София ще прави нови гробища с частни инвестиции

Общината отпушва и концесиите


Мотивът бил да се спестят бюжетни средства

Изграждането на нови и разширението на съществуващите гробищни паркове в София ще може да става и с публично-частно партньорство между общината и частни фирми. Това ще стане възможно, ако общинският съвет одобри предложенията на администрацията за промени в наредбата за гробищните паркове.


"Вкарахме в наредбата глава за публично-частното партньорство, тъй като няма закон, който да го регламентира", обясни и.д. секретарят на общината Ралица Стоянова, която е вносител на промените.
За концесиониране на гробищата преди няколко месеца се обяви главният архитект Петър Диков с аргумента, че са нужни много средства за отчуждаване на терени за погребална дейност, които трудно ще бъдат осигурени от бюджета на общината.
В проекта за промяна на наредбата са определени формите на партньорството между общината и частните фирми, сред които са концесия за предоставяне на услугата или за строителство, срочно право на ползване или срочно право на строеж.


Целта е частните партньори да инвестират в разширението и създаването на нови гробищни паркове, за да се спестят средства от бюджета на общината, обясниха от общината. Според промените в наредбата срещу изграждането или поддържането на гробищата частните партньори на общината ще получават приходите от дейността им.


Предложението за създаването на нови гробища с публично-частно партньорство може да се прави от общината, от заинтересувани фирми или от собствениците на терени, които според общия устройствен план са отредени за погребална дейност. Решението се взема от общинския съвет след направен финансов, икономически и екологичен анализ.


София отдавна изпитва сериозен недостиг на гробни места. Планира се разширение на парковете в Бакърена фабрика и Малашевци, както и изграждането на два нови - между "Дружба"и околовръстния път и западно от кв. "Люлин".


Промените в наредбата регламентират и създаването на частни гробища. Това става почти два месеца след като в кв. Бояна беше открит първият такъв парк. Създаването или закриването на частните гробища ще става в територии, които според общия устройствен план са отредени за погребална дейност и след решение на общинския съвет.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кмет в сянка
  *****
  Неутрално

  не се наядоха гадовете. сега слагат ръка и на задгробният живот на хората. какво ще стане с безплатните гробове както е сега по закон.
  БАХТИ МАРОДЕРИТЕ. ГОСПОД ДА ИМ ВЪЗДАДЕ ПО СПРАВЕДЛИВОСТ

 2. 2 Профил на descarga
  *****
  Весело

  ....Вие умрете,пък ще му търсим колая...!!!

 3. 3 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Не мога да разбера защо цялата селяния иска да бъде погребана в София !

 4. 4 Профил на Случаен...
  *****
  Неутрално

  Софиянец (Номер 3),

  по същата логика навярно трябва да попиташ защо градската беднота (на която явно си виден представител) се натиска да живее в София.

  Забелязал съм, че обръщението "селянин" е свързано с негативни представи предиу всичко в постсоциалистическа, псевдокапиталистическа и фасаднодемократична България. Родените на село (колкото и бедни да са) имат нещо, което пролетарий като теб вероятно не притежава - поземлена собственост, която независимо от обстоятелствата е в състояние да носи доходи и дори в случай на масов недостиг да осигури прехраната на селянина, който толкова презираш.

  В Европа близо 50 г. не познаваме масов глад. Преди това на всеки 5-10 г. се случват периоди на лоши реколти, войни, природни бедствия или финаносви спекулации водещи до "революция на цените" и недостигът на продоволствия в градовете съвсем не е толкова рядко явление. Градската беднота (хората на наемния труд, дребно чиновничество, занаятчии) преживява подобни продоволствени кризи доста трудно за разлика от селячеството.

  По темата: концесията на Софийска вода, приватизацията на електрорапределителните дружества и куп още знайни и позабравени афери би трябвало да са ни поотворили очите за истинската същност на "публично-частните партньорства" и концесионирането / фактическата приватизация на публични дейности, но уви - нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено. Дори оправданието от 1997-1999 стои съвсем на място: "криза е"!

 5. 5 Профил на софианец и случаен
  *****
  Неутрално

  проблема не е ,че София се препълни , а че в останалите малки и средни населени места няма препитание.Мислите ли ,че е приятно да се живее в гадни общежития, сред прахоляк, кал и мръсотия, да няма къде да играят децата ,да не можеш да паркираш пред дома си, да си слушател и свидетел на всевъзможни съседски емоции, да зависиш от съгласието на комшията дали да имаш парно.Къщите в провинцията пустеят, деца не се раждат, училищата са закрити.Ако не се броят курортите извън големите градове няма препитание.
  Национална политика от 20 години е да се унищожат първо структороопределящите отрасли и постепенно образпованието , социалната сфера , инфраструктурата.

 6. 6 Профил на !?
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на Елата при нас, в нашето китно село!
  *****
  Неутрално

  Ако желаете да се отдадедете на спокойствие в Мир иной, елате в нашето китно дунавско село Остров, на около 17 км от гр. Оряхово; страхно гробище, спокойствие, тишина, поглед към Дунава, параходи, шлепове ...
  Нито има такси, нито някои ще ви иска нещо, нито пък на онзи свят някои ще ви досажда с глупости!
  Невероятно гробище!
  В селото има и няколко добри кръчми където вашите роднини ще могат да си отпуснат душата. Цените са невероятно ниски, просто символични!
  В селото има и Генерално Консулство на Република България в България, където опитния консул ще ви осигури съответните формалности ...
  Заповядайте в нашето селско гробище!

 8. 8 Профил на А в нашето село ....
  *****
  Неутрално

  А нашето село, ние с кака ви Сийка, баба ви Трънка и дядо ви Груйо поддържаме целогодишно гробните места; чистене от трева, сняг, засаждане на цветя, поливане на цветя ... раздване на трите задушници, и всичко това за скромните 99 лева!
  В нашето село нищо от гробищата не се ксраде!
  При нас няма такси за гробните места!
  Погребенията са на символични цени, не повече от 100 лв!
  Елате при нас!
  Не ни отминавайте!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK