заклеймявайки също престъпленията на комунизма изобщо.

  Публикуваната от президента Първанов стенограма показва Първанов като клеветник инсинуиращ сериозно, не на шега,
  лична вина за сметка на добронамерен посетител /вицепремиера Дянков/.

  Първанов използва Президентската институция на Република България като лично своя за да злоупотреби чрез планирана публична инсинуация срещу Вицепремиера на Република България,

  съзнателно предизвиквайки скандал, пилеене на публично и институционно внимание,
  и разкол по време на сериозна световна и местна политикономическа криза.

  Комунистическият агент Георги "Гоце" Първанов действа про-кризисно, за задълбочаване на кризата, в период на тежка за Европейска Република България криза.

  "От ГЕРБ вече обявиха, че мотивите за стартиране на процедурата се основават на чл. 32 ал.2 от конституцията, който гласи: "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи"."

  mediapool.bg

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Lars Ulrich
  *****
  Неутрално

  Много трудна работа! Всичко живо от бившата ДС трябва да се измете, но аз лично не му виждам края. Например в БАН как ще мръднеш великите учени...Същото важи и за Гоце...

 19. 19 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Излиза, че основният мотив за започване на процедура по отстраняване на президента е атака срещу правителството. Доста скалъпени обвинения... Но тъй като трябва да се поддържа щоуто и тъй като явно няма други проблеми, които трябва да се решат в момента в страната нека да започне.

  Както се казва, на народа му трябва хляб и зрелища. Зрелищата са осигурени от правителството и президента. Време е да се помисли и за хляба вече.

 20. 20 Профил на антикомунист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Свинкята Фидоска и хор малоумници":
  Долнопробна комунистическа измет си ти!!!! Такива като теб трябва да бъдат драни живи!!!!!!!!

 21. 21 Профил на към лайновозите
  *****
  Неутрално

  това големия специалист по конституционно право и голям лайновоз Федосова ли го е писала , мисля че скоро време ще се молите на Първанов да ви разпусне и назначи служебен кабинет , защото лимита на сътворени простотии се изчерпа бързо и няма кой да ви търпи по-вече

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на eй
  *****
  Весело

  едва що пуснаха статията и Позитано се активизира - сега започва масиран спам

 26. 26 Профил на к
  *****
  Неутрално

  Позитано 20 и всичките му привърженици - в Кабартино-Болгария! Или ако искат на друго място - в Чевашия. Под крилото на съветските другари!

 27. 27 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  Гоце-триперливия в една цивилизован държава би станал най-много "президент" на затворническа банда..

 28. 28 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  Колкото и да ми се иска Гуце да бъде изритан позорно от поста си, мотивите ми се струват крайно размити, да не кажа направо метафизични
  Толкова ли не можаха да се концентират върху неправомерното записване И огласяване на конското, изчетено на Дянков? И като имаме предвид, че се мотаха около месец, за да направят това съчинение по картинка.... Гола вода и бит каймак

 29. 29 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#2] от "flisk":

  Разни мисли без да съм специалист по темата...

  Закона в случая може да се тълкува много спорно. Дали е знаел Дянков, че го записват - очевидно е знаел, каквото и да говори.

  Формулировката в Конституцията в случая е доста удобна: "Чл. 32. ал.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи."

  ОК. Дянков е знаел или поне така се предполага. Само че тук нищо не се коментира относно правото на публикуване на записаното в публичното пространство.

  С този акт Гоце Сирищнико 3 Пера прави ни повече, ни по-малко от случая с клипа на хадреналинката Яна.

  Вероятно във втория случай се приема за очевадно уронването на авторитета на Янчето (доколкото тя го е имала въобще), но при Дянков е доста по-трудно да се определи законово, макар че за обективните е точно толкова очевадно, колкото другия случай.

  И идва въпросът - дали КС за пореден път ще покаже, че служи на Гоце? Или ще се замислят малко и ще се сетят, че не той на България трябва да е на първо място в техните отсъждания.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Шоуто без слави
  *****
  Любопитно

  а сега обясни защо първан гоцэв
  направи скандален слон от безобидна муха,
  като про-кризисна мярка.

  преследва вещици,
  или се представя за вещица мъченик?

  гоцэто ловец е славен...

  cretin
  * 5

  само witch hunting... държавата пропада, борис бойков го вее вятър на бял кон!

 33. 33 Профил на mitiozo
  mitiozo
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Айде ГОЦЕ време е ...

  онлайн копане на биткойни http://goo.gl/8bOHdN
 34. 34 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ твърдо и неотклонно искат да покажат че са идиоти!

  Да вземат да си платят на някоя юридическа кантора да ги консултира, не да се излагат като кифладжии с елементарни казуси.

  Доживяхме Болен и лудите от АТАКА да тълкуват конституцията ............

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Абе Гоце си е Гоцер ама тези мотиви са голям смях!

 37. 37 Профил на gurbav4o
  gurbav4o
  Рейтинг: Весело

  Успех на желанието над Конституцията и...край на КРИЗАТА.ГЕРБ е и над Конституцията.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  само witch hunting... държавата пропада, борис бойков го вее вятър на бял кон

  witch hunting стана модерерн откакто мутрата и комунист Бойко Борисов и жена му милиардерката Бориславова дойдоха на власт.

 40. 40 Профил на O.K
  *****
  Неутрално

  А за покровителствуването на крадливото три-водородно дружество, а за архара,а за трипера и мезонета? Дори КС да варне импи4мента ,това 6те е обица на ухото за всеки самозабравил се задник на президентскиат пост. Да не се опитв ат ве4е да правиат т.нар. Боиански ливади. Наи-добре е сега6ното мнозинство да промени Конституциата в дух, 4е президентат се избира от парламента, това 6те е наи-добрата застраховка от интригантски опити за преврати. И да се премахне ,като напално ненужен вице-президентскиат пост!

 41. 41 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  Всъщност има ли значение какви са мотивите?

  Каквито и да са, КС е контролиран от Първанов и искането няма да мине.

  Но самото гласуване в НС на парламентарна република срещу президента Първанов е огромен удар по легитимността му и в това е смисълът. Оттам-насетне Първанов се крепи само на корумпираната ни съдебна система, което окончателно го матира.

  Иначе мотивите сами по себе си не са лоши - по същество точно това става - Първано стреля от бункера си по къде що мърта и е просто вреден за възстановяването на БГ.

 42. 42 Профил на Безнадеждно
  *****
  Разстроено

  Абе, хора, реагирате като първите шарани. По старата школовка от ДС, към която всички цветове политици безспорно принадлежат, записи правят всички и то нон-стоп едничката цел изнудване и шантаж. Гуце, обаче, понеже си изпусна нервите, взе, че публикува разговора. Това е същото като храчките между журналистическата проститутка Велева и агент Сава. Хвърлят ви по някой вмирисан кокал и вие им се кефите. Не виждате ли, че едни и същи хора ви въртят на малкия си пръст вече 65 години?!?!?!

 43. 43 Профил на Н
  *****
  Неутрално

  По-смешни "мотиви" не бях чувал никога. Пълен фарс.

  Разбира се, вие като една примерна тълпа си крякайте и викайте за оставки, инпийчмънти, разстрели... Но обективно и непредубедено погледнато, ако тези думи изобщо са ви познати, изтъкнатите "мотиви" са жалки!

 44. 44 Профил на Мурдари безхаберни
  *****
  Неутрално

  Тия палячовци от парламентам,
  дето си индексираха заплатите насред криза кога ще им бием шамарите на площад Народно Събрание !?

  Мурдари безхаберни

 45. 45 Профил на Интересно
  *****
  Неутрално

  Чета аз по-горе и си мисля... БСП и екипа на Първанов явно много ги боли, че Дневник не са чак толкова изпаднали като Труд и 24 часа и си активизират ПР-ите да пишат тук и да цъкат минуси...

  Много интересен момент, кога ли ще осъзнаят че такива дребни пропаганди отдавна не работят...

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Кой пише мотивите - Фидоска с леля Цецка! Е кво се учудвате че са тъпи и смешни! Айде харлия да им е!

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на !?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "Радостина":
  Вместо надълго и нашироко да обяснявате "мотивите си " , седнете си на дупетата и приемете Закон за лустрацията със задна дата господа и дами депутати !
  Ако се колебаете за значението на думата ето - „лустрация" -забрана за заемане на ръководни позиции в политиката, икономиката, медиите и т.н., на лица, свързани с бившите репресивни служби и подобните им образувания на тоталитарния режим.
  --------------------------------
  Ти луда ли си ма!?
  Те ще трябва да махнат и Бойко Борисов , нали е бил майор и преподавател в школата на ДС в Симеоново!?

 50. 50 Профил на Мария Антоанета
  *****
  Весело

  Пастите намят свършване, нали

 51. 51 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Дневник, мола ви не ни занимавайте често с този нагъл руски агент. Зарадвайте ни с едно хубаво съобщение, как са му наритали омазания задник.

 52. 52 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  До коментар [#42] от "Безнадеждно ":

  Ех, Позитано 20, положението ви наистина е безнадеждно. Да, Гоце пак си извъртя стария ДС номер, но за негова изненада този път номерът не минава.

  А Гуце си "изпускаше" нервите в продължение на 5-6 часа - от края на записа до публикуването му -- цялата работа вони на активно мероприятие.

  Или пък си генерал-шаран от Президентството? Козирувате ли му още на Първанката на гола глава, чукате ли още токове на цивилните си обувки като влизате при него или вече ви гони с шутове по тъпите кашишки заднице? 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на istina
  *****
  Неутрално

  Abe vmesto s parvanov da ni zanimavat da sednat da rabotiat i pishat sviasni zakoni ne nedoumenia deto ni vraschtat obratno komunisma. I da sadiat dogan ako e barkal v meda i kakata ne bai vi boiko s miliarda i 200,000 zarabotka na den. smeshnizi ama toi i naroda prost ta edin tap pozarnikar go pravi za 2 stotinki i raigrava i mu sadira kozata ot danazi i prostotii. a vsichki mu se hiliat i kazvat davai boiko oschte mozem da tarpim da ni biesh. abe schto tezi prostotii stavat i balgaria?! uma mi ne go pobira. ta sega s goze ni zanimavat ami toi schte sleze ot szenata tova e iasno nikoi niama nito v zatvor da go vkara nito i kosam da padne ot glavata mu samo zirkaziiski nomera na pozarnikaria za da ne mu se vidi nekadarnosta da upravliava i da ne triabva kato e pochnal mutri da lovi da vkara parvo sebe si i mutresata si zvetelina. To ima vidiov den schte doide i toi. Dano ne e kasno za istradalite hora na balgaria

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Pesho
  *****
  Весело

  Вече съм подбрал 15 различни камъни

  Само да ми станат готови документите за сергийката в ляво от коня на площад "Народно събрание"  По-време на масови прояви обещавам до 70% намаление на обемистите и обли камъни и до 40% намаление за малките и назъбени!!!

  За всички желаещи има и промоция 10 камъка безплатно + движеща се мишена с кодово име Фидоска

 59. 59 Профил на др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Каквито и да са, КС е контролиран от Първанов и искането няма да мине.
  ----------------------------

  Няма да мине защото мотивите са писани от дебили /да ме извинят дебилите/, а не защото КС е "контролиран".

 60. 60 Профил на Стринка Цонка
  *****
  Неутрално

  Известната шефка на парламента Стринка Цонка и отивашата към 200 кила Фидосова за 8 месеца взимане на депутатска заплата нещо свърпиха ли?
  Аз не съм чул за 5 ст. работа да са свършили.

 61. 61 Профил на Провинциална трагедия
  *****
  Неутрално

  Мотивите са гола вода, в стила на завършилата Монтанския университет Фидоска.

 62. 62 Профил на Той
  *****
  Весело

  До коментар [#50] от "Мария Антоанета":
  И аз така мислех, но явно съм подценил запасти им

 63. 63 Профил на Хм ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Обективен":


  ...Всъщност има ли значение какви са мотивите?...

  Ами има!

  Това - чл. 1, ал.1, чл. 92, ал. 1, чл. 62, ал. 1 и чл. 105, ал. 1. от Конституцията във връзка с Дянков - е глупост на глупостите на търкалета. Изсмукана от пръстите. Прочетете конкретно на какви текстове се позовават!
  Съгласно гореизброените членове тънката мислъ е, че Президентът (абстрахираме се, че в случая става дума за Гоце, защото се коментира конституционносъобразно поведение на Президента) има право да си отваря устата единствено пред Народното събрание и само ако то му разреши. Иначе нарушавал "единството на нацията".
  Такава тъпня могат да издръстят само рабфаковките Цацка и Фидоска! А лумпенпролетариата да я аплодира!

  Естествено, че такава идиотия няма да мине.
  Ама кой го интересува?
  После ще има да се пънат гербавите, че пак съда им пречил!
  И бунаците ще им се вързват..... Идиоти!

  Гоце си е за импийчмънт по други текстове от Конституцията.
  Най-вече, че няма право да прави ангажиращи договорки. Каквито направи например за Южен поток, БА и Белене.
  Ама за тях си траят, нали?!
  Сами се сетете защо....

  Иначе няма лошо - кляфкайте си.
  Пък после пищете: Кой ми ....ъъъъ .... таковата ..... в гащите....

 64. 64 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 903 Весело

  А така пичове днес надника е двоен от Позитано и Дундуков! Възползвайте се от промоцията!

  Само днес, само сега!
  Всеки пост на цената на два!
  Урааааааааа!

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на невеж
  *****
  Весело

  по коментарите до момента личи, че червените боклуци се хвърлят самоотвержено да защитават пъследния си бастион - първанката. а като си помисля, че това е само началото... какво ли ни предстои в следващите дни - има да обсират форума с бълвочите си.

 67. 67 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#59] от "др. Иванов":

  Дали са дебили или не - КС е всичко друго, но не и обективен, особено по адрес на Гоце и наследството отпреди 89-та.

  Все пак точно същите връщат два пъти закона за лустрацията. Вероятно две трети от тях при такъв закон няма да имат правото да заемат тези длъжности.

  P.S. По този начин първо на Гоце му зашлевяват публичен шамар, защото де факто цял свят ще разбере, че не го броят за слива в собствената му държава, а освен това КС за пореден път ще лъсне с "блестящо решение". В момента съдебната система и без това е под доста голям обществен натиск.

  Колкото до управлението - ако Гоце 3P.ra си беше стоял на местото - сега щяхме да се занимаваме с кризата и с некадърността на управляващите, а не с него. Ситуацията е повече от удобна за ГЕРБ. В тази връзка БиБоп хвърчи с бясна скорост надолу по наклонената плоскост и не виждам какво ще го спре.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 68. 68 Профил на Pesho
  *****
  Весело

  До коментар [#64] от "nqma zna4ka koi":

  Така и така само простотии ще пиша за простаците от ГРОБ, тъй че ако имаш информация, а явно имаш такава, от къде и аз да взема един надник барем си платя сметката за телефона

  Пиши ми:

  [email protected]_veche_gerberi.bg

  Все пак криза е, а тези от глобул хич не им пука :P

 69. 69 Профил на Æ
  *****
  Неутрално

  "границите на легитимното президентско говорене са заложени в Конституцията" пише в мотивите.
  "президентът да използва лична среща за изясняване на недоразумение" пише пак в мотивите.
  Ако това са мотивите на 162 нереза в Н.С. , то жална и майка на България.
  Как така става възможно "елита" да е интелектуално под средното ниво на българския избирател.

 70. 70 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако троянаската кобила "независимите депутати от РЗС" не свият някой номер, нататък ще е по-лесно. Убеден съм че членовете на КС ще получат по едно обаждане 20 мин реди да гласуват.

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  Импйчмънът, разбира се, няма да мине, и ГЕРБ като цяло ще загуби от процедурата, защото за пореден път ще покаже слабостта си, това е ясно, не виждам защо е целия шум.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на VX
  VX
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Първанов не е моят президент.

 75. 75 Профил на Боце
  *****
  Неутрално

  Колкото и да е противен Гуце, онзи катил Марин е още по-зле. Да изчакаме да изтече мандата и повече да не избираме червени манафи - социални президенти - трипери.

 76. 76 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Това за съжаление няма никакво значение.

  Първанов е президент на батюшка Путин и се е окопал здраво в КС.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 77. 77 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  *****
  Неутрално

  А беше е толкова хубаво да не си връзваме кусури...

  Popa
  * 39

  witch hunting стана модерерн откакто мутрата и комунист Бойко Борисов и жена му милиардерката Бориславова дойдоха на власт.

 78. 78 Профил на До неколцината мислещи
  *****
  Неутрално

  Нека оставим тази статия на посранковците.
  Без друго са мобилизирали на амбразурата всякаква гнусно говореща паплач, дресирана в най-конярски традиции.

  Другият вариант е затваряне на статията за нерегистрирани коментатори.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 81 Профил на Щуравия
  *****
  Неутрално

  За да има МИР, ГОЦЕ във СИБИР!!!!

 81. 82 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 903 Весело

  До коментар [#68] от "Pesho":

  Абе аз си мислех, че за да пишеш такива глупости трябва поне пари да взимаш ама явно имало и идеалисти комунисти

 82. 83 Профил на мхм
  *****
  Весело

  "Реалист,

  Те просто нямат полезен ход след като са нагазили дълбоко в акитата, които сами натвориха."
  Няма дума "натвориха" в българския език, свиньо съветска...

 83. 84 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "Свинкята Фидоска ":

  Ама вие комунистите само смърт ли знаете да сеете????? Българите са драни живи само от турци и комунисти!!!!

 84. 85 Профил на БКП
  *****
  Весело

  Всички комунисти са идеалисти.

  Почти са идеални. Грешат, за да са човечни.

  Само Партията не греши в грижите си за хората.

  nqma zna4ka koi
  Весело
  * 82

  До коментар [#68] от "Pesho":

  Абе аз си мислех, че за да пишеш такива глупости трябва поне пари да взимаш ама явно имало и идеалисти комунисти

 85. 86 Профил на ШИШО
  *****
  Неутрално

  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ
  ФИДОСОВА ПРЕЗИДЕНТ

 86. 87 Профил на Pesho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#82] от "nqma zna4ka koi":

  Сори бате, нито са ми насърце комунистите, нито простаците 87. 88 Профил на xyz
  *****
  Неутрално

  Президентът Първанов трябва да бъде отстранен от президентския пост и съден за:

  А. НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО

  Б. ОРГАНИЗИРАНЕ И ВРЪЗКИ с БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ

 88. 89 Профил на др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Дали са дебили или не - КС е всичко друго, но не и обективен,

  -------------------------------------

  Прав си - съдия от "сините" изрично каза, че са взимали политически решения диктувани от Раковски 134.

  И сега ЕСПЧ редовно присъжда големи суми, по средно 300 хил. лв. за законите на СДС, минавали без проблем през КС.

 89. 90 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 903 Весело

  До коментар [#87] от "Pesho":

  Може би просто трябва да се вгледаш по-дълбоко в сърцето си и да осъжнаеш истинската си същност! Не е срамно, а и да потърсиш професионална помощ е по-правилно отколкото да трупаш идеализма си дълбоко скрит зад паравана на гражданско съзнание

 90. 91 Профил на Ей Наглец такъв
  *****
  Гневно

  До коментар [#17] от "Свинкята Фидоска и хор малоумници":

  Бивш комунист, бивша курва и бившо ченге НЯМА!!!!
  Свинско е да не кажеш за Чернобил, да имаш лагери в Белене и да изтрубвашинако мислещите!...............

 91. 92 Профил на Стига де
  *****
  Разстроено

  До коментар [#72] от "Реалист":

  Защото като те плюят не може си стоиш и да казваш, че вали дъжд!!!

 92. 93 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#89] от "др. Иванов":

  Т.е. всички сме наясно предварително, че решението им не струва... но ще си ги защитаваме като последна крепост на цоциализма?!?!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 93. 94 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 426 Неутрално

  162 подписа на депутати за отстраняване на Първанов. Това означава ,че процедурата по т.н. импийчмънд, ще мине в Парламента, въпреки яростната съпротива на комунистическата БСП и противоконституционната ДПС. Остава големия въпрос какво ще стане в Конституционният съд ,където са необходими седем гласа от общо 12 конституционни съдии, от които 4 са от квотата на президентството. Със сигурност тези четирима ще гласуват против, остава да видим останалите 8 съдии дали ще проявят своята така прокламирана независимост във вземане на решения за да бъде отстранен Първанов и какви ще са мотивите им ако го оставят да си довърши мандата.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 94. 95 Профил на sapient
  *****
  Неутрално

  Абе къв "импийчмънт" кви глупости!!! В тая държава останаха май само малоумници и хора, които всяка вечер говорят дивоти по телевизията.

  При толкова проблеми в потъващата държава Мухобойко пак е тръгнал да разиграва ПиАр театър. Да го духат бедните явно остава водещ принцип на герба. Явно не се отнася за платените клакьори в този форум обаче.

  Интересно ми е тези дето са се напъвали да измислят тия малоумни мотиви за една още по-малоумна и безпредметна процедура дали са чели изобщо Конституцията и колко "хонорар" ще вземат целево

 95. 96 Профил на Цирк
  *****
  Весело

  Останало ли е поне едно гербаджийче, на което мисловните процеси текат през мозъка вместо през устата??? Пълна пародия, досущ като катилските монтанско-плевенски мотивировки за изпичване на агент Гоце:

  Министърът на културата Вежди Рашидов се извини на лекарите от Пирогов, по повод изказването си от вчера, че някои лекари получават много големи заплати, съобщиха от ведомството.

  В отвореното писмо на министър Рашидов се казва: "Чувствам се длъжен да поднеса извиненията си на Вас (бел. ред. - обръща се и към шефа на Пирогов доц. Димитър Раденовски) и на медиците в "Пирогов" заради неволната грешка на езика, която допуснах в свое изявление пред журналисти на 25 март. Тогава... коментирах обсъжданата от министрите тема за свръхвисоки директорски заплати и суми за представителни разходи в някои държавни болници, но със своя лапсус "вкарах" несправедливо института "Пирогов" и неговото ръководство в групата на тези лечебни заведения. Приемете искрените ми извинения за "горчивата вест", която без да искам ви поднесох точно на Благовещение.

  Писмото завършва, с уверение, че Рашидов изпитва "дълбоко уважение към високия професионализъм на колектива на "Пирогов". Мнистърът уточнява, че и неговата съпруга работи в института.

 96. 97 Профил на Pesho
  *****
  Весело

  До коментар [#90] от "nqma zna4ka koi":

  Колкото и да се вглеждам пак виждам все същото......

  Алергичен съм към простотия, а тези от герб са мнооооого ПРОСТИ!!! Изключително прости!!! Абе направо нямам думи!!!
  Да не говорим за коалиционите им дружки от Атака!!!

  А относно дали съм комунист.....
  Няма как да стане... Не съм бил в съзнателна възраст, когато сте си играли на комунисти и демократи... Грам не се кефя на идеята всичко е общо и всички заедно ще си живеем в комуната... А пък от планова икономика хал хабер си нямам...

  Тъй че, по идеология определено не съм комунист, даже и не го разбирам това животно и не желая!!!

  Но ако да се противопоставяш на безграничната простотия, която налага един КОМУНИСТ-МИЛИЦИОНЕР наречен Боко Тиквата се нарича комунизъм... може пък и да съм такъв

  Айде сега ходи пуши един чадел и си радвай на хубавото време и не забравяй ПРОСТАЦИТЕ ЩЕ СЪСИПЯТ БЪЛГАРИЯ!!!

  Едно време са се наричали комунисти, днес се наричат гербери, но броя на използваните мозъчни клетки винаги е бил един и същ


 97. 98 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  Вече се съмнявам, че Конституционния съд ще пощади Първанов…Колкото и да им е мил, те на себе си са си по-мили…Защото Гоце от една страна очевАдно е нарушил Конституцията, а от друга обществените настроения могат да бъдат определени еднозначно с една дума - те са АНТИ-гОЦЕ! Не допускам, че Съда няма да се съобрази с това - ако се случи обратното, ще е равносилно на самоубийство за него.

 98. 99 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  аз като критикувам парламента...да не би да ми направят импийчмат
  и 2 милиона, винаги ще са повече от 1,6 милиона. Независимо дали едните са гласували за парламент, или президент
  Ако това са причините на импийчманта....боже колко сме жалки
  ако не намерят други, значи найстина в парламента има минимум 162 некадърници

 99. 100 Профил на Бате Бойко е велик!
  *****
  Весело

  Бате Бойко досега свърши една истински голяма работа - измете Тройната крадлива пасмина от властта! Остава му да свърши само още една такава голяма работа - да измете лъжеца и подлеца Гоце от лицето на страната ни! Само тези две неща да свърши Бате Бойко - това ще значи че е свършил всичко нужно на страната ни! После с удоволствие ще му се радваме като истински Президент! Долу мръсника Гоце!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK