ДДС засега няма да се увеличава

ДДС засега няма да се увеличава

© Надежда ЧипеваЗасега няма да има увеличаване на ДДС, тъй като от антикризисните мерки, обсъждани от правителството, работодателите и синдикатите, ще се съберат дори повече от необходимите 1.5 млрд. лв. за справяне с назряващия бюджетен дефицит. Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев след поредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


Според Данев от антикризисните мерки се очакват 1.6 млрд. лв. постъпления в бюджета, което ще позволи ДДС да не бъде увеличаван. Ако предвидените средства обаче не бъдат събрани,
ставката може да се вдигне "може би с един, а може би и с два процента", каза Данев.


Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че на днешните преговори правителството е предложило 10-процентно съкращение на всички текущи разходи за издръжка на държавните и общинските ведомства. Според разчетите на министъра на финансите Симеон Дянков това ще спести около 450 млн. лв., каза Димитров. Синдикатите обаче са против тази мярка, защото така бюджетите на ведомствата, които вече са направили съкращения на 15% от персонала, ще трябва пак да се орежат.     
Друго решение, около което представителите на Министерския съвет, бизнеса и синдикатите са се обединили, е отпадането на тавана върху обезщетението за безработица. В момента безработните получават максимум по 240 лв. на месец независимо от размера на направените вноски. Сегашната идея е обезщетението да бъде 60 на сто от дохода, върху който са се осигурявали, каза Димитров. Той добави, че това ще влезе в сила от 1 юли и ще увеличи разходите на Националния осигурителен институт с около 45 млн. лв. до края на 2010 г.


Според разчетите на кабинета приходът от продажбата на разрешителни за вредни емисии по протокола от Киото ще донесе в бюджета около 300 млн. лв. 200 млн. лв. ще дойдат от приватизация, а 160 млн. лв. от продажба на земи от държавния поземлен фонд, каза Димитров.


Утре правителството и социалните партньори ще обсъдят окончателния вариант на антикризните мерки, който се очаква да бъде разгледан от кабинета на редовното му заседание тази седмица, съобщи правителствената информационна служба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK