Кабинетът одобри ограничения за строителство на екоцентрали в земеделски земи

Кабинетът одобри ограничения за строителство на екоцентрали в земеделски земи

© Юлия ЛазароваВъвеждат се ограничения за строителството на обекти за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) върху земеделски земи.


Днес правителството одобри проект за промени в Закона за опазване на земеделските земи, който ще бъде внесен в Народното събрание.


Промените в закона са свързани с ограничения при изграждането и разширението на такива обекти в земеделски земи между първа и четвърта категория, както и върху поливни площи. Целта е да се опази високопродуктивната земеделска земя.
Изменението на закона предвижда още промяната на предназначението на земите от първа до четвърта категория, както и на поливните площи за целите на изграждане на енергийни обекти да се извършва на централно, а не на местно ниво, както е сега. Това ще става от комисията по земеделските земи, а целта е постигането на по-висока степен на защита и контрол, е посочено в съобщениито.


Предлага се още решенията на комисията да губят своето правно действие, когато в едногодишен срок от влизането в сила на решението за определяне на площадка или трасе, не е поискана промяна на предназначението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK