Обвиняем по делото "Октопод" е бил в "алианс" с висши магистрати

Николай Велков (в средата) беше освободен под гаранция за разлика от обвиняемия с него Алексей Петров (вдясно), който е в ареста вече втори месец

© Анелия Николова

Николай Велков (в средата) беше освободен под гаранция за разлика от обвиняемия с него Алексей Петров (вдясно), който е в ареста вече втори месецАдвокат Николай Велков*, който беше арестуван в операция "Октопод" и е сред обвиняемите с Алексей Петров за участие в организирана престъпна група, е бил член на правно сдружение с висши магистрати. Регистрите показват, че той бил в УС на на Алианса за правно взаимодействие заедно с висшия прокурор Христо Манчев, подалия оставка член на ВСС Иван Димов, съветника на президента Сашо Пенов, председателя на ВАС Константин Пенчев, конституционния съдия Румен Ненков.  


Миналата седмица, когато СГС гледа мярката за неотклонение на оставените в ареста за ръководене на престъпна група Алексей Петров и Марчело Джотолов, стана ясно, че разследващите са засекли разговор в ареста между Николай Велков и Пламен Стоянов (единия от т.нар. братя Дамбовци).


Според цитираните на заседанието части от разговори, записани със специални разузнавателни средства (СРС) в килиите, Велков се похвалил, че държи три-четири гласа във ВСС и навремето помогнал чрез тях на поста му да бъде избран висш магистрат.
Велков дори споменал името на конкретен член на ВСС. Председателят на съдебният състав Весислава Иванова обаче отказа да разкрие за кого конкретно говори адвокатът. Мотивът на съда тогава беше, че обявяването на имената може да попречи на евентуално разследване на връзките на обвиняемите в съдебната система. 


До вчера обаче прокуратурата не беше започнала да разследва контактите на Велков с магистрати. Източници от ВСС разказаха, че главният прокурор Борис Велчев е заявил пред тях, че не вижда основание да започне проверка. Председателят на етичната комисия ВСС Цони Цонев заяви миналата седмица, че е взето решение да поискат все пак Велчев да се обърне към наблюдаващия разследването срещу Алексей Петров обвинител, който да провери дали не може да извлече информация по темата от СРС-тата, приложени по делото. 


Междувременно във вестник "Монитор" се появиха твърдения, че в килията Велков е споменал името на бившия член на ВСС Иван Димов, но информацията не е официално потвърдена. 


Официални връзки 


Иван Димов и Николай Велков наистина се познават. Преди три години Димов предлага Велков за член на сдружение с нестопанска цел, в чието управление е самият той (виж разказа му в интервюто). Справка в регистрите показва, че на 5 март 2007 г. Велков става член на УС на Алианса за правно взаимодействие (АПВ).


Тогава в управлението на НПО-то освен Иван Димов, Константин Пенчев, Христо Манчев и Румен Ненков членове са и политикът Димитър Абаджиев, бившият председател на градския съд Емил Марков, адвокатите Мария Серкеджиева и Георги Чорбов. Заедно с Велков в УС влиза и президентският съветник Сашо Пенов.  


Адвокатът остава в алианса около година и половина и е освободен в началото на септември 2008 г. Димов твърди, че това също е станало по негово предложение, защото Велков се опитвал да използва присъствието си в АПВ за лобизъм (виж интервюто). 


Освен Димов никой друг от юристите, с които Велков е работил в УС на сдружението, не е бил член на настоящия състав на ВСС. А самият Иван Димов подаде оставка от съвета през есента на 2009 г., след като стана ясно, че активно (33 проведени разговора) е говорил с плевенския "лобист" Красимир Георгиев-Красьо Черничкия. Заедно с него си тръгна и военният съдия Стойко Стоев, който беше посочен от председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов като близък на Алексей Петров. Преди двамата да напуснат съвета, нарочна комисия установи, че с поведението си Стоев и Димов са уронили престижа на съдебната власт.


Въпреки това те бяха оставени да напуснат доброволно, а впоследствие бяха назначени като съдии - Стойко Стоев във Военноапелативния съд, а Иван Димов - като граждански съдия в Сливенския окръжен съд (за него ВСС откри дори допълнителен щат в съда). 


Ако Велков има други контакти с членове на ВСС, то за тях няма данни през сдружения или фирми. Обвиняемият по "Октопод" отказа да коментира пред "Дневник", докато не приключи досъдебното производство. 


Другите членове, с които е работил в алианса, бяха лаконични за познанството си с него и твърдяха, че почти не са контактували. 


Константин Пенчев, който сега е председател на Върховния административен съд, заяви за "Дневник", че участието му в сдружението е било по-скоро символично и че е присъствал на едно заседание. Той е станал член на АПВ през ноември 2001, докато е бил депутат от НДСВ. 


"Идеята беше да подпомагаме развитието и обучението на магистрати", обясни пред "Дневник" Христо Манчев. Той твърди, че не се е занимавал от три години с организацията, но бил разбрал, че е спечелен "някакъв проект". Казаното от бившия зам. главен прокурор обаче се разминава с документите в делото на алианса, което се съхранява във фирменото отделение на СГС. В подписаното от него заявление за напускане на сдружението от 29.01.2009 г. той благодари на членовете на УС и на останалите за "продължителната съвместна и ползотворна работа."


Манчев влиза в управлението през октомври 2000 г. - тогава той е зам. главен прокурор и съдия от ВКС. По същото време се присъдинява и Емил Марков. Любопитен факт е, че вписването, при което Манчев става член на сдружението (видно от платената държавна такса, приложена по делото на сдружението), е направено от адвокат Янчо Ангелов - тогава член на Държавната комисия за ценни книжа, а малко преди това областен управител на Бургас. Днес Янчо Ангелов е член на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, контролирана от Цветан Василев.


Помолена да коментира участието на Иван Димов и Николай Велков в сдружението, Стефания Петрова, която е настоящ председател на УС, заяви: "Всеки е невинен до доказване на противното." Според нея Димов е напуснал сдружението отдавна, но заради тромавите процедури това е отразено по-късно. Помолена да разкаже за дейностите на сдружението, Стефания Петрова препрати към сайта им и отказа повече коментар. 


Историята на алианса 


На сайта си АПВ се представя като "българската организация - представител в Европейската асоциация на организации на юристи към Европейския антикорупционен офис на Европейската комисия - OLAF, и участва активно и в разработването на проектите на ОЛАФ".


Видно от устава сдружението то има за цел да съдейства за "утвърждаване принципите и нормите на правовата държава"; "ефективното правно и информационно взаимодействие между законодателната, съдебната и изпълнителната власт, както между тези власти и гражданското общество"; "подпомагане развитието на институциите и органите на държавната власт и на неправителствените организации в правната сфера"; "хармонизиране на българското законодателство с това на ЕС и съобразяване с поетите от България международни ангажименти"; "организиране на постоянен арбитражен съд по международни и вътрешни частноправни имуществени спорове" и т.н.


Сдружението е било създадено през 1997 г., като учредител и негов председател до миналата година е Иван Димов, тогава депутат от ОДС. Според протокола от учредителното събрание останалите основатели са колегите на Димов - Димитър Абаджиев и Елиана Масева и Атанас Атанасов, Никола Филчев (тогава зам.-министър на правосъдието), Румен Ненков (тогава съдия от ВКС), близкият до Стефан Гамизов юрист Асен Дюлгеров и др. 


В началото на 2009 г. АПВ получава финансиране по оперативна програма "Административен капацитет", управлявана от несъществуващото вече Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) с министър Николай Василев. Проектът на сдружението се казва "Медиация и арбитраж – извънсъдебни способи за решаване на спорове" и е на стойност от 316 002 лв. От проектното предложение става ясно, че целта на проекта е "повишаване компетентността на структурите на гражданското общество в областта на алтернативното правораздаване за подобряване диалога с местната администрация". Финансирането е одобрено от управляващия орган по ОПАК, който е пряко свързан с министерството на Николай Василев. По това време координатор проекти в алианса е столичният адвокат Марина Тодорова. Днес тя е мениджър правни въпроси във финансовата група "Експат Капитал", където управляващ партньор е Николай Василев.


Докато управляваното от Иван Димов АПВ е усвоявало средства по ОПАК, той е ръководел комисията по "Международно правно сътрудничество" във ВСС, която пък е управлявала проектите по ОПАК, по които бенефициент е самият ВСС.


В УС на алианса в момента освен Стефания Петрова (председател) са още Кирил Горянов, Александър Величков (юристконсулт на "Лукойл"), адвокатът Георги Чорбов и Янчо Ангелов (член на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка).


*Разследването срещу Велков 
Прокуратурата разследва Велков по показания на Пламен Тимев-Ганди. Той разказал, че е бил принуден да вземе заем от 500 хил. евро от Велков срещу 6% лихва, който пък му казал, че е взел парите от Алексей Петров срещу 3% лихва. Велков казал на Тимев: "Нали знаеш, че съм лихвар и искам да си легализирам парите?" Прокуратурата съобщи за Велков, че има акции в Корпоративна търговска банка и е в контакти с банковите и финансовите среди. Велков, който работи в консултативния съвет на омбудсмана Гиньо Ганев, беше пуснат от апелативния съд под парична гаранция от 20 хил. лв.  
Малко след като беше арестуван, Алексей Петров също заяви, че се познава с Николай Велков от съвместните им срещи при омбудсмана. Тогава самият Гиньо Ганев изложи пред "Капитал" своята версия: "Николай Велков е участвал в Консултативния съвет към омбудсмана, присъствал е на "някои от заседанията, когато са обсъждани въпроси, свързани с отношенията между бизнеса и администрация, обжалваемосттта на административните актове и други подобни."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Човекът от снимката
  *****
  Весело

  Ще ме осъдите на 32 април.

 2. 2 Профил на Бабаити
  *****
  Весело

  "Всеки е невинен до доказване на противното." - Но Ако си признае предварително и съдейства получава значително по малко наказание!
  Така, че избирайте...

 3. 3 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  Вижда се, че Николай Велков, Ники Василев, Гиньо ганев, Президентът Гоце и др. от втория висш ешелон на държавата са навързани един с друг. В такова котило за всеки комбинатор е лесно да си проправи път към обществените парични ресурси.

 4. 4 Профил на голяма работа
  *****
  Неутрално

  В тези неща няма нищо нередно. Когато членуваш в организация с нестопанска цел не е нужно да знаеш всеки друг член какъв е, а и няма значение вски влиза, заради нестопанската цел. А и като си в едни среди е нормално да се засичат едни и същи хора, това са все юристи с опит. Не е престъпление да си член на НПО, нито да се печелят проекти. А кой какво е казал по телефона стана ясно от изнесения запис - само псувни....

 5. 5 Профил на ха ха ха
  *****
  Весело

  Ако това са доказателствата на прокуратурата, добре че са го пуснали - справки от регистъра на съда кой къде членувал и кой кого познавал....ха ха ха

 6. 6 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "СК":
  Е как пък пропусна в това навръзване на свинските черва видните по това врме седесари Иван Димов, тогава депутат от ОДС, Димитър Абаджиев и Елиана Масева и Атанас Атанасов - също, Никола Филчев (тогава зам.-министър на правосъдието в правителството на ОДС). Прав е д-р Михайлов, че винаги намирате оправдание за собствените си мерзости. Егати дебилите!

 7. 7 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тия се возят в едн файтон,с дрОгарите от ДС.И аз не вярвам,да се стигне до присъди.Паживьом,увидим.

  САМО ЛИТЕКС
 8. 8 Профил на Юрист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "СЕДЯНКАТА":
  Човече, ако доказателствата на МВР са справки от регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, псувните в килията и бръщолевенията на очевидната откачалка и прословут лъжец Пламен Тимнев - Ганди - няма съд, който да не ги оправдае тези хора.

 9. 9 Профил на Брях!
  *****
  Любопитно

  Интерсни работи излизат напоследък. Като свински черва, едно по едно.

 10. 10 Профил на Коко
  *****
  Весело

  "Прокуратурата разследва Велков по показания на Пламен Тимев-Ганди. Той разказал, че е бил принуден да вземе заем от 500 хил. евро от Велков срещу 6% лихва, който пък му казал, че е взел парите от Алексей Петров срещу 3% лихва."

  Публична тайна е фактът, че Ганди е затънал в дългове от години, щото явно все са го "принуждавали" за взема заеми. Е, немам думи, ако прокуратурата разчита на такива показания на точно такива свидетели, съдът ще си умре от смях. Та това е по-зле от "една жена каза".

 11. 11 Профил на Bruno Dante
  *****
  Неутрално

  Не е освободен с гаранция защото е с патерици.

 12. 12 Профил на 12
  *****
  Неутрално

  трябва да го излекуват

 13. 13 Профил на xa
  *****
  Неутрално

  с кой да е бил с сульо и пульо ли ))

 14. 14 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Юрист":

  Разбирам те.Въпросът е,дали изобщо,някой иска да ги разследва.Това е поредния цирк.Колкото да си лющим семки,тук във форума.Гарван,гарвану око не вади.На никой,на никой не му стиска,да си помисли и да го вади.За това,все не удържат,доказателствата в съда.

  САМО ЛИТЕКС
 15. 15 Профил на Bruno Dante
  *****
  Неутрално

  не могат ли хадзирателите да му теглят една патерица и да го изправят

 16. 16 Профил на O
  *****
  Неутрално

  надзиратеките по една патерица на подсъдимата скамейка

 17. 17 Профил на G
  *****
  Неутрално

  но без вазелин да няма смекчаващи обстоятелства

 18. 18 Профил на kikot
  *****
  Неутрално

  Ама че простотии взеха да се публикуват в Дневник! С такива пасквили, като този, слизате на нивото на Боко и на Це Це!

 19. 19 Профил на Банда негодяи
  *****
  Неутрално

  Ние сме Банда негодяи.

  Същевременно участваме във всички управителни съвети на всички сдружения за борба с Бандата негодяи.

  Участваме и в европейските структури, създадени за борба с негодяйството, като обикновено заемаме ръководни постове в същите.

  Сега стана ли ви ясно, защо борбата с Бандата негодяи е в задънена улица?

 20. 20 Профил на кьорчо
  *****
  Весело

  по доб дре е да гледаш и да не виждаш отколкото да виждаш и да не гледаш ,защото няма развитие.

 21. 21 Профил на Doko
  *****
  Весело

  Чудя се как всички банкери не са арестувани, че дават пари на кредит???????????? По това дело всички ние ще плащаме бакиите на Цветанов и Борисов в Страсбург.

 22. 22 Профил на DUBLIN
  *****
  Неутрално

  Тези съдии са затънали до уши в лайната,да ама на тях не им пука,щом като има кой да лъжат.

 23. 23 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 853 Неутрално

  А пък министър председателя Бойко Борисов е имал обща фирма
  с Алексей Петров, който беше арестуван в операция "Октопод" и е сред обвиняемите за участие в организирана престъпна група.

  И с Пашата от СИК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK