Кой е Божидар Нанев?

Божидар Нанев

© Анелия Николова

Божидар НаневНевероятен ход! Бойко Борисов спечели цялото лекарско съсловие, като избра за министър на здравеопазването председателя на Българския лекарски съюз д-р Божидар Нанев. По този начин той показа, че залага на експерти, а не на лобистки интереси." Така посрещнаха през горещия август на 2009 г. в лекарската гилдия решението на премиера да назначи в кабинета си техния човек.


Точно осем месеца по-късно в навечерието на лекарските протести на 7 април Нанев подаде оставка, при това подтикван недвусмислено от Борисов. Това стана след като прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинения към министъра за сериозни нарушения, свързани с търговете за противовирусните препарати за свински грип.


Варненският хирург Божидар Нанев беше напълно неизвестен до началото на 2009 г., когато стана председател на лекарския съюз. На шефския стол на организацията той се задържа само половин година, преди да приеме предложението на Борисов. За времето, което изкара в здравното министерство, Нанев успя да стартира здравната реформа, но и да си наврече недоволството както на лекарите, така и на премиера.
Основните упреци на медиците са, че реформите не са достатъчно обмислени и ще доведат до фалит над 150 болници, че се правят на парче и ще предизвикат още по-голям хаос в системата. Борисов пък не хареса бавния ход на предлаганите промени в сектора.


Въпреки това министър Нанев и екипът му успяха да свършат доста работа, отлагана с години. За краткият период от време те подготвиха стандартите за лечение на почти всички заболявания. Предложени бяха промени в няколко закона, за да се засили събираемостта на здравните вноски и да се намали броят на неосигурените за здраве. Предложени бяха идеи за промяна на здравноосигурителния модел, въпреки че тук министърът имаше известни различия с председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов /ГЕРБ/.


Създадена беше и агенция "Медицински одит", която започна проверки в лечебните заведения и дори откри сериозни нарушения. В момента се подготвя и прословутата здравна карта, която трябваше да каже от колко и какви болници има нужда страната.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 006,5
  *****
  Неутрално

  що му викаха Рататуй..?!?

 2. 2 Профил на Molba
  *****
  Разстроено

  Дано следващия министър на здравеопазването е без мустак, много им шават ръцете на тия с мустаците!

 3. 3 Профил на Ннаев
  *****
  Неутрално

  Не, че беше блестящ ум, но го употребиха. Справка: стенограма от правителственото заседание.

 4. 4 Профил на Оп
  *****
  Неутрално

  Да се готви Райчинов !

 5. 5 Профил на БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО
  *****
  Неутрално

  За първи път в историята се повдига обвинение срещу настоящ министър! БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО! Браво на Бойко!

 6. 6 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Бушон, гръмнал не толкова заради здравната реформа, колкото да даде малко време на правителството.
  Така ще гръмне и Тотю- не заради пенсионната реформа, а за още малко време на правителството герб.
  Това правителство от мижитурки ,начило със страхлив нарцис, никога няма да намери смелост за реформи, затова всичко е имитация на дейност. Затова резултатът е повсеместен хаос и смъртоносна криза. Ще го отнасят министрите, защото няма кой да каже "Бодигардът е гол!"

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 7. 7 Профил на вярващ
  *****
  Неутрално

  Дано като си тръгне да си влачи краката и да повлече останалите. Както се казва "Сега Нанев, утре друг, а в другиден (на Възкресение) и Бойко, за да възкръсне и държавата.

 8. 8 Профил на Журналист
  *****
  Неутрално

  Всички тези юнаци ще бъдат употребени в едно или друго време, а след това, кучета ги яли. Така стоят нещата в ГЕРБ.

 9. 9 Профил на уточнение
  *****
  Неутрално

  До 6 mi6osp
  Искаш да кажеш "Бодигардът е прост" ли?

 10. 10 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  На негово место се спряга името на Илко Семерджиев

 11. 11 Профил на OpenMind
  *****
  Неутрално

  Това са номера на Б.Б. - да тушира напрежението от неубедителното управление на правителството. Така ще получи още малко отсрочка от улични недоволства при увеличаваща се бедност. Отгоре на това и ще демонстрира "принципност" - ето, безкомпромисни сме и към нашите министри. Изобщо Б.Б. надмина патрона си бай Тошо по хитрости.

 12. 12 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Добре, че започна здравната реформа,т.е. оптимизиране/съкращаване на неефективните болници и се създаде "Медицински одит", че досега всички здр. министри бяха страхливци и/или безразлични към изтичането на средства по тази линия.

 13. 13 Профил на Emigrant
  *****
  Неутрално

  Удобен,докато е в употреба!Браво ББ-великолепно прилагаш-номенклатурните технологии-на бившата власт!А кусури-винаги могат да се намериат-особено в траги4ното ни здравеопазване!Всеки неудобен-труп в основте на властта-4ист Сталинистки метод на управление!Дрзаи Борисов-народецат оби4а такива като тебе!......

 14. 14 Профил на 3,14
  *****
  Неутрално

  С изключение на Дянков и Цветанов,с малки резерви и А.Ангелов,всички останали са за ориване.

 15. 15 Профил на ---------------
  *****
  Неутрално

  Абе вий Би-Битко за случаен ли го имахте, те тия от Симеоново кви хватки знаят....................!

 16. 16 Профил на ox-ox
  *****
  Весело

  Вместо Нанев да беше отстранен от поста си още преди месец-два поради некомпетентност,мудност,хаотичност или простичкото"без капацитет за поста си"сега се разиграва този фарс -комедия с Тамифлу.
  Ако трябва да се разследва някой за "бизнеса на страха"който се разигра миналата година с цел разпродажба на складираният на сток Тамифлу/с изтичаща годност края на 2010/е OMS.Та нали те смениха незнайно защо дефиницията за пандемия само седмица преди първите случаи на "новият"грип в Мексико.Случайност??И веднага обявиха Тамифлу за панацея.
  Да не забравяме и кой е продал патента на Roch за чудотворният трепач на грипните вируси-Donald Rumsfeld-"роден откривател".След тамифлуто откри и страшните оръжия на Садаам.
  Цялата тази история намирисва много и много,много по-нависоко и надалече от българските гранници.Комично е обаче да се обвинява този Нанев за направен излишен харч с купуването на Тамифлу.Просто е играл по световните правила.А останалите които от началото се надигнаха срещу измамата бяха наричани "Кастристи"и "Чависти"
  Не харесвах Нанев.Сега ми жал за него.Tete de Turc-казват французите.Или по нашенски ще иде "курбан на здравната реформа"

 17. 17 Профил на Petrov
  *****
  Гневно

  Всички мутри са на свобода,а съдят човек,който може и да няма вина!
  Това е държавата БУЛГАРИСТАН!
  БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ИЗРОДИ! АМИН!

 18. 18 Профил на .
  *****
  Неутрално

  А воения Министър?
  Този ли министър е изкупителната жертва?
  А крадците от тройната коалиция?
  Всичко това,което става с този министър Е БЕЗУМИЕ!

 19. 19 Профил на ?.....
  *****
  Неутрално

  И.Костов,още преди да стане премиер,загатна и подтикна Софиянски,да въведе валутен борд,но след мандата на синьото правителство,което единствено управлява професионално и почтено страната,трябваше да поиска и политически борд за България. Всички шумкари и шушомиги,след епохата Костов,които се изредиха да управляват,доказаха,че са случайни прошляци и на нито един от тях,мястото му не беше в изпълнителната власт. И царя,и дръндаря,и пъдаря,и най-много гея,се оказаха тъпи и прости,но алчни за власт и пари,въшливи хиени.

 20. 20 Профил на Кака Цонка
  *****
  Неутрално

  Изглежда в душата на премиера е заседнала някаква дълбока любов към ония, които са „пребили дядо му с тояги”.
  Първо, след победата му на изборите (също като с идването на комунистите през 44-та – не заради неговата кадърност, а заради малоумието на управлявалите преди това) се помисли за велик. Подгонихме врага – бившите министри на съд (ОК, супер), подмяна на всичко живо на експертно ниво с „наши хора” (никак не супер – първо познавам част от нашите хора – те са същите лапачи, шури и баджанаци, но трагедията е, че на доста места за да бъдат сложени се гонят малкото останали кадърни хора, които нямат партийна окраска)
  Второ – за всичко е виновен монархо-фашизма. Както при комунистите след 44-та, така и за ББ сега собствената некадърност и неграмотност се приписва на „наследството”
  Трето – Какво правим, ако не останат врагове? Разбира се...врага с партиен билет. Ще го гоним до дупка. Първият такъв е Нанев . Ще има и други. Само така ще отклоним общественото внимание от факта, че тоталната ни некадърност досъсипва икономиката и бизнеса.

 21. 21 Профил на Бухала
  *****
  Неутрално

  На кака Цонка:Тези които са убили дядото на Б толкова много са
  го засегнали,че и той стана член на тази партия.

 22. 22 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе, не ме интересува кой е... мисля, че е по-правилно здравният министър да не се избира от настоящи и бивши членове на БЛС и тям подобни! Иначе винаги има потенциално високата опасност за работа в посока нечии други интереси, но не и интересите на народа и държавата!

 23. 23 Профил на Е,
  *****
  Неутрално

  по какво познавате кадърните от некадърните, особено когато трябва да се вади страната от батаците, сътворени от кадърните специалисти? Колко пъти сте се справяли с подобни каши? Или сте най-добри в плюенето? И кои сте тези, които безпогрешно ще управлявате и всички ще бъдем доволни и щастливи, а вие най-много.

 24. 24 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Весело

  До №20 и други: Както бе детаилно изяснено в друг форум, дядото нагло задирял булки и загинал по тази линия. Гаранция за истината в това твърдение е завършването на Симеоновската школа и работата там.
  Ама вие си вярвайте на Боко, какво значение има истината, за гербера вярата е важна.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 25. 25 Профил на Божидар Нанев
  *****
  Весело

  Имам право на отговор :
  Не се чувствам виновен а само доста по-богат. Болното ни съгражданство си знае - да го ду... !

 26. 26 Профил на Справка от "Позитано" № 20
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Кака Цонка":
  До коментар [#21] от "Бухала":
  И двамата дядовци (по майчина и бащина линия) на Бойко Борисов са били активни членове на БКП. Баща му Методи Борисов е бил служител на МВР и член на БКП до смъртта си. Самият Боъко е приет за член на БКП когато навършва 19 години и членува в нашата партия до 1992 година. За разлика от други кадрови пожарникари, той напуска работата си но запазва членството си в БКП.
  След като завършва средното си образование Борисов кандидатства в Школата на МВР (Симеоново). Неговото желание е било да се подготви за офицер от ДС. Изключително слабата му подготовка е причина той да бъде пренасочен към пожарникарския факултет и го завършва с много добър успех.
  През 1990 г. Борисов се включва в застрахователния бизнес. Той е един доверените лица в СИК, която противости на подобната ВИС. Хората наричат работещите в тези две фирми - мутри. Бойко като бивш пожарникар има звание "подполковник" ( командир на кофпомпа). По късно, когато създава фирмата си "Ипон" той осигурява охраната на Симеон ІІ и Тодор Живков. Последният винаги го е наричал "наше момче". Симеон и Живков са били пазени лично от Борисов. Първият му благодари, като го прави Главен секретар на МВР и му дава звание "генерал". По късно Първанов му дава още един-два генералски ромба. Генералът се взе насериозно и започна да не бръсне тогавашният си началник Петканов. Следващият министър на вътрешните работи - Румен Петков го уволнява. Състрадателните софиянци го избраха на два пъти за кмет. София разцъфтя. Още по състрадателните българи го направиха първи в държавата за да му се радват. Те забравиха за мизерията и всяка вечер гледат Бойко по телевизията.
  Днес нещата стигнаха до там, че вече телевизията не е в състояние да храни българите. Много от българите започнаха да изключват телевизорите си. Те даже спряха да си тананикат "Батальонът се строява".
  За работата на Борисов като премиер "Позитано" не може да даде оценка. Това е работа на нашите бивши членове, сега членове и симпатизанти на ГЕРБ.
  Борисов "изневерява" на БКП, когато приема да бъде депутат от листата на НДСВ.
  Изложените факти в първата част на този пост са на хартиени носители, подписани от визираните лица. Архивните единици са на разположение на всеки който пожелае да се запознае с тях.

 27. 27 Профил на 123
  *****
  Гневно

  До коментар [#9] от "уточнение":

  Илко , ли ? Не думай ! Този ,който като министър започна здравната реформа и със заема от Световната банка , вместо да прави реформа направи суперскъпи сгради и офиси на Здравната каса , който не можа да направи софтуера на Здравната каса , който наблъска един куп " здравни мениджъри " из ресионалните здравни каси и т.н. ? Ама заема от 60 млн. беше усвоен , а резултат от неговите реформи - йок ! Както се казва - отмениха смъртното наказание , защото Илко започна здравна реформа .

 28. 28 Профил на Гергина
  *****
  Неутрално

  Днес падна Нанев, да се готвят следващите!За да оправдае некадърността си ББ ще орезили всички.Явно вината на тройната коалиция се изчерпва и дойде ред на министрите от неговото правителство.Като във вица-всички в л....., а Бойко в бяло.

 29. 29 Профил на Марина
  *****
  Разстроено

  Горкият човек!Той е много честен в същността си,за каква корупция става дума!Просто е проводник на ужасната здравна политика на правителството,и затова го махат.Защото е непопулярен,но не поради личните си качества,а поради неблагодарната си позиция в най-проблемния и тежък сектор...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK