СДС предлага да се създаде Национален антикризисен щаб

Лидерът на СДС Мартин Димитров многократно критикува през последната седмица предлаганите антикризисни мерки на кабинета<br />

© Красимир Юскеселиев

Лидерът на СДС Мартин Димитров многократно критикува през последната седмица предлаганите антикризисни мерки на кабинетаДискусията за мерките за излизане на България от кризата е безнадеждно закъсняла. Това се казва в разпространената позиция на Националния изпълнителен съвет на СДС след днешното заседание в Пловдив. Не разбираме защо този дебат, който се отнася до всеки един от нас не се води структурирано и при ясно поемане на отговорност за предлаганите антикризисни мерки. Стилът "от Израел намаляваме ДДС, а от Катар го увеличаваме" е контрапродуктивен, се казва в становището на синята партия. Според СДС повече от месец в българското публично пространство се води изключително несериозен и непродуктивен дебат.


От партията изразяват опасения, че ако тази ситуация не се промени приемането на каквито и да е антикризисни мерки да се окаже твърде закъсняло. От СДС се обявяват за прекратяване на хаотичното и непродуктивно говорене и предлагат да се създаде Национален антикризисен щаб, който да включва представители на синдикатите, работодателските организации, парламентарно представените партии и неправителствени организации.


Според съмишлениците на Мартин Димитров трябва да се направи анализ за ефективността на всички програми от програмните бюджети на министерствата и да се преминекъм продажба на миноритарните дялове в държавните дружества. Освен това СДС предлага да се съкратят неефективните разходинапример продажба на ненужните имоти в чужбина и закриване на ненужни представителства зад граница.
За да се върне доверието в държавата сините предлагат да се изработи регистър на задълженията на държавата и ясен график за изплащането им към българския бизнес.


СДС категорично се обявява против премахването на плоския данък и увеличаването на ДДС. От партията припомнят, че данък добавена стойност бе увеличен по времето на Жан Виденов от 18 на 22% с минимален антикризисен ефект. Неразумно и вредно е да се повтарят грешките от миналото, смятат сините.


Необходимо е ясно поемане на отговорност за всяка антикризисна мярка, защото накрая се оказва, че този, който предложи "генно модифицираните същества" е забранил "генно модифицираните организми", се казва в поицията на националния изпълнителен съвет.


СДС вече обяви своя икономическа програма за излизане от кризата и е изненадано, че диалог по този въпрос все още не се е случил, а се обсъждат мерки със съмнителен ефект, заявяват от ръководството на партията.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кофти
  *****
  Неутрално

  ало вие които сами си бламирахте правителството на ф.димитров скриите се

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво на Мартин Димитров!!!!!!Аз го подкрепям.Младо и умно момче.Вече ми е писнало от дърти парцалеси,които дават акъли вече 20г.Исамо ни водят към упадък.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Радикално
  *****
  Неутрално

  Мартинчо,ти не разбра ли че Бате Бойко въобще не ти обръща никакво, ама никакво внимание, не разбрах те ли че въобще не ви бръсне, не мога да ви разбера, защо се вживявате едва ли не в ролята на управляващи.
  Действайте вече като опозиция и толкова, като иска да си остава с Волен, или ви е страх че при една политическа криза и падане на правителството вече няма да влезете в парламента.

 4. 4 Профил на star sedesar
  *****
  Неутрално

  Алелуя ! Решение 1 на щаба- вън терминатора на СДС - спамещото в политиката момченце Мартинчо.
  Първо се научи да изнасяш на живо поне едно евро като пазар, а не да теоритизираш, и тогава мрънкай по медиите.
  Свобода за СДС !
  Вън М. Димитров от синята легенда!

 5. 5 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Скрий се Мартине! Толкова си смешен и жалък, че само проповеди на 10 жалки баби може да си четеш!

 6. 6 Профил на СДС- Монтана
  *****
  Неутрално

  Смешник е този!
  Седесари, нов лидер, ясни послания, да възродим СДС!

 7. 7 Профил на Анти
  *****
  Весело

  Циклофреничето Мартинчо, пак е медийна звезда! Але, але... СДС-то тотално умре!

 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 665 Весело

  След тази новина очаквам кризата направо сама да си тръгне

 9. 9 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 525 Весело

  "СИМЕОН ДЯНКОВ СЕ СРЕЩНА С ВИЦЕПРЕМИЕРА НА РЕПУБЛИКА МАВРИЦИЙ РАМА СИТХАНЕН" - водеща новина на сайта на министерството на финансите .

 10. 10 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Това е тъпа идея. България си има Парламент, Правителство и т.н., има избори, има поемане на политическа отговорност. Не може измислени структури да изземват функции на управлението.

  Нали точно затова тройната коалиция беше критикувана, че един съвет на "тримата големи" без да е легитимен взимаше на тъмно решения и ги налагаше.

 11. 11 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  А по време на натрапената в София "боклучена криза" миналата година социалистите си измислиха един щаб. Пълни глупости и липса на легитимност. Има си изградена политическа система в България.

 12. 12 Профил на .
  *****
  Неутрално

  какъв парламент имахме 2001-2004
  какъв беше 2005- 2009
  какъв е сега
  Божеееее пази България от собствения й народ!

 13. 13 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Харесва ми, че СДС подава ръка за помощ на Правителството. Това е човешко и благородно! Жестът, обаче трябва да има и покритие. Мерките , които се предлагат от СДС са тъпи! Да се продават дялове в момент, когато няма пари, означава да се продадат на загуба, защото никой не дава пари на загуба! А след като мине кризата, на какво ще разчита държавата? Тези дялове не са продавани, за да се гарантира, че НЯМА ДА ИМА ЗЛОУПОТРЕБА С МОНОПОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ И ОБЯВЯВАНЕ НА ЦЕНИ, КОИТО ЩЕ ЛИШАТ ГРАЖДАНИТЕ ОТ ДОСТЪПА ДО ВАЖНИ СТОКИ И УСЛУГИ.
  Идеята за НАЦИОНАЛЕН АНТИКРИЗИСЕН ЩАБ ЯСНО ГОВОРИ ЗА ПАНИКА, А ТОВА Е НЕДОПУСТИМО! Всъщност е нелепо да се дават пари за антикризисен щаб.
  Създаването на регистър на задълженията означава допълнителни разходи за бюрокрация- икономически неизгодно в момента. Идеята сама по себе си, обаче е добра, защото дава публичност за задълженията на държавата и по този начин се създава механизъм за обществен натиск срещу излишното пропиляване на пари и съответно злоупотребата със забавянето на държавните дългове. Идеята е важна, но на по- късен етап.
  Закриването на дипломатически мисии е въпрос на далновидна преценка и то от Външно министерство, а не от необразовани дилетанти, които искат да се набъркат в дипломатическата баница. Не винаги един имот се използва от Външно министерство, използва се и от разузнаването , но кой да мисли?
  Защо СДС не иска да се раздвижи оборота и да се свалят акцизите и данъците? Защото се страхуват, че няма да съберат нищо. А накъде без оборот и принадена стойност? ами няма печалба бе, кретени такива! А като съберете парите и одървите народа държавата ще е с добър бюджет .. Да , но при намаляващото население без положителен прираст и за пенсии няма да има пари, а не само за осигуровки и заплати. Ако държавата не успее да вдигне раждаемостта като създаде условия за спокойствие на хората, кризите ще са все по- остри. За тях е виновно социалистическото мислене, което лишава хората от спокоен и нормален живот и им вменява идиотски правила на поведение, които са враждебни на човешката природа. СДС трябва да се замисли и не само СДС, всички трябва да предвидят деня, когато циганите и турците ще са единствените работоспособни граждани, а българите ще са едни беззащитни пенсионери. Представете си съдии, полицаи и лекари- турци и цигани поради липсата на достатъчно богати и способни българи, за да се изучат и да работят..СДС трябва да проведе сериозна кадрова политика и да поиска властта. Предстявете си ден, когато българите зависят от етносите в държавата..
  С такива предложения СДС трябва да се закрие поради глупост и явна негодност! СДС трябва да тръгне по пътя на взимането на властта! Това е пораженска политика и е предателство към всички , които харесват СДС. Ние не обичаме да губим!

 14. 14 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Щабът трябва да е ново правителство което да може да се справи , а не само да се оплаква и мрънка ,че някой е виновен.Виновни действително има но по тази част се действа, така, че когато някой излезе от съда и влезе в затвора - тогава всички да разберат!
  Има ли криза - трябва да има и способни управляващи, и не само тогава а винаги. Кавото сме избрали това търпим! Лично аз несъм ги избирал тези, но и Мартин Димитров не бих го избрал защото, при него разсъжденията не са чак толкова определени - миришат на друга изгода и се движат от един полюс до точно срещуположния - нагаждач!

  yustal
 15. 15 Профил на N.Yo.
  N.Yo.
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не смятам, че такъв щаб би имал някакъв ефект. По-скоро много говорене и никакви резултати, докато кризата сама не си отмине. Навсякъде по света има криза и няма страна, която да не бъде засегната. Инвестициите и приходите намаляват и от някъде трябва да се намерят пари. Все още имам доверие на Дянков и колкото и да се опитва няма да успее да направи така, че да не я усетим тази криза. Много шум и критики се вдигнаха към него напоследък (особено покрай скандала с Първанов) и доверието в него още повече спадна. Струва ми се, че както обикновено М. Димитров следва общите настроения и позицията му се движи от злободневието.

 16. 16 Профил на ot men
  *****
  Неутрално

  в политиката нема леви и десни вси4ко е за заблуда

 17. 17 Профил на Гери Н.
  *****
  Любопитно

  Отново се убеждавам, че има една шепа платени коментатори, които едно и също си плюят вече от две години Е, дано поне ви плащат добре за черния и мръсен труд! Или ви плащат в кафе?

 18. 18 Профил на Глей ти загриженост
  *****
  Гневно

  Че да лапате и оттам хонорари...

 19. 19 Профил на 23-ма надничари на амбразурата!!!
  *****
  Весело

  До коментар [#17] от "Гери Н.":

  23-ма надничари на амбразурата!!!! (http://www.sarakt.org/mezonet2.htm ).
  „”В този момент ДСБ е най-добре представената в Интернет пространството партия. Почти всяка местна организация си има свой сайт, вкл. софийските структури по квартали. Има десетки форуми и блогове на политици от ДСБ и техни симпатизанти. Някои са създадени като уж "независими" и правят черна кампания срещу всички явни и потенциални врагове на ДСБ и лично на Иван Костов. ДСБ ИМА ДВАДЕСЕТ И ТРИМА ДОБРЕ ПЛАТЕНИ МЛАДЕЖИ, КОИТО РЕДОВНО ОБИКАЛЯТ ФОРУМИТЕ И БЛОГОВЕТЕ И ПИШАТ КОМЕНТАРИ В ЗАЩИТА НА КОСТОВ И ПЛЮВАТ ВРАГОВЕТЕ МУ."
  Те се познават, техният пост и репертоар е: КРАТЪК, ЗЛОБЕН, НЕУМЕН.... и това са им АРГУМЕНТИТЕ и умствените възможности като: ”Гоце това” Гоце онова” Гоце комунист” Гоце е от Сирищник””, педерас, предател, трипер, доносник, СерГЕЙ......... е те това са ЛУМПЕНИТЕ, за 30 сребърника това могат това правят.......

 20. 20 Профил на като се върне Станишев....
  *****
  Гневно

  До коментар [#11] от "Иван":

  "А по време на натрапената в София "боклучена криза" миналата година...."
  ----------
  Да ама ако не беше оня кризисен щаб още да джапаме в мърсотия....то сега пак е необхозим такъв щаб, ама ще бъде след некой месец като се върне Станишев.....

 21. 21 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Предложението не е лишено от смисъл, но е безпредметно. От близо месец наблюдаваме и слушаме една говорилня. ББ слуша, но не чува, затова говори разнопосочно. Само той не разбра, че не муе виновен космоса, ами ракетата му е крива.
  Кръглите маси бяха необходими в началото на прехода преди 20 години. Сега са само загуба на време. Имаме си правителство и ако то не може да се справи (както се оказва) независимо от причините - има си процедура. И този който се бие в гърдите за мъж на годината, нека бъде мъж не само дамите и за пред медиите, а да постъпи мъжки. Няма нищо срамно, освен ако не се смяташ за бог.
  Преминахме фазата на антикризисните мерки с обща идея "Да вземем още от нямащите". Необходимо бе време от месец и половина на Дянков да разбере, че мерките му са "шменти капели". Сега е ред на мерките с идея"Дайте да не даваме". Резултатът ще е, че няма и да получаваме.
  Както тече обаче вече половин година правене на нищо и то много качественно, в скоро време ще се наложи както казва Костов да натиснем паник бутрона за курса лев/евро.

  pastor
 22. 22 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  До #20, като се върне Станишев....

  Това щабче за няколко дена струваше 10 милиона лева. И беше създадено за пропаганда. Не се излагай с този лаф "да ни е чистичко". Хрумки всякакви, но всичко си има цена.

  Все пак, мисълта ми е, че с Конституцията са създадени институциите на управлението, изборността и носенето на отговорност. България е парламентарна република, не се управлява от щабове, съвети на народните комисари или други подобни измишльотини.

  Странна е позицията на СДС за т.нар. "антикризисен щаб", дясна партия не може да каже такова нещо.

 23. 23 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  След като правителството 9 месеца умува и нищо не измъдри е време за "делото на давещите се е дело на самите давещи се"!
  То ББ трябва да бъде ръган с остена непрекъснато, че иначе само разтяга локуми!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK