Парламентът гласува по-строгия текст от наркозакона, Цачева готова да направи комисия

Цецка Цачева

© Анелия Николова

Цецка ЦачеваПарламентът прие отново на първо и второ четене промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с която се установява по-сериозно ограничение върху рекламата на дрога.


Поправките, чиито вносители са председателят на парламента Цецка Цачева и председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов, се наложиха след като стана известно, че в "Държавен вестник" е била публикувана друга редакция на текста, която не е санкционирана от подписан президентски указ.


"Непряка реклама" е всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва име и/или изображение, представляващо или наподобяващо наркотично вещество, за реклама върху стоки и рекламни продукти", гласуваха днес депутатите.
Предишната версия на текста, появила се в "Държавен вестник", гласи, че "непряка реклама" е всяка форма  на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на посочено в закона наркотично вещество, тоест не се отнася и до изображения".


Ден след като мнозинството в парламента отхвърли искането на левицата за създаване на анкетна комисия, която да разследва какво се е случило между гласуването в пленарна зала на текста и публикуването му в "Държавен вестник", днес в изявление пред депутатите в пленарната зала Цецка Цачева декларира, че е готова да стане инициатор на създаване на анкетна комисия, "ако това ще повиши авторитета на парламента".


Като председател на Народното събрание работя по случая и без наличието на специализирана комисия ще си свърша работата за изясняването му, заяви по-късно в кулоарите на парламента Цецка Цачева. По думите й "ако в деловодството постъпи искане за създаване на анкетна комисия, такава комисия ще има". С казуса можели обаче да се заемат и постоянно действащи комисии, като тази по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите или тази за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика.Хронологията на случая с "Държавен вестник" според Цецка Цачева:
От парламентарната трибуна Цецка Цачева обясни хронологично какво се е случило, за да се стигне до гафа с публикуването на различни редакции на текста от закона за наркотичните вещества в "Държавен вестник". Според нейната версия:
-  внесен е законопроект от името на правителството, обсъден е в парламентарната здравна комисия на първо и второ четене, а текстът по отношение на определението за "непряка реклама" е бил
безспорен


- в пленарна зала не е имало никакво изказване по този въпрос.


- докладчикът по проекта е заявил в пленарна зала, че има редакционно предложение, възприето от комисията, и го е изчел. Отново никой не се е изказал, а Цачева е подложила на гласуване текста на комисията. Така докладът с разпоредбата, одобрена от комисията, а не предложението на Цеков, е изпратен за подпис до Цачева, която съответно го изпраща за президентски указ


- указът е издаден и текстовете са обнародвани в Държавен вестник


- при повторното обнародване на другия вариант на текста няма подпис на Цачева. След като направих проверка, ме информираха, че това е практика, когато се открие разлика между казаното в пленарна зала и написаното в стенограмата - да се публикува без подпис на председател, без указ на президент, обясни шефът на парламента


- това е нарушение на закона за нормативните документи, смята Цачева


"Къде е бил президентът при останалите случаи 11 подобни случаи, кой е създал тази практика и защо точно в този момент се реагира на това?", попита Цецка Цачева.


Пламен Цеков от ГЕРБ обясни, че след гласуването на промените в окончателния им вид на 5 март в правния отдел се отчита разминаване на текстовете от звукозаписа и стенографските записи. Направихме консултация с юристи, те казаха, че се случват такива неща и в такъв случай се приема оригиналния текст, който е в доклада на комисията, обясни Цеков. Под този доклад сложих подписа си и тези текстове излязоха в Държавен вестник, а какво се е случило оттук-нататък, не знам, декларира
той.


От левицата отговориха, че това е четвъртото различно обяснение на Цеков за последните дни. Янаки Стоилов попита защо докладващият законопроекта е предложил поправка, която е по-скоро по същество, отколкото редакционна, и какви са мотивите за такова изменение, което узаконява косвената реклама на наркотични вещества. Това не е дори лобизъм, това е подвеждане на един народен представител да прокара предложения в разрез с волята на вносителя и комисията и трябва да се изясни кой е подбудителят, смята той. Колежката му Мая Манолова заяви, че левицата планира да сезира главния прокурор.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  Хаха, левицата иска комисия и ще сезира главния прокурор! И аз искам същото. Странно съвпадение. Да стигна до там, че да поддържам позицията на левите. Дано е за добро.

  Проблемите са два:
  1. Номерът на Цеков с четенето на "редакционна" поправка. Той твърди, че се е консултирал с юристи на ГЕРБ. От другото му обяснение излиза, че се е опитал да "метне" процедурата, т.е. да я опорочи.

  2. Как в ДВ е публикувана поправка, без санкция от НС. Някой трябва да им е изпратил този текст, който е само прочетен.

  Разбра се, трябва и обяснение от гоцэ, защо предишните 10-на пъти си е затрайвал.

  И последно - да се преустанови тази "утвърдена" практика на заобикаляне на правилата. Чрез изясняване на участието на всеки в цялата операция и налагане на съответното наказание.

 2. 2 Профил на Р. Желева
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До №1 : Проблемите са повече:
  1....
  2...
  3. Как и кой така прави поправки в стенограмите на НС.
  4. Как така Боко пак е наредил на Цецка - в случая - да се поправят нещата и да се публикуват в Държавен вестник.

  Нещата са си за прокуратурата , защото 1,2,3,4-това е газене на конституцията и закона.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Разстроено

  Трябва да си сменя nickname-a, че с тази поправка .... .. ще го отнесе Дневник ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на Посерко
  *****
  Неутрално

  Ама Цецке, ама Цачева, какви са тия оправдания като в детската градина - "аз направих тая простотия защото и онова лошото другарче прави такива простотии."

  Ако ГЕРБ наистина са принципно различни от лошата тройна ламя, не трябва да правят същите закононарушения. Ама май лапат като тях, карат служебните мерцедеси като тях, прокарват закони също като тях, ... . Защо да се лъжем, че са нещо по-различно.

  Ако им беше стигнал умът да хвърлят на вълците някоя секретарка от Народното събрание, можеше сега да изгреят на бял кон - "тройната ламя години наред е правила незаконни неща в свещената сграда, ама ние сега ще го преустановим". Вместо това някой е имал интерес поправката "Мери Джейн" да не мине и е използвал мръсния номер.

  С което дадоха (за кой ли път) прекрасна възможност на Гоце да ги изцака по устав. Може да е всякакъв, ама тъп и неинформиран не е. Съответно сега ГЕРБ ще опере пешкира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK