Мерките са ясни, ефектът не е сигурен

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mikail aga
  mikail aga
  Рейтинг: 284 Весело

  да ви еба маята герб

  devekusu
 2. 2 Профил на Номенклатурцици
  *****
  Гневно

  Само вижте на кого са изказванията и ще ви се доповръща... Бляяяяя....

 3. 3 Профил на petsto
  petsto
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Хора, ако само си чешем езиците, не ни чака нищо добро. Днес ни крадат като ни лишават от парите за третия ден от болничните, утре ще ни плащат заплатите само за един от три отработени дни, а в други ден изобщо ще спрат да ни плащат. И така ще е ако не се организираме за протест, защото това малоумно решение за третия ден от болничните не е нищо друго освен нагъл пладнешки грабеж.Министър Цветанов ако си е на мястото веднага трябва да арестува малоумника Дянков. Питам се още, защо спи и Главния прокурор? Дрънкат за пари от бюджета. Какъв бюджет бе, нещастници малоумни?! Парите за болнични са от осигуровките ни, а не от данъци! Това са нашите пари за черни дни. Разберете хора, крадат ни най-нагло и ако това безобразно решение влезе в сила, нищо добро не ни чака, защото се посяга не само на парите ни, а много повече на правата ни на свободни граждани.

 4. 4 Профил на Данъкоплатец
  *****
  Разстроено

  А кой защитава интереса на данъкоплатците в тази НСТС ? ПСЕВДОсиндикатите ли ? Че те са се „залепили „ за бюджетните търтеи и защитават само тях... Дали не е време да се създаде организация на данъкоплатците, която да защитава интереса на обикновения български гражданин ?!

 5. 5 Профил на ivanivanov
  ivanivanov
  Рейтинг: Неутрално

  "Бойко Борисов, премиер
  Ако преди една година съветът за тристранно сътрудничество се беше събрал и беше направил антикризисни мерки, сега те нямаше да са 59, а щяха да са 5. Правителството се възползва от това да ползва 50 часа безплатно целия потенциал на държавата. 50 часа ни работиха безплатно синдикати, работодатели, индустриалци - на кафе и вода, които Дянков плаща от неговата заплата."
  Колко лесно било да се спаси държава- Монката се бърка с 50ина лева от заплатата за по-евтино кафе и се намират цели 59+1 мерки... Абе, тия са малоумници!
  Мерките са си направо смешни с изключение на идеята най-накрая държавата да почне да си плаща масрафите. Всичко останало е опит за пълнене на бюджета с огромно надценяване на всеки възможен приход по примера на очакването за допълнителен милиард от акцизи и ДДС от миналата година(резултат- милиард, ама в намаление). Как няма една идея за съкращаване на разходи? Каква е и тая солидарност толкова, като в реалния сектор фалитите и безработицата са огромни, а не може даже да се намалят заплати на чиновници? Всеки знае, че ФРЗ на бюджетните структури досега винаги е бил с +10-15% спрямо реалните щатове заради незаетите. Несъкратилите персонал май реално ще получат достатъчно пари да платят сегашните заплати без премии. И тия измишльотини как веднага ще ни купят квоти за емисии на вредни газове за 500 милиона... Абе, циркът е пълен, само лошото е, че в него бият нас по главата с чук(5 килограмов поради липса на гумен), а плащаме и билетите...

 6. 6 Профил на консилуере
  *****
  Неутрално

  МОШЕНИК ЯЗДИ МОШЕННИК И МОШЕННИК ГИ КАРА. А ПОЖАРНИКАР ВИ ПЛАКНЕ ГЪЗЕЦА !

 7. 7 Профил на чук
  *****
  Весело

  Без рязане няма да стане!Като излязат данните за бюджета ,за март и ще се хванат за главата.

 8. 8 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: 658 Разстроено

  Стана ясно че на тия нищо не им е ясно. Също стана ясно че тия идиоти нямат да видят края ня мандата си.

 9. 9 Профил на Mit Ko Nan
  Mit Ko Nan
  Рейтинг: 444 Неутрално

  А кои защитава правата на работещите в частния сектор. Защото представители нямаше. Имаше правителство , работодатели и синдикати на държавните служители. Хората които ги дерат по 200-400 лева всеки месец никои не ги пита.

  Аз Съм
 10. 10 Профил на Истината
  *****
  Гневно

  ПРИЗИВ: Да спасим Дянков от самия него и да му помогнем най-бързо да спре да унищожава нацията!!! Когато човек не знае и не може нещо, най-добре е да не го прави. Изплащането на каквито и да е "болнични" за друга сметка, освен за държавата, е юридически нонсенс: в осигур.плащания е включен фонд "Общо заболяване и майчинство". С настъпването на събитието /болестта на физ.лице/ се задейства и правото му да получи пари от фонда /ОЗМ/, където е плащано - право, гарантирано от хартийката наречена Конституция. Но, според "икономиста?!" СД не би - Първо- работодателят трябва да намери, незнайно от къде, пари за "обещетение по болест?!" / тук се вменява прехвърляне на задължение на държавата към друг/, да плати още веднъж фонд ОЗМ, въпреси че осигурителното събитие вече е настъпило. Става двойно плащане за едно и също нещо - това не подлежи на оспорване. Трети път, пак по "супер-финансиста" Дянков човек, берейки душа / в къщи, в болницата, практически НЕРАБОТОСПОСОБЕН!!! , трябва САМ на СЕБЕ си да плати 1 ден от какво бе, господине? И от къде да ги вземе тия пари, след като е болен? Че и да внесе осигуровки и данъци върху собствените си пари за болнични - пак от къде? Това, което набеденият за "фин.министър" иска да направи, е революция в стил - "от умрял писмо". Моля Ви, помогнете ни да спасим Дянков от самия него - тоя е напълно откачил!!! - никой ли не го вижда? И друго - съвсем реална масова ситуация: търг.обект, работник, разболява се. Затваря се обекта поради заболяването на персонала, не работи, но наемите и консумативит си вървят. От къде да дойдат 2-та дни "за сметка на работодателя", след като няма продажби и дейност??? Дори да се включат в крайната цена на стоката, услугата, /което е икон.правилното действие/ пак няма от къде да дойдат, защото няма кой да я реализира. По този начин "икономистът" Дянков масово декапитализира предприятията, обричайки ги на фин.гибел поради неосъществени плащания - към персонал, бюджгет и пр. Това с трите дни, което е замислено , е най-върховната глупост, еманация на икономическа импотентност и пазарно безхаберие на един комплексар, непродал дори един молив в безсмисления си живот! Нека се обединим и да спрем да бъдем стадо и мърша, в каквото ни превръща това недоразумение на ГМО. Съгласим ли се и с това, значи сме против самите нас, против физ.ни оцеляваме и най-вече финансово заробване от страна на държавата в лицето на ненормални отклонения като СД- защото и ние някой ден ще се разболеем и ще трябва да си плащаме / от къде ли?/ за това, че сме болни. Поклон пред лудата гениалност на вундеркинда, открил и внедрил на практика финансовата ликвидация на болния човек.

 11. 11 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 480 Гневно

  Много ме дразните всички горе коментиращи ... показвате една типична черта на българина - да мръхти! Ама като стане дума да си размърдате задниците, да стегнете коланите и да свършите някоя работа - всички предпочитате да седите по кафенетата и да си пушите цигарките и вечер ракийка с мезенце ... нещастници

  An eye for an eye makes the whole world blind
 12. 12 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  Много малко от коментиращите тук наистина разбират от икономика и управление на държава в условия на криза. Всъщност колкото повече му "ядат" краката на Дянков, толкова по-правилни са действията му. Защото в криза всички мерки са непопулярни и "малоумни".

 13. 13 Профил на Някой си
  *****
  Любопитно

  Дори да се абстрахираме от липсата на обоснованост за повечето мерки, то така наречения Данък Лукс за автомобили над 70х.лв. е меко казано смешен. Не по своята идея, а заради липсата на такова понятие в ЗМДТ за стойност на автомобила. Такава има само при възмездно прехвърляне на автомобили и то за не нови такива. Останалите се облагат годишно на база мощност и възраст.
  Та този пример ме кара да си мисля, че или хората обсъждали мерките си нямат понятие от елементарни неща, или просто обсъждането си е било една говорилня. То и в двата случая ефектът е ясен...

 14. 14 Профил на ссс
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "реалист":

  Тоя Дянков не е ли финасовия министър на България? За какво ядене на крака, за да му станели действията правилни, става въпрос? Кой е длъжен да му яде краката на тоя кретен, за да си върши работата. Като не може и не знае да си заминава. България не Грузия да си прави експерименти.

 15. 15 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "kopili":
  До коментар [#12] от "реалист":

  момчета/момичета вия явно не сте чели мерките...

  До коментар [#13] от "Някой си":
  най после някой да подходи разумно и обосновано към проблема! ашколсун! половината мерки изискват такива промени на законодателството дето ще минат през парламента на муки в сряда.
  но на мен лично любими са ми мерки 26 и 27. Т.е. държавата знае, че фирмите нарушават законите, но първо ще им даде индулгенция (която може да е и за задължение от 5 лева и да е за срок от 50 години) да не плащат заплати и най-вече осигуровки, а после ще ги задължи да правят това по силата на някакви анекси към договори за поръчка... е та такова правно безумие няма!
  да не говорим за мерките които ще са си чиста кражба - 4, 7, 8, 9, 14, 17, 33, 37, 38, 42, 43, 44, 45, 47, 53 и 59.
  или пък тези с които дъравата се "задължава" да изпълнява разпоредбите на законодателството си - 6, 15, 22, 23, 25, 29, 32, 40, 48, 49 и 50.
  и като към тях добавим откровенните недомислици - 13 (в частта му за автомобилите), 16 (много искам да видя разработен механизъм за това), 18 (предложение към парламента като мярка?! познайте кога ще стане.), 24 (това каква дупка ще направи в бюджета просто не е истина! ЕК само възстановява направени разходи и то след 7 месеца най-малко, така че увеличението на авансите ще е за сметка на бюджета. а нали проблема беше че няма пари?!), 30 (е що 10, а не 20 или 2. и какви щатни бройки - чистачки, одитори или секретарки на директора?), 34 (тва всяко правителство досега го декларира, пожелава и забравя. общините в повечето случаи нямат капацитет да пръднат, пък камо ли да се занимават с финанси. да не говорим това какви преструктурирания на данъчната даминистрация и закони изисква. и то само 4 месеца след като ги преструктурираха за н-ти път), 36 (смешки! просто нямам думи!) и 57 (това ако някой успее да измисли как ще стане със сигурност ще получи нобелова награда за икономика! и полицейщина).
  има разбира се и напълно излишни и декларативни мерки, с никакъв ефект освен хабене на мастило - 39, 46 и 56.

  и то кво остана - ще земем заем, ще се пробваме да продадем емисиите за парникови газове (виж статията за коментар), ще намалим бюджета на някой администрации (пак статията за коментар) и ще продадем дела си от борсата.

  и за това нещо казват че е велика схема за излизане от кризата! и че ако беше направена преди 18 месеца българия нямаше да изпадне в криза?! това даже не е подигравка с хората...

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 16. 16 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  списъка с мерките можете да видите тук:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/31/881335_edno_kum_edno_antikrizisnite_merki_odobreni_ot/

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 17. 17 Профил на virgin
  *****
  Весело

  Сладури, в тая колона бедни няма-за още пари ли мрънкате?

 18. 18 Профил на Арон
  *****
  Неутрално

  Ако миналото правителство, ако миналата година ..., ами ако Борисов беше започнал да изпълнява програмата с която ГЕРБ спечели изборите и дойде на власт от първия си работен ден, днес наистина можеше да излизаме от кризата. Днес обаче ние правим това, което трябваше да се направи още през август, миналата година.

 19. 19 Профил на MAI\jTAP
  *****
  Неутрално

  С една дума-ЯЛОВИ

 20. 20 Профил на MUTRA
  *****
  Неутрално

  Мярка#57-Мутра с фалши тапия за инвалид-не ме засяга

 21. 21 Профил на kikot
  *****
  Весело

  "Мерките са ясни, ефектът не е сигурен" - това ми звучи като - "На съда е ясно, да влезне убитият"!

 22. 22 Профил на Няма такъв олигофрен
  *****
  Неутрално

  Аз предлагам една единствена, но гарантираща излизане от кризата мярка:
  Катила Дянков се изритва с шутове от България и на негово място се назначава човек, имащ реална представа от икономика.

 23. 23 Профил на Малко ум се иска
  *****
  Гневно

  Ако България е в упадък, една от ОСНОВНИТЕ причини е, че нашите управници попиват разни чужди глупости, маскирани като реформаторски идеи, и бързат да ги претворят в живота. И почват да прилагат чутото - разтуряй ТКЗС-тата - и някакъв адвокат помете селското стопанство. Приватизирайте бързо, шоково, на всяка цена - и “Балкан” замина за един лев, БТК - за два. Разформировайте образованието - и Дядо Вазов се обърна в гроба. Здравеопазване, независима съдебна система, отбрана, разузнаване - цъфтим!

  Тия дни се пръкна нов Месия - вдигайте пенсионната възраст, колкото повече, толкова по-здравословно. И нашите кимат с разбиране, въртят очи, дискретно мълчат. Ще трябва май да вдигаме, знаехме си, ето и Световната банка казва, няма как. Как да няма как, ама ЗАЩОТО сте плиткоумни да измислите друг начин как да се увеличат пенсиите, без да се вдигат осигуровките. Затова действате по Сталински. Ние ще им вдигнем пенсионната възраст, те, като работят по-дълго, ще почнат да умират по-рано, ще свършим работата...

  Прости сметки

  Така било в Европа. Брей, ама в Европа средната продължителност на живота е доста по-висока. Французинът живее след пенсионирането си петнайсет години, а българинът - шест. И понеже животът на нашия човек като пенсионер е най-кратък - взема и най-нищожната пенсия.

  А взема такава пенсия не за друго, а защото парите от осигуровките му са пропилявани, прахосвани, крадени или кой знае какво, по най-безобразния начин. И за да не бъда голословен, ви предлагам да проследите моите изчисления:

  При минимална работна заплата 240 лв. от вас и работодателя ви месечно в НОИ постъпват 52 лева и 80 ст. Ако в продължение на 40-годишния ви стаж бяхте влагали тези пари с 5% годишна лихва, при пенсионирането си щяхте да се окажете с влог от 80 000 лева.

  Сега да направим и другата сметка: Българинът, казахме, се пенсионира на 63 години, а средната продължителност на живота му е 69,2 години. Тоест той има пенсионерски живот около 75 месеца.

  Сега разделете 80 000 лв. на 75 и подскочете. Пенсията на най-ниско платения работник, блъскал цял живот на минимална заплата, би трябвало да е днес 1067 лв., а не 137 лв. и 80 ст., стига държавното осигуряване да не беше прахосвало тези пари. А ако заплатата ви е била около средната - пенсията трябваше да отиде над 2000 лева.

  Цифрите са съвсем реални, защото с една минимална заплата през тези 40 години сте могли да купите приблизително еднакво количество хляб, яйца, кебапчета, чорапи, вино, киловатчаса ток, и т.н. от така наречената потребителска кошница.

  Дотук разгледахме случая само с 5% годишна лихва, т.е. най-неблагоприятната перспектива. А ако лихвата е 10-12% и нагоре, каквато постигат успешните пенсионни фондове (не у нас, разбира се)? Доколкото долавям, у нас доходността им е била отрицателна, досущ като при държавната система.

  И какво сега, няма ли изход? С тези хора и този начин на разсъждения - да, няма. Не съм чул някой от тях, вместо да замисля вдигането на пенсионната възраст, да разсъждава как да привлече работещите по света близо 1 000 000 българи да влагат осигуровките и спестяванията си в България. Не съм доловил който и да е от пенсионните фондове у нас да е гарантирал 10 и повече процента твърда доходност. Ако не знаят, мога да им помогна. Освен това как пък някой от икономическите или пенсионните корифеи не настоя парите от приватизацията и концесиите да отиват, до лев, за увеличаване на пенсиите, вместо да се прахосват по политически джобове и грандомански строежи.

  Май Световната банка не се е изявявала по горните въпроси. Всъщност не помня нейните експерти да са промълвили нещо и при сделката за външния дълг на НДСВ или по някое друго икономическо или финансово безсрамие на ексуправляващите.

  Та по въпроса за пенсионната възраст - не би трябвало да им се позволи тя да се вдига или пенсиите да се облагат! За това може да се говори едва след като всеки лев, плащан за осигуровки, бъде гарантиран с поне 5% годишно и всеки има свободата да избере - да се пенсионира на 50 г. с по-малка пенсия или на 65 - с по-голяма.

  Бях завършил вече горните бележки, когато започнаха да ни заливат идеи за излизане от кризата. Малкото съдържателни предложения потънаха сред десетките глупости, размножили се сякаш да ни убедят, че кризата не е само икономическа, тя е и интелектуална.

  Защото:

  1.Как никой не обобщи, че кризата може да бъде превъзмогната само ако държавата заложи изцяло на производството на стоки и услуги, знания, култура и т.н. Единствено производството може да ни извлече от тинята. Колкото повече се увеличава производството, толкова повече ще затихва кризата и обратно. За неговото ускоряване, стимулиране, развитие, опазване и т.н. трябва да се впрегне цялата държавна машина начело с министър-председателя. Останалото - ДДС 22%, данъци лукс-мукс, харизване на НДК, намаляване на партийните субсидии - са само преливане на нищото от единия празен джоб в другия.

  2.Всеки човек, фирма, община или държава, изпаднали в криза, свиват първо разходите 10, 30 или 50% - зависи колко са затънали. Как властите не казаха - ще затворим СЕМ и още десетина подобни ненужни съвета, агенции и комитета, ще намалим чиновниците с 30%, ще купуваме предимно произведени в България стоки.

  3.Връщам се на заглавието на тези бележки. Пенсията не само че няма да стане 1000 лева, тя косвено ще намалява, ако се реализират разнасящите се по повърхността идеи. Как никой не поиска, ако ДДС стане 22%, всичките половин милиард или повече, които ще постъпят в бюджета, да отидат само и единствено за реформа на пенсионната система и за увеличаване на пенсиите. Това означава обаче, че те няма да отидат в администрацията, тя няма да ги разпределя и съответно да ги пропилява по същия начин, по който това е правила вече толкова години.

 24. 24 Профил на Мара Попович
  Мара Попович
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Правителството събра на софрата всички "умници",а не специалисти ,за да може при провал да се оправдава .Заработи социалистическия модел на "колективната безотговорност".Ако имаше отговорен и компетентен министър председател трябваше той да си понесе кръста ,както направо г-н Костов през 1997г .

 25. 25 Профил на walle
  walle
  Рейтинг: Неутрално

  Повечето икономисти, които са наблегнали на четенето и знаенето, правят мерките на пух и прах. Впрочем, и за средно грамотен човек е ясно, че това не са никакви мерки и хваленето, че им е отнело толкова време да ги напишат говори адски лошо за експертния потенциал на правителството и на Тристранката, в която дори има представители на кръга Възраждане! Думи нямам

  http://www.euinside.eu/bg/subjects/the-anti-crisis-measures-of-the-government

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK