Стара Загора се жалва на чужди посланици заради обгазяванията

Стара Загора се жалва на чужди посланици заради обгазяванията

© Анелия НиколоваГраждани на Стара Загора ще се обърнат към посланиците на държавите от Европейския съюз в България заради проблема с непрекъснатото замърсяване на въздуха в региона, съобщи БНР. Активистите от гражданската инициатива "За чист въздух" подготвят писмо до дипломатите, в което ще бъде представен проблемът с обгазяването и бездействието на институциите. Чрез фракцията на зелените в Европейския парламент ще бъде зададен и въпрос по темата, уточнява БНР.

Доцент Добринка Лолова, привлечена като експерт на гражданската инициатива, е проверила мобилните станции на екоинспекцията край село Ръжена и на полигона Змейово. На среща при областния управител Йордан Николов с представители на екоинспекцията, здравните експерти и Изпълнителната агенция по околна среда в Стара Загора тя е поискала данни за качеството на атмосферния въздух за периода 2000-2009 година, за розата на ветровете и розата на замърсяванията, за да подготви експертен доклад по темата. Доцент Росица Делирадева от Медицинския факултет на Техническия университет пък ще изследва връзката между обгазяванията и болестите в региона и също ще ги представи в научен доклад.

Утре Гражданската инициатива организира поредния си протестен митинг-шествие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK