Цветанов: Няма да променим стила си Експерти: МВР нарушава собствения си закон

Няма да променим стила и мотивацията си, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по повод действията на МВР и прокуратурата във връзка с ареста на бившия военен министър Цветан Цветанов.
Оказа се, че няма писмена инструкция за извършване на задържането под стража от полицейските органи, установи проучване на "Дневник". Имало е подробна наредба, но тя е била отменена през 2001 г. В момента основните разпоредби, които определят правомощията на полицейските органи, са единствено в Закона за МВР.


Ако се съди по тях, излиза, че действията на полицията, които виждаме във филмираните арести, доста се разминават със законовите изисквания. В три текста на закона за МВР е посочено, че физическа сила и помощни средства се използват от полицията само при оказване на съпротива, а оръжието се вади като крайна мярка само при въоръжено нападение, заплаха с огнестрелно оръжие от отсрещната страна или при освобождаване на заложници.


В същия смисъл са формулирани текстовете в действащата в момента Инструкция за оборудване на арестните помещения в структурите на МВР, която, въпреки че е отдалечена от темата, съдържа раздел за правомощията на полицаите и правата на задържаните с полицейско разпореждане. В нея също е записана съпротивата като условие за използване на помощни средства.
Посочено е също, че заподозреният има право на адвокатска защита незабавно след задържането му. В нито един от филмираните арести на МВР досега не се видя полицаите или прокурорът да съобщават правата на задържания. Юристи коментират, че филмирането на арестите е практика и в други държави, но то се прави с таймер, за да не могат да се правят манипулации на записа.


Вътрешният министър Цветан Цветанов:
"Показването на лицата на задържаните може да има превантивен ефект, освен това е уважение към потърпевшите от злоупотребите български граждани, не виждам нищо нелогично."


"В момента отиваме в болницата. Цонев е в едно така изключително неблагоприятно положение. И в момента може да предприеме действия, които може да бъдат... Всичко е могъл да направи, ако е бил оставен в по-свободен режим. Защо трябва да си правим експерименти, при положение че му слагаш белезниците и го извеждаш навън, защото имаме вече корупционна схема за негово дело, което се гледа. Това малко ли е според вас?"
(за действията на МВР и прокуратурата при ареста на бившия военен министър)


"Вижте, нека да направим разграничаване от полицейщината и от ред, който да гарантира конституционните права на всички български граждани. Защото аз не смятах, че се гарантираха всички конституционни права на всички български граждани пред последните 20 години."


"Естествено че при тази съдебна система ние не знаем какъв ще бъде резултатът. Но все пак нека дадем възможност (чрез показването на арестите - бел. ред.) обществото да бъде информирано за всичко, което се случва през този преход от 20 години."


"Ние гледаме да планираме операциите по едно и също време на няколко адреса, когато се прави, и се стараем да бъде в сутрешните часове, за да няма задръствания по улиците."


Иванка Иванова, директор на правната програма на "Отворено общество":
"Ако не се оказва съпротива от лицето, което трябва да бъде задържано, то просването по очи, закопчаването на белезниците на извити отзад ръце, насочването на пистолет срещу лице с белезници са все нарушения както на Европейската конвенция за правата на човека, така и на българската конституция. (...) По разбирането на Европейския съд за правата на човека просването на земята и закопчаването на белезниците върху извити отзад ръце е унизително и нечовешко третиране."


Михаил Екимджиев, председател на Асоциация за европейска интеграция и права на човека:
"Смущава все по-налагащата се практика да се заснемват арестанти, проснати по очи и с насочени над тях оръжия. Не разбирам кое налага това и особено какво налага снимане в лицата им, щом не са обявени за издирване."


Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР:
"Някога имаше наредба за задържането под стража, сега въпросът е уреден само в няколко текста на Закона за МВР. Но колкото и да са обтекаеми те, за да се извиват ръце, да има просване на земята и да се вади оръжие, трябва да има съпротива от лицето, което се задържа."


"Филмирането на арестите се извършва на запад открай време, но с цел полицията да има доказателство, че арестът е извършен по правилата. Ако по-късно адвокатът на задържания възрази, полицията вади филма. Но техният филм за разлика от нашия е таймиран, тоест обезпечен е с всички гаранции, че не може да бъде рязан и лепен."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK