Коя е Анна-Мария Борисова

Ана-Мария Борисова

© Надежда Чипева

Ана-Мария БорисоваПроф. д-р Анна-Мария Борисова завършва медицина в Медицинска академия - гр. София, през 1974 г., пише в официалната биография на новия министър на здравеопазването, разпространена от пресцентъра на Министерския съвет.


Започва работа като интернист, Окръжна болница - гр. Ловеч. През 1980 г. придобива специалност по вътрешни болести. През 1982 г. придобива специалност по ендокринология. През 1987 г. става доктор по медицина, а темата на научния й труд е: "Инсулинова чувствителност и бета-клетъчна функция при различни форми на диабет". От 2005 г. е доктор на медицинските науки с тема "Влияние на различните антиостеопорозни средства върху постменопаузалните метаболитни промени у жената".


От 2006 година - професор, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет, гр. София. Има участия в над 10 клинични проучвания (в 7 от тях като главен изследовател).
Председател на Българското дружество по ендокринология и Българската лига за профилактика на остеопорозата.


Лекарската колегия обаче постави под съмнение качествата на Борисова. "Не знам какво може да направи една жена министър, която няма опит", каза председателят на софийската лекарска организация д-р Методи Маджаров. Лекари дори изразиха мнение, че парламентът може да не гласува  предложената от премиера Бойко Борисов кандидатура.


Първите изявления на бъдещия министър:


"Първо ще се огледам да си направя екипа. След това ще направя ревизия на министерството. Прибързаност на здравната реформа не бива да има."


"Аз съм на върха на кариерата си, търсен лекар съм, обичана съм от пациентите. Питате се какво правя тук. Трябваше ми известно време, за да си помисля струва ли си. Взех решението бързо, защото съм твърд човек. Отстрани е много лесно да се критикува. Не съм тръгнала с голяма кошница, ще се радвам и на малка, но да я напълня."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Май сега ще имаме наистина чучело за министър.

 2. 2 Профил на г
  г
  Рейтинг: Неутрално

  Ще разберем коя е след един месец

 3. 3 Профил на ВАСИЛ
  ВАСИЛ
  Рейтинг: Неутрално

  ТАЗИ ЩЕ ГИ ОПРАВИ БРАВО БАТЕ БОИКО

 4. 4 Профил на българин
  българин
  Рейтинг: Неутрално

  до 1 господине чучелото в случая сте вие дали знаете какво означава името с което сте се подписали ако не знаете да ви го кажа мъжка проститутка защо ли защото най малкото е да имате елементарно уважение към дамите още повече професор може би и ти някой ден ще изквичиш с диабет и ще хлачеш на вратата да ти помогне разбра ли говедо българско айде чупката и умната

 5. 5 Профил на медведев
  медведев
  Рейтинг: Неутрално

  щом на лекарите не се харесва значи е свестен човек дано излезе вярно

 6. 6 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  За двадесет години сума народ се учи на наш гръб за министри.

  Управлението на клиника и на министерство е доста различна работа. А пък в криза- да не говорим.

  Ще поживеем, ще видим.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 7. 7 Профил на чучело
  чучело
  Рейтинг: Неутрално

  Тази жена е много страшна на вид.
  Но господин българинът ни дава кураж, че имала чисти ръце и златно сърце. Ах,дано,дано.

 8. 8 Профил на as
  as
  Рейтинг: Неутрално

  стига с тези дружинни-прили4а на тетка от сталинската епоха

 9. 9 Профил на Браво на Анна-Мария.
  Браво на Анна-Мария.
  Рейтинг: Неутрално

  Моите поздравляния за нея.
  Дори и за няколко месеца да бъде министър в нейната биография това ще бъде отбелязано. Внуците и ще се гордеят с баба си Анка.
  Анка не знае къде отива. Здравната система е осрана от горе до долу.
  Какво може да се очаква от Анка, след като преди нея една дузина мъже-министри нищо не направиха.
  Днес чух как Анка казва: " Зная доста. Г-н Борисов ме номира защото знае, че ползвам познанията си." Още в началото , преди да бъде избрана тя започна с празни приказки. Като всички сегашни министри.
  Със сигурност старите хора знаят много неща. Но проблемът при тях е в това , че не се сещат за това което знаят. Деменцията е колкото заболяване, толкова и един последващ процес който засяга всички хора. Старческото оглупяване при жените се появява 4-5 години по рано от колкото при мъжете. Анка като лекар знае последиците от това весело заболяване, стига разбира се да може да се сети за него.
  Лично аз нямам обяснение защо у мен се поражда едно съмнение, че Борисов ще съжалява за д-р Нанев ?

 10. 10 Профил на марина
  марина
  Рейтинг: Неутрално

  "Чисти ръце и златно сърце" може да е похвална атестация за прием в благотворителни мисии; за министър на здравеопазването в РБългария би следвало да е нужно и друго... Минимумът е управленски опит, икономическо образование /напр. здравен мениджмънт/, както и все пак някакво виждане, програма за здр. реформа в държавата.
  Предполагам,че е добър лекар;но да вземеш бързо решение на НЕочакваното предложение да станеш министър? Да заявиш,че тръгваш с малка кошница?
  Quo vadis, България?

 11. 11 Профил на ###
  ###
  Рейтинг: Неутрално

  За пръв път в живота си чувам, че "некомуникативност" и "тежък характер" (както беше представена от ББ) са положителни качества за министър и общественик.

 12. 12 Профил на clearly
  clearly
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Новата здравна министърка почна с песен."Който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко, той дете ще стане яко"

  С тази детска песничка за ползата от млякото започна работата си предложената за нов здравен министър проф. Анна-Мария Борисова.
  Запитана какво мисли да прави с малките болници, проф. Борисова отвърна, че пресконференцията ще мине по нейния сценарий и така стана.

  Тя започна с много детайлно изброяване на успехите си и завърши с това, че досега винаги е била обградена от обичта на колеги и пациенти. После почти едновременно рецитира детски песнички и осветли аудиторията за мислите на големия канадски лекар сър Уилям Ослър.

  "Аз съм на върха на кариерата си, обичана съм от пациентите, търсена съм като лекар. Питате се - какво правя тук? Трябваше ми известно време, за да си помисля - струва ли си. Взех бързо моето решение, защото съм твърд човек", заяви ендокринологът проф. Борисова. Тя е ръководител на клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Университетската болница по ендокринология и е председател на Българското дружество по ендокринология. Има специалности по вътрешни болести и ендокринология.

  Не съм тръгнала с голяма кошница, но ще се радвам да напълня и малка и това ще бъде голям успех за мен. Срам ме е да произнасям думата здравна реформа, тъй като голяма част от моя стаж премина с думата здравна реформа в кавички", коментира още бъдещият министър.

  Здравна карта и инвентаризация на системата

  Нейното разбиране е, че реформата трябва да се прави с мисъл за болния, който трябва да е в центъра на действията, а медицинските специалисти трябва да са удовлетворени от работата си.

  Единственият конкретен отговор по "срамната" тема "здравна реформа", който тя даде е, че ще започне работа с мисъл за бързо въвеждане на здравната карта и инвентаризация на системата. Проф. Борисова допълни, че първо иска да изгради екипа си и да се "огледа". В този контекст добави, че изобщо не я интересува колко дълго ще бъде на този пост.

  "Първо да се представя"

  С мотива, че не познава хората на пресконференцията, проф. Борисова се представи пространно пред медиите. Каза, че е професор и съобщи за двете си специализации "захарен диабет" и "костна патология". Освен това е омъжена, има син, който също е лекар и е завършил във Франция, а тя самата има две други "суперспециалности".

  Проф. Борисова даде детайлно определение какво означава "ендокринология", мина през жлезите с вътрешна секреция и посочи, че има "повече от 300 публикации с над 250 цитирания". Тя изтъкна най-вече своята обич към "костната патология". В края на тази встъпителна реч, вицепремиерът Симеон Дянков каза на журналистите, че вече могат да задават въпроси, но да помислят внимателно, за да не съжаляват после. Въпроси обаче имаше.

  За къщичката

  "Своята къщичка съм си изчистила и дворът съм си помела, но има други къщи и други дворове", които "не са пометени" и това трябва да се случи, поясни мотивацията си за министерския пост Борисова.

  "Българинът е волна птица", философски обясни проф. Борисова причината за настоящото плачевно състояние на системата и заяви, че всичко ще бъде правено с необходимите ред и дисциплина, срещу които българинът се съпротивлява.

  Обяснявайки защо първо трябва да се въведе здравната карта, проф. Борисова каза на присъстващите в Гранитната зала на Министерския съвет жени, че всяка пета от тях има остеопороза, всеки трети мъж има проблем с щитовидната жлеза, а всеки 16-ти има диабет без да знае.

  В отговор на въпрос дали ще бъде решителна при реформирането, тя отговори с контравъпроса дали на микрофон звучи решително.

  Нейният бъдещ заместник Десислава Димитрова е съветник на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за здравната реформа. Завършила е Принстънския университет, работила е по остойностяването на здравните пътеки в САЩ. Тя се представи много кратко, на за сметка на това със силен английски акцент.

  В момента парламентът е във ваканция, която ще продължи до 14 април и гласуването на кандидатурите се очаква да стане след приключването й.

  "Всяка сутрин осем литра прясно мляко"

  Особено пъстър бе отговорът на проф. Анна-Мария Борисова как здравната реформа ще засегне училищното образование: "Първата ми международна награда беше по проект "Да израстем със здрави кости". За това получих 20 000 евро награда и ги похарчих, за да напише Недялко Йорданов една приказка, за да напише Развигор Попов една песен, за да изпее Мими Иванова и Богдан Томов заедно с групата "Пим-Пам" на запис, ние имаме този запис, да изпее тази млечна песничка, за да направиме един концерт в зала 1 на НДК за 3000 деца от София, програмата беше за деца между 6 и 12 годишна възраст.

  Така че аз лично работя много отдавна по този въпрос. Приказките са на раположение, песента също. Ние раздадохме на детски градини в София заедно с нотите, да я разучават, да я пеят и имаше нещо подобно, така наизуст малко да го възпроизведа – който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко, той дете ще стане яко. Така написа Недялко Йорданов.

  Така че аз съм съпричастна към този проблем, каквото трябва, ще бъде направено, той ме интересува живо."

  toni
 13. 13 Профил на ###
  ###
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "maks":

  Явно някои хора си ходят с цяла програма за разлика от обикновените луди, които обикалят само с по един номер

 14. 14 Профил на 555
  555
  Рейтинг: Неутрално

  Не знам,но на мене ми свучи като Дянков.Същото себелюбие,арогантност и повърхностно държание.Дано да греша,но май това е поредния бисер на Бат Бойко.Или няма кадърни за тази работа или вече никой не иска да се занимава с герберите

 15. 15 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: Весело

  Румяна Желева е успешен министър.А тази е красавица?

 16. 16 Профил на ммм
  ммм
  Рейтинг: Неутрално

  какво ли не изипаха на главите,и това чудо ще преживеем.лошото е,че когато новата ни министърка се върне на старата си работа поне още 500 лекари ще са заминали да работят на запад от Драгоман.

 17. 17 Профил на Мария Петрова
  Мария Петрова
  Рейтинг: Неутрално

  Изпитвам сериозни резерви към бъдещия министър Борисова. Нямаше ли да е по-подходяща за министър в кабинета на маршал Сталин? Особено с "чистите си ръце и горещо сърце" - като типичен чекист. Апропо, защо не кажат някоя дума хората, работещи под нейното ръководство в Клиниката по ендокринология? Те ще имат най-достоверни наблюдения.

 18. 18 Профил на Кракра
  Кракра
  Рейтинг: Неутрално

  Сигурен съм, че една дузина по добри кандидати от дясното пространство не бяха в евентуалния списък. Глупаво твърдоглавство което избирателите няма да забравят!

 19. 19 Профил на feminna
  feminna
  Рейтинг: Неутрално

  Тази жена е ,като гестаповец.Имам честта да я познавам.Излекуваме.Като д-р е много добра.Желаещите да разберат нещо по-вече за нея, могат да попитат персонала в ендокринологията срещу министерството на земеделието етаж 3.На целия персонал партенките им трепереха от нея.Успех на сега вече професор и министър Борисова.Дано направи нещо

 20. 20 Профил на хари
  хари
  Рейтинг: Неутрално

  бог да пази България от управниците от гр. Ловеч ще отидем всички на оня свят от здравният министър д о министър Дянков

 21. 21 Профил на мишел
  мишел
  Рейтинг: Неутрално

  Не можем ли да я спрем? Не ни трябват усмивките й за да се справим с бруталната каша в министерството на здравеопазването!

 22. 22 Профил на ББББББ
  ББББББ
  Рейтинг: Неутрално

  Как мислите,кой умен и реализирал се човек ще стане подлога на един индивид като ББ?

 23. 23 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 525 Весело

  "Прибързана" реформа не бива, а без хич бива ли?
  А бе я от утре по 8 литра мляко и после яко ...................

 24. 24 Профил на лош, много лош, обикновен лекар
  лош, много лош, обикновен лекар
  Рейтинг: Неутрално

  проф. Борисова е гордост за лекарското съсловие. Благодаря на всички за респекта ви от лекарите / ха-ха/. Ако си направите труда да се вслушате в думите й , може и да проумеете нещо с промитите си мозъци. Странно защо, когато идвате да търсите помощ не сте така непринудени?

 25. 25 Профил на Най г0лемия
  Най г0лемия
  Рейтинг: Неутрално

  Според мен тая стара лелка не става за министър със сигурност! Вижте и арогантния и нахален начин на говорене и стигнете до нелицеприятния и вид-все едно е готова да ти се нахвърли и да те обезглави.Ако детето ми я види нощем сигурно ще се насере!

 26. 26 Профил на Отношение
  Отношение
  Рейтинг: Неутрално

  Смятам, че трябва да се даде шанс на тази жена, после да се коментира. Е все пак от "Мис Свят" , едва ли ще стане по-добър министър. Точно такава жена трябва на това министерство, една желязна лейди. Трябва твърда ръка, а при тия меки до сега се изпусна всякакъв контрол. Лелка или не и Кралица Виктория не е красавица, но е желязна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK