Църковно-държавна делегация носи Свещен огън от Йерусалим

Църковно-държавна делегация носи Свещен огън от Йерусалим

© Юлия ЛазароваЦърковно-държавна делегация ще донесе Свещения огън около 20 ч. на правителствената зала на летище "София", съобщи пред БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.


В делегацията участват Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, протосингелът на Врачанския митрополит Калиник - епископ Киприян, Емил Велинов.


Министър-председателят Бойко Борисов разреши за пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителствения самолет "Фалкон", каза Велинов.
На Велика Събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото над гроба на Исус Хритос, където всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.


Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно. "Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.


Свещеният огън се пренеся от Йерусалим в България за шеста поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".Богослужението за Възкресение Христово в храма "Св. Александър Невски" в София ще води патриарх Максим. Службата ще започне в 23.30 ч. Точно в полунощ Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите: "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с: "Во истина Воскресе". След това, отново вътре в храма, ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение, която ще продължи няколко часа след полунощ. На 4 април патриарх Максим ще участва от 11.00 часа в столичния храм "Св. Неделя" в службата за Второ Възкресение Христово. На празничното богослужение ще бъдат четени текстове от Евангелието на различни езици.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK