Министърът за седем месеца

Невероятен ход! Бойко Борисов спечели цялото лекарско съсловие, като избра за министър на здравеопазването председателя на Българския лекарски съюз д-р Божидар Нанев. По този начин той показа, че залага на експерти, а не на лобистки интереси." Така посрещнаха през горещия август на 2009 г. в лекарската гилдия решението на премиера да назначи в кабинета си техния човек.


Точно осем месеца по-късно, в навечерието на лекарските протести на 7 април, Нанев подаде оставка, недвусмислено подканен за това от Борисов, заради повдигнато обвинение от прокуратурата за сключени неизгодни договори.


Варненският хирург Божидар Нанев беше напълно неизвестен до началото на 2009 г., когато стана председател на лекарския съюз. На шефския стол на организацията той се задържа само половин година, преди да приеме предложението на Борисов. За времето, което изкара в здравното министерство, екипът на Нанев подготви стандартите за лечение на почти всички заболявания.
Предложени бяха промени в няколко закона, за да се засили събираемостта на здравните вноски и да се намали броят на неосигурените за здраве. Променени бяха и изискванията за сключване на договори между болници, лекари и здравната каса.


Създадена беше и агенция "Медицински одит", която започна проверки в лечебните заведения и дори откри сериозни нарушения. В момента се подготвя и прословутата здравна карта, която трябваше да каже от колко и какви болници има нужда страната.


Представената от Нанев идея за здравна реформа обаче се сблъска с проекта на шефа на лекарската комисия в парламента Лъчезар Иванов, а правителството забави самата реформа и заради кризата. Основните упреци на медиците са, че стъпките в нея не са достатъчно обмислени и ще доведат до фалит над 150 болници, че се правят на парче и ще предизвикат още по-голям хаос в системата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK