Църковно-държавна делегация носи Свещен огън от Йерусалим

Църковно-държавна делегация носи Свещен огън от Йерусалим

© Юлия ЛазароваЦърковно-държавна делегация ще донесе Свещения огън около 20 ч. на правителствената зала на летище "София", съобщи пред БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.


В делегацията участват Пловдивският митрополит Николай, Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, протосингелът на Врачанския митрополит Калиник - епископ Киприян, Емил Велинов.


Министър-председателят Бойко Борисов разреши за пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителствения самолет "Фалкон", каза Велинов.
На Велика Събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото над гроба на Исус Хритос, където всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен.


Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно. "Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.


Свещеният огън се пренеся от Йерусалим в България за шеста поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".Богослужението за Възкресение Христово в храма "Св. Александър Невски" в София ще води патриарх Максим. Службата ще започне в 23.30 ч. Точно в полунощ Негово светейшество ще излезе на площада пред храма и ще възвести Христовото Възкресение с думите: "Христос Воскресе". Събралите се вярващи ще му отговорят с: "Во истина Воскресе". След това, отново вътре в храма, ще започне Светата литургия за Христовото Възкресение, която ще продължи няколко часа след полунощ. На 4 април патриарх Максим ще участва от 11.00 часа в столичния храм "Св. Неделя" в службата за Второ Възкресение Христово. На празничното богослужение ще бъдат четени текстове от Евангелието на различни езици.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blago4estiwia
  blago4estiwia
  Рейтинг: 227 Неутрално

  А така?
  Защо правителствена? Да не сме СССР?

 2. 2 Профил на Сашо
  *****
  Неутрално

  Това е прекрасно, и е нахубаво.

 3. 3 Профил на Божо
  *****
  Неутрално

  Супер е това което ще се случи, Ние сме християни и това е прекрасно.

 4. 4 Профил на 123
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Х 0000 2010
  *****
  Неутрално

  Сме в Света на Христа.

  Утре е Великден.

  blago4estiwia
  * 1

  А така?
  Защо правителствена? Да не сме СССР?

 6. 6 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  Некой може ли да ми обясни защо католическия великден се разминава със източноправославния ?? излиза че според тия лумпени исус два пъти е възкръснал.. чувал съм че едното е по стария другия по новия календар..абе тия попве са по нагли и от октопод..

 7. 7 Профил на fr Pavel
  *****
  Неутрално

  До № 6

  Не плюйте това, което не разбирате, а се интересувайте, четете и научете. Православната и Римокатолическата църква изчисляват датата на Възкресение Христово по различни календари. Сигурен съм, че през ХХІ век двата календара ще се уеднаквят.
  .
  When Jesus Christ shed his blood on the cross, it was not the
  blood of a martyr; or the blood of one man for another; it was the life
  of God poured out to redeem the world." - Oswald Chambers

 8. 8 Профил на лумпен
  *****
  Весело

  лумпен лумпен лумпен

 9. 9 Профил на Никола
  *****
  Неутрално

  Моята страна е светска държава и не виждам какво общо има религията с държавното ръководство. Ако беше царско време щеше да е нормално църкавата и царя да ни баламосват. Как може премиера да си позволи да изпраща правителствения самолет, който е платен с данъците на българските граждани, да докарва "свещения огън" от Йерусалим. Аз не съм вярващ и не искам моите пари да се прахосват за църквата и нейната пропагандна дейност сред наивното население от което се търси подчинение. Бойко нали такива като теб преди ни забраняваха да ходим в църква. Нищо, че не съм вярващ ходих и в църкви и в манастири и се възхищавах на стенописите, на олтарите и на изкуството на нашите зографи и занаятчий.

 10. 10 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Докато за бедняшките кухни пари няма, държавата плаща за поредния христосаджийски кич.

  gradinko.bg
 11. 11 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#6] от "Раз печки, раз кюнци":"Некой може ли да ми обясни защо католическия великден се разминава със източноправославния ?? "

  Ти май сам си отговори на въпросите. Католиците ползват грегорианския календар, православните - юлиянския. Веднъж на 4 г' и по двата календара Великден се пада на една и съща дата, тази година е така. Апропо, тази година Великден се пада по средата на еврейския Песах който почна понеделник вечерта (29/3) и се сършва идния понеделник, 5/4. Честит празник на всички ни.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 12. 12 Профил на Nikolas
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Раз печки, раз кюнци":

  Католическата Църква се придържа към правилото за определяне датата на Великден – първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Пасхалиите от древни времена считали, че пролетното равноденствие настъпва на 20-ти срещу 21-ви март.

 13. 13 Профил на Nicolas
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Раз печки, раз кюнци":

  Изчисляването на дата на Великден става по сложни математически формули на базата на лунния календар, които обаче, кой знае защо, Светият синод ревностно крие от обществото. На последната страница на семейните библии от началото на века до 1925 г. има таблица с изчислени дати на Великден по стар стил за 100 години напред. Цялата днешна неразбория идва от това, че на Запад изчисляват и пролетното равноденствие по Грегориянския календар, т. е. 13 дни по-рано. Затова католическата Пасха винаги е по-рано или в краен случай - според новолунието, съвпада с православната.
  Друг е въпросът, че от чисто историческа и логическа гледна точка християнската Страстна седмица и Разпетият петък всъщност трябва да съвпадат именно с еврейската Пасха - нали тогава е бил съден и разпнат Христос? А е възкръснал в неделя, което вече няма нищо общо с юдейския празник, който е приключил в събота. Всички опити за връщането към общо празнуване на Великден от различните църкви, както е било до края на XVI век, засега не се увенчават с успех.

 14. 14 Профил на Търсач
  Търсач
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз уважавам всички религии, така че нека "Фалкон" да се ползва от будисти, джайнисти, мюсулмани, хиндуисти и т.н.

  "Freedom which does not have the background of wisdom has no meaning at all." - Shri Mataji
 15. 15 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nicolas":

  Защо говориш неща, от които не разбираш? Първо, начинът на изчисление е достъпен във всеки учебник и пасхалията не се определя от Св. Синод, че той да я крие.

  Разликата идва оттам в кой неделен ден след първото протелто пълнолуние трябва да се празнува християнската Пасха, като допълнително условие е тя да бъде след еврейската и по никакъв начин да не съвпада с нея.

  Разликата между Запада и Изтока идва всъщност от различното тълкуване и превод на един и същи текст.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 16. 16 Профил на миле
  *****
  Неутрално

  Календара е различен заради напъните на католиците да са в крак с науката. В крайна сметка се е получило едно недуразумение от което сега Православието страда. Добре е поне, че празнуваме Възкресение заедно!

 17. 17 Профил на Х 0000 2010
  *****
  Любопитно

  Независимо от религия, би трябвало да знаеш,
  че знаеш много Малко.

  Християнската цивилизация и култура има Две Хиляди годишна история.

  Това е Европейска цивилизация, от която България е част, това е Световна цивилизация.

  Българският Народ е оцелял отоманско, марксистко и прочее изродителско иго благодарение и на Християнската си Култура.

  През Българското Възраждане при отоманското иго Апостол Васил Левски, който се жертвал за Свободна Чиста и Свята Република България, първо е бил Християнски Духовник, бил е Християнски Свещеник.

  Изучи се. Просвети се.

  Първо, отвори се за широкия Духовен Свят.
  Бъди искрен. Бъди честен към себе си.
  Не е толкова и само въпрос на знания.

  Това са празници на Възкресение Христово.

  Празници на човешко Спасение.

  www.sluntse.com Вечните книги, Християнска етика

  п.с.

  До нас са достигнали полуразрушени легенди, модифицирани с исторически прах, корист, манипулирани... и все пак поддържани от Живот, Истина, Светлина, Вяра.

  Църква според Христос е Вярата на хората в Господ Бог Исус Христос, Църквата е Духовен Храм, а не толкова администарции, организации, символи и ритуали.

  Книгата "Вестители на Зората", превод от английски, споменава за историческа версия донякъде различна от преобладаващата версия на официозните християнски църкви.

  Именно, Христос е бил много по-Светло явление,
  бил е много Добре приет, в сравнение с преобладаващите легенди акцентиращи върху страх, неприязън и злоба от страна на "фарисеи" и прочее "неразумни юроди".

  Не случайно, разбира се, официалните Християнски църкви и милиони християни назовават Исус Христос като Спасител.

  Никола
  * 9

  Моята страна е светска държава и не виждам какво общо има религията с държавното ръководство. Ако беше царско време щеше да е нормално църкавата и царя да ни баламосват.
  ...

 18. 18 Профил на madrec
  *****
  Неутрално

  Министър-председателят Бойко Борисов разреши за пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителствения самолет "Фалкон", каза Велинов.Форумци-религиозни,вярващи съхранете вярата си в трудните дни които ви чакат до края на кризата .Ако се наложи фантома ще помогне на всеки човек,както помага огъня да огрее в нашите сърца.Да живее г-н Бойко Борисов!

 19. 19 Профил на Hristo
  *****
  Неутрално

  Моята молитва

  "Благословен бог наш..."  О, мой боже, правий боже!

  Не ти, що си в небесата,

  а ти, що си в мене, боже -

  мен в сърцето и в душата...  Не ти, комуто се кланят

  калугери и попове

  и комуто свещи палят

  православните скотове;  не ти, който си направил

  от кал мъжът и жената,

  а човекът си оставил

  роб да бъде на земята;  не ти, който си помазал

  царе, папи, патриарси,

  а в неволя си зарязал

  мойте братя сиромаси;  не ти, който учиш робът

  да търпи и да се моли

  и храниш го дор до гробът

  само със надежди голи;  не ти, боже на лъжците,

  на безчестните тирани,

  не ти, идол на глупците,

  на човешките душмани!  А ти, боже, на разумът,

  защитниче на робите,

  на когото щат празнуват

  денят скоро народите!  Вдъхни секиму, о, боже!

  любов жива за свобода -

  да се бори кой как може

  с душманите на народа.  Подкрепи и мен ръката,

  та кога въстане робът,

  в редовете на борбата

  да си найда и аз гробът!  Не оставяй да изстине

  буйно сърце на чужбина,

  и гласът ми да премине

  тихо като през пустиня!...

 20. 20 Профил на madrec
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола":
  така е,но Б.Б.може би е вярващ или религиозен и за него това е важно.Важно е Огъня да е тук в Бг.Тоий е свещен споевд много хора,не се кахъри за някакви пари.С.Д. си знае работа според Б.Б. той му вярва както и на огъня например...

 21. 21 Профил на вярващ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола":

  Премиерът не се намесва в църковните дела,а само улеснява ,в случая,нейното свещенодействие.
  Комунистите забраняваха църквата и участието на населението в църковните обреди,дори и днес се намесват в нейните дела!
  Комунаидите ограбиха църковното имущество на 9 септември и поставиха с декрет агентът от ДС "Патриарх Максим"!
  Те нямат право да се наричат "християни",макар,че в Библията е записано,че вратите на храма са отворени за всекиго,та бил тай и покаял се/стига да е искрен/.
  За комунистите църквата е "нужна",за да утвърждава властта.Затова служи и панславизмът и "руското православие" в изживяващата себе си,като "Трети рим" окаяна Русия,чиито граждани гладуват и живеят в безпровие, и коята заплашва света с оръжие и упражнява международен рекет чрез "Гадпром".
  Но,днес е празник,да се завърнем към нашата релиния,когато ни е направила християни и люде първи от всички славяни-много преди да се появи "Империята на злото".
  Честит празник!

 22. 22 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 558 Весело

  Най-готиното е че когато има разминаване между датите на католическия и православния Великден, Божият огън се появява само при православния празник.
  Е, как да не си православен християнин, ми кажи?

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 23. 23 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 558 Любопитно

  А ето и илюстрация - как идва Благодатният огън в Храма
  http://www.newsru.co.il/israel/03apr2010/fire_110_v_hi.html

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 24. 24 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  религията оковава човек във вериги..пречи му да се развива..

 25. 25 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  Предсмъртните думи на Галилео Галилей " И все пак тя се върти".. Църква=мафия..ватикана=мафия..

 26. 26 Профил на Огънят
  *****
  Неутрално

  Първо каца в Пловдив и продължава за София

  http://www.plovdivairport.com/flights.php

 27. 27 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#23] от "antonydelarea":
  Благодаря Ви.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 28. 28 Профил на Елена
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "antonydelarea":
  Благодаря Ви! Тази година мина по-спокойно събитието. Нямаше ръкопашен бой между арменските и гръцките свещенници.

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  И аз мислех, че сме светска държава, но май ще трябва да почакаме.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 30. 30 Профил на атеист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Х 0000 2010":

  ЦИТИРАМ ТЕ "
  Българският Народ е оцелял отоманско, марксистко и прочее изродителско иго благодарение и на Християнската си Култура. "

  Пълни глупости. Ако българите бяха атеисти, това пак щеше да ги прави различни по твоята логика и те пак щяха да оцелеят. Така че тази християнска цивилизация можеш да си я сложиш отзад.

  Бог не съществува. Всички които вярват че има богове са просто немислещи с главите си хора. А историята със "слизащия от небето огън" е повече от смешна. Тя е трагична. Тя е просто една от поредните измами на свещеничеството.

 31. 31 Профил на атеист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Огънят":

  ЦИТИРАМ ТЕ "Първо каца в Пловдив и продължава за София

  http://www.plovdivairport.com/flights.php"

  Е то само един единствен самолет каца днес в Пловдив и то самолета с смешния огън. Ебати и летището. А за утре няма никакви кацащи самолети.

 32. 33 Профил на Гемето
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Никола":

  А пък моята родина е християнска страна, а ти си един обикновен лицемер.

 33. 34 Профил на Боно
  *****
  Гневно

  За това ли им плащаме горивото на тези самолети, за да си спонсорират религията!!!

  А като дойде рамадана возят ли мюсюлманите до мека? А като дойде пасха на евреите готвят ли им?

  Е тва е като си избираме популисти. Криза-некриза харчим държавни пари да си вдигаме рейтинга, а после Станишев това, Доган онова!

 34. 35 Профил на Боно
  *****
  Любопитно

  И с действията си нарушават чл. 13 ал 2 от конституцията на България. Сега да правим ли импичмънт на Гай Балоний или ше си затворим очите .

  И пича с християнството, аз лично живея в държава в която религията е личен избор и никоя религия не се третира различно от държавните институции, с което дори Балоний трябва да се съобразява!

 35. 36 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  Бате Бойко Борисов:
  "Аз им пренесох свещения огън на православните!"
  Дали БББ е направил някога нещо което просто желае или винаги (даже когато се е напикавал като малко дете) всичко го е правил за да подобри рейтинга си?

 36. 37 Профил на фонарик
  *****
  Неутрално

  Тия пък се закъхирили за разходите по полета на Фалкона до Йерусалим!

  Що не питате правителството колко ще плати държавата по делото на Инокентий срещу България в Страсбург?! Милиард и нещо, братлета! Това си струва да коментирате, а не преноса на някакви фенери... за доста по-малко кинти!

  Очаквам fr Pavel, като най-сведущ, да хвърли светлина по въпроса колко ни струва Църквата в тия времена на криза! И заради кой най-вероятно ще ни вдигнат ДДС-то!

 37. 38 Профил на фонарик
  *****
  Неутрално

  И обърнете внимание - делегацията е не държавно-църковна , а църковно-държавна! Да се знае кое е водещото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK