Цените на тока от 1-ви юли вероятно ще бъдат по-ниски

Цените на тока от 1-ви юли вероятно ще бъдат по-ниски

© НАДЕЖДА ЧИПЕВАНай-вероятно електроенергията ще поевтинее от 1 юли, заяви днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. "Новите цени ще зависят от всички участници по веригата, като конкретното им намаление ще бъде съобразено не само с крайния потребител, но и с нуждата от развитие на електроразпределителните дружества (ЕРП)", каза той.


Безпрецедентното поевтиняване на тока се обявява две седмици след като ДКЕВР допусна значително по-малко от очакваното поскъпване и на природния газ и дни след като премиерът Бойко Борисов инициира обща проверка на регулатора, ДАНС и данъчните в ЕРП-тата. През февруари дружествата предложиха повишение на цените между 2 и 9.4 на сто, а само миналия месец председателят на ДКЕВР беше допуснал поскъпване с до 5 на сто.


Кой какво увеличение иска


2-3% иска ЕВН
8.8% е средно при E.ОН
9.4% е средно при ЧЕЗ

Поевтиняването на услугата ще бъде постигнато чрез съкращаване на разходи и отлагане на инвестиции за всички по веригата за доставка на ток - производители, НЕК и ЕРП-та, поясни Семерджиев. Също така в CEZ, E.ON и EVN, ще бъде извършен регулаторен одит, за да се определи дали аутсорсингът на услуги е съобразен с пазарните цени и какво влияние има върху крайните цени на тока, предаде БТА. ДКЕВР ще направи преглед и на начина, по който се формира нормата на възвращаемост на ЕРП-та, която според Семерджиев има по-голям ефект върху крайните цени. "Формално тя е била 12%, но през годините комисията винаги е определяла по-ниска стойност на активите на ЕРП-та и фактически те са начислявали норма на възвращаемост върху по-малка база", каза председателят, цитиран от mediapool.bg. Регулаторната рамка, която гарантира тези 12% обаче не може да бъде променена в по време на самия регулаторен период, поясни още той.
Одитът в трите ЕРП-та, както и подписването на договорите между тях и НЕК, трябва да бъдат приключени преди обявяването на новите цени на 1-ви юли.


Със сигурност няма да бъде въведена такса "мощност" от 1-ви юли, каза още председателят, цитиран от Агенция "Фокус". За такава такса настояваше ЕВН, които обслужват Югоизточна България, но позицията на ДКЕВР беше, че ако има такса, тя трябва да е за всички.  Кой какво увеличение иска


2-3% иска ЕВН
8.8% е средно при E.ОН
9.4% е средно при ЧЕЗ

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Да се обзаложим ли, че няма да са по ниски?! Един милиард има да избиваме, на Доганчо и тройната коалицийка комисионните!

 2. 2 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 715 Неутрално
 3. 3 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 663 Неутрално
 4. 4 Профил на Lambi
  *****
  Любопитно

  Е какво излезе. Като им се подпалиха бюрата на тези от ДКЕВР обърнаха другия край за да продължат да са само пощенска кутия на "жалбите" и касичка. Това е положително показателно за "скритите" в правителството на ГЕРБ - когато искат могат да издърпват бюрата изпод ноктите на паразитиращите Бюрократи: Извод за девиз на всяко правителство:

  "Да оставим бюрократите без бюра"

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Охххх,дано го намалят тока.....И топлото,ако намалят от есента,ще е добре.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на Lyusien
  *****
  Неутрално

  Стига бе Не може да бъде Някои се е пошегувал
  Чаоо Желая ви успех

 7. 7 Профил на Song
  Song
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всички знаем какво означава "вероятно". В България по-често се сбъдват песимистичните прогнози.

  Чудото - това е събитие,описано от хора,чули за него от други,които не са го видели.
 8. 8 Профил на Гневно
  *****
  Гневно

  Гледам и не вярвам на ушите си. Абе стига това къпане с хладка вода, това посмъртно нема да стане, стига сте лъгали народа.

 9. 9 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Е няма да станат по ниски. Това е сигурно. За какво са ни тези пропагандни материали? Не сме в предизборна еуфория, нали?

 10. 10 Профил на SIDDHARTHA
  *****
  Гневно

  Предлагам целия народ да зеведе дела в страсбург за ограбването си със съдействието на държавата! Също така и да съди ЕВН,ЧЕЗ и МЕЗ и другите измамници за морални щети и за двойната цена на ел. енергията!

  Хора купувайте си соларни панели и малки генераторчета-ветро!

  НЕ СЪМ ЛОБИСТ И НИКОГА НЕМА ДА БЪДА!

  ТАКЪВ Е ТРАЙЧО!

 11. 11 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Що ли ми напомня един м-р председател,който щеше да нарежда на банките,да намалят лихвите!?

 12. 12 Профил на Дедо Боде
  *****
  Весело

  И това ако е кьорфишек Бойко, вече ще им е ясно на градоманците, че това правителство е правителство на Пи аРа, ама нали знаеш бе Бойко в нашия край как му викат - "С пръдня боя не става" А за да няма пръдня требе да се смени диетата. Требе първо, второ, трето, даже две втори и повечко месо да има, че от картофи има само шум, а смеси ли се със градоманска сливова и фойерверки гърмат все към-то Големо и Мало Бучино. Що патроне, лемонки и снаряде сме изгръмели от тея захвърлените дето минаха руснаците към Берлин.

 13. 13 Профил на Legal Eagle
  *****
  Весело

  На същата дата с пищен коктейл, две-три първи копки на българския Museum of Modern Arts и на българската Albertina, три директно излъчвани по телевизията ареста и всенароден културен фестивал ще бъде официално даден старта на Куковото лято.

 14. 14 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Нали ДКВЕР не може по закон да контролира и влияя на аутсорсингът на услуги и разходите за тях? Тогава как ще се намали цената на ел.енергия на еденица мощност? Нищо не казват за намерения да се преразгледат договорите за производство на скъпа ел.енергия на "американски" и "италиански" "ТЕЦ-Марица"1 и "ТЕЦ-Марица"3, които поддържат цената на ел.енергията за крайни потребители висока. Тогава и оттук не може да се очаква намаление, нали? Едва ли управителите им на тези ТЕЦ-ове ще са мотивирани да правят рехабилитация с цел оптимално ниски цени на ел.енергията.

  Значи, от подписването на договори между НЕК и ЕРП-тата най-много да се очаква да спре лесното "източване". А няма ли някой да си плати за това безобразие до тук или скромно просто ще бъдат освободени от работа нЕкои висококвалифицирани кадри, които вследстие ще започнат да дават поредните скъпи консултации на нЕкои от държавните енергийни дружества. 15. 15 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Весело

  До № 1: Обзалагам се, че ще бъде по ниска. Трябва да се гони рейтинг, а може би и предизборно.
  Това е едно от малкото неща, което Боко може да направи.
  Е, вероятно ерп няма да бъдат ощетени, или поне минимално.

  Със сигурност после ще ни излезе през носа.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 16. 16 Профил на цбж
  *****
  Неутрално

  българино,нищо няма да ти намалят...ако и да го намалят! Щото мозъка ти отдавна е намалял..към нулата е...
  Така ще си караш до края...

 17. 17 Профил на kamenl
  *****
  Весело

  Цените на тока ще паднат с 0.5%, и ще бъдат въведени някои незначителни увеличения от 200-300% в административните такси "обслужване" "прислужване" "присъединяване" "разобединяване" и "в работно време прозяване" на електро-разпределителните дружества.

  Тоест, вече няма да плащаме 2000 лева за телевизор и 50 лв за дистанционно, а 1800 лева за телевизор и 500 лева за дистанционно.

 18. 18 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  Да не казваме "хоп" преди да семе скочили!

 19. 19 Профил на georgedailiev
  georgedailiev
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Странно наистина как министерството на Трайчо и подупечните му агенции, дирекции и т.н трябва да регулират дейността на дружествата, които до вчера са му давали бял хляб а и може би след като престане да бъде министър ще продължат да го правят ?

 20. 20 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Братя българи поредния кьорфишек на упрвляващата ни мутра. До вчера оня там от ДКЕВР ни лъжеше ,че няма как да поднат цените, а днес радостна новина. Всичката тази гюрултия е поредния мутренски пиар номер. Докато не бъдат избесени вносните айдуци и местните им помагачи по стълбовете на отново бълггарското енерго - няма управия.

 21. 21 Профил на bat-plamen
  *****
  Гневно

  Така звучи много добре ,но ще видим когато му доѝде времето дали ще стане така...ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА Е ПЪЛНА С МОНОПОЛИ,ОЛИГОПОЛИ,КАРТЕЛИ И Т.Н.,КАТО ЦЕЛТА НА ВСИЧКИ ТЕЗИ ИКОНОМИЧЕСКИ ТУМОРИ Е САМО ДА НИ ОКРАДАТ КОЛКОТО МОГАТ ПОВЕЧЕ!!!

 22. 22 Профил на Katzo
  *****
  Неутрално

  Е то тва ще е събитие в новата история на България! Тия момчета сериозно се кандидатират за българските оскари

 23. 23 Профил на дедо Либен
  *****
  Неутрално

  Немога да се начудя на наглостта на БСП ,на този гюн суратлък ...
  Посписва Сер-Гей договори на безумни високи цени с ЕРП тата,като най много натоварва пенсионерите и бедния соц електорат .В крайна сметка това са най нотоварените финансово социални групи от обществото ни.И след това ги кара да гласуват за него!? Как успяват в тази демагогия а тя е толкова ясна и очевадна ........Ей Богу загубен народ сме.............

 24. 24 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Ще бъде по-ниска за битовите потребители, а никой нищо не казва за промишлените.
  Най-вероятно ще продължи безумието бизнесът да финансира веските цени на ел.енергия за битови потребители. Време е държавата да престане да прехвърля социолните си функции на бизнеса и да си ги поеме сама.

 25. 25 Профил на BLACK OILER
  *****
  Неутрално

  ЦЕНИТЕ ПО-НИСКИ - А КИЛОВАТИТЕ ПОВЕЧЕ - РЪЖДИВА РАБОТА.

 26. 26 Профил на Българина
  *****
  Неутрално

  Цените трябва да бъдат намалени поне наполовина.Нали уж в "приватизационият" договор на грабителите: чез,еон,евн е гарантирана отпредишни правителства възвращаемост от 16%.Смятаме 146-88=58.После 58/88*100=66% възвращаемост или рентабилност.Оттук нататъка , който твърди, че договорите с крадците ЕРП-та не могат да бъдат развалени Ви лъже!Ето едно фрапиращо нарушение, другото нарушение е, че не спазват инвестиционнат си програма.Третото нарушение е, че те застрашават националната и енергийна сигурност на Р България.Трябва да бъдат тежко финансово санкционирани и договорите развалени.ЕРП-та стават отново държавна собственост.Стават част от НЕК, цените на тока ще спаднат драстично, цялата печалба ще възстанови загубите на НЕК.Чисто, просто, ясно.Ако сме народ ще изискаме от управляващите , които ние сме назначили, чрез изборите да защитават държавния, т.е народният интерес да си вършат работата!А разни мишоци като Трайков, който открито лобира за мошениците, да бъде незабавно отстранен и разследван за търговия с влияние и евентуално участие в престъпни схеми със собствениците на ЕРП-тата.

 27. 27 Профил на 1апр
  *****
  Неутрално

  А на 1- април мед и масло в чешмите - безплатно .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK