Прокуратурата повдигна две обвинения на Божидар Нанев

Прокуратурата повдигна две обвинения на Божидар Нанев

© Анелия НиколоваПрокуратурата е повдигнала две обвинения срещу здравния министър Божидар Нанев за сключени неизгодни сделки, съобщи за "Дневник" градският прокурор на София Николай Кокинов. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че Нанев ще даде официално изявление до края на деня.


Прокуратурата ще поиска отстраняването от длъжност на здравния министър. По случая ще бъде обвинена и Димитрина Николова, шеф на дирекция "Бюджет и счетоводство"


Обвиненията са, че министърът съзнателно е сключил неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването, представлявано от него, от една страна и "Рош България" ЕООД от друга, за доставка на лекарства – антивирусни препарати "Тамифлу". От това е произлязла значителна вреда за  министерството в размер общо на 2 454 319.20 лева, представляваща разликата между офертната цена, предложена от Националната здравна служба на Великобритания, чрез Британското посолство до Министерството на здравеопазването и договорената цена от министерството за доставка с "Рош България" ЕООД.
Случаят е особено тежък, с оглед настъпилите вредни последици, характера и основанието на сделките, съобщи прокурорът Маргарита Немска. Тя заяви че по случая ще бъде обвинена и Димитринка Николова, шеф на дирекция "Бюджет и счетоводство", която също се е подписала под договорите.


"Деянието е умишлено, защото офертата на Националната здравна служба на Великобритания е пристигнала 20 дни преди сключването на договора и е имало реалната възможност да бъде осъществена сделка от министерството на здравеопазването със службата на Великобритания, а това не се е случило", обясни прокурор Немска. Договорът за доставка с "Рош България" ЕООД е сключен на 15 декември.


На Божидар Нанев е взета мярка "парична гаранция" в размер на 2000 лв, като Немска съобщи, че прокуратурата ще поиска отстраняването от длъжност на здравния министър, както и на Николова. Нанев все още не е дал още обяснения.


"Неизгодното на договорите се състои в това, че антивирусният препарат е закупен на по-висока цена, а времето на доставка е извършена месец и половина след като е обявен краят на пандемията", обясни още Немска. Препаратите не са използвани и се намират на склад в министерството на здравеопазване, като срокът им на годност е до 2014г.


Материалите по случая са получени от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), като разследването се води от няколко месеца. Данни са постъпили и от фармацевтични компании, като Немска не уточни кои са те.


В обвинението не се споменава пътуването на министър Нанев до САЩ на разноски на "Остеотек", заедно с председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK