Нови съкращения в армията ще ударят висшите офицери

Аню Ангелов, министър на отбраната

© Красимир Юскеселиев

Аню Ангелов, министър на отбранатаПред армията се задават нови съкращения. Този път обаче те няма да засегнат редовите сержанти и офицери, а висшия команден състав. Очаква се съкращението да засегне половината от генералите и полковниците в командването на армията. В лекция днес пред Атлантическия клуб министърът на отбраната Аню Ангелов обяви, че командният състав трябва да стане до 2% от числеността на армията. В момента генералите и висшите полковници са между 4-5 на сто от цялата численост на войската.


Според източници от военното министерство най-големи съкращения се очакват в командването на Сухопътни войски, тъй като част от неговите функции са били иззети от създаденото Съвместно оперативно командване. Очакват се оттам да си отидат поне 100 души. Една от мерките за намаляване на генералите, които са повече от 40 в момента, е тези, които са навършили възраст за пенсиониране в съответното звание, да не бъдат повишавани в по-горно и така да им се удължава престоят в армията.


Съкращенията сред генералите ще бъдат извършени, след като бъде готов прегледът на силите, който е започнал в началото на годината. Винаги след такъв преглед следва намаляване на числеността на армията и пренареждане на проектите за модернизация. По думите на военния министър най-вероятно бойният флот ще се лиши от някои видове кораби. По отношение на авиацията ще трябва да се обърне внимание на модернизацията на противовъздушната отбрана. По повод включването на България в системата за противоракетна отбрана на НАТО Ангелов посочи, че разговори за технически параметри не са водени, но България има интерес да се включи в щита. По-рано министърът на външните работи Николай Младенов коментира, че изграждането на противоракетния щит, който да покрива всички европейски държави, може да възвърне доверието на гражданите към НАТО и да ги убеди, че организацията не се занимава само с операции на другия край на света, а реално се грижи за сигурността им.
Нов изтребител, но за България


На въпрос дали смята да започне конкурса за доставка на нов изтребител министърът на отбраната посочи, че процедурата може да стартира следващата година и военната авиация да придобие нов изтребител до 2014 г. По-късно на въпрос дали това време няма да е малко, за да се изработят критерии за нов самолет, да се проведе конкурсът и да се доставят машините, Ангелов каза: "Нов за България, не съм казал нов изтребител." Така той потвърди неофициалните информации, че военното министерство възнамерява да купи употребявани Ф-16. Многократно САЩ са предлагали на България да купи изтребители втора ръка. Миналата седмица Румъния взе решение да купи 24 стари Ф-16. Засега интерес към доставки на изтребители са проявили френските "Рафал", шведските "Грипен" и "Юрофайтър". Военният министър посочи, че Израел има интерес към участие в конкурса за нов изтребител, което означава, че още една държава ще предложи да достави Ф-16 на българската армия.


Съд за военните доставки?


Военният министър допусна възможността Министерството на отбраната да бъде изправено пред Международния арбитражен съд заради спрени плащания по част от големите договори за модернизация на армията. От началото на 2009 г. не са плащани вноските по договорите за покупка на самолети "Спартан" (91 млн. евро) от италианската "Аления", както и за хеликоптери от "Юрокоптер". В края на миналата седмица стана ясно, че министерството трябва да изплати 696.8 млн. лева по сключени договори от предишното правителство, без по тях да е осигурено финансиране.


Досега армията е получила два самолета "Спартан". Остават да бъдат доставени още два, които военното министерство иска да откаже. Досега няколко пъти се водеха преговори, но без резултат. По неофициална информация от "Аления" могат да променят позицията си само ако за същата сума бъдат закупени други продукти на фирмата.


В момента се водят преговори с френската "Юрокоптер". Договорът е за доставка на 12 хеликоптера "Кугър" и шест "Пантер" за 358 млн. евро. Намеренията на военното министерство са да се откаже от "Пантер" и да доплати само за "Кугър". "Има заробващ договор, с който без да е доставено въоръжение и прието по надлежен ред 60% от стойността му, се заплаща от "Сосиете женерал". Така без да сме получили техника, вече трети месец теглят по 60% от стойността на хеликоптерите "Пантер". Нашата цел е да пренасочим тези средства за плащанията за вече доставените хеликоптери "Кугър", след което да прекратим договора", обясни министър Ангелов.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 830 Неутрално

  "В края на миналата седмица стана ясно, че министерство трябва да изплати 696.8 млн. лева по сключени договори от предишното правителство, без по тях да е осигурено финансиране."

  Ох бабанко! Хайде честито на всички! 700 милиона дарения за армията!

 2. 2 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 638 Любопитно

  На 30 хил. барабар с подръжката армия-40 генерали!!!Пък орязват на редовите някои социални добавки!Ташак!!!

 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 830 Любопитно

  Накой може ли да даде линк където точно са описани необезпечените договори по министерства? Питам, защото в материала е посочено, че тези факти са публични.

 4. 4 Профил на safdfa
  *****
  Неутрално

  бе вие нормални ли сте да харчите за оръжие? от кой ще се браните? гаргите? играчки за някой ли?

 5. 5 Профил на Доган
  *****
  Неутрално

  Имам една употребявана летяща чиния за продан. В много добро състояние, от няколко месеца не я ползвам.

 6. 6 Профил на Maйтап
  *****
  Неутрално

  На всеки изправен танк се падат по 3 генерали, а на всеки такъв самолет -50

 7. 7 Профил на Behlolder
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "spoko":

  30 000 = на 10 бригади, по 1 генерал на бригада и 1 щабен идват 20. Другите 20 са 1000% куродръжци (не че първите 20 не биха били).

 8. 8 Профил на Сивушко
  *****
  Неутрално

  Перспективните вън? Не може да бъде.Ами сега кой ще отстоява марксизма и ленинизма в армията .Пък тя тая армия, с тия къдрави войнички и войната далеч...Тука войната е в Интернет и по пътищата. А по селата нощем хората си бранят добитъка и мазетата.Съд и полиция гледат внимателно, като арбитъри и броят жертвите.Внимават и предупреждават да не се нарушават "европейските" права на крадящите, ако бъдат заварени ненадейно.

 9. 9 Профил на неутрален
  *****
  Неутрално

  пичове не си правете майтап с армията,,,и аз не ги обичам много шапкарите но държава без армия е като мъж без член,,,това е съвсем сериозно ,,,иначе съм сигурен че има доста генерали за махане,,,ама викам да погледнат малко и полицаите ,,,сигурен съм че и там има 15000-20000хиляди човека излишни,,,,както и около 120депутата,и около 3-4000 хрантутници из общините,,но никои няма смелост да ги махне,,,само гръмки приказки,че няма пари то кога ли е имало

 10. 10 Профил на Филия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "неутрален":

  "...държава без армия е като мъж без член"

  Неутрален, някои държави са от женски род и я карат много добре и без член и без войска.

  Справка: Лихтенщайн, Коста Рика, ...

 11. 11 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  След като от 20 години нямаме армия,а само пушечно месо за игричките на на ГОЛЕМИЯ БРАТ- смятам, като гражданин, че изобщо не трябва да се харчат каквито и да било пари за въоръжение. Всичко Мара втасала... А за тези дето искат да се изживяват като рамбовци - по една Манлихерка от складовете останали от Балканската война и марш към Афганистан. Стези Манлихерки дедите ни са извоювали толкова победи. Или пък ползвателя на евтиното пушечно месо да си ги въоръжава и съответно плаща. Ай сиктир - на гол тумбак чифте пищови!!!

 12. 12 Профил на ВВВ
  *****
  Любопитно

  термина " армия" коректен ли е ?

 13. 13 Профил на Emil
  *****
  Неутрално

  То остана ли вече армия за съкращаване?!

 14. 14 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Много правилна постъпка на министър Ангелов, ако съкрати началниците. Те са едни началници - вървели по съветския път на кадрово развитие - верни на Партията и подмазващи се на своите началници.
  Явно превъоръжаването трябва още да почака. То без това е символично. Няма пари за ново оръжие. В бъдеще договорите трябва да се сключват с някакви по-големи забавяния в плащанията

  Миша
 15. 15 Профил на chuggun
  *****
  Неутрално

  всяка година до1989 ме вземаха запас предимно зимата. Знам какво и колко работеха военните. Армия не ни трябва нито ще нападаме някои ,нито някои ще ни напада.Трябват хеликоптери за превоз на родилки и гасене на пожари

 16. 16 Профил на Ми да
  *****
  Любопитно

  А те какаво си мислят? Само те да останат накрая ли? Да не са шотландски бойци?

 17. 17 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  комунистически паразити- висши офицери

 18. 18 Профил на Demokrat
  *****
  Любопитно


  Отлична новина!
  След Танов, това е вторият министър ( генерал), койтопредприема нужна реформа.

  ОБАчЕ остава сериозен въпрос:
  ЗА КАКВО са ни 60 000 полицай?
  Армията вече е 35 000!

  Какво прави Цветанов?
  "Бори" се със съдебната система ли?

  Ще има ли реформа в МВР?
  Полицаите протестират. Намат условия за работа, намат компютри, нямат бензин. Затова пук имало "демотивирани, неподготвени, незнаещи".
  Ще се прави ли нещо за това?

 19. 19 Профил на Стратегически преглед
  *****
  Неутрално

  "По думите на военния министър най-вероятно бойният флот ще се лиши от някои видове кораби. " А бе това да не са наскоро закупените втора ръка фрегати, дето Бойко скоро попита за какво са ни. Купели фрегати, а захранване от брега май не бяха осигурили и едни агрегати по цял ден бумтели. За такива дето се разписаха за тези никому не нужни фрегати някой няма ли да носи отговорност или ще си останат по високите постове да си получават заплатите и да си харчат комисионите. Ама и един главнокомандващ си имаме, къде беше тоя да каже имаме ли нужда от кораби дето хич май не ни трябват, че и съветник адмирал си има човекът, ама какво да каже, като той си е един простО адмирал, нали си е наше момче, ще му се дава съветническа заплата. Ех Дянков, ако беше взел поне онези пари от бюджета на главнокомандващия, може би и той щеше да съкрати част от многото си бездарни съветници, ама Дянкова работа, само можа да каже "определено не е млад".

 20. 20 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абе,що за народ сме ние.И сме ли.Я се огледайте наоколо.Има ли ли Гърция армия.Турция.Сърбия.Румъни.А Македония.
  То бива глупост,нихилизъм,инфантилност,ама чак пък толкоз.И бъдете сигурни,че от доствките за армията едва ли има облагодетелстван кадрови военен.Крадат цивилните,свързани с политическите партии.Съсипаха не просто армията.Унищожиха традицията,уважението ъм нея,за да могат необезпокоявани да разграбват и съсипват 20 години държавата.Не дай Боже,да се случи катаклизъм,има да търсите армията...

 21. 21 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Във всяка нормална държава армията е не просто гарант за целостта и суверенитета.Тя е история,традиция,символ.Но в ченгеджийницата България най-важна е митницата.Тя е символът,стремежът,идеалът на маскарите.И на народа,който си ги заслужава.

 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Малко се повтарям, но Унгария има 30 хиляди армия (http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Hungary) с 10.5 милиона население. България има с няколко хиляди вповече при 7.5 милиона население от които 3.5 милиона са роми, нетрудоспособни и пенсионери.

  На България не и трябват повече от 20 хиляди. И дори и те могат поне отчасти да са войници на непълен работен ден. Във Великобритания една четвърт от въоръжените сили се състоят от т.н. териториална армия в която войниците служат само 27 дни в годината и им се плаща само за тези дни (http://en.wikipedia.org/wiki/Territorial_Army_(United_Kingdom)). В случай на война те стават част от редовната армия.

  Та идеалният за България вариант е примерно 15.000 на пълно работно време и 5.000 на непълно. Това би спестило страшно много пари, които отиват в момента да се хранят и обличат здрави и прави мъже, които през повечето време стоят в казармите и цакат белот.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 23. 23 Профил на ефрейтора
  *****
  Неутрално

  След номера в Румъния - и тук на старо самолети....
  Имат си ни като битак. Първо им изчистихме автопарка, що трошки внесохме - сега и военни.
  По-добре няколко нови самолета , щом има нужда, ама като свет, а не да да забърсваме рафтовете срещу комисионни .
  Сетне нямало пари в хазната- ми няма да има .....
  Един ни шитка стари корита , друг самолети ... Кой кво намери. Гърбина да ни е яка. И все в името на дружбата .....

 24. 24 Профил на полковник
  *****
  Разстроено

  всички паразити от МО в едно с ............ от МВР????????????????????????????????????????????????????????

 25. 25 Профил на кашик
  *****
  Неутрално

  "Нови съкращения в армията ще ударят висшите офицери"! Ха дано! Ама надали!

 26. 26 Профил на combat
  *****
  Неутрално

  ....и низшите, и низшите. Повече от 20 хилядна армия не ни трябва. И да се въведе задължителна 3 месечна казарма, без разните му там набивания на крак и други простотии, а чисто съвременно военно обучение.

  А това, че крадяли само цивилните в армията може да твърди само човек, който никога не е бил в казарма.

 27. 27 Профил на До Стратегически преглед
  *****
  Гневно

  "...ама какво да каже, като той си е един простО адмирал, нали си е наше момче, ще му се дава съветническа заплата." - Не трябваше да пишеш това! Особено това "простО"...
  Адмиралите ни не са чак толкова много, а пък точно този е толкова умен, че ще се разплачеш от самосъжаление!

 28. 28 Профил на combat
  *****
  Неутрално

  За справка - наскоро точно висши военни едва не затриха една столица....хайде сетете се къде се е случило това. А още по-наскоро един също висш военен, да не кажа най-висшия си изтърва личното бойно оръжие току пред министъра си. Хайде сетете се и това къде се случи.

 29. 29 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  Армията ни и без друго е намалена 4-5 пъти за последните 20г. Едва ли може да се орязва кой знае колко!
  Истината е да намалят ченгетата на половина! И сега сме страната с най-много полицай на човек от населението! Като се сметне, че заплатите в МВР са доста над средното за страната представете си каква икономия ще е ако се спестят! Ако бройката се намали драстично то ще има пари за останалите - както за високи (и то много) заплати така и за автомобили, радиостанции, удобни дрехи! През последните 10 години полицията постоянно си увеличаваше щата без да се отчита на никого и без да и се държи сметка под предлог че заплатите, бройката наети и почти всяка друга информация е държавна тайна! В резултат полочаваме мижава ефективност! Както на ниво макро престъпност така и при битовите кражби!

 30. 30 Профил на Филия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "combat":

  Моделът на швейцарската армия е интересен и може би приложим за България. Пиша може би, защото не зная дали е добра идея всеки българин-запасняк да си държи оръжието в къщи (а пък може и да е добра!). За швейцарците това не е проблем.

 31. 32 Профил на василев
  *****
  Весело

  По думите на военния министър най-вероятно бойният флот ще се лиши от някои видове кораби. че какви кораби имаме ,че да се лишим от някои от тях.с саловете които имаме далеч няма да стигнем

 32. 33 Профил на жок
  *****
  Неутрално

  Смешно е да се купуват употребявани Ф 16, а после и резервни части за поддръжката им, или май беше обратно. Смешно е да се прави и модернизация в армията ако се предприемат набелязаните "мерки". То е все едно да правиш сърдечен масаж на труп при констатирана мозъчна смърт.
  Добър, но вече невъзможен вариант беше да се въведе някаква задължителна форма на военно обучение,(не задължително казарма) и да се запази оптимален състав на постоянна военна служба. Както изглежда усилията обаче са в посока запазване на вътрешния ред и сигурност за сметка на армията и външното разузнаване, като към настоящия момент рефоримте вече дават реални резултати. Друг е въпроса за оценката на самите служители в службите за вътрешна сигурност за ефективността на извършваните промени.

 33. 34 Профил на ftp
  *****
  Неутрално

  "То като се порови човек повечко и намира информацията. Ето я (не тази, която публикува поредният платен журналист в Дневник). По Евростат (декември 2009): Население на България 7 640 000 човека. Брой служители на МВР с полицейски правомощия - 30 707, от тях незает щат 3 846 или реално има назначени 26 861 човека. Тук влизат ръководството, криминална, охранителна, дежурните, разследваща полиция и договори(тези дето пазят примерно БТА), вътрешна сигурност, досъдебно произвидство... Затова пък общата численост на МВР е 61 170 човека. За сравнение - през 2006 г. в лицензираните частни охранителните фирми са работели над 130 000 човека, като броят им е нараствал.Те това е дами и господа, другари и другарки! Замислете се преди да почнете да плюете по протестиращите полицаи и военни реално армията е под 30 000). Колко са РЕАЛНИТЕ полицаи/военни и колко са примерните граждани - началници и чантаджии, които живеят и имат привилегии на техен гръб."
  Цитирам форумец от преди известно време.това е истината за броя на полицаите в България.Цифрите които ви ги набиват съвсем умишлено в главите -ок.60 хил., е с цел да ви настроят против полицията.Не казвам, че полицията работи перфектно, но не е и коректно да се злоупотребява с цифрите.А Евростат, бъдете сигурни не лъже.Да повторим за по-сигурно-броят на българските полицаи е 26000 души заедно с чантурите /от чанта/и големите фуражки в министерството и областните дирекции.Реално работещите "на терен" са не повече от 20000, което е под средното за Европа.

 34. 35 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Неутрално

  Първо трябва да имаме оръжие, след това армия.
  Какъв беше смисълът на едновремешната армия от 60 хил. войничета с Калашничета - да задържат турците 2-3 дни, докато довтасат рушнаците.
  Пикам на такваз армия.

 35. 36 Профил на kamenl
  *****
  Гневно

  Как така командният състав трябва да е 2% от армията?

  Тия гнусни, как им викате, "седерасти" и "гербери" не знаят ли, че в нормалните държави командният състав е 67%?

  Двама вожд -- един индианец! Така се строи комунизъм, така се осигурява отбраната! А те, тръгнали да ми правят "няколко вожд - повече индианец", какви са тия работи?

 36. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  "По думите на военния министър най-вероятно бойният флот ще се лиши от някои видове кораби. "

  Най-после. Беше абсолютно прахосване на пари да се опитваме да ставаме морска сила.

  Де факто ние имаме нужда от брегова охрана, не от флот. Спомням си как по времето когато Станишев се канеше да прахоса 2 милиарда за корвети българската гранична полиция гонеше турски бракониери с надуваеми лодки. Защото фрегатите ни и корветите, които, слава богу не купихме, не стават за такива задачи - то е все едно с миномет да целиш лисици.

  Когато жуналисти ги питаха защо вместо гумени лодки не се купят бързоходни катери обяснението бе "няма пари". А по същото време се купиха за милиони белгийските стари фрегати и се говореше за милиарди за френски корвети.

  Естествено, че фуражките във флота ще се съпротивляват. В крайна сметка едно е да вземеш комисионна за фрегата, друго е за някакъв си катер.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 38 Профил на edin,koito se iznese
  *****
  Неутрално

  Далечко съм от България,но бих споделил мисълта на Камарада Ленин,който казва..."...армията,няма за цел да предпази държавата /толкова /от ВЪНШНИ врагове,колкото да я ПАЗИ от ВЪТРЕШНИ,такива..."...!!!Не държа за точност на цитата,но смисълът е такъв..!!!..
  Та,тези,които взимат по една шапка пари,ПАЗЯТ задниците на УПРАВЛЯВАЩИТЕ...!!!!!!

 38. 39 Профил на Гънгъра
  *****
  Любопитно

  Ха сега да видим като ги съкратят по колко брутни заплати ще им дадат? По 20???!!!. Като сме в криза защо не им дадат само по 10 ?
  Ето ти една доста силна антикризисна мярка.Нима господата ще обеднеят?

 39. 40 Профил на Demokrat
  *****
  Разстроено

  До коментар [#22] от "Nikolay UK":

  Грешни постановки.
  Въпросът не е дали имаме много или малко армия.
  Защото изпълняваме НАТО стандартите и редовите военни са под 30 000.

  ВЪПРОСЪТ Е - имаме ли нужда от 60 000 полицаи.

  КОЛКО сигурност произвеждат тия средно два пъти повече на глава от населението полицаи?
  Два пъти по-сигурни ли сме от страни с по на половина по-малко ( спрямо населението ) полицай.

  Защо не питате Цветанов какво прави за да изгони негодните, най-общо казано, от МВР?
  Съкращения, икономии - и все армията. А, че зад всеки храст на пътя се е свили по двама ре...ьори с палка. И чака от НАС не само да им осигурим с труда и данъците си заплатата и дрехите, и обяда, ами и парички на ръка.

  КОГА щЕ СЕ РЕФОРМИРА ПОЛИЦИЯТА?!!!

 40. 41 Профил на Demokrat
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "edin,koito se iznese":

  Сущото и до вас.
  Не армията пази задниците на управляващите, а "армията" от полицаи.
  Да вие изкал пари на пътя военен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK