Кабинетът вади от резерва 108 млн. лв. за спортната зала

Финансирането е от типа "разходи под черта" в закона за бюджета

Свилен Нейков

© Красимир Юскеселиев

Свилен Нейков
Министър Свилен Нейков: В криза се строи най-добре


Решението на правителството е взето без дебат

Правителството ще финансира със 108 млн. лв. от фискалния резерв строителството на новата многофункционална спортна зала на 4-ти километър в София, което се извършва от компанията "Главболгарстрой". 


Във вчерашния брой на Държавен вестник е публикувано постановлението на Министерския съвет за това, прието на 6 април. Със сумата ще бъде увеличен капиталът на държавното търговско дружество "Национална спортна база" ЕАД чрез емитиране на нови акции, които ще бъдат придобити от държавата. Бъдещата зала беше включена неотдавна в активите на дружеството.
Близо две-трети - 71 млн. лв., ще бъдат изплатени тази година, а останалите 36.6 млн. лв. - от бюджета за 2011 г. Увеличение на капитала на търговско дружество не се осчетоводява като бюджетен разход, който се финансира с текущи приходи в бюджета, обясниха пред "Дневник" експерти по публични финанси. Затова средствата ще се извадят от фискалния резерв като "разходи под черта".


Законът за държавния бюджет за тази година се приема като правно основание за първия транш, а в закона за следващата ще залегне ангажимент да се осигури и вторият. В същото време реално капиталът на дружеството ще се увеличи до пълния размер през тази година, но вноската от 36.3 млн. лв. ще се води като записана, но невнесена, до окончателното внасяне през следващата година, добавиха експертите.


От финансовото министерство не беше получен коментар до редакционното приключване на броя. Влязлото в сила постановление означава, че фискалният резерв ще намалее още. В края на февруари данни на БНБ показаха критична близост с определения за 2010 г. минимален праг от 6.3 млрд. лв., като тогава управляващите успокоиха, че няма проблем, тъй като се очаква до края на годината приходите да нараснат.


Дискусия в правителството по това решение не е имало, показва стенограмата на правителственото заседание на 31 март, когато е гласувано увеличението на капитала на НСБ.  Министърът Свилен Нейков представя идеята с юридическата формулировка, като говори  "за предоставяне на средства от републиканския бюджет", без да споменава конкретни суми.


Никой от министрите не взима отношение, включително и финансовият Симеон Дянков. Премиерът Борисов обобщава:  "Исках на колегите да им стане ясно за какво става въпрос. Приема се."


Предвид състоянието на бюджета пред "Дневник" министър Нейков даде следното обяснение за решението: "В криза се строи най-добре, защото материалите са най-евтини. На този етап са направени вече доста неща по изграждането на залата.


Едно спиране би коствало повече на държавата, отколкото строителството да се продължи. Ще има засилен контрол за изразходването на всяка една държавна стотинка."


"Главболгарстрой" строи залата след конкурс на бившата Държавна агенция за младежта и спорта. През август премиерът Бойко Борисов обяви, че се е разбрал с компанията цената на строежа  да бъде намалена от 107.6 до 90 млн. лв. без ДДС.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK