Първанов наложи вето на двете най-спорни промени в НПК

Текстът за анонимния свидетел ще се прецизира, но служебният защитник трябва да остане, реагира премиерът Борисов


БСП аплаши да сезира КС заради "вечните обвиняеми"

Президентът Георги Първанов наложи вето на два от най-спорните текстове от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), приети от депутатите на 25 март.


Той оспорва промените, с които се дава възможност осъдителна присъда да се основава само на косвени доказателства - данните от специални разузнавателни средства (СРС) и показания на свидетели с тайна самоличност. Другият върнат текст е за възможността за назначаване на т.нар. запасен или резервен защитник на обвиняемия.
От реакцията на премиера Бойко Борисов пролича, че депутатите ще се съобразят само с част от президентското вето. "Текстът за анонимния свидетел е хубаво да се прецизира, за да са спокойни хората, че в даден момент някой няма да бъде осъден незаконно", обяви той.


"Много сериозно ще се отнесем към забележките на президента", каза още Борисов и допълни, че "писмено ще дадем кое приемаме и кое не и защо". Според премиера обаче "служебния защитник трябва да го има".


Позицията на държавния глава е, че е неприемливо прокурорът или съдът да могат да назначат на обвиняемия резервен защитник въпреки неговото несъгласие и независимо че е упълномощил друго лице за свой защитник.


Тази промяна противоречи на Европейската конвенция за защита на правата на човека и на Международния пакт за граждански и политически права, отбелязва президентът. Според него се нарушава правото на защита на обвиняемия и равенството на страните.


Мотивите му за отмяна на другия текст са, че косвените доказателства не могат да бъдат единствено основание за осъдителна присъда. "Още повече че самоличността на служителя под прикритие може да остане неизвестна дори за прокурора и съда, а данни от СРС могат да се използват и когато са събрани преди образуването на наказателно производство", отбелязва той.


Според президента не е взета предвид и вероятността, при която свидетелят с тайна самоличност може да е същият, който присъства по СРС, при което ще има привидно наличие на два отделни източника.


От БСП повториха тезата си, че върнатите от президента текстове са "пряка заплаха за демокрацията", и напомниха, че са били против още при обсъждането им в парламента. На пресконференция депутатът Антон Кутев заяви, че БСП е и срещу друга промяна в НПК, върху която Първанов не е наложил вето - за връщането на т.нар. вечни обвиняеми.


От НПК беше заличена главата, която даваше възможност на всеки, който има повдигнато обвинение от две години, да поиска да бъде изправен пред съд. От БСП се заканиха, че ако текстът бъде възстановен при обсъждането на ветото, те ще сезират Конституционния съд.БСП аплаши да сезира КС заради "вечните обвиняеми"

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  Гоце вето наложи.
  Ами това можи!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 122 Весело

  Как няма да наложи вето човекът! Ще вземе да пострада някой от спонсорите му.

  Пътят е целта! Конфуций
 3. 3 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Да поздравим Г-н Първанов за доблестната позиция.

 4. 4 Профил на йоев
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван":

  Първанов + доблест...?!

  Но е прав Първанов. Това да са глупости!!

 5. 5 Профил на Didi
  *****
  Неутрално

  "Той оспорва промените, с които се дава възможност осъдителна присъда да се основава само на косвени доказателства - данните от специални разузнавателни средства (СРС) и показания на свидетели с тайна самоличност. " ... За това е прав, иначе апашат Гоце.

 6. 6 Профил на lum
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "dimo 58":

  Гоце е мръсник, трябва да се даде възможност на Цецо да вкарва в затвора престъпниците. Видяхме докъде ни докара СерГея с неговите гейски съдебни процеси, адвокатчета и други простотии. В цивилизованите страни просто хващат престъпниците и ги хвърлят в затвора и като видяха, че Цецо натъпка в затвора маса престъпници започнаха пак да вият.

 7. 7 Профил на Aleks
  *****
  Неутрално

  Гоце,вето,
  ресто,не струва!
  Просташки тъпзаци,
  на килограм купува!

 8. 8 Профил на Състрадателен
  *****
  Любопитно

  "Правозъщитникът" Гоце разпери чадър над престъпниците. С каквото може, гледа до последно да затрудни осъждането на престъпниците и да забави приемането на новия НПК. Просто бил много състрадателен !

 9. 9 Профил на Гоце-Триперливия
  *****
  Неутрално

  Гоце ходи лекувай трипера, стига разнася вирусите насам-натам..

 10. 10 Профил на Авджи Гоце - убиеца
  *****
  Весело

  Много активен а през управлението на тройната ламя беше като умрял..

 11. 11 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  "Той оспорва промените, с които се дава възможност осъдителна присъда да се основава само на косвени доказателства - данните от специални разузнавателни средства (СРС) и показания на свидетели с тайна самоличност. Другият върнат текст е за възможността за назначаване на т.нар. запасен или резервен защитник на обвиняемия." Абсолютно "прав" е гоцето! Като доказателства следва да се признават само декларирани такива в нотариално заверени декларации от самопризнали си бандити! И нищо, че много бандюги имат по 5 адвоката... един да се "тръшне" е достатъчно процеса да се протака десетилетия... иначе не е демократично! Щом дружките му от БСП-ято му припяват, значи ББ е на прав път! А не се и съмнявам, че т.н. "конституционен" съд е зад комунягите и доносниците...

 12. 12 Профил на 1-1
  *****
  Неутрално

  За първи път виждам че и комунистите могат да разсъдят правилно
  Прав е защото мишока х може да те накисне= А това се случваше немного отдавна

 13. 13 Профил на иване
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван":
  кои не са комунисти

 14. 14 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "иване":

  Ами аз със сигурност не съм! Както и най-близките ми роднини не са, не са и били преди 89 г. Нито партийни членове, нито доносници! За други не знам, но по действията им ще ги познаеш! До неКОМУНИСТА 1-1 - едва ли свободните бръщолевения на 1 човек могат да се приемат за единствено доказателство. Да не се забравя, че същия този е под клетва, има и детектори на лъжата, обвиняемия също може да има свидетели и т.н.... Не е толкова просто, но на комунягите така им изнася - не било "демократично", соред "най-демократичните".

 15. 15 Профил на Анализатор
  *****
  Неутрално

  По целия цивилизован свят СРС-тата не просто се признават за единствено доказателство, а и за категорично и неоспоримо доказателство, след независима експертиза, че записа е автентичен. Какво иска да каже този селянин от Сирищник? Че видеозаписа на убийство не е доказателство, че видеозаписа от предаване на пари за подкуп не е доказателство, че звукозаписа от изнудване не е доказателство? Опъва чадър над мафията. Не президент, а ТУМОР!
  Пп - Гоце си беше и си остана просто момче. С тази позиция само издава принадлежността си към престъпния свят. А ветото му - като мартенския сняг. Не хваща дикиш - и с него и без него закона пак ще мине.

 16. 16 Профил на +)))))))
  *****
  Любопитно

  До коментар [#9] от "Гоце-Триперливия":

  Най - добре ще е заедно с лекуването на трипера да му извадят и петолъчките от промития му мозък,та поне един път да каже нещо правилно,за умно - много ще му дойде

 17. 17 Профил на lum
  *****
  Неутрално

  Гоце комунист мръсен, защо спираш Цецо, който иска да изгради модерна държава. Цецо иска хората да са доблестни и да се контролират един друг, това е смисълът на поправката, да можеш да бъдеш осъден по показания на таен свидетел. Само когато хората наблюдават тези, около тях и ако забележат нещо нередно докладват на съответните органи и после свидетелстват ще има ред в страната, така е в модерните държави.

 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Анализатор 15

  Освен казаното от тебе прави впечатление и друго - започнал е да чете какво подписва.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на ДО ГОЦЕ
  *****
  Любопитно

  Аматьорите в политиката са в излишък!
  Шейсет години САМОДЕЙНИ КОЛЕКТИВИ стигат!
  Все още сме ДЪРЖАВА, а не селско читалище...))))))

 20. 20 Профил на *)
  *****
  Неутрално

  Мижи кьорчо, гоце ке ти бае

 21. 21 Профил на Antropologue
  *****
  Неутрално

  Толкова ли е трудно да се разбере, че играят две големи групировки?
  Гоцето, Първанов или президентът Първанов (както искате) "наложи вето" ; " Той оспорва промените, с които се дава възможност осъдителна присъда да се основава само на косвени доказателства - данните от специални разузнавателни средства (СРС) и показания на свидетели с тайна самоличност. Другият върнат текст е за възможността за назначаване на т.нар. запасен или резервен защитник на обвиняемия. "
  А вие, одобрявате ли това? Помислете, забравете за Гоцето и пак помислете. Разбира се, че атаката идва от много добри специалисти, и не му е по-възможностите на Гоцето, Първанов или президентът Първанов (както искате) да даде този отговор, но тук е нашата сигурност, правото ни на демократичен живот и ако подобен закон влезе в сила, аз лично, с болка на сърце, ще помоля дъщеря си да не се връща през ваканциите в България. Мога ли да предположа кой й има зъб и какво може да свидетелсва срещу ная? Например: Тя никога не пожела да легне с мен защото е: наркоманка, гей, травестит, безполова (или дете на Афродита и Аполон); високомерна перачка на пари (защото съм я виждал да носи маркови дрехи); гадна боржуазка (прави се на важна и дава бакшиш на разни хора дето все едно ще те обслужат и никаква полза от тях); сноб (имат голяма библиотека и там където е пак копува книги); предателка на националната кауза ( в университетта, в който учи , не говори и не пише на български по време на изпитете); шпонин за други държави (постоянно се оглежда станно наоколо, не пуши и и не пие дори бира); деструктивна личност (задава разни вътпоси дето нито им знаем отговорите, нито ни пука има ли отговор и какъв) и т.н. Списъкът можете да продължите – за обвинение са необходими данните от специални разузнавателни средства (СРС) и показания на свидетели с тайна самоличност. А кой ще регламентира СРС и тайната самоличност?

 22. 22 Профил на Antropologue
  *****
  Неутрално

  Толкова ли е трудно да се разбере, че играят две големи групировки?
  Гоцето, Първанов или президентът Първанов (както искате) "наложи вето" ; " Той оспорва промените, с които се дава възможност осъдителна присъда да се основава само на косвени доказателства - данните от специални разузнавателни средства (СРС) и показания на свидетели с тайна самоличност. Другият върнат текст е за възможността за назначаване на т.нар. запасен или резервен защитник на обвиняемия. "
  А вие, одобрявате ли това? Помислете, забравете за Гоцето и пак помислете. Разбира се, че атаката идва от много добри специалисти, и не му е по-възможностите на Гоцето, Първанов или президентът Първанов (както искате) да даде този отговор, но тук е нашата сигурност, правото ни на демократичен живот и ако подобен закон влезе в сила, аз лично, с болка на сърце, ще помоля дъщеря си да не се връща през ваканциите в България. Мога ли да предположа кой й има зъб и какво може да свидетелсва срещу ная? Например: Тя никога не пожела да легне с мен защото е: наркоманка, гей, травестит, безполова (или дете на Афродита и Аполон); високомерна перачка на пари (защото съм я виждал да носи маркови дрехи); гадна боржуазка (прави се на важна и дава бакшиш на разни хора дето все едно ще те обслужат и никаква полза от тях); сноб (имат голяма библиотека и там където е пак копува книги); предателка на националната кауза ( в университетта, в който учи , не говори и не пише на български по време на изпитете); шпонин за други държави (постоянно се оглежда станно наоколо, не пуши и и не пие дори бира); деструктивна личност (задава разни вътпоси дето нито им знаем отговорите, нито ни пука има ли отговор и какъв) и т.н. Списъкът можете да продължите – за обвинение са необходими данните от специални разузнавателни средства (СРС) и показания на свидетели с тайна самоличност. А кой ще регламентира СРС и тайната самоличност?

 23. 23 Профил на COPY...С(Л)ух от водата...
  *****
  Любопитно


  Понеже веднъж попитах за един апартамент на нашия президент, подарен му от бизнесмена Манджуков и бях обвинен, че разпространявам слухове по анонимни източници, вече съм претръпнал. Да става каквото ще. Ще разпространя още един „слух”. Като за слепи. Глухите да не четат, а ситите пък изобщо да не вярват на гладния.

  Само да уточня, че източникът не е анонимен. Това е вестник „19 минути”, цитиран от агенция БЛИЦ.

  Секретарката на президента Първанов Марияна Добрева се оказа шампионка по изгодни покупки на жилища, установи репортерско разследване.
  Дъщерята на покойния премиер Николай Добрев вече е горда собственичка на два огромни апартамента в столицата, закупени срещу изключително скромни суми.

  За Коледа на 2006 г., след като президентът Първанов печели втория си мандат, секретарката му Марияна си подарява изключително луксозен апартамент. Той е в бутиков блок, построен от близкия до БСП предприемач Петър Манджуков. Добрева купува жилището за 81 444 лв., като 55 000 от тях са заем от ОББ. По онова време реалната цена на апартамента от близо 106 квадрата е над 250 000 лв., пише в. 19 минути.

  Това не е първата суперизгодна имотна сделка, която Марияна прави. През 2002 г. тя се е сдобила с друг имот в същия квартал, който явно много й харесва. Щерката на покойния Николай Добрев купува апартамент на бул. „България” за 30 000 лв., като 108-те квадрата са пак пет пъти по-евтини от пазарната им цена. 20 000 л. от стойността на сделката са платени пак с кредит от ОББ.

  Не знам дали е слух, но в някои вестници, като „ 168 часа”, пише също така, че младата госпожица е и нещо като снаха на шефа си. Да са живи и здрави младите.

  Но знам с абсолютна сигурност ( пише го в съответните регистри), че г-ца Добрева е в близки бизнес отношения с един от синовете на началника си. Съдружници са.

  Има ли сила в републиката, която да попита що за царствена „аристократична” семейно-социалистическа-родовообщинна пиеса се разиграва от най-високо място в нашата уж демократична държава?

  В помощ на МНР: акцията срещу кукувиците в държавното гнездо би могла да се казва „ пеликаните” ( нали си спомняте репликата на премиера Борисов за шараните в локвата край Белене?).

  Доколкото обаче е намесен търговец на оръжие и страстен ловец с правомощия над целукупната ни армия, екипите по задържане ще трябва този път да бъдат особено бдителни, за да не бъдат изпреварени с насрещна команда: „ на колене”!

 24. 24 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  две комунистически издънки си играят с избирателите си

 25. 25 Профил на костов
  *****
  Неутрално

  'Гоце ходи лекувай трипера, стига разнася вирусите насам-натам.. '

  Този коментар има ПОЛОЖИТЕЛНА оценка във форума ??!!!

  "Дневник" очевидно събира публика измежду каймака на простащината в интернет пространството.

 26. 26 Профил на milena63
  milena63
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нека вземем пример ат американските съдилища. Също от практиката на Италия в борбата с мафията.
  Първанов не е прав - това са аргументи на БСП, които искат да запазят статуквото и натрупаните от това дивиденти. Явно президентът не се разграничава от партийната си принадлежност и идеология, като се превръща в нейн, най-изявен, проводник.

 27. 27 Профил на Ало, Дневник
  *****
  Любопитно

  От форумите ви остава впечатлението, че сте се превърнали в трибуна на клакьорите на Тиквата.
  ПАДА НИВОТО НА ЧИТАТЕЛИТЕ!

 28. 28 Профил на Знаещ
  *****
  Весело

  До коментар [#19] от "ДО ГОЦЕ":

  Преписваш, драги, преписваш от други форумци. Този текст беше писан по съвсем друг повод и за една друга ТИКВА!
  Ти на автора на този текст( а също и на останалата още по-значима част) на кутрето не можеш да се сравниш!
  Скапан гербер!

 29. 29 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  ДО 16, 17, 25. Моля, научете се да водите културна дискусия и да пишете на български. После елате на поправителен в този форум. Дневник е вестник за интелигентни хора, не за полуграмотни неудачници.

 30. 30 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Моите най-искрени извинения на 25!!! Предишния пост се отнася за 16 и 17.

 31. 31 Профил на 1-1
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Иван":
  Не те зная доколко Не си комунист но от партийни членове е бъкала родата ти сигурен съм По миризмата ви познавам - не сме от една порода

 32. 32 Профил на Щъркел
  *****
  Неутрално

  Какво е да си вътришен ПСИХОПАТ, ОЛИГАРХ, рожба на паталогични лъжи?
  Светла егоцентрична личност, вътришен ВИЦ(жаргон), сред пориви от вонящи КОЛОСАЛНИ СЛУХОВЕ, критики, протести и псувни до зори. Всичко това е характерно за атмосферата на един ОТ ВЪТРЕ ПСИХОПАТ. За такъв, дори и само един косъм от главата му да остане непокътнат, НЯМА НИКОГА ДА ТРЕПНЕ, да го заболи.
  Преди да се изметни психопада, той първо публично се излага. За да не се проваля повече, той си устройва отношения на ДОВЕРИЕ. Всичко това звучи така фамилиярно?
  Всеки който поддържа такава манталитетна власт на психопата, КАТАЛЕЗИРА СЕБЕ СИ така, че дори и се смята за жертва на омраза. Обществото провокирано от АГЕНТИ на КОРУМПИРАНИ АГЕНТИ, расте писиместично, арогантно и ВИЖДА САМО ЗАПЛАХАТА.
  Свидетели сме на безразлични планове и обвързвания, БЕЗ РЕФИРЕНДУМ и без ЕЛЕМЕНТАРНО ДОПИТВАНЕ, (върха на елитната консперативна способност), независимо колко живо, светло и разбираемо за нас да е ВЪОБРАЖЕНИЕТО ИМ. Още повече, акциите им са феноменални научни факти, истенски „Шпионски Филми”, перфектно разработени, подготвени и практекувани без грам обществено мнение или знание.
  Ние сме като невинни овчици, теленца. Цел на патентовани убийци с право да убиват и затриват, ДОКАТО НА ВСЕКИ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО.

 33. 33 Профил на ФИЛИП
  *****
  Неутрално

  Мафиота Гоце, защитава престъпниците. Че къде е новината?

 34. 34 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  ГОЦЕ Е ЧАСТ ОТ ПРЕСТЪПНИЯ СВЯТ - НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ ОТ НЕГО НЕЩО В ПОЛЗА НА ДЕМАФИОТИЗАЦИЯТА?

 35. 35 Профил на Койчо Койчев
  *****
  Неутрално

  Кой е Гоце? Доносник на ДС.
  Кой е Гоце? Маша на мафията.
  Кой е Гоце? Мошеника източвал чрез подставени лица европейските фондове.
  Кой е Гоце? Онзи дето беше на лов за лисици по време на национален траур.
  Кой е Гоце? Убиец на защитени животни за удоволствие.
  Кой е Гоце? Лъжец отричащ всичко в което го уличават дори световните медии.
  Кой е Гоце? Боклука с трипер от малолетни проститутки.
  Кой е Гоце? Онзи с мафиотите-съветници дето се изтребват по софийските улици.
  Кой е Гоце? Онзи дето уволнява журналисти и премахва предавания заради неудобни въпроси за далаверите му.
  Е, КАК ТОГАВА ДА НЕ ПРЕЧИ НА ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОНИ СРЕЩУ МАФИОТИ, КРАДЦИ и МОШЕНИЦИ?

 36. 36 Профил на Константин
  *****
  Неутрално

  Ами очевидно Първанов се е подплашил, че някой може да си отвори устата за далаверите му и затова пречи на промените в Наказателния кодекс. Защитава себе си. Защото май вече има доста сересета из службите с които би могъл да стане клиент на прокуратурата.

 37. 37 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Ченгетата взеха да си въртят номера. Добре че Бойко започна. Дали ще довърши?
  А за комсомолеца Гоце не ми се говори, повръща ми се....

 38. 38 Профил на Патил-препатил
  *****
  Гневно

  Младоци! Вземете се в ръце! Аз лежах в Белене заради това, че имаше анонимка до милицията, че псувам кмета! "Лежах" три години три месеца и 21 дни! Ако сега се приеме да има анонимни свидетели, значи тези свидетели няма как да бъдат съдени за лъжесвидетелстване, ако някой от управляващите поиска да вкара някого в панделата! И пак ще има Белене, Слънчев бряг, Скравена и т.н. Не забравяйте, че школата на днешните си е пак оная ... Никога не трябва да се разчита само на коректността на управниците - законите не са за една власт, а за много мандати от различни партии! Утре ще дойдат комунягите и какво ще правите тогава?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK