Пациентите ще доплащат за прегледи

Обещанията на премиера не трогнаха лекарите


120 болници постепенно ще отпаднат от системата, прогнозира здравният министър Нанев

Въпреки обещанията на премиера Бойко Борисов и здравния министър Божидар Нанев лекарите все пак ще протестират на професионалния си празник 7 април. Това реши извънредният събор на Българския лекарски съюз (БЛС) в събота.


Преди това Нанев съобщи, че пациентите ще доплащат за преглед при специалист. Още не е уточнено каква ще е сумата, но със сигурност ще зависи от диагнозата и официално ще е по-малка от сегашната цена за свободен достъп до специалист без направление - от 20 до 50 лв.
Тази мярка се подкрепя от медиците, като анкета сред тях показа, че 66% искат достъпът до специалист да е директен, а не през личния лекар, а 63% са за доплащане. Министърът обясни, че по този начин ще се освободи ресурс на здравната каса да плаща за повече прегледи.


Другата обмисляна промяна е всички пациенти да плащат потребителска такса. Сега от нея са освободени децата, бременните и родилките, социално слабите, онкоболните, медиците, инвалидите, затворниците, войниците и други.


Пенсионерите плащат 1 лв. вместо 2.40 както е за всички останали. "Няма как да се справим, ако това не се случи. Знаем, че ще има регулиращ ефект и това ще означава, че пациентът ще носи отговорност", обобщи двете предложения Нанев, но не даде разчет колко пари ще се спестят от тези антикризисни мерки.


Премиерът Борисов обяви пред събора на БЛС, че за здравеопазването трябва да се намерят 220-260 млн. лв. "Ние ги нямаме, защото бюджетът е едно общо нещо", обясни той. Лекарите посрещнаха с бурни дюдюкания думите на Борисов "да не му протестират сега на него" и къде са били докторите и защо са мълчали, когато се е крадяло от "Цанков камък".


Премиерът обеща на лекарите, че таванът на заплатите им ще падне, когато се дисциплинира държавата и спрат течовете на пари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK