Аню Ангелов: Няма натиск от НАТО за модернизация на армията

Аню Ангелов

© Надежда Чипева

Аню АнгеловНе може да се говори за натиск от страна на НАТО за ускоряване на модернизацията в българската армия. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от агенция "фокус".


Според него НАТО има проблеми с общото финансиране в някои основни направления.


"Много добре е ясно на експертите от НАТО, че всички страни, в това число и България, изпитват големи затруднения по отношение на финансирането на модернизацията на своите въоръжени сили. В тази връзка ние до голяма степен през тази година ще се откажем от сключването на нови договори или от разработката на нови инвестиционни проекти", посочи той, като допълни, че ще се търсят и начини за разрешаване на проблемите, възникнали с изпълнението на вече сключени с предишни правителства договори.
Българските военнослужещи на индивидуално ниво и на ниво съединения и части са оперативно съвместими, смята Ангелов. По думите му все още има трудности по покриването на някои общоприети български стандарти за това какво трябва да представлява въоръжението на Българската армия.


"Надявам се с приключването на прегледа на структурата на силите на армията в края на август и с приемането от Народното събрание на Бяла книга на отбраната, да бъде ясно конкретно какво ще представляват въоръжените сили в една перспектива 2015-2016 година", каза още той.

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sosi
  *****
  Неутрално

  Да попитам ,няма ли да има поне един оптичен кабел да се положи ,все пак?

 2. 2 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 525 Неутрално
 3. 3 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Браво на Ангелов! Най-после някой да каже "Царят е гол"!

  Става ясно, че оправданието ("От НАТО така казаха" с което военната бюрокрация се опитваше да прокарва съмнителни поръчки на баснословни за страната суми (милиарди за корвети, самолети и т.н.) е било пълна лъжа.

  За непредубедените наблюдатели беше ясно, че няма как това да е истина щом има страни-членки на НАТО, които дори нямат армия (Исландия) или реактивни самолети (Словения).

  Оптимист съм, че най-после може би наистина ще има някакво прочистване на мътилката насъбрана в МО и във въоръжените сили.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 4. 4 Профил на Стратегически преглед
  *****
  Неутрално

  “В този смисъл Министерство на отбраната ще се откаже тази година от сключването на нови договори и нови инвестиционни проекти.”
  А ще търсите ли отговорност за сключените безмислени договори от сегашни и бивши виши военни. Ако не на всички, поне на тези дето напълниха флота с никому ненужни фрегати да стоят вързани по пирса и въиражение и техника за ВВС, която да се мотае по митниците. Ако продължавате да ги държите такива генерали и адмирали да управляват БА, наистина ще е твърде рисковано да се правят каквито и да са инвестиционни проекти, тъй като освен за комисионите за друго не мислят, а и премиера ги спомена в свое изказване.

 5. 5 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":

  Позицията ти е неадекватна. Защо. Редица страни в НАТО нямат собствена изтребителна авиация (не реактивни самолети, а изтребители, двете понятия не са равнозначни). Това са Исландия, Албания, Естония, Латвия, Литва и Люксембург. В същото време Дания и Словакия, която са съизмерими като територия с повечето от изброените страни, но имат по-голямо население и по-значим БВП, развиват собствена съвременна изтребителна авиация. България има по-голяма територия и население от всички изброени страни, а икономически ресурси не й липсват, сериозният недъг е в злоупотребите с тях. В такъв смисъл използването на Исландия като аргумент в дадения контекст е неправомерно. Също така трябва да се има предвид, че не всички проектодоговори за модернизация на армията са равнозначни само на големи разходи за България. Френското предложение за купуване на съвременни корвети например беше свързано с усвояването на производството на корпусите им по авангардна стелт технология в български корабостроителници и евентуално включване на тези корабостроителници в бъдещи проекти по строеж и ремонт на военни съдове. Освен това плащането щеше да се осъществява постепенно за период от няколко години, а не наведнъж. Поради тези причини говоренето в логиката "всички военни модернизации са съмнителни поръчки на баснословни суми, непосилни за жалката ни държавица" е не друго, а отвлеченост, израз на негативистичност, комплекс за национална малоценност и демонстрация на непознаване на същината на проблемите.

 6. 6 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#4] от "Стратегически преглед":

  Поредният изблик на абстрактна негативистичност към всичко. Проблемът на българския флот не са купените от Белгия кораби. Макар и стари, те (ако бъдат поддържани адекватно) са далеч по-ефективни от българските фрегати и корвети светско производство, които нямат противокорабно ракетно въоръжение, тоест основното съвременно военноморско оръжие в техния клас. Белгийските фрегати са почти универсално приложими (изключение е само липсата на палубен хеликоптер), докато съветските фрегати и корвети са морално остарели кораби за борба с подводници с ограничено артилерийско, минометно и зенитно въоръжение, които не отговарят на нуждите на днешна България. За съжаление у нас не беше проведена истинска реформа с дълбока модернизация, а сред военните имаше стремеж от старото въоръжение да се запазва колкото може повече и по-дълго. Именно този манталитет доведе до днешната ситуация на цялостна неефективност на флота. Какво трябваше да се направи: фрегата "Смели", корветите "Решителни" и "Бодри", подводницата "Слава" и десантните кораби трябваше да бъдат нарязани много отдавна, като се запазят само ракетната корвета "Мълния", ракетните катери "Оса", миночистачите, транспортните, танкерните и хидрографски кораби. Към този наполовина намален стар флот трябваше да се добавят четири нови тежки корвети, функционално съпоставими с леки фрегати. В такава конфигурация флотът щеше да е ефективен и по отношение на охраната на българската изключителна икономическа зона, и от гледна точка на плановете на НАТО в Черно море.

 7. 7 Профил на Обективен
  *****
  Любопитно

  До коментар [#5] от "Югозомби":

  И като усвоим стелт технологията на корпусите какво - ще правим празни корпуси и ще ги изнасяме ли?! Ми китайците ще си купят 1 корпус и другите ще си ги правят сами. А не бе ЕВЕНТУАЛНО сме щели да бъдем включени в производството - аха, значи ЕВЕНТУАЛНО ще караме празни корпуси до Франция да им сложат пълнежа?!

  Абе шапкари смотани, вие говорихте ли с един индустриалец може ли да стане това или не?! Надежди говежди - да ви уволнят наполовина и да ви ги удържат от заплатите тия кУрвети дано - никаква полза от вас само глупости!!

  Не мога да преценя от военна гледна точка кое е добре и кое не за БГ, но като ви слушам доводите страх и как са ви хванали като шарани французите, просто не виждам никакъв смисъл от хрантутници като вас.

 8. 8 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#5] от "Югозомби":

  Допълнение. В групата на нямащите собствена изтребителна авиация неголеми натовски страни е и Словения, а в групата на имащите освен Дания и Словакия е и Хърватско. Холандия е в по-особено положение, къй като териториално е малка страна, но има свръхнаселение, 41 хил. кв. км и 16 мил. души. Като размер на номиналния БВП България е пред Литва, Латвия, Естония, Албания и Исландия (нямащи изтребителна авиация), близо до Люксембург и Словения (нямащи) и зад Хърватско, Словакия и Дания (имащи). Страната ни е в гранична ситуация, но отказ от собствена изтребителна авиация едва ли може да се очаква.

 9. 9 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#7] от "Обективен":

  Колебая се дали да отговарям на вулгарно и некомпетентно изявление като твоето. В производството на военни кораби предвид цената им и дългия период на експлоатацията им евентуалността е неизменна, защото поръчките не са масови и непрекъснати. Впрочем това е факт и за производителите от световните центрове на тази индустрия. Пазарът по презумпция е ограничен. Въпреки това привличането на българските корабостроителници като партньор на един от водещите световни центрове в областта щеше да означава не само трансфер на технологии, но и участие в бъдещи съвместни проекти. Дори възможността българските кораби да се поддържат на българска територия щеше да е плюс. Колкото до спекулацията ти за "голите корпуси", то тя е толкова примитивна, че едва ли се нуждае от отговор, но все пак... Предлагаше ни се първите две корвети да се произведат изцяло във Франция, а вторите две у нас, като, естествено, двигателната установка, електронните и оръжейните системи щяха да бъдат доставени от Франция. Колкото до Китай... Той не е в състояние да произвежда авангардно въоръжение нито за флота, нито за авиацията си, и дори копирането не му помага в това отношение. Един от най-показателните примери е невъзможността му да създаде серия от изтребители поколение 4.5, а да не говорим за 5 поколение.
  Още веднъж ще го кажа. Говоренето на крайно негативистични неща за военната модернизация обикновено е следствие не на друго, а на крайно непознаване на проблематиката. За съжаление това яростно говорене против харченето за модернизация се явява примитивен популизъм, който не отчита, че армията и в момента харчи огромни суми, но... за остарели и бездействащи оръжейни системи. Всъщност проблемът не е в модернизацията, а в отлагането й и осъществяването й без дълбока реформа паралелно с прекратяване на корупцията на генералитета и цивилното командване.

 10. 10 Профил на на снимката
  *****
  Любопитно

  Тоя го мързи да да гледа Е,така си е изкарал целия живот - на мързел Това са комунетата - "на работата лекото,а на хлеба мекото" Ченгета мухлясали...със закърнели мозъци!

 11. 11 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#10] от "на снимката":

  Ругаеш доста грубо човек, за чиято кариера и начин на мислене едва ли имаш точна представа. Намираш ли, че такова поведение е оправдано и цивилизовано?

 12. 12 Профил на Anonimen
  *****
  Неутрално

  Че то за каква армия става въпрос ?!? Имаме ли изобщо такава?

 13. 13 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#12] от "Anonimen":

  Поредният спамър, демонстриращ комплекс за национална малоценност.

 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#6]: Проблемът е, че какви са плановете на НАТО в Черно море ни се казва, не от НАТО, а от нашите "стратези". А те са заинтересувани от запазване на статуквото и от възможностите, които се отварят покрай крупни държавни поръчки, които на всичкото отгоре са засекретени. От това по-идеални условия за корупция здраве му кажи. Затова и браво на Ангелов защото е първият министър на отбраната, който признава една очевидна истина.

  Що се отнася до "граничната ситуация на България" ( [#8]) - България граничи отвсякъде или със страни-членки на НАТО (Румъния, Турция, Гърция) или такива, които надали имат желание за конфронтация с НАТО (Сърбия, Македония).

  Единствената сила в региона, която няма съвсем приятелски отношения с НАТО е Русия, а нея с 4-те френски корвети няма да я уплашим.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 15. 15 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Крайно време е да разберем, че основната причина да бъдем в НАТО и да плащаме кръвен данък в Афганистан и Ирак е именно това, че НАТО, а не ръждясалите железа на БА гарантират нашата сигурност. Колкото по-бързо осъзнаем този факт, толкова по-бързо ще се оттървем от скъпоструващите чиновници в униформа.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 16. 16 Профил на Гемето
  *****
  Весело

  Е, т'ва е идея !
  Купуваме по една мостра от всичко, което ни трябва, даваме го на китайците и после се въоръжаваме от магазините "Всичко за левче" .

 17. 17 Профил на дракон
  *****
  Неутрално

  Аню видя ли по какъв унизителен начин арестуваха Цонев Понеже засега нищо не правиш не закупуването на въоръжение снижава БГ на армията след време гледай да не се случи същото и с теб Взими мерки докато си на власт После си нищо

 18. 18 Профил на Сашо
  *****
  Неутрално

  На разбирачите по-горе: първата и най-важна реформа, която трябва да се направи в армията е да се уволни всеки, който не може да направи необходимия брой лицеви опори и коремни преси. После малко тичане, и току-виж, можем и да почнем да се учим сериозно на стрелба, ама с бойни патрони/снаряди.
  Трети етап ще да е малко шофьорски курсове, да не ги обръщаме тези хамъри и Г-вагени по канавките. И розовите БМВ-та, де..
  А вместо корвети и фрегати може би ни трябва брегова охрана и спасителни хеликоптери, ама и да летят наистина?
  А дотогава всяка стотинка от мойте данъци за БА е все едно дадена за турската армия - полза никаква, а потенциална вреда..

 19. 19 Профил на koko
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "Югозомби":

  А ти бе червена гнидо? Марш в дума - червена твар!

 20. 20 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Nikolay UK":

  Съжалявам, но коментарът ти за пореден път е неадекватен. Първо, регионално военно планиране на НАТО изобщо съществува и липсата на натиск за конкретни параметри на модернизация не го изключва. Второ, България според казаното от мен е в гранична ситуация не в географски, а в икономически и технологичен смисъл, и то конкретно по отношение на развитието на изтребителната авиация.

 21. 21 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#19] от "koko":

  Репликата ти е забележителна с убедителността на аргументацията й и с впечатляващата изисканост на изказа й.

 22. 22 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#17] от "дракон":

  Доколкото си спомням, а си го спомням ясно понеже беше преди три или четири дни, министър Аню Ангелов направи доста конкретни предложения относно реорганизирането на наследените договори за модернизация и изработването на плановете за развитие в периода до 2013 година. Не разбирам паническия тон на коментара ти.

 23. 23 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#18] от "Сашо":

  Още едно не особено некомпетентно мнение на застъпник на пълния отказ от военен флот. Бреговата охрана у нас съществува, но тя е в състава на Гранична полиция. В момента за нуждите й се купуват нови кораби, но те са с ограничени размери и съответно въоръжение и мореходност. Нито един от тези кораби не носи на борда си хеликоптер. Корабите на Гранична полиция не могат да излизат в открито море при тежки природни условия и не могат да оперират целогодишно в цялата дълбочина на изключителната икономическа зона на България. Това е във възможностите на поне корвети. В такъв смисъл нуждата от притежаване на съвременни корвети с пълноценно електронно оборудване и въоръжение, включително палубен хеликоптер, е пряко свързано с опазването на суверенитета на страната ни върху изключителната ни икономическа зона, както и с необходимостта от контрол над корапоблаването в български води. Колкото до спасителните хеликоптери, такива са поръчани, става дума за Eurocopter AS565 Panther, но според последните планове те ще бъдат или отложени, или отказани поради липса на средства за завършване на договора по доставката им. Част от тях трябваше да действат от брега, а част - от непоръчаните нови корвети.
  Още веднъж ще го заявя - проблемът с финансите на българската армия не се дължи на модернизацията, а на корупция във военното и цивилното ръководство, използващо армията за собствено обогатяване. Неслучайно един от разследваните в последно време бивши министри е именно бивш военен, дългогодишен организатор на военни злоупотреби.

 24. 24 Профил на Ian Smith
  *****
  Неутрално

  България не е била и никога няма да бъде военноморска сила . Какво ще го правим флота ? Ще го изпратим срещу този на Русия , Украйна или Турция ? Бях изумен когато започнаха да трошат колкосални суми за фрегати и корвети .
  Съвременната война се решава от авиацията , а там сме последната дупка на кавала . Имаме нужда поне от няколко прилични самолета . Докато не се набавят никакви пари за нищо друго не може да се харчат .

 25. 25 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#24] от "Ian Smith":

  И още един писач на абстрактни несериозности.
  Понятието "военна сила" не може да се използва без да е ясно дефинирано. Също така модернизацията на българския военен флот може и да има някакви други рационални и конкретни цели, не непременно превръщането й в химерична "военна сила". Съществуват конкретни необходимости за контрол над изключителната икономическа зона на страната и осъществяваното в нея корабоплаване. Това е във възможностите на кораби, които могат да плават далеч от брега във всякакви природни условия през цялата година. Съдовете, които могат да изпълнят тези изисквания, са именно корвети. По-малките съдове просто не могат да изпълняват пълноценно тази дейност.
  Писаниците за нуждата от "поне няколко прилични самолета" са точно толкова абстрактни до безсмислие. Какво означава "приличен самолет" И какво "поне няколко"? Намиращите се сега на въоръжение 16 МиГ-29 прилични самолети ли са? А какви са техните алтернативи? Кой е "най-приличен", Saab JAS 39 Gripen, Eurofighter Typhoon или F-16, които засега изглеждат най-вероятни у нас? А модернизирани стари F-16, за каквито от доста време също се говири? Думите ти не дават дори по-общ отговор на нито един от съществените въпроси пред авиацията ни.

 26. 26 Профил на прост фелдфебел
  *****
  Гневно

  Я оставете флота на мира, разбирачи. Чакам пенцията през 2013г март. След това каквото искат да го правят.

 27. 27 Профил на AZZZZZZ
  *****
  Неутрално
 28. 28 Профил на tuti
  *****
  Неутрално
 29. 29 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#26] от "прост фелдфебел":

  Точно такова е мисленето на доста от флотските офицери. Те предпочитат много физически и морално остарели кораби да стоят вързани по базите и да гният, защото щатът на екипажите на тези кораби-призраци се пази и заплатите си текат, а пенсиите ден след ден приближават. Намаляването на броя на тези фиктивно притежавани кораби ще доведе до съкращаване на щатове, включително на разните капитани, комодори и адмирали. По-малко, но модерни и плаващи кораби ще значи загуба на безбурното съществуване за бая хора във флота, защото доста ще бъдат уволнени, а оставащите ще трябва да работят здраво на море дори с риск за живота вместо да "служат" на брега.

 30. 30 Профил на Ian Smith
  *****
  Неутрално

  Един лек бомбардировач за 20 млн. долара с една ракета ( Екзосе ) за 100 000 долара унищожава крайцер за 200 млн. долара . ЗА СЕКУНДИ . Това го видяхме във Фолклендската война . Флота е лукс който могат да си позволят богати държави . На нас ни трябват няколко патрулни катера . Нищо друго . И изтребители . Колкото повече толкова по - добре . Дали ще са Сааби , Фантоми или Миражи това е друга тема . Има си технически и финансови показатели - ще се реши .

 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Съгласен съм с [#18]: Висшето командване страда от натрапчива грандомания. По времето когато Станишев искаше да дава милиарди за корвети граничната полиция гонеше турски бракониери с гумени лодки. Явно милиарди за корвети можеха да се намерят, но 10-тина милиона за малки бързоходни катери - не (може би защото за покупката на последните комисионната ще е по-малка).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Всъщност историята с корветите не е изключение. Преди това беше договора за покупка на над 10.000 джипа мерцедес (т.е. за да могат в случай на война да качат цялата армия по джиповете заедно със секретарките и счетоводителките).

  А още по-рано ген. Колев искаше да купува самолети Ф18 нищо, че е модел за самолетоносач (а може би това беше идеята - да се купят самолети за самолетоносач, а после с тази обосновка да се търсят пари за самолетносач!)

  Изобщо книга може да се напише за безумията по отношение на грандоманските поръчки на армията.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#30] от "Ian Smith":

  Катерите не могат да излизат в морето при тежки метеорологични условия и не могат да оперират далече от брега. Това ограничава приложението им и в мирно време, и във война. Пълният спектър от задачи на бреговата охрана и контрола на корабоплаването се извършва от кораби с размерите и оборудването на корветите. Питам се колко пъти трябва да се повтари тази азбучна истина, преди да бъде проумяна...
  Изтребители каквито и да е и колкото повече, толкова по-добре... На такова абстрактно "планиране" дори не може да се отговори. Всъщност казаното от теб няма никакъв ясен смисъл. Впрочем McDonnell Douglas F-4 Phantom II са толкова остарели, че дори не се произвеждат от вече 30 години, Mirage 2000 не се произвеждат от 2007 година, а ти ги предлагаш като варианти за модернизация! Смайващо ниво на компетентност, не ще и дума.

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Всъщност най-добре инвестираните пари за отбрана биха били ако се закрие Военната академия и (и каквито има още незакрити военни ВУЗ-ове) и всички български офицери да преминават подготовка в САЩ. От това по-значителна модернизация няма.

  Защото най-големият проблем на нашите въоръжени сили не е в техниката, а в мозъците.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#31] от "Nikolay UK":

  Престани да пишеш глупости. Корабите и катерите за Гранична полиция са поръчани и някои от тях вече са постъпили на служба. Очевидно не знаеш нищо за това. Те обаче не могат да изпълняват задачите, които са във възможностите на по-големите корвети.

 36. 36 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#32] от "Nikolay UK":

  Поредната доза некомпетентност на Nikolay UK. F-18 са на въоръжение с наземно базиране в следните държави, които не притежават самолетоносачи:

  Австралия
  Канада
  Финландия
  Кувейт
  Малайзия
  Испания
  Швейцария

  Николай, престани да пишеш небивалици!

 37. 37 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#31] от "Nikolay UK":

  Ето сведения за новите кораби и катери на Гранична полиция, получени в периода 2003-2008 години:

  http://vimpel.boinaslava.net/index.php?module=bg_class500
  http://vimpel.boinaslava.net/index.php?module=bg_FFPB21
  http://vimpel.boinaslava.net/index.php?module=bg_FPB28

  В близко бъдеще се очакват още нови съдове. Николай, коментарите ти показват пълно непознаване на моментното състояние на българските Гранична полиция и ВМС. Прочети повече по тези въпроси преди да "коментираш" с такова упорство.

 38. 38 Профил на 911
  *****
  Неутрално

  Не спомена нищо за подводниците /Слава беше едната/ и перспективата на този тип въоръжение за бойният ни флот.
  Стилът ти ми малко ми напомня на Чони Чонев.

 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#36]: Всъщност казусът с Ф18 всъщност се материализира - купиха се палубни хеликоптери, а всъщност няма палуби на които те да кацат.

  Или пък историята с "Военното НДК". Изобщо има ли крупна военна поръчка или инвестиция, която да не се е оказала бюрократична недомислица?

  Всъщност по отношение на армията социализмът е все още жив - бюрократи правят инвестиции за милиарди без какъвто и да е здрав разум. По отношение на мисленето там през последните 20 години почти нищо не се е променило.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 40. 40 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "Nikolay UK":

  Няма подобен "казус" с F-18 освен в пределите на твоята лична некомпетентност. Тези самолети се използват и с наземно базиране и дори от държави като Швейцария, които нямат излаз на море. Николай, защо държиш да коментираш теми, от които нищо не разбираш?

 41. 41 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#38] от "911":

  Ако имаш предвид мен, грешиш. Споменал съм "Слава" ето тук:

  коментар [#6] от "Югозомби".

 42. 42 Профил на дракон
  *****
  Неутрално

  До 22 югоз Нъойски договор в мирно време Сега и с македонските ловджии не можем да се справим Сега и на парад блока е не повече от 50 човека а техниката е по 3 единици от вид Пародия

 43. 43 Профил на 911
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Югозомби":

  С други думи смяташ че нямаме нужда от подводница /дори и нова/.
  Според теб защо?

 44. 44 Профил на Ian Smith
  *****
  Весело

  И от кого ще охраняваме бреговете на България с пикливите корвети ? Ако срещу бреговете ни се изтъпанчи огромния турски флот корветките сами ще се гмурнат към дъното . За руския и украинския да не говорим . Може евентуално да се опънем на румънците . Аааа да , забравих Грузия . Спрямо тях сме суперсила . СТИГА СУПЕРСКЪПИ ЖЕЛЕЗА . Аз това казвам . Под контрол на корабоплаването трябва да се разбират турските гемиджии дето ловят калкан и евентуално някой доста сбъркан наркотрафикант . Няколко хеликоптера и няколко катера стигат .

 45. 45 Профил на Точен
  *****
  Неутрално

  Стига сте говорили празни приказки. Това самолети, корвети и тям подобни. Не разбрахте ли, че паре нема и нема скоро да има.

 46. 46 Профил на Ian Smith
  *****
  Весело

  Изтребители трябват изтребители . Колкото повече - толкова по - добре . За колкото могат да отделят пари за толкова . 10 , 20 , 30
  Марки , модели и т. н. ние тук не можем да решаваме . Това е форум . Не е военно - планови орган

 47. 47 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#41] от "Югозомби":

  Не, не съм казал, че по принцип България няма нужда от подводница. Написал съм, че според мен "Слава" трябваше отдавна да бъде свалена от въоръжение. Причините да го мисля са следните: от една страна тя е твърде стара и не отговаря на съвременните военни изисквания, едва ли подлежи на сериозна модернизация, а от друга няма невоенно приложение в мирно време, което би компенсирало (от гледна точка на обществото) военната й непълноценност. Поддържането й коства средства, които биха могли да се пренасочат към по-приоритетни военни съдове. Мисля, че в последните години средствата, с които разполага ВМС, се разпределят за непосилно голям брой остарели кораби, които не се модернизират и са в такова техническо състояние, че много от тях въобще не излизат в морето или не провеждат редовни учения с основното им въоръжение. Така е дори с купените от Белгия фрегати, някои от които са без противокорабни ракети и прочие. В такава ситуация за мен е рационално да се свалят от въоръжение оценените като неприоритетни съдове и наличното финансиране да се съсредоточи върху пълноценното поддържане и използване на счетените за приоритетни такива. В бъдеще, когато икономиката на България (надявам се!) ще позволи да се отделят по-големи суми за ВМС, би било възможно купуване на нова подводница, но само при условие поддържането й в бойна готовност да е възможно не за сметка на надводния флот (корвети, евентуално фрегати, минни ловци, спасителни кораби, т. н.) с мирновременно контролно и спасително приложение.

 48. 48 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#44] от "Ian Smith":

  Още веднъж ще подмина вулгарно-некомпетентния ти тон и ще ти напомня, че България притежава териториални води и изключителна икономическа зона в Черно море. Последната се простира на 200 морски мили от брега (в Черно море на практика е по-малка заради ограничените му размери). Контролът над това значително морско пространство само с катери и малки кораби е невъзможен заради ограничената им мореходност. И не става дума за война с която и да е черноморска държава, а за мирновременен контрол над икономическата дейност и корабоплаването в тези зони. Надявам се да не ми се налага да го повтарям пак.

 49. 49 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#42] от "дракон":

  Македонските ловджии са контингент на Гранична полиция, а парадите са последното, което трябва да дава представа за състоянието на армията. Според мен основните проблеми пред войската не са в това, че не е с огромна численост, а са следствие на лошото управление на финансите й и липсата на адекватно военно планиране и вътрешен контрол.

 50. 50 Профил на Точен
  *****
  Неутрално

  Според мен не е необходимо да се правят съкращения в армията. Достатъчно е да се направи изпит по фризическа подготовка, но забележете пред неутрална комисия /за предпочитане от ЕИО/. Изискванията не е необходимо да са високи, по-скоро средни. Гарантирам намаление на командния състав най-малко с 50%.

 51. 51 Профил на Касатор
  *****
  Неутрално

  Югозомбито правилно си е избрало името.Армията е сложна и тежка институция и не може дасе управлява отневздрачни политици които незнаят от къде се пълни пушката -отзад или отпред. Националната армия няма нищо общо със така наречената БА . Това образование е пародия на армия във пълно несъответсвие с Конституцията на РБ. Въпроса е : трябва ли да имаме национална армия или една жалка крадлива компрадорска агенция наречена МО.Как мислите вие г-да форумци.

 52. 52 Профил на боил
  *****
  Неутрално

  Първите анонси на м-р Ангелов са ясни- пари няма ще има само за мисии.

 53. 53 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Югозомби":

  Ти чуваш ли се бе, щели да монтират коритата в БГ? Знаеш ли колко хиляди човека правят един кораб бе шапкар, знаеш ли колко години продължава?! Знаеш ли колко под-изпълнители са включени- СТОТИЦИ

  Знаеш ли какво правят френските военни от всичко това - НИЩО, всичко правят професионалисти от индустрията с пари на данъкоплатците, дори защитната боя слагат.

  И ти смяташ, че французите ще ЗАТОЧАТ всичкия тоя народ в БГ за няколко години?! Златни, повтарям, златни да направите корпусите и да ги закарате във Франция по-евтино ще излезе. Кой ще плаща?!

  Не модернизация, чепиците си не можете да вържете шапкари смотани. Тонът ми е вулгарен, защото с говеда, които потрошиха толкова средства за боклуци, получават огромни заплати и какви ли не премии за НИЩО така се говори. И тук изобщо не говоря, за войниците по полето, но те не пишат малоумия с надут тон по форумите като тебе.

  Увеличете заплатите на войниците 2 пъти съкратете командния състав 10 пъти, за да ви останат пари за учения и тогава ще стане работата.

  Как можаха едни капитани да спечелят една война, ъ? Сега не могат -- не един вагон, в една композиция не можете да натоварите генералите, които имаме, а сме като след война, разруха, бедност и болести.

  Докато днешните капитани не получат генералски отговорности като едно време, нищо хубаво не ни чака.

  Изобщо не коментирам мнението ти за китайците - бил съм там работил съм с тях знам ги какво могат и какво не. А сравнението със самолетите направо изби рибата. Знаеш ли коя е възвратна точка на подсигуряване на един кораб, ако откажат двигателите да речем, бе байно? 0 възела на морското равнище. А как е при един самолет - 0 кмч на 10000м височина сигурно? Виждаш ли колко си тъп - дори не можеш да си дадеш сметка колко не знаеш и са лопоцаш на воля?!

  Проооосто като виждам какви ги говориш явно си вътре в нещата, но като гледам как "разсъждаваш" разбирам, че всички пари дадени за въоръжение са отишли на халост. Да ги бяхме изгорили направо и това е.

 54. 54 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  До коментар [#45] от "Точен":

  Че няма пари е най-добрата новина. Даваш му 20 ст. и му казваш да донесе хляб, който донесе той е човекът. "Пари нема, действайте" са точните думи с които трябва да се отговаря на всеки военен, щото те за друго и не питат, а нищо не вършат.

 55. 55 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#53] от "Обективен":

  Да, предложение за съвместно производство на военни кораби като елемент от сделката за четирите корвети имаше и то беше широко огласено от медиите. За освежаване на паметта:

  Вестник "Стандарт", сряда, 19 декември 2007 г.

  Производителят открива над 2000 нови работни места във Варна

  Подсилват флота с френски корвети

  Кабинетът дава зелена светлина на сделката за бойните кораби

  Българският военен флот ще бъде подсилен от 4 нови френски корвети. Решението за закупуването им се очаква да бъде взето на едно от следващите заседания на кабинета, научи "Стандарт". Приключването на сделката се точи над две години и половина. Според информация на френския корабостроителен гигант DCNS/ARMARIS, публикувана преди дни в авторитетния всекидневник Mer et Marine, решението на България да закупи още две стари белгийски фрегати не означава край на конкурса за доставка на 4 корвети Gowind. Френската DCNS/ARMARIS беше класирана на първо място в проведения от Министерството на отбраната преди близо 3 години международен конкурс. "Белгийските кораби ще осигурят приемствеността с новите корвети, така че това не поставя под въпрос френско-българското сътрудничество", посочват от концерна. Подобна теза беше изказана и от министъра на отбраната Веселин Близнаков по повод предоставената на МО част от бюджетния излишък. "Доставката на двете фрегати не отменя придобиването на многоцелеви корвети. Повтарям - не отменя", категоричен бе той. Според него закупуването на корветите е изгодно от политическа, икономическа и технологична гледна точка. Французите са предложили много добра офсетна програма, убедени са и другите министри. Единственият проблем са парите, с които МО ще разполага следващите 3 г. Според командващия ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев с белгийските фрегати се прави стъпка към усвояване на начина на организация и работа в НАТО. Затова те щели да дадат плавен преход към покриване стандартите на Алианса. По време на посещението на френския президент Никола Саркози у нас двете държави поеха ангажимент за дългосрочно партньорство в областта на отбраната и ВМС, началото на което да бъде строителството на корвети за военния ни флот. Бе създадена смесена работна група, чийто доклад според министър Близнаков вече е на бюрото на премиера Сергей Станишев. Според запознати изводите в документа са позитивни благодарение на изключително изгодните финансови предложения от френска страна. Едно от тях е решение на бюджетните ограничения на нашето МО, които досега пречеха на проекта.
  По време на посещението на френска бизнес делегация у нас преди месец се състоя среща между премиера Сергей Станишев и генералния директор на DCNS/ARMARIS Жан Мари Поанбьоф. На нея отново било изразено становището, че приключването на конкурса за доставка на 4 корвети Gowind е уникална възможност за България да получи преки инвестиции за стотици милиони евро и за създаване над 2000 работни места в "Булярд корабостроителна индустрия" (БКИ), Варна, където ще се строят корветите.
  Единственият път България да навакса изоставането си в технологиите и да създаде конкурентна индустрия са мащабните проекти в отбраната, заяви неотдавна и Иван Жерков, директор на "Офсетни програми" в Министерство на икономиката и енергетиката. Офсетните програми предвиждат трансфер на технологии и създаване на фирми, интегрирани в европейския бизнес, с гарантирани възможности за експорт на високотехнологични продукти, обясни той.
  Доказателство за изключителните възможности за индустриално коопериране и офсет са преговорите между DCNS/ARMARIS и БКИ. Целта е да се създаде регионален център за военноморско строителство и експертиза във Варна.
  Търсенето на корвети по света дава огромни възможности за износ на бойни кораби. Това освен приходи ще донесе и намаляване на отрицателния външнотърговски баланс. Центърът ще е необходим и за поддръжка и модернизация на белгийските фрегати "втора ръка", тъй като в договора с Белгия такива не са предвидени. Самата Белгия никога не е поддържала корабите си сама, а в Брест, Франция. И "Дръзки" престоя месец там за ремонт и проверка на оръжейните системи, преди да бъде официално предаден на България. Още повече че голяма част от въоръжението на фрегатите е френско.
  Не е за пренебрегване фактът, че сътрудничеството с най-голямата в Европа и трета в света военнокорабостроителна фирма DCNS ще създаде технологични и икономически условия за включването на България в европейското военно корабостроене, което е в процес на преструктуриране. Това дава исторически шанс за един отрасъл от икономиката ни да стане част от европейската индустрия. Независимо от началната дата на доставката на първата корвета DCNS/ARMARIS и "Булярд" ще започнат веднага работа по строителството на блокове за свръхтехнологичните френско-италиански фрегати FREMM и развръщането на центъра за ремонт и поддръжка за нуждите на българските ВМС и на бойни кораби от страните членки на НАТО и ЕС.
  Това ще гарантира трансфер на технологии, обучение на персонала и безпроблемно въвеждане в експлоатация и поддръжка на белгийските фрегати и подготовка за строителството на корветите, включително и за експорт на новопостроени кораби за трети страни.
  Белчо Цанев

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-12-19&article=215205

 56. 56 Профил на Югозомби
  *****
  Неутрално

  Още за френското предложение за съвместно производство на военни кораби:

  Етиен дьо Понсен: Франция търси стратегическо партньорство с България

  04.10.2007

  [...]

  - Много се обсъжда и партньорството ни във военната сфера. Можем ли да очакваме подписването на договор и закупуването от страна на България на 4 френски корвети от фирмата "Армарис"?
  Е.П.: Българският флот трябва да се модернизира, за да се впише в нормите на НАТО. В тази рамка Франция предложи преди известно време стратегическо партньорство с България, което минава през придобиването на страна на България на няколко корвети "Гоуин", които са френско производство, в допълнение към което се предвижда производство и на други френски кораби в българската корабостроителница във Варна.
  А всички останали корвети, с изключение на първата, да бъдат построени във Варна. Виждате, че това е нещо повече от обикновен търговски договор. Става дума за изграждане на истинско сътрудничество, което ние предлагаме и което ще позволи бъдещото силно развитие на варненската корабостроителница, доколкото в средносрочен план ще се разкрият около 2 000 нови работни места. Ето защо президентът на Френската република ще запита своите български партньори какво е тяхното решение по този договор.
  - Какви са обаче вашите очаквания? Ще има или няма да има френски корвети в българската армия?
  Е.П.: Не знам дали можем да очакваме положителен отговор. Срещата още не се е състояла. От наша страна, що се отнася до Франция, ние направихме предложенията си и очакваме отговора на българските власти. Аз, до този момент, не знам отговора на българските власти.

  [...]

  http://interview.actualno.com/news_126697.html

 57. 57 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  До коментар [#55] от "Югозомби":

  Естествено, че е имало такова предложение, защото сте шарани и сте се хванали на въдицата. Колко са се смели франсетата с вас не е истина. Но като започнат да ви представят фактурите сами щяхте да се откажете.

  ЗАЩО НЕ ВИ ДАДОХА ДА ПРАВИТЕ РАДАРИТЕ БЕ ТЪПАНАРИ С ТЪПАНАРИ?! ЗАЩО БАШ КОРИТАТА - запитахте ли се бе, шарани малоумни.

  У-ВОЛ-НЕ-НИ-ЕЕЕЕЕЕ, но не вие, а ние трябва да ви го извикаме, за да ви изметат от канцелариите.

  10% от командния състав трябва да остане, ако Аню е от тия 10%, читавите той ще знае да подуши "краставите магарета", ако не е - жална ни майка и това е.

 58. 58 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  И още един материал по темата за френското предложение:

  18 Мар 2008 17:47 | Новини

  Франция смята да строи военни кораби клас "Корвета" във Варна

  В най-скоро време се очаква "зелена светлина" от българското правителство, за да започне да се изпълнява проектът

  Френското правителство е заявило желание във Варна да бъдат строени военни кораби клас “Корвета". Това заяви френският посланик у нас Етиен дьо Понтен на среща с кмета на Варна Кирил Йорданов. Той уточни, че подобно начинание ще даде началото на едно ново сътрудничество в областта на военноморското корабостроене.

  В най-скоро време се очаква "зелена светлина" от българското правителство, за да започне да се изпълнява проектът, предаде Дарик радио.

  На срещата дипломатът повдигнал въпроса за преместването на паметника на френските воини от покрайнините на града в центалната част. Още преди една година градоначалникът на Варна е заявил подобно искане пред Общинския съвет. Очаква се на следващата сесия на местния парламент да бъде гласувано решението паметникът да бъде преместен.

  http://www.econ.bg/news86031/article138070.html

 59. 59 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#57] от "Обективен":

  Ще ти припомня собствените ти думи, опровергани от цитираната от мен информация:

  "Ти чуваш ли се бе, щели да монтират коритата в БГ? Знаеш ли колко хиляди човека правят един кораб бе шапкар, знаеш ли колко години продължава?! Знаеш ли колко под-изпълнители са включени- СТОТИЦИ..."

  "Диалогът" с некомпетентен псувач като теб няма смисъл и ако го продължавам, то го правя заради хората, които биха научили нещо ново от тази "дискусия".

 60. 60 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  До коментар [#59] от "Югозомби":

  Твоята информация са красиви търговски лъжи, които ти си абсолютно некомпетентен в индустрията и достатъчно наивен по принцип, за да видиш. Доказах ти го цветно - защо не ми отговори на 1 въпрос, бе господине? Какво бил казал посланника, ми той е там затова - да продава военната техника СЕГА, а да обещава КОЛЕЛО, АМА ДРУГ ПЪТ.

  Хората научиха най-важното от тази дискусия -- парите им са отишли на вятъра, защото са профукани от "интелигентни" тъпанари като тебе, които се крият зад префърцунено учтив речник дори по форумите.

 61. 61 Профил на необективен
  *****
  Неутрално

  До;кометар 57 .Сегашните капитани-преходници и генерали нямат нищо общо със времето на сръбско-българската война. Те са национално изтърбушени чрез непрекъснатата редукция на така наречената РИФОРМА.Обективно трябва да се отчита и времето.

 62. 62 Профил на Стратегически преглед
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Югозомби": Нищо не си разбрал от посланието, не става въпрос за какви кораби трябва да се оставят и какви да се купят или да се строят, а въпросът е кой може да извърши този стратегически преглед. Решението в ръцете на кадрите, кадрите решават всичко, а после идва техниката и технологиите. А що се отнася до фрегатите, може би трябва да обясниш, за какво ни бяха не една, не две, а цели три фрегати. Само едно пълно прочистване на щабовете от кадри на които в главите е заложено само старо мислене и нищо ново не им минава през акъла, за да могат да го предложат, а даже и да имат добри идеи, не смеят да направят предложение. Каква е сегашната ситуация, нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено, т.е. казано по-просто няма мислене в сегашните старши началници, гледа се какво ще кажат отгоре, а и в изказването по-горе се опровергава онова което беше направено последните няколко години, т.е бяха закупени кораби без да могат да изпълнят функциите и задачите които стоят пред флота. Стана така, че сега трябва да се търсят задачи за вече закупените корита. Някой може ли да каже с каква цел бяха закупени и какви задачи могат да изпълняват в интерес на националната ни сигурност. Още веднъж предлагам да се търси отговорност от онези дето унищожиха, но не замениха или още по-точно унищожиха, за да закупят, с каква цел ще стане ясно, ако се прегледат кой какви ги е вършил и заради какво.

 63. 63 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До "Югозомби":

  Браво!

  Впечатлихте ме! Писах ви + на всичките постове.

  Впечатляващо! Изключително компетентно и на мен ми звучи убедително!

  Браво! Успехи!

  Хитростта пречи на мисълта!
 64. 64 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1425 Весело

  До коментар [#57] от "Обективен":

  Мнно инфантилно и улично ми звучите!

  Ако цял живот ви е било страх да не влезете за две години в казармата! И в края на крайщата са отменили казармата за донаборници, сте бил късметлия.Честито!

  Но модела на мъжко поведение за Вас ще остане баща Ви,Които очевидно не си ебил на мястото!

  Така че не ни натрапвайте комплексите си! Особенно с такива инфантилни доводи! Човека не Ви е баща нито брат за да Ви обяснява елементарни неща.
  Тези неща ще Ви ги обясни живота!

  Успех и по кротко. Все пак са свети дни!

  Хитростта пречи на мисълта!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Ian Smith
  *****
  Неутрално

  България няма въоръжени сили , а в Турция се надига ислямизъм . Незабавно трябва да се спре трошенето на пари за т. н. български флот . Такова чудо няма и няма да има . Корабите които са в прилично състояние трябва да се придадат към гранична полиция за охрана от бракониери и трафиканти . Всичко останало да се продаде цяло или ако не може - на скрап . С парите да се постегнат оставащите кораби . Всички военноморски шапкари - на пазара на труда . Да разберат как се оправяме ние дето им плащаме заплатите и не сме на държавна хранилка .
  Освбодените средства да се пренасочат за модернизация на военновъздушните сили . Толкоз

 69. 69 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1425 Любопитно

  До коментар [#66] от "666! СУПЕР":

  Я ме осветли, по въпроса с Ламбетата!

  Не ми е ясно какво искаш да ми кажеш?

  Хитростта пречи на мисълта!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1425 Весело

  До коментар [#70] от "666! СУПЕР":

  Яко си прост!

  Ама баща ти е виновен и майка ти също! Е може и някой да е отворил вратата в този момент.
  Но резултата е на лице! И това си ти.
  НЯКАКВО НЕДОРАЗУМЕНИЕ.

  Весели празници на останалите!

  Хитростта пречи на мисълта!
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Югозомби
  *****
  Весело

  До коментар [#62] от "Стратегически преглед":

  И още един чукча, който не чете, но "коментира". Обяснил съм тук

  коментар [#6] от "Югозомби"

  достатъчно ясно защо запазването на много от старите кораби съветско производство е грешка и защо купуването на стари фрегати от Белгия при определени условия можеше да е полезно. За съжаление нещата се развиха по неблагоприятен сценарий, дължащ се именно на интересите на кадрите на висшето командване. Това, което се случи на практика - запазване на много от старите съветски кораби в комбинация с получаването на стари белгийски - беше грешка, защото разпределя ограничените средства за много на брой кораби, като по този начин ги оставя в състояние на полунеизправност и поддържа стари съветски съдове с ограничени военни функции. Белгийските фрегати, макар да са на общо взето същата възраст, са по-универсални от съветските фрегата и корвети по причина на това, че имат противокорабно (включая ракетно и торпедно), противоподводниково и зенитно въоръжение, докато съветските кораби са профилирани основно за борба с подводници и имат ограничени възможности за борба с кораби. Ето техническите данни на корабите за сравнение:
  Съветска фрегата "Смели":
  http://vimpel.boinaslava.net/index.php?module=bg_smeli_pr1159
  Съветски противоподводникови корвети:
  http://vimpel.boinaslava.net/index.php?module=bg_proekt_1241
  Белгийски фрегати:
  http://vimpel.boinaslava.net/index.php?module=bg_druzki_F912

 76. 76 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#63] от "STREAM":

  Ирония ли е това, що ли...

 77. 77 Профил на Югозомби
  *****
  Любопитно

  До коментар [#60] от "Обективен":

  Струва ми се, че интерпретацията на българо-френските преговори като "красиви търговски лъжи" е лично твоя. Не ми е известно френската позиция за съвместно строителство на корабите да е била тълкувана като чиста измама от страна на който и да е отговорен фактор. Разбирам, че си в неприятна позиция - първо си твърдял нещо невярно, после то е било опровергано с конкретни аргументи, така че накрая е трябвало да се измъкнеш по някакъв начин. Избрал си да обявиш всичко за лъжа без да аргументирашщ твърдението си с каквито и да е източници. Поведението ти, драги "обективен", е на границата на спама.

 78. 78 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#76] от "Югозомби":

  Не е ирония.
  Просто съм впечатлен.
  Весели празници!

  Хитростта пречи на мисълта!
 79. 79 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1425 Весело

  До коментар [#73] от "666! СУПЕР":

  Така е познавам хора като тебе. караха по три висши едно след друго. Само и само да не влязат в казармата. Учеха за студенти!И накрая се превръщат в неудоволетворени сексуално и объркани житейски драскачи по форумите, които само плюят и не предлагат нищо същественно. Иначе са гордост на родителите и финал за родовете си, защото при всичките си компетентности немогат едно гадже да свалят. Прекалено се объркват, докато доказват колко са изключителни, и изтърват нишката НА ЖИВОТА.

  Знаеш ли какво е казал един бивш американски президент Линдън Джонсън за такива,като тебе.
  " Оставете ги тези яицеглавите,които имат "компетентно" мнение за всичко по света,а едно яице не могат да сварят!

  Хитростта пречи на мисълта!
 80. 80 Профил на Ian Smith
  *****
  Весело

  До коментар [#79] от "STREAM":

  Пич , бъркаш , 666! СУПЕР е кварталния идиот . Не е наред с главата човека . И аз така " спорих " веднъж с него докато го усетя . Не знам дали е от много образования , ама по - скоро не е .
  Не знам по кое време си служил ама по мое не ни отлагаха заради учене . Аз бях приет ама си служих та чак ушите ми пращяха , а после отидох да си следвам и мозъка ми съвсем се беше изпънал . Ужас > Некъв дращи интеграли , а на мен една гънка не ми е останала абе оправих се , ама трябваше време .

 81. 81 Профил на Бъден
  *****
  Неутрално

  Каква армия, какво НАТО?!? Това са отживелици от 20-ти век. Да си влагаме в природата, земеделието , туризма и високите технологии, а насилието и геноцида го оставете на американците.
  "НЕ КРАДИ, НЕ ЛЪЖИ, НЕ УБИВАЙ...!!!"

 82. 82 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#80] от "Ian Smith":

  И аз служих като поп! През 1980-1982г. Бях фазан. И на "Щита" участвувах. Не се оплаквам.
  Тогава всички служехме. Чувал съм,че и Владимир Живков служил.

  Мисля, че казармата е като шарката,колкото по рано я изкараш толкова по добре, и по леко минава. Говоря за наборната казарма от нашето време.

  Мисля, че в донаборната служба имаше нещо смисленно. Може би ни научаваше да се съобразяваме с обществото(показваше ни го в един гротескно концентриран вид), и ни възпитаваше в някои неща. Не, че са ме възпитали офицерите от армията, те бяха трагични ( повечето и си бяха с манталитета на "стари пушки". Аз бях "спец" (ВКР) и там имаше впечатляващи офицери. Като личности говоря.

  С новите колеги(с които работя), които не са служили в казармата, просто не знам какво да правя, особенно с тези които не са спортували.


  Тук човека "югозомби"се изказваше смисленно и логично, а този "666! СУПЕР" започна с пръскачката. А баща ми беше (доста известен на времето си) офицер и имам някакъв респект към институцията "армия".

  Съжалявам, че избухнах!

  Извинявам се на всички!

  Весели и щастливи празници!

  Хитростта пречи на мисълта!
 83. 83 Профил на невопен
  *****
  Неутрално

  към коментар 82. Явно си възпитано момче .Но в армията си бип намазан пехливанин .Ти и твоите началници ве- ке- рета колко шпиони хванахте и колко доноса написахте.Не се обиждаи защото на впечатляващите офицери това им беше работата.

 84. 84 Профил на :)
  *****
  Любопитно

  Кой ще ви даде да правите радарите бе хора, те са очите и ушите на едно оръжие .

  Иначе ето две фърчащи машини с много добри параметри, които странно защо сте пропуснали.

  http://www.youtube.com/watch?v=-hq_RTaThNI

  Това е единствения сериен продаваем на "свободния" пазар самолет с 3Д вектор на тягата на двигателите, който при това вече има натрупан достатъчно полети в няколко държави !
  Верно малко тежичък но и със сегашните радари и ракети само Раптора е по-добър от него. Но даже и Раптора няма 3Д а само 2Д вектор на тягата.
  Музиката е много подходяща за маневрените му способности !

  Ако си нямате работа сравнявайте го със самолетите на Турция и Гърция, ето ви сайт за да ви спестя търсенето .

  http://www.ausairpower.net/APA-Flanker.html

  Many visitors will be asking the obvious question of how the Sukhois stack up against the F/A-18A HUG, the JSF panacea and recently proposed interim fighters such as the F/A-18E/F.

  Against all three types the Su-30 derivatives, especially with later engine subtypes, will always have a significant kinematic advantage - there is no substitute for thrust in the kinematic performance game. There is another factor to consider here, which is the superlative 10 tonnes of internal drag free fuel the Sukhoi carries. When not operating at extended combat radii, the Sukhoi driver has more fuel to convert into energy, and that energy can nearly always be used to an advantage.

  Има сравнение и с Ф18 .
  http://www.ausairpower.net/DT-SuperBug-vs-Flanker.html

  In assessing the Flanker against the Super Hornet it is clear from the outset that the advantage in firepower, speed, raw agility, range and manoeuvre performance goes to the Flanker.

  За втория само ще кажа, че когато тоя самолет е полетял чудото Ф35, дето не се знае колко стотин милиона долара ще струва, още не е било в идеен проект .
  http://www.youtube.com/watch?v=i1HEU-3K-mk


 85. 85 Профил на :)
  *****
  Любопитно

  Дневник няма да си оправят май скоро форума. Повтарям само линковете :

  http://www.ausairpower.net/APA-Flanker.html

  Many visitors will be asking the obvious question of how the Sukhois stack up against the F/A-18A HUG, the JSF panacea and recently proposed interim fighters such as the F/A-18E/F.

  http://www.ausairpower.net/DT-SuperBug-vs-Flanker.html

  In assessing the Flanker against the Super Hornet it is clear from the outset that the advantage in firepower, speed, raw agility, range and manoeuvre performance goes to the Flanker.

 86. 86 Профил на Стратегически преглед
  *****
  Неутрално

  До коментар [#75] от "Югозомби":
  "И още един чукча, който не чете, но "коментира". Обяснил съм тук "
  "достатъчно ясно защо запазването на много от старите кораби съветско производство е грешка и защо купуването на стари фрегати от Белгия при определени условия можеше да е полезно. За съжаление нещата се развиха по неблагоприятен сценарий, дължащ се именно на интересите на кадрите на висшето командване. Това, което се случи на практика - запазване на много от старите съветски кораби в комбинация с получаването на стари белгийски - беше грешка, защото разпределя ограничените средства за много на брой кораби, като по този начин ги оставя в състояние на полунеизправност и поддържа стари съветски съдове с ограничени военни функции."
  Чети внимателно какво съм написал, ще се окаже, че този който не чете е оня многознайко по чието предложение са закупени фрегатите. Вместо да се правиш на голям, защо не отговори на въпроса по чие предложение бяха закупени фрегатите и какви задачи могат да изпълняват, само че по отношение на националната ни сигурност, а не какви възможности имат, бяха ли необходими на флота не една, не две, а три фрегати, и накрая от какъв враг ще ни пазят, ако пък намериш такъв, ще могат ли да ни опазят от да речем турци или руснаци. Пък и ти сам признаваш, че купуването на фрегатите е било грешка, но въпреки това не казваш, че трябва да се търси отговорност от тези които са я допуснали. Ще е по-добре за теб самия, повече да слушаш другите какво говорят, за какво иде реч, а не да си мислиш, че не съгласните със теб са чукча. Ще се окаже, че чукчата е в теб, само трябва да се погледнеш в огледалото.
  Първо мисли и после пиши.


 87. 87 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#83] от "невопен":

  На ниво старшина школник, заловените шпиони не ни се казваха. Доколкото ми бе известно имаше някаквитуристи хванати да снимат района на танковата бригада в един град. Но това едва ли бяха шпиони в ония смисъл,които обичаме да гледаме по филмите с Джеимс Бонд( между впрочем, авторът на романите за агент 007 е служилв Британското разузнаване по време на Втората Световна воина идори успял да "хвърли" негър в окупираната от нацистите Европа като агент подривник(по данни от автобиографична книга на Ким Филби))
  Във всяка страна, както ивъввсеки организъм има нужда от бели кръвни телца, когато те станат прекалено много организмът заболява ( от Левкемия мисля, че се казваше). Не мога да преценя като отрицателна ролята на ВКР, може бизащото съм пристрастен. Като официална позиция бих се присъединил към позицията на адв.Тодор Батков (също ст.школник от ВКР).
  Аз самият никога не съм крил че съм служил там.
  Най интересното и полезно нещо, което намерих там бе една дебела книга в която бяха записани ЧП-тата на цялата армия от много години. Изключително четиво, като колективна история на необятните възможности за игра на съдбата и човешките грешки .
  И може би още тогава в мен се зароди идеята, че няма шпионин който да причини щети колкото може един глупак със власт. В тази книга разбрах, че безхаберието убива.
  Не се оправдавам, защото на мен ми бяха спестени част от онези унизителни практики, които карат хората да мразят казармата до края на живота си. Именно борбата с извращенията мисля, че беше основното за ниво ст.ш-к. а доносите нещо ми ги бяха спестили, понеже не разбирах как заради един стар политически виц ще дамгосаме човека. Сигурно защото бях с "мед намазан пехливанин", на мен ми махнаха ДЛ-тата и ме пратиха да проучвам кандидати за сержанти и волнонаемен персонал. Съдби човешки.
  Да ни прощава Господ, ако сме сгрешили нещо.
  Весели празници!

  Хитростта пречи на мисълта!
 88. 88 Профил на тъпокопиле
  *****
  Неутрално

  ужас, що не си гледате работата всички специалци на форума

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK