Божидар Нанев е обвинен за неизгодни договори за лекарства за свински грип

Божидар Нанев е обвинен за неизгодни договори за лекарства за свински грип

© Анелия Николова
Премиерът Бойко Борисов
"Винаги съм казвал, че ще бъда безкомпромисен за всеки, независимо дали е сегашен или предишен, който се е позволил или си позволява да ощетява държавата. Разбира се, очаквам от министър Нанев да подходи отговорно и да поиска от мен да бъде свален от длъжност, за да може да върви разследването."


Обвиненият министър Божидар Нанев
"Смятам, че повдигнатите обвинения срещу мен са напълно неоснователни... За мен е изключено да заемам тази длъжност, докато има и най-малкото подозрение, че съм действал срещу интересите на България. Надявам се, че... този случай няма да остави петно нито върху моето име, нито върху това на правителството и на премиера."


Божидар Нанев, министър на здравеопазването, стана първият действащ министър с повдигнато обвинение - за неизгодни сделки. Няколко часа след съобщението на прокуратурата и почти веднага след думите на премиера Борисов, че очаква "Нанев да подходи отговорно и да поиска да бъде освободен", той подаде оставка.
Според обвинението сключените през декември от здравния министър два договора с "Рош България" за доставка на 200 хил. препарата "Тамифлу", които се използват и за лечение на свинския грип (AH1N1), са неизгодни и са ощетили бюджета на ведомството с над 2.4 млн. лв. Препаратите са били доставени през януари, два месеца след като в България епидемията от свински грип е отменена - казус, през който минаха и други страни - членки на ЕС.


"Неизгодното на договорите се състои в това, че антивирусният препарат е закупен на по-висока цена, а времето на доставка е извършено месец и половина след като е обявен краят на пандемията от свински грип", обясни наблюдаващият прокурор Маргарита Немска. Лекарствата не са използвани и се намират на склад в Министерството на здравеопазването, като срокът им на годност е до 2014 г.


По случая ще бъде обвинена и Димитринка Николова, шеф на дирекция "Бюджет и счетоводство", уточни прокурор Немска. След прочитане на обвинението вчера Нанев е бил пуснат под парична гаранция от 2000 лева. Николова се е явила без адвокат и затова не й е била наложена мярката за неотклонение.


Преди да бъдат сключени договорите, от здравното министерство са направили запитване до Националната здравна служба на Великобритания, която дала много по-изгодна оферта - като цена и време на доставка на същия препарат, обясни Немска.


Според нея деянието е умишлено, защото офертата от Великобритания е пристигнала 20 дни преди сключването на договора и е имало възможност да бъде сключена друга сделка, която да спести 2.5 млн. лв., каквато е разликата в офертите. Поръчката е договорена директно с фирмата - по процедурата "при форсмажорни обстоятелства", предвидена в Закона за обществените поръчки.


Материалите по случая са пратени в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), като разследването се води от няколко месеца. Данни са постъпили и от фармацевтични компании, но прокурор Немска не уточни кои са те.


Според главния прокурор Велчев премиерът Борисов е бил периодично информиран за хода на разследването. "Работата по този случай не беше продължителна. Тя отне няколко месеца и ДАНС трябва да бъде поздравена, защото свърши много професионално своята работа", заяви още Велчев, цитиран от агенция "Фокус".


"Рош България" е спазила всички законови рамки при подсигуряването на "Тамифлу" след обявената обществена поръчка от правителството на България. Предложената от "Рош" цена отговаря на изискванията на нормативната уредба, а именно да не е по-висока от утвърдената цена на лекарствен продукт, включен в позитивния лекарствен списък", се казва в последвало изявление на компанията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK