Здравната карта - задължителна, ще отсее болниците

Националната здравна карта (НЗК) да стане задължителна и здравната каса да работи само с тези болници, които влизат в нея. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, които ГЕРБ ще внесе между първо и второ четене в парламента. Здравната карта е документът, който определя от колко и какви лечебни заведения и лекари има нужда страната.


В момента представители на регионалните центрове по здравеопазване, районните каси и общините изготвят районните здравни карти, от които ще се състави и националната. От здравното министерство също подкрепят идеята за задължителна здравна карта.


Засега предложението се обсъжда в ГЕРБ, още не е внесено в парламента, поясни председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов. Според него в картата ще влязат всички болници, които отговарят на стандартите за лечение на съответните заболявания и имат нужната апаратура и специалисти. Те ще могат да сключват договори със здравната каса.
По думите му, за да се изпълнява, картата трябва да е задължителна, иначе ще остане само на хартия. Според Пламен Цеков (ГЕРБ) обаче думата "задължителен" не трябва да фигурира в закона. "Важно е на областно ниво да се прецени от какви лечебни заведения има нужда даден район. Това ще гарантира, че в здравната карта няма да влязат болници, които не отговарят на стандартите", каза той.


Срещу задължителния характер е и Българският лекарски съюз (БЛС). "Ако се изготвя здравна карта на държавните болници, тя може да е задължителна, но за частните това не е редно. За тях е важно само дали отговарят на изискванията", коментира за "Дневник" председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Такова е становището на събора на БЛС. По думите му пациентите сами трябва да решават в коя болница да се лекуват, а оттам и коя да съществува.


"Разбирам желанието на управляващите да се вместят в бюджета на здравната каса, но според мен проблемът не е в броя на болниците, а в начина на финансиране", смята Хасан Адемов (ДПС). През 2006 г. здравният екип на тройната коалиция също предложи задължителна здравна карта. "Ако се допуснат частните здравни фондове като алтернативен източник на финансиране, няма да има нужда от административно затваряне на болниците", заяви той.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Чирков - министър на здравеопазването!

 2. 2 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  Пазарната икономика в здравеопазването-Бог да я прости!
  Амин!

 3. 3 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  Защо първо не въведат електронната здравна карта .Да видим какво има в нея.Да не са само данните на човека ,а и част от вноските му- например 80%,с които да си плаща при лекуващия лекар.Когато се види българският пациент какво и решил- болница ,мед.център или кварталния лекар тогава да говорим за закриване на това или онова.Сега седнали няколко "специалиста" и решили ,че на тоя,който дава парите ,не му е нужно това,за което той си плаща.Аман от "специалисти" и разбирачи.Продайте сградите на болниците на вашите хора,оставете ги без болници и чакайте да ражда и се размножава българинът без болници .След това питайте защо се обезлюдяват тези райони .Това е престъпление спрямо България.

 4. 4 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  Искам отговор на следното: Аз съм ,примерно ,от Харманли/което и да е градче ,център на община/ и уча за лекар.Искам да се върна в родното си място да лекувам хората. Обаче в Харманли има болница пред закриване.Местата за лични лекари са заети.Те са като феоди.Нов личен лекар може да има само ако умре някой от сегашните.Какво да правя?Значи заминавам за друг- по-голям град.Кажете и какво да правят харманлийци ,ако умре някое джипи.Примерно сега са 20 на 30 хиляди жители в общината.Кой ще дойде да вземе неговия феод? Някой от Хасково? Забравете. Значи тия ,на умрялото джипи ще е преразпределят между другите джипита.ами след смъртта на следващия?Кажете какво следва за градчето?Нали знаете какво искам да кажа за здравната "риформа"? А за партията,която я въведе? А за Командира,дето я благослови? А на неговите защитници какво искам да им пожелая? Иска ми се и родителите на сегашните"риформатори" да са в такава община,където сега искат да затворят болницата.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Когато си монополист като НЗОК може да си направиш и Картографски Отдел. Ако има избор на повече здравни фондове и са равнопоставени с НЗОК ще видим обаче кой ще сключи договор с тази пирамида и къде ще се ориентират пациентите. Тогава на т.н НЗК чиновниците ще могат да си играят само на 'Не се сърди човече'...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ангелов":

  В момента всеки лекар може да си регистрира практика като GP , да сключи договор с НЗОК , да набира пациенти и да работи. Друг е въпросът дали пациентите ще дойдат при теб като новодошъл. Всъщност пациентите ще решат дали твоята практика ще процъфти или не. Така че при личните лекари има по-реална конкуренция отколкото на други места в здравната система. А иначе има стотици населени места с не заети практики.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на Сони
  *****
  Любопитно

  Абе, нямаше ли закон за нелоялната конкуренция? Не пише ли в Конституцията, че държавата е длъжна да се бори с монополи и картели? Може и да звуча наивно...
  А иначе, много се радвам на напъните да открием топлата вода по различен начин от напредналите страни!

 8. 8 Профил на АнтиМНЗ
  *****
  Неутрално

  В МНЗ има 4000 чиновника-и нито един от тях не можа да измисли нещо различно от административно орязване на болниците....отгоре на всичкото искат тъпаните дългосвирещи да премахнат онкодиспансерите и кожно-венерическите диспансери-единствените звена които все още имат що-годе организация за борба с този вид заболявания....безумията на високо поставената посредственост води до нелепи решения и смехотворни напъни, водещи до словесни диарии от страна на министерски пънове и безвъзвратно унищожение без изграждане ....

 9. 9 Профил на ямх
  *****
  Весело

  ...ТАКА СИ БЕШЕ...
  ...ПО ЕДНА БОЛНИЦА
  ...ПО ЕДНО ПРЕДПРИЯТИЕ
  ...ПО ЕДНА КРЪЧМА
  ...ПО ЕДНА АПТЕКА
  ...ПО ЕДНА ЦЪРКВА
  ...ПО ЕДНО УЧИЛИЩЕ
  ...ПО ЕДНА ПОЛИКЛИНИКА..............
  ...ВЕСЕЛО ДА Е...

 10. 10 Профил на ЯМХ
  *****
  Неутрално

  ...НАЙ-ВАЖНОТО.................ЗАДЪЖИТЕЛНА Е...
  ...С ЕДНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЖИТЕЛСТВО
  ...С ЕДНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ
  ...С ЕДИН ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЕСТНИЧЕ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЛЕНСТВО ...
  ........................................................................

 11. 11 Профил на Стресни се,племе закъсняло!
  *****
  Неутрално

  Не разбрахте ли,че всичко се върши целенасочено и последователно за унищожението на българския етнос. Колко още тъпаци с фесове трябва да ви го казват в очите,за да го проумеете?

 12. 12 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":Теорията е такава.Всеки може да си регистрира практика като джипи.Аз те питам на практика как ще стане това след като не си бил при първоначалното записване.Това не ти е София или Пловдив.Хората от селата и малките градчета са за вас само донори и данъкоплатци.Стане ли дума да ползват нещо - веднага са селяни и нищонеразбираща проста провинция.Значи тамошният човек няма право да определи какво да остане в населеното му място- болницата и 5 джипита или 20 джипита без болница.Защо някакъв сульо ще решава този жизнен за местните хора въпрос.Това не е бакалия - днес една закрили,утре друг я открил.Защо мислите ,че хората там не разбират какво е важно за тях.Ако хората имат ел.здравна карта с разполагаем паричен ресурс в нея ще се решат много въпроси- за това ,какви здравни заведения ще има,как да се отчитат прегледите,колко струват лекарствата и т.н.И коя каса ще предпочетат хората е пак въпрос на техен избор,а не на сульо и пульо,които искат да ги прекарат.Първо - парите у хората,а след това пътищата.Да не стане като със селското стопанство- връщане в реални граници,а то се оказва,че е била необходима комасация.Не че с джипито не стана така,както А Кронин го е описал в Цитаделата.

 13. 13 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Проблемът е финаансов-няма пари.Приемето го като факт и престанете да го тъните и усуквате е философствате,защото си губите времето в празнодумие.

 14. 14 Профил на Тъжен
  *****
  Разстроено

  До коментар [#13] от "читател":

  Няма пари-факт е -държавата не плаща вноските си за 2 милиона пенсионери,деца, социално слаби,като се прибавят и 250 хиляди нежелаещи или не можещи да плащат здравна вноска и се получава дълбокоумна констатация.А Правителството,Свети ББ и още ен-броя калпаци из министерството ни обесняват ,че лекарите не трябвало да го усукват ,а да подложат мирно ,тихо и безропотно главица на дръвника-за да пречистят с жертвоприношението си материализирането на Правителството и в частност на ББ и СД целите в бяло, пред отговорните ЕС чиновници като спасители на финансовата стабилност.........И къде е питам аз Иконата на НДСВ -Мигленчето Кунева дето подписваше на тъмно и с главица в гъзъ договореностите с ЕС-щото от там решиха колко болници ще има в територията която някога се казваше България

 15. 15 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "ямх":.. Да
  "ТАКА СИ БЕШЕ...
  ...ПО ЕДНА БОЛНИЦА
  ...ПО ЕДНО ПРЕДПРИЯТИЕ
  ...ПО ЕДНА КРЪЧМА
  ...ПО ЕДНА АПТЕКА
  ...ПО ЕДНА ЦЪРКВА
  ...ПО ЕДНО УЧИЛИЩЕ
  ...ПО ЕДНА ПОЛИКЛИНИКА..............
  ...ВЕСЕЛО ДА Е... "
  =====================
  Сега какво да ги закрием едно след друго и най накрая да ликвидираме хората, или с тях да започнем?

 16. 16 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "читател":Пари има ,но не стигат защото не решава този ,който дава парите.Държавата ги събира,назначава един куп чиновници и те решават, като се чешат по гъза,за какво да ги дадат.Накрая си ги раздават за заплати и офиси, купуват лекарствата ,които те изберат, а каквото остане дават на лекуващите лекари .Затова няма пари.Вижте цените на ремонтите на НЗОК и цената на квадратен метър на жилище.

 17. 17 Профил на лекар
  *****
  Неутрално

  Бъдещ колега Ангелов,вземи специалност тук за 4 г и хващай самолета за Европа.И в Хаити да отидеш пак ще си по-добре.

 18. 18 Профил на боб
  *****
  Неутрално

  До 2000г. у нас функционираше много добре уредена здравна система с държавни, частни и общински поликлиники- с участъкови лекари и специалисти, до които всички имаха свободен достъп; държавни, общински и частни болници; институт за БМП "Пирогов" и т.н.. Хората от цяла Западна Европа са пропищяли от здравните осигурителни системи в страните си, а у нас решиха да въвеждат точно такива модели. Спомням си как един полуидиот на времето, в зората на демокрацията, крещеше разпалено от телевизора, че лекарят- Джи Пи щял да бъде на разположение на пациентите си по 24 часа за 365 дни. Казват, че един Божи ден е 1000 години. Вероятно от някаква по-приближена на Бога цивилизация, с по- разтегливи понятия за време е искал да набира Джи Пи-тата нашенецът.

 19. 19 Профил на ddd
  ddd
  Рейтинг: Неутрално

  истината з а реформата никой не я изрича на глас!Трябва да се реши колко солидарност трябва да има, т. с. колко държавата трябва да събира и преразпределя. Ако си отговорим на този въпрос,ще успеем да направим правилно реформата и да посрещаме прилични старини и да възпитаме по добро поколение !!!

 20. 20 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Разберете, че на гол г.з читаво здравеопазване ще видите друг път!

  Ако искате здравеопазване като в Германия, ще трябва да плащате колкото германец. Да кажем по 300 - 500 евро месечно.

  Ако искате като американец - застраховайте се!

  Ама такова като у нас - някой плаща по 100лв., друг по 10лв. двама други не плащат нищо... и после искат като в Германия.... е няма да стане.

  Трябва да плащате толкова колкото там + още толкова за да изхраните бялата мафия, че те са гладни

 21. 21 Профил на Д-р
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "боб": За системата за която говорите янките в началото на 90те казваха, че е най-добрата, но иска много,много пари. И те не могат да си я позволят. В момента в САЩ стартира, по думите на анализаторите, много важна реформа в здравеопазването с посока към модела, за който говорите. Но в опоскана държава като България, която е потънала в корупция и беззаконие това е само някакъв спомен.

 22. 22 Профил на Читател
  *****
  Любопитно

  Здравната карта ще премахне ли конфликта на интереси. Например лекар, лаборантка или мед.сестра да работи едновременно в две болници: държавна и частна. Или лекар от държавна болница да има частна болница. Боко да ги поразрови тези неща, защото ще изскочат интересни зайчета.

 23. 23 Профил на един
  *****
  Неутрално

  колега ангелов ,в малките населени места практиките са преразпределени и като умре някой колега наистина другите вземат пациенти от листата на починалия,но нещата са такива ,че за да оживееш в такива населени места ти трябват поне 3000 пациента ,за да издържиш на разходите ,а особено началните ,защото договора с НЗОК е така измислен ,че на всеки 1000 лв приход,тоест 1000 пациента , който вмежду впрочем всички коментират неистово ,се падат близо 900 лв разходи -за които никой нищо не пише ,защото пациентите смятат ,че им е даденост да отидат при джипито ,да влезнат веднага ,да бъдат освободени от всякакви такси ,защото били на 60 години ,работят на 2 места ,но са инвалиди по документи и джипито им е задължено безплатно да им работи ,а сестрата на джипито никак не му работи безплатно и така като си платиш и тока ,водата ,телефона,транспорта ,софтуера ,парното ,счетоводството ,глобите на другарите от касата ,сега ще те проверяват одити и тем подобни айляци без работа,като си платиш и данъците и ще се окаже ,че по добре да си вземеш трошката и да станеш таксиджия ,отколкото да заемаш мястото на някое умряло джипи след 15 години неистово учене ,в моята община аз съм последното джипи от 15 места с 15000 пациенти ,всички или фалираха или умряха ,аз съм също вече с доста заболявания благодарение спокойната работа и многото пари които изкарвам за последните 10 години ,та не се безпокой докато заъвшиш има вероятонст всички места да са свободни за лекари в страната ,стига да ти се бачка като мазохист ,а пък министрите да си правят колкото искат здравни карти ,скоро няма да има кой да им покрие дежурство и в голям град с МБАЛ .

 24. 24 Профил на Дупаринов
  *****
  Весело

  Ами ние, с погребалните агенции, искаме да сключим договор за подкрепа на здравната реформа! Плащаме на депутати и министри, на РЦЗ-та, БЛС-та, РЗОК-та и бизнеса да процъфтява! Зер и ние деца храним!

 25. 25 Профил на Петя
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ отново не са в час.Да е задължителна Здравната карта означава да се гаранират определен брой болнични легла за всяко населено място , за да се осигури конституционното право на всеки български гражданин на достъпна и качествена здравна услуга. НЗОК да има правото да сключва договор в рамките на задължителния брой легла.Там, където предлагането на медицински услуги е по-голямо от определените със Здравната карта потребности, НЗОК ще има възможност да сключва договор с тези изпълнители на медицински услуги, които предлагат оптимална цена при високо качество на услугата. В момента НЗОК е задължена да сключва договор с всички, които отговарят на измислените критерии . Друг е въпросът и защо не се обсъжда, че в "белите" страни публичният ресурс отива в държавните лечебни заведения.

 26. 26 Профил на Emigrant
  *****
  Неутрално

  САс ибез дравна карта-здравето народно си е бита карта!НЕ спорете,аот илиузите се освободете! По малко биурокрациа-освободете лекариа от излишна документациа.Народни пари - за властно здраве!С виара и поквара-таи народа куса своиата попара!ХА наздраве!.....

 27. 27 Профил на pety
  pety
  Рейтинг: Неутрално

  Няма нищо алтруистично в това да решиш да си направиш бебе. Говорим за дете, което още не съществува, нали. Не говорим за вече съществуващи деца.

  Ако ще създаваш още несъществуващо дете от алтруизъм, а пък алтруизмът е отказ от своя нужда и интерес в името на доброто на някой друг, това е все едно да решиш да се жертваш да гасиш пожар, ама той не е запален и заради това да го палнеш ти самият.

  В името на какво се създава дете - за да има за кого да се грижиш ли? Заради това е алтруизъм?

  Да кажеш, че да решиш да родиш бебе е от алтруизъм е все едно да кажеш, че да се влюбиш и да решиш да живееш с друг човек е чист алтруизъм. Да го изненадваш с дребни подаръчета, да му поднесеш закуска в леглото на рождения ден, да се откажеш от уикенда, за да му помогнеш с проекта. От алтруизъм? То си е чисто и просто едно задоволяване на емоционална необходимост, така както и създаването на дете освен емоционална необходимост е егоистично възпроизводство на собствените гени.

  Намирам за алтруистично да решиш да не раждаш, когато осъзнаваш, че после ще разчиташ на други хора

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK