Здравеопазване: Край на течовете, пациентите ще доплащат


100 млн. лв. се очаква да спестят антикризисните мерки в сектора

Спиране на течовете при обществените поръчки, допълнителни приходи от здравни вноски и доплащане от пациентите на медицински дейности и лекарства. Това са основните антикризисни мерки, които смята да предприеме здравното министерство.


За да се затегне контролът в системата, ведомството готви единни правила за провеждане на търговете за лекарства и консумативи и за определяне на възнагражденията на лекарите, независимо че болниците са търговски дружества, съобщи в понеделник министър Божидар Нанев.
Той поясни, че около 80% от колегите му одобряват решението да се сложи таван от 3500 лв. на докторските заплати като временна антикризисна мярка.


За да се повишат приходите от здравни осигуровки, Нанев предлага за всички дейности, за които са необходими документи за платени данъци, да се изисква и удостоверение за издължени здравни вноски. В допълнение министърът иска шофьорските книжки да се издават срещу платени осигуровки.


Обсъжда се и предложението на Българския лекарски съюз (БЛС) всички възрастни хора да си плащат таксата за преглед при доктор. Сега от нея са освободени пенсионерите, децата и социално слабите. Целта е да се ограничат ненужните посещения в кабинетите.


В същото време ще се даде право на желаещите да посетят специалист без талон от личния лекар, като си доплатят. Възможността за безплатен преглед остава, но с направление от джипито.


Министерството и здравната каса вече водят преговори и с производителите на лекарства, дистрибуторите и аптекарите да направят отстъпки от цените на медикаментите и от надценките си, научи "Дневник".


Производителите са склонни това да стане, стига да не се афишира публично, тъй като България е референтна за други държави в ЕС и свалянето на цените у нас автоматично ще ги смъкне и там. Аптеките пък са съгласни да не продават на най-високите позволени надценки. Като компенсация обаче искат да се въведе такса (от 1-2 лв.) за обработка на рецепта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK