Милиони левове злоупотреби и в "Мини Марица Изток"

Зад премиера Бойко Борисов е багерът, за който ДАНС е открила нарушения при ремонтирането му.

© Панайот Ангарев

Зад премиера Бойко Борисов е багерът, за който ДАНС е открила нарушения при ремонтирането му.Мини Марица Изток" се оказаха поредното държавно енергийно дружеството, в което бяха разкрити злоупотреби за милиони левове. Министър-председателят Бойко Борисов посети днес рудник "Трояново" на мините, за да обяви данни от проверка на ДАНС за финансови нарушения там. Именно заради съмнения за такива през юли 2009 г. беше сменено ръководството на компанията.


Директорът на Държавната агенция "Национална сигурност" Цветлин Йовчев, който придружаваше премиера, съобщи, че нарушенията са били при рехабилитацията на багери, която е струвала между 16 млн. и 30 млн. лв. В същото време германски компании са предлагали на ръководството на мините да доставят ново оборудване, което е струвало между 28 млн. и 45 млн. лв. в зависимост от предназначението и вида му.


"Абсолютно е необективно от управленска и от инженерна гледна точка да се инвестира в техника, която е много по-енергоемка, с много по-големи разходи за поддръжка и която е с по-ниска производителност, отколкото да се инвестира в нова техника. За цената на рехабилитацията на три такива багера бихме могли да купим два нови с по-голяма производителност", коментира Йовчев. Част от ремонтните дейности са били фактурирани, но не са били извършени. "Пише се нова лента, а в същото време се вулканизира на място старата и се фактурират нови транспортни разходи", посочи премиерът Борисов. Така за две години са били извършени злоупотреби за 19 млн. лв.
Според Йовчев другите сигнали за финансови нарушения са свързани с управлението на мините. За да се избегне Законът за обществените поръчки, търговете за строителни и ремонтни дейности са били разбивани на малки поръчки до 60 хил. лв. Повече от 1,7 млн. лв. са били похарчени по този начин. В същото време, въпреки влошените финансови показатели на мините, са били правени ремонти на почивни бази на дружеството. През 2008 г. те са за 10 млн. лв., през 2009 г. - за 8 млн. лв. Някои от ремонтните дейности са били извършвани по два пъти, допълни шефът на ДАНС.


Агенцията за сигурност е работила и върху сигнали за лош контрол на качеството и количеството на лигнитните въглища, които са подавани от мините към трите ТЕЦ-а. Единствено "Енел Марица Изток 1" има модерна система за контрол, останалите две топлоцентрали - "Марица-Изток 2" и "Марица – Изток 3", са разчитали на лаборатории. В доста от случаите показателите са били силно занижени, което е ощетявало държавата, е установила проверката на ДАНС.


Управата на мините също така еднолично е взела решение, без да го съгласува с регулаторните органи, да вдигне цената на лигнитните въглища с 16,7%. Според Йовчев това се е отразило върху цената на тока с 5-6%. Около дебата за задържането на цените на тока през последните седмици енергийни експерти изразиха позиции, че има резерв за задържане на стойността на електричеството именно чрез намаляване на цената на въглищата от "Мини Марица Изток". В момента те са много по-скъпи от вносните, а трите ТЕЦ-а, които ги използват, са основен доставчик на ток за "Националната електрическа компания".


"От направената проверка считам, че имаме абсолютно основание да сезираме главния прокурор и да се започне проверка за един доста дълъг период назад за поредното източване на държавно дружество", каза още премиерът Борисов. Той е поискал от ръководството на "Български енергиен холдинг", в чийто състав са  "Мини Марица Изток" и НЕК, да изготвят доклад кои са виновните за извършените злоупотреби. "По кое разпореждане и кой го е разпоредил. Те си имат имена", допълни Борисов.


Той отново припомни, че вече са дадени на прокуратурата случаите със строителството на АЕЦ "Белене" и хидровъзел "Цанков камък", където били изразходвани повече от 2 млрд. лв. през последните години. Според Борисов утре държавата трябва да плати близо 100 млн. лв. на изпълнителя и консултанта по строителството на атомната централа, но това няма да стане, тъй като няма пари. Като възможности за финансиране на задълженията на държавата по различни договори премиерът посочи, че това може да стане чрез раздържавяване на част от енергийните дружества. Ще бъде направена приватизация през борсата, за да влязат пари в държавата и да се разплатим, допълни Борисов, но уточни, че няма да се продават активи на безценица. "Продажба ще имам само на това, което може да се продаде на добра цена", каза Бойко Борисов.Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е бил консултант по договора за "Цанков камък", а по други четири договора, стана ясно от думите на премиера Борисов. "За "Цанков камък" в договора му го няма, но в четири други го има", каза министър-председателят. Пред "Дневник" той отказа за уточни кои са те с аргумента, че документите са в прокуратурата. Същото направи и директорът на НЕК Красимир Първанов. Енергийната компания е инвеститор в "Цанков камък", който вече струва 450 млн. лв.
 

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на еБай Каскетко
  *****
  Гневно

  Държавно дружество ли е - кучетата/мутричките/ го яли.
  За нас само пушека и прахта.

 2. 2 Профил на ТОКА
  *****
  Любопитно

  Злоупотребите в системата на НЕК не са новини , те са ежедневие...

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  ,,Пише се нова лента, а в същото време се вулканизира на място старата и се фактурират нови транспортни разходи", посочи премиерът Борисов. Така за две години са били извършени злоупотреби за 19 млн. лв.,,


  Кинтите ще ги върнат ли????Или само ни информират,как са крали.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на kikot
  *****
  Неутрално

  Така е Боко! Има ли държавни фирми и фирмички, винаги ще бъдат източвани! Я за партийни касички, я за лични! Затова, Царят, на времето ги подпука да ги приватизира, а Доган и червените всячески му пречеха! Е каквото можа направи! Не е работа на държавата да прави бизнес! Това е!

 5. 5 Профил на Живко
  *****
  Неутрално

  "... Единствено "Енел Марица Изток 1" има модерна система за контрол, останалите две топлоцентрали - "Марица-Изток 2" и "Марица – Изток 3"..."
  Господин Ангарев, сам ли писахте статията или ползвахте консултанти? Уцелили сте 33% от точните названия на електроцентралите. Какъв ли е коефициентът на достоверност на целия материал?

 6. 6 Профил на Oooo...
  *****
  Неутрално

  Ако пипнат електропреносните предприятия също много ще се разсмърди. Там отворковците ще могат да си плащат гаранциите със златните плочки по вилите си.

 7. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1336 Весело

  То затова ли недоразумението Трайчо пищеше срещу проверки?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 8. 8 Профил на Emo
  *****
  Неутрално

  Всички знаем, но си траем, че в НЕК и в Министерството му има само верни послушни партийни другари с оспорими професионални качества.

 9. 9 Профил на roka
  *****
  Неутрално

  Големите специалисти от ДКЕР удобно са приемали предоставените им цифри.И с газта е така.
  Оставки.

 10. 10 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "roka":

  Хах... Оставки.... Бесило само, кви оставки ???

 11. 11 Профил на Крумъ
  *****
  Неутрално

  Бойко, на крадците ръцете кога ще режем. Не е на добре работата

 12. 12 Профил на Ami
  *****
  Неутрално

  Ами онези Велики другарчета, които се скриха в управителните съвети на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН и продълажават да бозаят от майчицата Енергетика? Ами безценните инженери с червените дипломи от АЕЦ? Ами Трайчо -троянския кон в правителството?
  Ако си вземем всичко, което са откраднали... хм - ще кредитираме европейското развитие : )

 13. 13 Профил на Ivan
  *****
  Неутрално

  Да непрекънато ни информират за кражби във всички сектори,но за кинтите нищо не казват.Ще им вземете ли кинтите или само ше ги пишете по весниците.Пука им на тях.Ще им запука само ако им вземат парите и имуществото.

 14. 14 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Крумъ":

  И аз това се питам.Айде стига сте ги разкривали,ами им вземете всичко и да ходят при асанчо с черната пишка да ги прегледа!

 15. 15 Профил на tica2
  tica2
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Относно тази статия ще заявя следното-Бойко не раздържавявай рудниците.Лошо ти се пише. 7500 човека ще са срещу тебе.Аз също.И нашите семейства ще са с нас.Помисли за Ремотекс-раднево.То мина по такъв път.Там хората са гладни.Не ни прави като тях.И друго .......Вие в софия багерите сте ги виждали на снимка.Пълни лаици сте.НЕ КОМЕНТИРАЙТЕ НЕщО ОТ КОЕТО НЕ РАЗБИРАТЕ

 16. 16 Профил на Стойчев
  *****
  Неутрално

  Егати ремонтите на почивни бази за по 10 милиона...

  аз съм построил през 2008г. сграда с 6500м2 РЗП, с над 80 апартамента + магазини, общо за 2.2 млн. .. со все окачени фасади, изолации, паркинги, асансьори и пр. завършено всичко до край..

  просто срам нямат някои хора като говорят за милиони... и то за ремонти .. еле пък в пътното строителство.. там милионите за нищо ги нямат.....

 17. 17 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#16] от "Стойчев":
  Ами ако имат почивни бази с обща площ 50 000 м2 (50 декара х 200лв/м2) може и да се върже на основен ремонт.
  Ама надали


  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 18. 18 Профил на ANTI - GERB
  *****
  Неутрално

  от кога ДАНС разбират от багери и няма ли някой спец да каже на г-н Цветлин Йовчев, че с парите за рехабилитация на 3 RS-а могат да се купят само веригите на нов 4000 и, че този в р-к1 е втора употреба и бат Бойковите простотии нямат край - да не говорим че и в момента се точи и без това източената държава

 19. 19 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#18] от "ANTI - GERB":
  Да бе
  За кои багери бяха отказали да ги ремонтират? За кои багери беше, че разходите за издръжка надминават вноските по нов багер?
  И ние не ядем ВИНАГИ доматите с колците!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 20. 20 Профил на Фотограф
  *****
  Неутрално

  Моля, разгледайте добре снимката (горе).
  Този човек прилича ли на премиер? Или освен на премиер на какво друго ви прилича?

 21. 21 Профил на Бевърли
  *****
  Весело

  Г-н Ангарев не сте ли наясно,че за да пишете за нещо или по някоя тема,трябва да имате поне минимални познания по тях.От вашата статия не става ясно в кой от трите рудника е бил г-нБорисов.Трябва да сте наясно,че коментирате едно предприятие внисащо може би най-големите данъци в страната.Похвално е ,че управляващите се сетиха да разследват,но мисля,че малко закъсняха.Нека не се предоверяват на местните си организации и правят по щателен подбор на управленските си кадри.Може би и на вас ще ви е много трудно да ми посочите едно име от управлението на Мини Марица изток специалист по минно дело.Дано този път разследването има реален,а не удобен за някой резултат

 22. 22 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#21] от "Бевърли":
  Нали ти е ясно, че Трайчо ще води следствието

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 23. 23 Профил на ММИ
  *****
  Неутрално

  Все пак да сме наясно,че става на въпрос за сделки сключени преди 2 години с фирми на Доган и Овчаров като подизпълнител,които сегашното ръководство няма да плати защото няма пари.А новите рехабилитации ще са само на РС 2000,което се прави в цял свят.

 24. 24 Профил на ММИ
  *****
  Неутрално

  До скара - точно за тези багери ставаше на въпрос,това бяхя най подържаните багери и можеха да си доизкарат живота с ремонти за по 100 хил лв на година, а с парите да се купи нов компакт багер,а да се рехабилитират рс 2000,това е по големия модел багер за който е ефектвна рехабилитацията,която се предвижда сега,като ще се поканят най добрите западни фирми.А тази от статията е чисто източване-като ремонта на почивните бази от фирмите на Масларката

 25. 25 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#24] от "ММИ":
  Значи помним - не във детайли, но знаем за какво иде реч!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 26. 26 Профил на христов
  *****
  Неутрално

  Колега Ангарев, бяхме заедно при посещението на Борисов на площадката за рехабилитация на багери в рудник Трояново -3 на Мини Марица изток, но нещо не Ви чух да задавате конкретни въпроси по т.нар. разхищения и злоупотреби. Най-малкото можехте да зададете въпроса кога за последно е била увеличавана цената на лигнитните въглища, да не говорим къде по света се търгуват такъв тип въглища! Не си струва да коментирам пренебрежителното "Мариците", с което премиерът говореше за комплекса. Само един малък въпрос: колко струваше полетчето на хеликоптера, разкарването на бронираните лимузини до рудника и воайяжа на трите дузини журналисти от софия и Стара загора, за да зафиксираме поредното театро!

 27. 27 Профил на христов
  *****
  Неутрално

  И за да не ставам досаден-защо Борисов премълча каква е била ролята в тази т.нар. източвания на бюджета?! от страна на Галина Тошева, която доста време получаваше нелошо допълнително възнаграждение като член и председател ан директорския борд в държавното АД! И как така се случи че тя единствена се оказа с бяла премяна след кадровите промени в дружеството? Тя не беше ли и известно време зам. министър на енергетиката при управлението на Овчаров?Май доста станаха въпросителните...

 28. 28 Профил на tt
  *****
  Неутрално

  На 17.09.2005 г. в Старозагорския окръжен съд беше извършена регистрация на промяната в борда на "Мини Марица Изток" ЕАД, съобщиха вчера от пресцентъра на въгледобивното дружество. Както вече информира "Старозагорски новини", председател на Съвета на директорите става инж. Христо Овчаров - досегашен негов член.
  Новият изпълнителен директор инж.Иван Марков, двамата заместник-директори Владимир Сотиров и Тенчо Кайряков и Красимир Николов са новите членове в Съвета на директорите. Досегашният председател Галина Тошева, която зае поста по време на бившия вече министър Мирослав Севлиевски, и Димитър Герасимов остават членове на борда.

 29. 29 Профил на миньор
  *****
  Гневно

  Гробокопачите на ММИ- Ив.Марков и Щ.Щерев трябва да бъдат провесени ,с главата надолу на баланса на 1200, до приключването на рехабилитацията му.

 30. 30 Профил на ааа
  *****
  Неутрално

  Злоупотреби????? А какво ли прави Стамен релсата до Б.Б.????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK