Президентът върна два текста от промените в НПК

Президентът върна два текста от промените в НПК

© Асен ТоневПрезидентът Георги Първанов наложи вето на два от най-спорните текстове от промените в Наказателно-процесуалния кодекс, приети от депутатите на 25 март.


Първанов оспорва промените, с които се дава възможност осъдителна присъда да се основава само на косвени доказателства - данните от специални разузнавателни средства (СРС) и показания на свидетели с тайна самоличност. Другият върнат текст е за възможността за назначаване на т. нар. запасен или резервен защитник на обвиняемия.


Според държавния глава косвените доказателствени средства не могат да бъдат единствено основание за осъдителна присъда, защото се поставя под сериозно съмнение справедливостта на процеса и достоверността на доказателствения материал, събран единствено със СРС и разпит на свидетел с тайна самоличност. Фактите, установени с такива доказателствени средства и способи на доказване, задължително трябва да бъдат подкрепени с други доказателства, смята Първанов. "Още повече, че с настоящия ЗИД на НПК самоличността на служителя под прикритие може да остане неизвестна дори за прокурора и съда, а данни от СРС могат да се използват и когато са събрани преди образуването на наказателно производство", отбелязва той. Според мотивите не е взета предвид и вероятността, при която свидетелят с тайна самоличност може да е същият, който присъства по СРС, при което ще има привидно наличие на два отделни източника.


Борисов: Текстът за анонимния свидетел ще се прецизира, служебният защитник трябва да остане
"Текстът за анонимния свидетел е хубаво да се прецизира, за да са спокойни хората, че в даден момент някой няма да бъде осъден незаконно", коментира премиерът Бойко Борисов. Той увери, че много сериозно ще се отнесе към забележките на Първанов. "Ще дадем писмени мотиви кое приемаме и кое не и защо", каза той и добави, че според него "служебният защитник  трябва да го има".


От БСП повториха тезата си, че върнатите от президента текстове на НПК са "пряка заплаха за демокрацията" и заплашиха, че ако при дебата в парламента не бъде отменена разпоредбата за "вечните обвиняеми", ще сезират Конституционния съд.Президентът оспорва и промяната, според която прокурорът или съдът могат да назначат на обвиняемия резервен защитник, въпреки неговото несъгласие и независимо че е упълномощил друго лице за свой защитник. Тази промяна противоречи на Европейската конвенция за защита правата на човека, прокламиращ, че всяко лице, обвинено в извършването на престъпление, има право "да се защитава лично и да ползва адвокат по свой избор", както и на Международния пакт за граждански и политически права, отбелязва президентът. Създава се възможност резервният защитник да упражнява своите процесуални права без съгласие на обвиняемия, като тази уредба не кореспондира с чл. 98, ал. 2 от НПК, възлагащ на защитника задължението да съгласува с обвиняемия основните линии на защитата, допълва той. Според Първанов така се нарушава сериозно правото на защита на обвиняемия и равенството на страните.


"Споделям целта на законовите промени за усъвършенстване и опростяване на процеса на доказване, ограничаване на формализма и ускоряване на наказателното производство. Същевременно отделни разпоредби бяха предмет на остри спорове, породени от стремежа законовите мерки срещу престъпността да бъдат така добре премислени, че да не поставят в опасност ценностите на демократичното общество и правата на гражданите", заявява Първанов.Борисов: Текстът за анонимния свидетел ще се прецизира, служебният защитник трябва да остане
"Текстът за анонимния свидетел е хубаво да се прецизира, за да са спокойни хората, че в даден момент някой няма да бъде осъден незаконно", коментира премиерът Бойко Борисов. Той увери, че много сериозно ще се отнесе към забележките на Първанов. "Ще дадем писмени мотиви кое приемаме и кое не и защо", каза той и добави, че според него "служебният защитник  трябва да го има".


От БСП повториха тезата си, че върнатите от президента текстове на НПК са "пряка заплаха за демокрацията" и заплашиха, че ако при дебата в парламента не бъде отменена разпоредбата за "вечните обвиняеми", ще сезират Конституционния съд.Процедурата нататък:
Според парламентарния правилник върнатият за ново обсъждане закон се включва в дневния ред на Народното събрание в 15-дневен срок от постъпването на указа. Парламентът може да отхвърли ветото с мнозинство от повече от половината от всички народни представители или с поне 121 гласа. Ако оспорените текстове не получат тази подкрепа, те трябва да бъдат отново разгледани от депутатите във водещата комисия, да бъдат коригирани и тогава да бъдат гласувани с поправки.

Коментари (193)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  А така връщай, защото спонсорите си отиват един по един, като не може да са им "вечно" болни адвокатите ще вземат да почнат да ги съдят! Веднага да се подсигури спокойствието на спонсорите!

 2. 2 Профил на Брех
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на хубавото е че са временно
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

  Връщай, връщай тия главурнеци не могат и две изречения да вържат.... ама кво да говориме такива им водачите, такива им и изпълнителите....хубавото е че са временно и за малко....

 4. 4 Профил на магер
  *****
  Неутрално

  РЪГАЙ ЧУШКИ В БОБА ГОЦЕ .ЗАРЕДИ ДЖЕПАНЕТО

 5. 5 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Като Матросов е !!! Ще защитава айдуците в тая държава до последна капка своя и наша кръв !

 6. 6 Профил на д-р Green
  *****
  Весело

  Подсигурява се човека. Току виж го осъдили.

 7. 7 Профил на хайде бе
  *****
  Неутрално

  Нагъл и долен боклук!

  Това е т. нар. "президент на всички българи"!

 8. 8 Профил на браво
  *****
  Неутрално

  Прав си "Брех" - Не президент, а ТУМОР!

 9. 9 Профил на damm
  *****
  Неутрално

  Столетницата по корем ще се влачи, само и само да удължи геноцида над народа ни с още ден поне.
  Какво КОСВЕНО доказателство е запис от охранителна камера?!?!?!?!?
  Как така тук тайния свидетел е заплаха за демокрацията, а в САЩ не е?!?!??!?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Човек
  *****
  Гневно

  Доволен съм, че има поне един умен и отговорен човек в днешното управление на България!

 12. 12 Профил на Минувач
  *****
  Неутрално

  Агент гутси за пореден път показа истинската си самоличност, а именно яростен защитник и бранител на олигарси-лични негови спонсори и техните подопечни дерибеи! Защо да не се приемат записи от СРС, при положение, че техните автори са доказано кои са?! Кой няма интерес въпросните разговори да бъдат приемани за годни доказателства, след като по целия бял свят те са именно такива?! Отговорите на тези въпроси са съвсем видни от печално нашумелите наскоро спонсори на 'президента', които той иска да защити с цялата власт на институцията, която ВРЕМЕННО представлява!

  Искрено му благодаря за отчетената активност, така и най-отявлените му фенове вече са наясно що за човек всъшност е той! За щастие, колкото и по цоциалистически да е съчинена сегашната Конституция на България, президента няма лостове да упортсва дълго и решенията, ще минат безпроблемно за втори път през Парламента.

  Стига сме толерирали наглите престъпници в държавата, крайно време е всеки да си получи заслуженото!

 13. 13 Профил на Right!
  *****
  Неутрално

  Бой по герберската паплач!

  Тези неграмотници и милиционери искат да си направят полицвйска държава за ББ и ЦЦ.

 14. 14 Профил на Наказател
  *****
  Весело

  И да връщате и да не връщате времето Ви изтече г-н Президент. Идва ново поколение и то ще Ви сложи на мястото.

 15. 15 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Гоце защитава спонсорите си.

 16. 16 Профил на Right!
  *****
  Неутрално

  Може ГЕРБ да вкарат и някой закон от Северна Корея и Куба.

 17. 17 Профил на Right!
  *****
  Неутрално

  Може ГЕРБ да вкарат и някой закон от Северна Корея и Куба.

 18. 18 Профил на ПРОБЛЕМЪТ ВИ
  *****
  Гневно

  БРАВО на Първанов ! .”ГЕРБЕРСКАТА” полицейщина иска и цели точно обратното на понятието за правосъдие !!! А се намират и такива, които да ги подкрепят, за съжаление ! За тях точно ще кажа : И понеже много сте знаещи , ПОЖЕЛАВАМ ви с АНОНИМЕН свидетел , че сте „ сгазили лука” , да ви пратят в затвора . Ама нищо, че той би глух или кьорав , ама нищо, че той ви бил обиден, че сте чукали жена му , ама нищо, че той просто искал да ви отмъкне бизнеса, защото ви е конкурент , ама нищо , че ченгетата са ви вдигнали мерника, защото не сте им симпатични , ама нищо че ... ПРОБЛЕМЪТ ВИ Е, че изобщо нямате мисловна дейност и не се замисляте, че няма оправдан престъпник, когато ИМА безспорни и категорични доказателства по което и да е дело !!! Когато ПОЛИЦЕЙСКАТА НЕКАДЪРНОСТ Е НАДДЕЛЯЛА , когато няма доказателства , а само клюки и празни приказки , когато ... НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ , че важни за гаранциите на всички са твърденията на адвокатите , защото не е нужно да си бандюга, за да те сгази милиционeрщината , както това не веднъж се е случвало !!! И дано го усетите на собствения си гръб, че тогава да тръгнете да доказвате, че „ нямате сестра” , а още по-малко сестра ,която е курва ... ще е безкрайно късно !

 19. 19 Профил на Right!
  *****
  Неутрално

  Комунистите от ГЕРБ ще ни разкатят!
  Пазете се.

 20. 20 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Гоцко да маа гюбеци с избирателите си -днес циганите имат празник!

 21. 21 Профил на Мариан
  *****
  Неутрално

  Кой беше Гоце, на кого му пука от този анти българин.

 22. 22 Профил на Lukoil
  *****
  Неутрално

  Комунистическата герберска паплач начело с изпечените чекисти Борисов и Цветков тръгват да овладяват държавата. С анонимните свидетели вече могат да съдят всеки които им пречи на бизнеса, или на бизнеса на Цветелина или Златев Лукоила.

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1746 Любопитно

  Правилно!
  Връщането на тези антидемократични текстове е задължително!
  Такава трябва да бъде ракцията на всяко нагло, тарикатско милиционерско действие. Без значение дали идва от "червени" или "сини" милиционери. Или мутро-"бизнесмени".
  Президентът е длъжен да защитава конституцията. Длъжен е да се противопоставя на промяната на формата на държавното управление.
  Кое лице е президент е без значение в случая.
  А тук "пляскащите" коментари, първо да се замислят кое е в техен интерес - демократична държава или сатрапия. Новите текстове от НПК водят до второто.
  Президентът е длъжен да извърши и още едно действие. Ако тези текстове бъдат отново одобрени от "гражданите за европейско(?) развитие...", той трябва да ги атакува в конституционния съд.
  В Европа все още няма установена диктатура. Който иска да възражда комунизъм да си носи последствията.

 24. 24 Профил на Неуморен
  *****
  Гневно

  До коментар [#18] от "ПРОБЛЕМЪТ ВИ ":

  Доводите ти са повече от жалки. Как би коментирал наличието на записи от видео камери, записи от телефонни разговори с откровенно престъпен характер, записи от срещи с цел корупционен натиск и други престъпни деяния, документирани не по реда на НПК от 62-ра година? Някога да ти е идвало на ум, че въпросния кодекс не е адекватен на днешната действителност, нещо което между другото постоянно ни бива повтаряно от ЕС? Но ти явно целиш да крепиш преступното статукво, което другарите последните 8 години пазят като зеницата на очите си!

 25. 25 Профил на др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Може ГЕРБ да вкарат и някой закон от Северна Корея и Куба.
  ------------------------------------------------------

  За ГЕРБ и измекярите тук кубинското и сев.корейско законодателство е предалено либерално.


  Който се учи на терор, се учи и на въже да виси!

 26. 26 Профил на Глупави хора
  *****
  Разстроено

  Имате претенции, че мразите комунистите, но такива тъпи закони не си позволиха правителството на Станишев. ГЕРБ иска да върне тоталитаризма, а вие замъглени от омраза дори не се усещате. Не само този закон е опасен, вижте какво мислят гереберите за закона за изборите, ще ви настръхне косата. А и не забравяйте, че сега НПК може да е измислен уж за 3-ма бивши министри, но утре може да се обърне срещу всеки, който е неудобен, не само с политически пристрастия. Не се оставяйте да ви водят за носа, че ще плачете.

 27. 27 Профил на Долу полицейщината
  *****
  Неутрално

  Браво на Първанов!!!

  Все някой трябва да напомня на герберите, че кодовото име на Народното събрание не е 1РПУ

 28. 28 Профил на damm
  *****
  Гневно

  Агент Гуце защо скача сега, а не скачаше срещу поправката "Ванко 1" и срещу амнистията?

 29. 29 Профил на Дайкири
  *****
  Гневно

  Гоце, ще гориш в ада 3:->

 30. 30 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Глупави хора":

  Драги ми смехурко, сегашния НПК е безкрайно преправяна версия на работещ закон. Той дава пре-достатъчно възможности на уплашените до смърт съдии да оправдават всеки престъпник с презумцията - "Ако го осъдя, какво ще стане със семейството ми, с мен?!" За да се спре с магистратския страх е нужно закона достатъчно ясно и точно да определя при какви условия кой какво получава. Що се отнася до анонимния свидетел е в реда на нещата да го има, при положение, че се отнася до дело насочено към организираната престъпност, където риска е съвсем реален!

  Другарите, ревящи против поправките в НПК бих искал да кажат дали биха се изправили в целия си ръст пред съда, при положение, че са станали свидетели на престъпление? Имат ли куража или за пореден път ще се снишат докато бурята отмине?! Стига нискотемие, другари!

 31. 31 Профил на Ж
  *****
  Неутрално

  Гоце много явно показа от коя страна на барикада е и кого защитава!

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  В лечението се прилага така наречената животоспасяваща терапия. Това се прави с опасни лекарства и методи и само за хора които вече умират. Това се прави, когато всичко друго е изчерпано. Нашата демокрация се нуждае от животоспасяващи средства. Именно срещу унищожителите на демокрацията това е последно средство. Не са част от демократичния процес комунистите, които се превърнаха в "капиталисти от ленински тип". Това са капиталисти такива каквито ги описваше Ленин. Това са хора въвеждащи в света около нас тази престава за демокрацията, с която Ленин и Маркс критикуваха демокрацията.

  подпис
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Хм ...
  *****
  Неутрално

  Маамустара, естествено!

  Щот т'ва, гербавството, си е диагноза!
  Колко трябва да си тъп и прост, че по този начин да правиш баш Гоце стожер и защитник на демократичните процедури!
  Малко им се говори преди да го приемат!

  Ама то си е така когато милиционерщината и рабфаковщината поведат лумпенпролетариата ...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  AzDebil № 23

  Малко "геноцид" и "полицейщина" /щото няма военни за преврат/ за нашата държава може и да е малко полезен.
  За много хора анархията в която живее България от 20 години е олицетворение на демокрация.
  "Оценяваш едно нещо, едва кагото го загубиш" /бих добавил - освен ако не е "Москвич"/.

  А промените в закона парламента ще си ги прегласува и ще си минат. Посоченото в статията говори за едно нещо - гоце е започнал да чете нещата, които подписва.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на велко
  *****
  Неутрално
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  komfucker * 33

  ........До коментар [#11] от "Човек": .....

  Освено това и тъпа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на komfuccer
  *****
  Гневно

  До коментар [#23] от "Az съм Debil":

  и то гламав и червен. Мрете всички на позитано 20! Широко ви е около врата все още !!!!! Няма да е за дълго!!!!

 40. 40 Профил на komfucker
  *****
  Гневно

  До коментар [#37] от "велко":

  Иди му излекувай трипера!!!!

 41. 41 Профил на Президентов
  *****
  Неутрално

  Президент и още Сегмент
  от БСП+ДПСкрадливица.

 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  komfuccer 40 "+"

  komfuccer 39 "-"

  Грешиш за "AzDebil" № 23.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на CJ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Човек":
  Не мога да съм доволна, че май САМО един умен и отговорен човек има в сегашното управление на държавата ни.

 44. 44 Профил на 00
  *****
  Неутрално

  Браво на президента! Все пак той има много по-компетентен екип от герберите, които не си знаят основните правила, не разбират нищо, но искат да облекчат Цвъ Цвъ да прави екшъни. Не, в една демократична държава трябва да действат ясни правила. Освен това сбъркана е философията на писане на закони. Фактът, че се мисли за кого се пишат тези закони показва голямото малоумие на ревящата герберска сволоч. Това не е закон за Първанов, нито за БСП, това е НПК, а това значи, че утре може да се приложи върху всеки един индивид - от обикновен човек до премиер. По-нелепи неща и комунистите не са измисляли. Герб от БКП да беше се учила щеше да напише по-читави промени. Ама не! Те не могат да се научат, щот са увредени генетично. Не ми пука за политиците, но този закон може да направи жертва на постановки много обикновени хорица. Аз мога да стана жертва, ти, той, тя, ние,вие, те ... Мислете бе гербери! Що квичите! Ако Първанов не беше наложил вето пак щяхте да лаете! Един мислещ човек! Питам се защо Костов и Сидеров станаха едни мрънкащи послушковци? Боже, боже, а гласувах за Костов, вярвах и на Болен! Дребни продажни душици! Пожелавам ви да изпитате върху гърба си новите промени. Дано ви се случи!

 45. 45 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1746 Любопитно

  До коментар [#36] от "Руслан 21":

  """Малко "геноцид" и "полицейщина" /щото няма военни за преврат/ за нашата държава може и да е малко полезен."""

  Колко МАЛКО?!?!
  Ако си ти "малкото" жертви, съгласен ли си? Ако е майка ти, баща ти, сестра ти, брат ти? Съгласен ли си на такъв геноцид и полицейщина.
  Малкото е много "гот" ако ти си човека със сатъра. Явно от тази страна си съгласен.
  Та колко "малко геноцид" е малко - сто хиляди, милион, два?

  С какво ще си различен от комунистите? Само по удвоената бройка "малко геноцид"~!

 46. 46 Профил на Славов
  *****
  Гневно

  Абе, хора, за какви спонсори говорите? Махнете си капаците от очите! Като не ви харесва президента, помислете си тези промени колко много възможности дават на властта да топи и осъжда политическите си противници! Полицейска държава ли искате?

 47. 47 Профил на В.Т.
  В.Т.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Срам за т.нар "традиционна десница", че ченгето Гоце трябваше да се опълчи на милиционерщината в промените на НПК!

 48. 48 Профил на много ядосан
  *****
  Гневно

  До коментар [#40] от "komfucker":

  Много моля, простаците да си потърсят друго място, тук споделят мнения що-годе нормални хора.

 49. 49 Профил на ПН
  *****
  Неутрално

  Доказана истина е, че когато в името на сигурността се отказваш от свободата, не заслужаваш нито едното, нито другото..
  Новите управляващи, които опитват да се представят за десни не трябваше да дескридитират дясното, като дават възможност на Първанов да се проявява като защитник на правата на човека, когато той като комунист и агент на ДС през целия си съзнателен живот е бил на страната на несвободата, на страната на тоталитаризма, деспотизма и тероризма

 50. 50 Профил на СК
  *****
  Неутрално

  "Първанов оспорва промените, с които се дава възможност осъдителна присъда да се основава само на косвени доказателства - данните от специални разузнавателни средства (СРС)". Разбира се, че ще е против, нали така отпада възможността престъпник да бъде опрвдан поради отказ от показания на свидетел. Комунистите с този НПК превърнаха политическата си власт в икономическа. Схемата е: първо заплашват свидетеля, след това му предлагат пари и ако откаже го самоубиват.

 51. 51 Профил на Славов
  *****
  Весело

  До коментар [#49] от "ПН":

  Хаха, значи да пишеш исторически статии вече те определя като терорист и деспот? Като толкова не ти харесва президентът, слез и о критикувай обективно, тези общи приказчици и епитети сигурно всеки ден лепиш на мало и голямо, без да си даваш сметка какво означават. Който иска да се заяжда с Първанов има за какво да го подхване. И въпреки всичките си минуси по-добър президент не сме имали досега.

 52. 52 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  Гоце айде оди си въшко.. толкова голем смешник рядко се вижда. как ше се изтърпи тоя още 1 година незнам.

 53. 53 Профил на XYZ
  *****
  Неутрално

  ДРАСКАЧИТЕ ОТ ПОЗИТАНО 20 СА СЕ РАЗВИХРИЛИ ВЪВ ФОРУМА ДА ЗАЩИТАВАТ ПРОСТОТИИТЕ НА ГОЦЕ!

  АБЕ БОКЛУЦИ Червени, ВЪВ ВСЯКА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ВИЕ СТЕ ИЗВЪН ЗАКОНА БЕ !!!!

 54. 54 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  XYZ 53

  Грешно натиснах бутон минус. сори.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "AzDebil":

  А ти съгласен ли си жена ти и децата ти да са обект на всевзъможни изродски престъпления и после един тлъст адвокат с потна физиономия да протака делото докато загуби давност? Или пък съдията да постанови невинен, тъй като никой свидетел не смее да даде показания от страх?

  Точно това бяха идеите на новите промени. Защото точно тези "дупки" използват адвокатите да отлагат и забатачват делата.

  И съм сигурен, че ако ти си жертвата, а престъпника си вее оная работа на свобода, защото адвоката е непрекъснато болен, а никой свидетел не смее да застане в залата - друга песен ще пееш.....

  И въобще хубаво ревете срещу полицейщината. А знаете ли каква е следващата стъпка. На жертвите рано или късно ще им писне съдиите да ги мачкат, а да толерират престъпниците. И ще се стигне до самораздаване на правосъдие. Като в дивия запад. Интересно като стигнем дотам какво ще квичите правозащитниците.....

 56. 56 Профил на Славов
  *****
  Весело

  До коментар [#54] от "Руслан 21":

  Е да, той е за червената удивителна.

 57. 57 Профил на Славов
  *****
  Разстроено

  До коментар [#55] от "Някой си":

  Колега, балансът между двете е трудно постижим. За съжаление с нашите възможности трябва да избираме между едно от двете:
  1)повече престъпници на свобода;
  2)повече невинни в затвора.

  Аз лично избор не мога да направя. А то, в крайна сметка, винаги е относително.

 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  AzDebil 45

  Е,еее. Нямам предвид буквално убийства на хора, дори и на най-големият престъпник доган. Съд да. Убийства никога.
  Може би не трябваше да пиша "геноцид", защото няма тълкуване.
  Трябваше да е полицейщина може би. Заприлича на "малко бременна", ама така си мисля.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  И въобще не си мислете, че в БГ някога може да има съд от Западно Европейски тип. Никога. Тук просто сме друг тип хора - балкански боклуци. Ония системи са за общества съставени от 90% съвестни хора и 10% престъпници. На средния немец никога няма да му хрумне да нарушава каквито и да е закони, защото той е немец, така е възпитан и така живее. Тук сме 90% престъпници. Всеки нарушава закона на принципа "Ако не ме хванат добре, ако ме хванат ще му мисля". Средния българин нарушава по 10 закона дневно. И на тия говеда искате да сложите европейски тип правосъдие..... Никога няма да се получи.

  На българина му трябва бой и глад. От друго не разбира. Глада го осигурихме, сега му трябва бой.

 60. 60 Профил на До XYZ*ХУЙ
  *****
  Неутрално

  Простак р дано тебе да те съдят комунягите от ГРОБ с тайни свидетели и нагласени СРС та

 61. 61 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Може би трябваше да остави текстовете, за да видим как ще се прилагат. Най-вече текста за резервния защитник. Но това му е в правомощията. НС събрание може да събере 50% + 1 и пак да го гласува в същия вид.

 62. 62 Профил на Моника Люински
  *****
  Гневно

  Не бързай толкова и твоят ред ще дойде другарю ПРЕЗИДЕНТ !

 63. 63 Профил на петроФ
  *****
  Весело

  Интересно, социал-болшевиките от БСП, същите тези, пратили навремето милиони обикновени хора в концлагерите, днес, когато натиснаха мутро-спонсорите им, зареваха в хор "долу полицейщината"!

  Смешното пък е, че ляво настроената псевдоинтелигенция, чула-недочула, разбрала- недоразбрала, чела-недочела и тя милата, папагалски врещи дооолу полицейщината.
  Ако някой от нея беше преживял през комунизма напр. арест, само заради носене на дълга коса, или бой в милицията за разказване политически вицове, когато еднолично управляваше Партията на същия този загрижен днес за демокрацията президент, сигурно щяха да са по предпазливи в изказванията си що е полицейщина

 64. 64 Профил на демократ анти ГЕРБ
  *****
  Неутрално

  Точно така Дано всички комуняги от ГЕРБ тук да ги съдят по новия НПК

 65. 65 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  ГОЦЕ защитава своите спонсори-олигарси,като иска да има безкрайни дела поради умишленно отсъствие на адвокат"по болест",и делата да продължват с много години,докато на обществото им писне,а полтиците се сменят.Така мафиотите на ГОЦЕ ще останат ненаказани!
  ГЕРБ ако са си на мястото като политици,трябва да не отстъпят,като прегласуват отново закона без промяна,и така ГОЦЕ вече ще е задължен да го подпише.

 66. 66 Профил на XYZ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "Руслан 21":

  ИЗВИНЕН СИ! БЪДИ ЗДРАВ!

 67. 67 Профил на До Петроф
  *****
  Неутрално

  Аз през комунизъма слушах хеви метъл и носех скъсани гащи щото дънки нямах и не съм имал кой знае какви проблеми с МВР то само в училище имах такива Ти мажеби заради косата си имал такива Вероятно са те взели за Гей щото по старите текстове на НПК педерастията беше престъпление

 68. 68 Профил на Славов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "петроФ ":

  Значи нищо да не говорят срещу нея, така ли? Да говорят десните, които сега си мълчат ли? Няма значение кой говори, а какво се говори. Все някой трябва да го каже.

 69. 69 Профил на icf
  icf
  Рейтинг: 409 Весело

  Гоце,умри,сега имам да чакам за новото издание на НК до края на април.....

 70. 70 Профил на Дайкири
  *****
  Неутрално

  Не разбирам каква полицейщина виждате в промените.
  1. Таен свидетел. Какво съмнително има в това?
  2. Да се ползват доказателства от СРС. В това какво нередно има?
  3. Служебен защитник. Пак не разбирам какъв е проблемът?

  Каква свобода ви се отнема, господа?

  Сега важното е могат ли тези промени да станат факт и след ветото. Този престъпник трябва да спре да спъва работата на парламента.

 71. 71 Профил на Komficker
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "много ядосан":

  Радвам се това ми е целта!!

 72. 72 Профил на Срам за СДС
  *****
  Неутрално

  Традиционната десница, СК в момента, мълчат като пукали.
  СДС, които бяха про-европейската сила 90-те години и дръпнаха странтата към ЕС и НАТО,не смеят да се обадят срещу закони написани от бивши комунисти от страх да не се обиди Борисов и ГЕРБ.
  Срам за СДС да приема такива закони и да мълчи.

 73. 73 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Гневно

  Червените глисти не разбират нещо много важно. За него се иска поне 1 мозъчен нерв да имаш..

  в момента и едно лапе знае, че съда - пълен с паразити - играе мръсно на Бойко, с оправданието, че няма доказателства, освобождават престъпниците.. и понеже доказателства има и ще ги има .. след като паразитите в съдебната система бъдат попречистени след 2-3г делата ще бъдат преразгледани. До тогава бойко умело притиска престъпния контингент като ги осветлява в публичното пространство.. и един набеден за престъпник с доказателства при това вече е бита карта.. един безпристрастен съдия-стажант лесно знае какво да отсъди..

  Не ми се говори за бг-съда че се сгърчвам от погнуса.

 74. 74 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Браво на Президента! Един нормален политик в тази все по-извратена държава. А на дежурните виячи ще кажа само, че ветото на Първанов пази и вас от произвола на МВР, малоумници такива.

 75. 75 Профил на СДС
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ-БКП а сега да ми пишат минуси комунетата скрити

 76. 76 Профил на Mdaaa
  *****
  Неутрално

  Кого поканиха на срещата Обама - Медведев в Прага от българска страна - ББ.
  На кой му пука за националният предател Гоце Посранов. Даже и неговите кремълски господари се срамят и странят от него.

 77. 77 Профил на аг.Тоце
  *****
  Неутрално

  Не уважавам Парванката нито команистите,но този път Гоцито е прав-тези текстове са антиконституционни,ще има лавина дела в Страсбург и осле пак ще ги отменят.Ако съдът иска да осъди спонсорите,може и със сегашните закони.Мене ме съдиха и съдията като разбра,че изтича 15годишната давност започна да насрочва делото всяка седмица и ме осъди 3 месеца преди да изтече срока.Окръжният съд потвъдри веднага след 15 дни и така присъдата влезе в сила.Значи ако искат могат-въпроса е да искат.

 78. 78 Профил на mmmm
  *****
  Неутрално

  Бойко бил антикомунист ха-ха -ха -ха -ха -па -ха -ха -ха -ха -ха -ха ха -ха хаха ха ха ха ха аха ха аха аха ха аха ха аха аха хахааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа ненормалници и си вярват

 79. 79 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "Някой си":

  В германия има казармен ред благодарение на безпощадните закони. Тук само като сеп усне един слух в пространството че си да речем краднал 100 000 евро по служба вече си набелязан и при най-малкото доказателство те наказват по бързата процедура. На немеца през акъла не му минава да лъже, просто са с чисто самосъзнание...

 80. 80 Профил на nn
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "ПРОБЛЕМЪТ ВИ ":

  "Е, че изобщо нямате мисловна дейност и не се замисляте, че няма оправдан престъпник, когато ИМА безспорни и категорични доказателства по което и да е дело !!! "

  така ли!!!
  А делото Борилски. Убийците получават в Бг в продължение на10 години оправдателни присъди въпреки перфектните доказателства събрани от френската полиция - е все пак таткото на единия е бивш висш магистрат.
  Убийците получават минималните за деянието присъди едва след като случая ескалира до международен политически скандал.

  Ей това е БГ правосъдието и не ми говори че нямало "оправдан престъпник, когато ИМА безспорни и категорични доказателства по което и да е дело !!! ", защото явно ти нямаш " мисловна дейност"

 81. 81 Профил на Раздвоен
  *****
  Разстроено

  Парадоксът е в това, че един бивш комунист в лицето на Гоце се държи много по-европейски от десницата в България, на която лично аз и семейството ми сме възлагали надеждите си за истинска демокрация в продължение на вече 20 години. На мен лично ми е болно да гледам хора, които винаги съм смятал за истинските демократи в България, да се омилкват около откровени милиционерски изроди, за които държавата е някакъв селски полицейски участък, в който могат да се вихрят както си искат. Вече не съм сигурен всъщност кой кой е в тази държава. Като човек, чиито род е претърпял доста несгоди от произвола на комунистите, преживях тежко и двата избора на Гоце за президент. Като убеден демократ обаче няма да съм честен ако не кажа "Браво, г-н президент."

 82. 82 Профил на tk
  *****
  Весело

  ГОЦЕ, еб твою матъ!

  (В превод: Гоу бек то мадър Ръша!!! )

 83. 83 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Драга 67-мицо, времето в края на 80 г. , когато си "носил дънки и слушал хеви метъл" , вече не беше комунизъм, а перестройка. От тогава, та до сега комунистите, които късаха глави буквално за нищо /през 60-те и 70-те години/, нямат нужда от ред , а от безредие, което продължава и до сега.Не мисля, обаче че точно ти ще разбереш защо.

 84. 84 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1746 Любопитно

  До коментар [#55] от "Някой си":

  А ти съгласен ли си да изправят пред съда за тежко обвинение децата ти или жена ти, или самият теб, по тези текстове, с едно "леко" допълнение?
  Представи си СРС - видео и аудио. Леко "пипнато" с някоя от програмите на твоя компютър. Примерно Adobe Audition или Adobe Premier Pro. Собственото ти семейно преживяване на пикник може да трансформира в каквото си поискаш обвинение.
  А, с тези програми ще си личи фалшификацията. И компа ти е прекалено слабичък за "добро" изпълнение.
  Обаче на който му е необходимо, разполага със съответния ресурс, сили и средства с необходимите оперативни способности.
  Сега си представи пак как ти си изправен пред съда и там се представя, съответно ЗАВЕРЕН от Някого ДОКУМЕНТ, в който пише КАКВО СИ ИЗВЪРШИЛ според ОПЕРАТИВЕН СВИДЕТЕЛ, който никой няма и няма да има право да узнае или разпита. Дали ще си зададеш въпроса - СЪЩЕСТВУВА ЛИ ВЪОБЩЕ ТОЗИ СВИДЕТЕЛ? Никой няма да ти отговори! Съдът ще е длъжен да се съгласи с Автентичността на писаното вътре! ДОКУМЕНТЪТ ще бъде валидно ИЗВЕДЕН от съответната служба.
  А за действителното състояние на нещата ТИ ще разбереш след акта на декласификация, примерно след петдесет години. Ако си жив!
  Независимо че нищо престъпно не си извършил, ТО МОЖЕ ДА ТИ БЪДЕ СЪЧИНЕНО, зад завесата на абсолютната секретност.
  Но понеже си убеден в необходимостта от произволна разправа, ти пожелавам тя да ти се случи на теб.
  Аз съм се нагледал на милиционерски и полицейски произвол. Много е подобно на тероризъм.
  Преди двадесет годин съм тръгнал в обратната посока, в посока на утвърждаване на демокрацията. Нямам намерение да си променям възгледите заради нечия лична абсолютна власт! А и не ме е страх!

 85. 85 Профил на последен напън
  *****
  Неутрално

  И к'во да пр'ай човека и той душа носи.Народът го не ще.Трябва да спасява свойте хора т.е. престъпниците.

 86. 86 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "Раздвоен":
  Ами, драги господине, само си забелязъл, че минаха цели двадесет години от началото на промените в България. Та през това време лъснаха задниците на много хора, които в началото смятахме за почтени, демократи и патриоти. Разбирам донякъде моралната ти дилема, но имам чувството все пак, че очевидно си от тези, които двадесет години робуват на идеологеми и отказват да погледнат реалността в очите. Наскоро някой беше писал, че хубавото от идването на власт на Бойко е това, че отношението към управлението му ще покаже кои са всъщност истинските деморати в България и кои само на думи. За мен няма съмнение, че демократ може да е както човек от десницата, така и представител на левицата. Тъй като тоталитаризмът може да е както ляв, така и десен.

 87. 87 Профил на bai Ivan
  *****
  Разстроено

  Червените платени путки,че се скъсат да си дават гъза на господарите от Клемъл.
  Яко са се впили комуниските престъпни кърлежи и агенти от БСПто в сиромашкия ни народец.
  Ехххх Гоце,боце кратуно пернишка проста.

 88. 88 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  До всички изказали се срещу ветото на президента, който бе спасен от Б.Б. и Я.Я., за да не се стигне до край и не стане ясно какво се е случило между С.Д. и Г.П.

  Мислех да съм по-обстоятелствен, но ще се огранича в задаването на няколко въпроса.
  - какви са гаранциите, че няма да се злоупотребява;
  - какви са мотивите за промяна на действащия НПК;
  - какъв е този прикрит агент, неизвестен дорина съда;
  - как някой ще ти образува наказателно производство и после ще ти назначи адвокат без твое желание с някакъв странен аргумент, че да е по-бърз процеса;
  - какви са гаранциите, че няма да има злоупотреби;
  - как ще се установяват фактите по престъплението, ако защитата/обвиняемия нямат възможност на защита;
  - има ли гаранции, че СРС ще се използват винаги със съдебно решение и дали някоя външна камера няма да е на практика СРС, което означава без съдебно решение. Няма ли в тези случаи камерата да нарушава твоето право по чл. 32 от Конституцията;
  - биометричните данни в нашите документи за самоличност – как ще бъдат съхранявани и има ли рискове те да попаднат на местопрестъпление. Какви гаранции има обществото, че това янам да се допусне;
  - приемате ли да бъдете подслушвани навсякъде, по всяко време, от всеки полицай и сигурни ли сте, че в даден момент, ако не сте удобен няма да се злоупотреби, няма да се натъкми нещо;
  - знаете ли, че днес съдят и осъждат хора без да бъдат призовани в съда, с което нарушават основни принципи за защита;
  - какво би станало, ако се приеме, че някой е терорист и ви спре на пътя за огънче, а охранителна камера ви заснеме – какво се случва. Питам какво означава терорист, как да го преценяваме, можем ли да се защитим в такива случаи и т.н. С ракети ли се борим с тях и въобще, не е ли това претекст и мотиви да налагат своите интереси;
  Такива въпроси, мили хора, си задавам, когато някои с такава лекота ти обясняват, че за благото на народа ще прокарат текстовете в закони, за да те защитават, а не помислят първо да ти осигурят възможност и реално да реализираш правото си на труд, работа, образование, здравеопазване, свобода и спокойствие. Полицията не е на улицата, когато ти трябва, не задържа нарушителите на реда, онези, които мърсят, викат, паркират не където трябва, трошат наша собственост, нарушават нашето спокойствие в транспорт, на улицата, нощно време, ограбват нашите домове, а са в клипчетата по телевизията от които ясно личи непрофесионализъм, който ще доведе до неприемането на доказателствата за годни, което внероятно е и целта. ПР ли е това и защо. Какво ни се показав, за на нас ли е предназначено или за някой друг.
  Днес, при тази степен на технологично развитие и възможностите за злоупотреби, трябва да се работи повече в областта на средствата и начините за гарантиране на свободата и суверенитета на хората и пречката пред неправомерното използване на такива средства срещу тези права.
  Президента правилно е наложил вето на тези текстове, но не съм сигурен за другите, които бяха приети дали не нарушават други наши права. Не съм съгласен, че не трябва да се защитим днес щом не сме го направили вчера.

 89. 89 Профил на манафа
  *****
  Неутрално

  Бай Иван очевидно си недоебан!!!Червен дърт педллл!!!

 90. 90 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#84] от "AzDebil":

  А на "народен" пройзвол нагледал ли си се? Масово кървави саморазправи виждал ли си? Защото скоро натам вървим с това измислено правосъдие което имахме последните 20 години.

  Нали се сещаш, че все на някой, някога ще му писне и ще въздаде правосъдие на някой "невинен". И после се почва лавинообразния процес.

  Липсата на възмездие напушва страшна пара и гняв у редовия гражданин. И това ще избие. И въпросния гражданин като му падне пердто хич няма да му пука ни за права на човека, ни за закони, ни за СРС ни за свидетели. До там го докарахме от 20 години "справедлив процес". Справедлив ама не за жертвата....

 91. 91 Профил на 67 до Петроф
  *****
  Неутрално

  Не си се ориентирал правилно за годините но карай Сега между другото пак ще късат глави за нищо новите наследници на БКП -ГЕРБ!!! Сега ако пишеш против ГРОБ ти слагат минуси!!1

 92. 92 Профил на Яне
  *****
  Неутрално

  AzDebil,защо манипулираш хората?За какви Adobe Audition или Adobe Premier Pro.,говориш?Нали всеки съд може да използва експерти ,да се докаже,дали дадено доказателство е истинско или манипулирано?То по твоята логика,при катастрофа не трябва да се ползват като доказателство щетите по колите,защото може и те да са манипулирани!!Нормално е всяко доказателство,за което е доказано,че е истинско,да се използва за намиране на истината,и за издаване на справедлива присъда!!Иначе помниш ли онези разпечатки на разговори на висши полицаи,дето "получаваха" подаръци-пушки от "винпром пещера"!!Ами точно по твоята логика те не могат и няма да бъдат подведени под отговорност,защото записите сега не са доказателство в съда!!

 93. 93 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Тук непрекъснато се пита - каква била гаранцията, че няма да се злоупотребява с новите промени. Гаранция - Франция - т.е. никаква.

  Ама 20 години съдии, адвокати, прокурори и престъпници злоупотребяват по старите правила.

  Така че каквото повикало - такова се обадило!

 94. 94 Профил на 222
  *****
  Неутрално

  Ееей..какви сте всички демократи!!!
  Не съм чак такъв фен на ББ и ЦЦ, но...от такива като ва, постоянните мрънкачи и критикари на всичко ми се повдига!
  Много ли ви беше добре преди да дойде Бойко?
  Кажете ми кога през последните 20год. МВР е работило така? Абстрахирайте се от вашето вече добре познато мнение, че всичко е Пи Ар и незнам си какво??
  И кой до сега се е разравял така на дълбоко във всичката помия наречена далавери на всяко ниво в държавата??!
  Кога до сега някой открито се е изправял пред народа да разкрие всички далавери и кражби на предходните? Кога някой е потърсил отговорност от предишните управляващи? Кога някой се е опитвал да защити редовия данъкоплатец, както може и с каквито методи му се позволява? Кога е било това през последните...може би повече от 20г. господа критикари и мрънкачи за всичко? Ревете за демокрация, но демокрация означава правова държава със строги закони! И да...полиция навсякъде! Ако това не ви харесва...гласувайте пак за Доган и Сергей..те ще ви покажат какво е "социална държавна политика" ще ви покажат и какво е "комунизмодемокрация".
  Подкрепете веднъж някой, който се опитва да направи нещо и стига сте критикували! Жалки сте! Този бил мутра, другия еди какъв си! Погледнете първо себе си, господа и след това съдете!

 95. 95 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 715 Неутрално

  ами, нали промениха и НПК-то и вече се инкриминира убийството на животни, ами сега?

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 96. 96 Профил на мафията отвръща на удара
  *****
  Неутрално

  Има адвокатски кантори, които са известни с това, че могат да измъкнат от съда всеки негодник - мутра или министър, без значение, дори дявола могат да го пратят в рая. Известни са контактите им с личните им съдии, те дори не се крият.

  Арогантността на някои адвокати вече е безпределна. Ако някой от групата на "Октоподите" само дори прошушне, че ще отреже кутрето, примерно, на адвокат Лулчева, тя ще вдигне врява до небесата.

 97. 97 Профил на прокурор
  *****
  Неутрално

  Първо СРС-тата са единствените доказателства, които не могат да бъдат манипулирани, докато в показанията си явния свидетел винаги може да излъже под натиска на подсъдимите.Тайния свидетел е таен само за подсъдимите, но е явен за съда и когато съда преценява доказателствата той ще знае самоличността на свидетеля.Така че ГОЦЕ пак обслужва мафията в случая подсъдимите министри и мафиотски лидери като МАРГИНИТЕ.

 98. 98 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#93] от "Някой си":

  Първосигнално и елементарно. Разсъждавай кой ими интерес от това. Не се носи по течението. това не засяга тях а теб, мен и другите хора. Отвори си очите. Това искат да си мислиш и май го постигат. Обясняват ти, че тези и онези били лоши и е крайно времче да ти отнемат правата и гаранциите вместо да им вземат имунитета, да са избираеми, да ги разследват като теб по всяко време и да ги уволняват по Кодекса на труда - защо не, нали и те са обикновени граждани като нас или са по-необикновени. Защо те се пенсионират /някои от тях/ с пенсия равна на заплатата им, а ние не и т.н., но не, с тях ще се борим като направим така, че слабите граждани и бедните/70%/ да ги следим и вкарваме в затвора за кокошката, а ние ще си крадем и ще ги съдим както си знаем - безконтролно. Защо не направят така, че да контролираме онези от ДКЕВР и да видим как вземат решения, че тока да ни излиза тройно по-скъп, а прехвърлят проблема от болната на здравата глава. Това ги устройва, хеб агнето хем вълка.

 99. 99 Профил на !
  *****
  Неутрално
 100. 100 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално


  До коментар [#94] от "222":

  Помията е толкова голяма а паразитите са наясякъде че очаквам на бойко да му писне в скоро време

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK