Бюджетът на НОИ отново е "на червено"

При спадащи приходи кабинетът вади от резерва над 70 млн. лв. за спортна зала

Христина Митрева, управител на НОИ

© Надежда Чипева, Капитал

Христина Митрева, управител на НОИ
С още 15 млн. лв. започва "Българския Лувър"


При спадащи приходи кабинетът вади от резерва над 70 млн. лв. за спортна зала

На фона на официалните прогнози за спадащи приходи и отварящи се дефицити в социалната система правителството продължава да финансира съмнителни в спешността си разходи.


Миналата сряда Министерският съвет е решил да отпусне 71.7 млн. лв. още тази година за строителството на многофункционална спортна база в София. Това става ясно от постановлението на кабинета, публикувано в Държавен вестник във вторник. Парите ще бъдат извадени от фискалния резерв.
Също във вторник с участието си в символична първа копка премиерът Бойко Борисов напомни за друг бюджетен разход за 2010 г., който кабинетът няма намерение да съкрати - 15 млн. лв. за изграждането на т.нар. Български Лувър.


Същия ден НОИ представи "оптимистичната" си прогноза за 140 млн. лв. допълнителен дефицит, който ще се отвори в държавните осигурителни фондове. Ден по-рано финансовият министър Симеон Дянков призна, че планираните приходи в бюджет 2010 няма да се изпълнят поне с 1-1.2 млрд. лв.


В края на март Дянков договори с работодателите и синдикатите пакет от 60 антикризисни мерки, с които се търсят официално 1.6-1.7 млрд. лв. да запълнят недостига в бюджет 2010. Експертите са единодушни, че съкращаването на държавни разходи е най-бързият начин да се спестят средства. А за да е и траен, трябва да се съчетае с реформиране на публичните сектори.


Въпреки рекордната субсидия от над 2 млрд. лв., предвидена в бюджет 2010, Националният осигурителен институт (НОИ) ще приключи годината с допълнителен дефицит от около 140 млн. лв. Прогнозата се базира на предварителните данни за приходите и разходите на държавното обществено осигуряване през първите три месеца на годината. Главният актюер на НОИ Антоанета Ганчева определи във вторник прогнозата като "сравнително оптимистична".


Към края на март в НОИ са постъпили с 33-34 млн. лв. по-малко осигурителни вноски от записаното в бюджета, заяви управителят на института Христина Митрева.


Подобно на миналата година, когато непланираният дефицит стигна около 600 млн. лв., и през тази основна причина за финансовата дупка в осигурителната система са намаляващите приходи от вноски заради спада в заетостта и увеличаването на безработицата, обясниха от НОИ. Прогнозите след първите три месеца са за 115 хил. осигурени по-малко в сравнение с планираното средно за годината.


Допълнителен риск пред бюджета на осигурителната система идва от злоупотребите при издаването на болничните. Само от януари до март сумата, която НОИ е платил като обезщетения и помощи, е с 64 млн. лв., или с 27.2%, повече спрямо същите месеци на 2009 г.


"Има значително увеличаване на разходите за обезщетения за бременност и раждане, както и при болничните", каза Митрева. Тя добави, че за първото тримесечие институтът е платил болнични на 160 хил. души повече спрямо същия период на миналата година. "Това се дължи на злоупотреби, тъй като в тези месеци не е била обявявана грипна епидемия или повишаване на заболеваемостта", каза тя.


За да ограничи тази практика, в пакета от 60 антикризисни мерки правителството внесе и промяна за болничните, според която осигурителният институт ще ги плаща от четвъртия ден на заболяването нататък. Това беше единствената мярка, по която не бе постигнат консенсус с работодателите и синдикатите.


Митрева обясни, че все още се обсъждат два варианта за новия режим. При единия се предвижда първият ден да не се плаща (тоест да е за сметка на болния служител), а работодателят да покрива 80% от заплатата за втория и третия ден.


Логиката е, че така ще се намалят случаите, при които хората вземат болничен за един ден, за да свършат лична работа. Другият вариант предвижда третият ден да е нулев като компенсация.


Митрева добави, че друг начин за източване на бюджета на НОИ се прилага от фирмите, които работят на половин ден. Вместо да плащат половината от възнагражденията на работниците си, те ги карат да излизат в болничен и така хората вземат по 80 на сто от заплатата си като обезщетение, обясни схемата тя.


"Ще обединим усилията си с Националната здравноосигурителна каса, инспекцията по труда и НАП, за да пресечем пътя на злоупотребите", увери шефката на НОИ и добави, че от новия ред за болничните ще се спестят около 50 млн. лв. до края на годината.


Митрева добави, че увеличаването на сумите, изплатени за майчинство, също се дължи на нарушения, а не само на по-високата раждаемост. Причината е, че работодателите често повишават заплатите на бременните си служителки за пред НОИ и дори довнасят за минали месеци, което дава възможност да се получават много по-високи обезщетения спрямо реалния осигурителен принос през годините.


Въпреки това НОИ ще се опита да задържи нивото на разходите до планираните в бюджета си нива, каза главният актюер Антоанета Ганчева. В същото време Митрева добави, че само отпадането на тавана на обезщетението за безработица, планирано в антикризисния пакет, ще увеличи разходите на НОИ с около 53 млн. лв. до края на 2010 г.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  С това държавно ръководство, бюджетът на НОЙ винаги ще бъде на червено.
  Докато Симеон Дянков ръководи процеса, все така ще бъде!

 2. 2 Профил на #
  *****
  Неутрално

  Всеобщото пенсиониране е измислица на индустриалната епоха. И вече не ни върши работа:
  http://redor.bg/#/Article/id=614609

 3. 3 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 506 Неутрално

  НОИ да вземат малко да се реформират и след това да искат повече пари. Щом по сегашния модел всяка година се продънват още първите месеци, явно много неща не са наред.

 4. 4 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  Тепърва ще има изненади, а един от "най-цитираните" икономисти в света, ще мига, ще се пули и переодично ще вика с тънкото си гласче че след два месеца сме вън от кризата докато най-накрая всичко се срине!

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Мисля,че в НОЙ,трябва да пратят ''водопроводчик'' ,който да го обърне с ''хастара' и да провери за ''течове''.Имтресни схеми, ще се разплетат.Гаранция!!!Да не стане НАП-2.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#2] от "#":
  Май не си забелязал ,че още сме в индустриалната епоха. Не знам кои сте вие, дето не ви върши работа, но на всички останали им върши.

 7. 7 Профил на Да ама НЕ!
  *****
  Разстроено

  "НОИ да вземат малко да се реформират и след това да искат повече пари. Щом по сегашния модел всяка година се продънват още първите месеци, явно много неща не са наред. "


  Масово не се плащат реални осигуровки!

  Там е проблема!

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#4] от "dan":
  Че нали най-великият икономист, още преди да го поканят да министър, при първото си интервю заяви, че ще намали вноските за НОИ и го направи с 2 %. Сега не стигали. Ами още да го намали - може пък да стигнат.

 9. 9 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И какво е виновен Дянков, че Андрешко-капиталистите не плащат за служителите си , а самите им служители са идиоти и не се борят за пълни осигуровки?!Но той капанът ще щракне! Днес си млад и здрав, утре си не толкоз млад и здрав, но вдругиден.... Проблемът на солидарната система е, че тя е отложена във времето. В момента сме в период на транзиция, когато андрешковци с минимални вноски издържат пенсионери плащали пълни вноски. Когато тези, живяли през комунизма си отидат, а тези дето сега се крият дойдат на дневен ред ще получават минимална пенсия и здравна помощ, понеже тя се определя от вноските им. Тогава господ да им на помощ! Аз - едвали!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 10. 10 Профил на вн
  *****
  Неутрално

  Има възможност и всичко трябва да се разглежда конкретно, а не да се разправят общи приказки. Повече пари за лечение без да има грипна или друга епидемия- само епидемиите ли са критерии? Не е въпроса колко се дава, а как се изразходва даденото, ама конкретно. Само, че никой не иска да представя факти, защото данните ги има някъде но никой не знае как да ги обработи и от получените цифри да направят изводи.

 11. 11 Профил на троян
  *****
  Неутрално

  трябва бързо да се съкращават разходи и персонал!!!

 12. 12 Профил на vogon
  vogon
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ... Митрева добави, че увеличаването на сумите, изплатени за майчинство, също се дължи на нарушения, а не само на по-високата раждаемост. Причината е, че работодателите често повишават заплатите на бременните си служителки за пред НОИ и дори довнасят за минали месеци, което дава възможност да се получават много по-високи обезщетения спрямо реалния осигурителен принос през годините ...

  БРЯХ Я СПРЕТЕ МАЙЧИНСКИТЕ, ДА НАПЪЛНИТЕ БЮДЖЕТА ДА ВИ ПИКАМ НА УМНИЦИТЕ МИНАХТЕ КОМУНЯГИТЕ ПО ПРОСТОТИЯ ... ЧАКАМ ДАНЪК ВЪЗДУХ
  ДАНЪК ПРЕДВИЖВАНЕ С КРАКА
  ДАНЪК СВАЛКА
  ДАНЪК ЯДЕНЕ
  ДАНЪК СРАНЕ

  Всички политиците са еднакви - обещават да построят мост там, където няма дори река.
 13. 13 Профил на АЗ
  *****
  Гневно

  А има ли бюджет, който да не е на червено?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Пълна бъркотия! - много оптимистична теория. Тепърва ще се увеличава безработицата и обезщетенията за нея, болнични, защото народът ни е болен, тъй като е подложен на висок стрес, системно недохранване, заради високите постоянни разходи /ток, вода, парон, такса-смет, сгради и други косвени данъци/, остаряващото население и пенсиониране, социалните помощи, които също ще се увеличат, липсата на онези средства, които постъпваха отвън, а предвид повсеместната криза в световен мащаб, нашите сънародници се връщат и ще се включат в общия поток от търсещи и ненамиращи работа.
  Необходими са мерки за стимулиране на икономиката, а не просто финансови рестрикции понижаващи икономическите възможности. Няма политика за изгражане на доверие в държавните органи, продължават лъжите и демагогията, търсят се ПР ефекти с 3-дневен ефект и др.
  Продаваме всичко, в т.ч. и вредните емисии, без да знаем какво се случва после. Продаваме земята си, предоставяме свободно да се изнася нашия труд, финансираме чужди икономики и т.н.

 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#9] от "BBC":
  Тия от ВВС имате въздух в главите. Не ще да си бил добър ученик. Не си разбрал , че Андрешко е положителен герой ! Точно това пише авторът -че има една категория сиромаси , на които е грехота да им вземеш чергите и котлите. Тоя Андрешко го цитират все такива недоучени като тебе.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Бай Георги
  *****
  Неутрално

  Тази таламанга ( Дянков) ме еба в хуя.
  Неговите прогнози са голям джобмуш. Според Симо трябва да сме излезли от кризата преди 12 дни. Пак според него, ако не излезем от кризата на 1 април това ще се стане до 30 юни.
  Сега същиящ Мутьо твърди, че приходите в бюджета за т.г. няма да бъдат изпълнени с 1 - 1,2 млрд. лв. Ами неизпълнението на приходите само за първите два месеца са повече от 1,2 млрд.лв.
  Въпросът сега е не с колко няма да бъдат изпълнени приходите, а кога ще махнем това правителство ?

 19. 19 Профил на Malice in Wonderland
  *****
  Неутрално

  Аз, долуподписаният Malice in Wonderland с настоящето декларирам, че в пълно съзнание и цветущо здраве никога няма да:
  1. Раждам - за мен здравето на осигурителната система е първостепенна благост и ценност. В ситуацията на криза всеки български граждани трябва да направи своята малка жертва за благото на бюджета.
  2. Никога и по никакъв повод няма да си припоням срамната мисъл, че като си плащам имам осигурителни права.
  3. Няма да спортувам повече -от това неразумно натоварване на организма тръгват всички здравословни несгоди. Нищо , че моето правителство строи спортна зала за некви милиони.
  4. Никога няма да отида на профилактичен плеглед и ще си плащам с усмивка 100 лв. глоба за това , защото шефа не ме пуска в платен отпуск.
  5. Ще се противопоставям по всякакъв начин, с всички сили и средства на опитите на моя ГП да ми издава болнични листи.
  5. И вервайте - ако досега съм си взимал болнични за 1 (един) ден, сега като ми го отрежете ще си взимам за 3 (три) дни. Обаче, ако шефа е готин ще блъскав направо на 7.
  .........Българче , да се наричам - първа радост е за мене........

 20. 20 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "vogon":Разбира се, че трябва да се намалят майчинските! Такива като в България няма никъде по света!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 21. 21 Профил на we4en prehod
  *****
  Неутрално

  Дневник, същата тема с ново заглавие. Не преигравате ли?
  Е, вие си знаете.

 22. 22 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Митрева добави, че увеличаването на сумите, изплатени за майчинство, също се дължи на нарушения, а не само на по-високата раждаемост. Причината е, че работодателите често повишават заплатите на бременните си служителки за пред НОИ и дори довнасят за минали месеци, което дава възможност да се получават много по-високи обезщетения спрямо реалния осигурителен принос през годините.

  НЕ ПРЕСЛЕДВАЙТЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ КОИТО НАДВНАСЯТ ТЕ ВСЕ ПАК ВИ ДАВАТ НЯКАКЪВ РЕСУРС ЗА МОМЕНТА А И МАЙКИТЕ НАЙ–ВЕЧЕ ЗАСЛУЖАВАТ ПОДКРЕПА ДОРИ И НА ГЪРБА НА ОСТАНАЛИТЕ. ПРЕСЛЕДВАЙТЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ КОИТО НЕДОВНАСЯТ. ТЕ СА ТЕЗИ КОИТО КАРАТ МАЙКИТЕ ДА ТЪРСЯТ НАЧИНИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ОСИГУРИТЕЛНИЯ ДОХОД. КАК СЕ ГЛЕДА БЕБЕ С 200-300 ЛВ???

 23. 23 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Весело

  Ламби като беше бебенце, мъничък много сладък..той зелена морска котка..не е от типа с червен задник лъснали кат сергейчо..а с облечени..мн симпатични маймуни са..даже го карах да яде от лъжица, давах муи орехи..но грах само с лъжица..даже го тупвах по ръчичката когато се опитваше да яде с ръце..

  само да видеше жена и започваше да лъска ..откачаше...егати шебека..

 24. 24 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ех, на баба! От златните ръце на баба е най-вкусно! Но баба не дава ...

 25. 25 Профил на Шантав
  *****
  Неутрално

  Ужас! Това на снимката да не е "Пришълецът" 4!!!
  Сега цела нощ ще ме фърлят кошмари!

  Да пази Господ!!!

  Гужа Митрева............

  И друг път предупреждавайте предварително, когато публикувате подобни фотоси................

 26. 26 Профил на Нирвана
  *****
  Весело

  Мъдростта е познание, мъдростта е опит, мъдростта е Битие, мъдростта е Живот. Мъдър е този, който е живял дълго, мъдър е този който е живял истински, мъдър е този, който е преживял много.

 27. 27 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#26] от "Нирвана":

  Нирванче,не получих онзи ден,отговор на въпросчето ми ''Ще си направим ли с теб,една обща медитация"

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 28. 28 Профил на atila
  *****
  Неутрално

  Бесилка за мародерите от нои.И комунистите не са грабили народа.съдете тая БАНДА ПРЕСТЪПНИЦИ до дупка. Ако требе у СТРАСБУРГ.

 29. 29 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 567 Гневно

  "Митрева добави, че увеличаването на сумите, изплатени за майчинство, също се дължи на нарушения, а не само на по-високата раждаемост. Причината е, че работодателите често повишават заплатите на бременните си служителки за пред НОИ и дори довнасят за минали месеци, което дава възможност да се получават много по-високи обезщетения спрямо реалния осигурителен принос през годините."
  -
  Малко данни: http://bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_България
  -
  Малка изватка за "Прираст на населението":
  1997г. - -57 736 души (-7.0 ‰)
  2003г. - - 44 568 души (-5.7 ‰)
  2009г. - -27 112 души (-3.5 ‰)
  Просто не искам да заемам място с всичките минуси през последните 20 години!
  -
  САМО ЗА ТОВА СИ ИЗКАЗВАНЕ Христина Митрева, управител на НОИ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКА!!!!

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 30. 30 Профил на eee
  *****
  Неутрално

  това не са осигуровки, а данък. Срещу ЗО нищо не получаваш, срещу обещения ето пак нищо не получаваш, а за пения дават 100 -200 лева

 31. 31 Профил на Нирвана
  *****
  Весело

  До коментар [#27] от "ARRI":

  Мъдрост: Медитацията отваря каналите за общуване на всички нива. Това означава, че черпите знания директно от божествения си аз. Развива интуицията и мъдростта.
  Радост и щастие: Медитацията помага да се освободим от фалшивите маски на егото. Когато това стане, започваме да изразяваме истинската си същост. Това носи радост и щастие от съществуването.

 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#29] от "tuk":
  "САМО ЗА ТОВА СИ ИЗКАЗВАНЕ Христина Митрева, управител на НОИ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКА!!!!

  Точно така!
  И да каже дали това което тя твърди че е "нарушение" по кой член конкретно е такова!
  Ако не може да каже - очевидно не познава собствената си нормативна база и следователно е некомпетента за длъжността си.

  КЪДЕ ПИШЕ ЧЕ Е НЕЗАКОННО ДА ОСИГУРИШ БРЕМЕННА НА МАКСИМУМА?!?

  Абе кой ги изкопава и ги назначава тия кретени бе, кви са тия цифри? НОИ е избушил с над милиард лани, сега за тримесечие едно тая ми вади некви въшливи 20-30 млн.
  ТИ НА КОЙ ГИ РАЗПРАВЯШ ТИЯ МА!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#31] от "Нирвана":

  Знан какво е медитация.Хубаво е човек да медитира.На мене ми е скучно да го правя сам,за това искам да си медитираме двамата.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 34. 34 Профил на Нирвана
  *****
  Весело

  До коментар [#33] от "ARRI":

  В тишина повторете думата „простота“ седем пъти наум и се
  концентрирайте върху темето на главата си. След това седем пъти
  повторете тихо и одухотворено в сърцето си думата „искреност“ и се
  концентрирайте върху сърцето. После нежно повторете седем пъти думата
  „чистота“ и се концентрирайте върху пъпния център. Моля, правете всичко
  това безмълвно и от все сърце и душа. След това съсредоточете
  вниманието си върху третото око, което се намира между и малко
  по-нагоре от веждите, и беззвучно повторете "увереност" седем пъти.
  После сложете ръката си на върха на главата и кажете три пъти „Аз съм
  обикновен , аз съм обикновен , аз съм обикновен “. След това сложете
  ръката си върху сърцето и кажете три пъти: „Аз съм искрен, аз съм
  искрен, аз съм искрен“. След това сложете ръката си на пъпа,
  повтаряйки: „Аз съм чист“, и на третото око, повтаряйки: „ Аз съм
  сигурен“

 35. 35 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1392 Разстроено

  До коментар [#34] от "Нирвана":

  Не мога сам.Казах ти,че искам с теб.Хайде де Нирванчееее...да си медитиркаме двамата.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 36. 36 Профил на медитатор
  *****
  Весело

  ARRI,уеко с медитирането,да не вземеш да се превърнеш в ангелче.

 37. 37 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1392 Весело

  До коментар [#36] от "медитатор":

  Аз за това не искам да си медитирам сам.Искам с Нирванчето,та ако ми поникнат крилца и полетя,тя да ме хване.Ама тя не иска,да си медитиркаме двамата.Дърпа ми се....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 38. 38 Профил на медитатор
  *****
  Весело

  ARRI,като ти бяга,веднага сменяш тактиката.И това ли да те уча.

 39. 39 Профил на Нирвана
  *****
  Весело

  До коментар [#37] от "ARRI":

  Направете така,че хората с радост да изпълняват това, което искате-Винаги прави така,че другият да е щастлив да постъпи, както му предлагаш.Когато е необходимо да промени нечие отношение или поведение,лидерът трябва винаги да помни следните принципи:1.Бъдете искрени.Не обещавайте нещо,което не можете да изпълните. Забравете ползата за себе си и се съсредоточете върху изгодата за другия.2.Бъдете наясно какво точно искате да направи той.3.Проявете емоционална отзивчивост.Запитайте се какво всъщност иска другият.

 40. 40 Профил на до Нирвана
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "Нирвана":

  Дай му ма,ни го мъчи.Стига ти се е свалял.Измедитирайте едно бебе,и се радвайте на живота.

 41. 41 Профил на SATANAILOFF
  *****
  Гневно

  Искам си всички откраднати пари през годините от НОИ,НАП,Пенсионните фондове,Правителствата,Народните дупетати - ГЛИСТИ, от ЕВН,ЧЕЗ и ВСИЧКИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ КРАДЦИ И МУШЕННИЦИ!

  ИСКАМ СИ ГИ! СЪС ЛИХВИТЕ!

  СЪДЕТЕ ДЪРЖАВАТА В СТРАСБУРГ! ЦЕНИТЕ НА ТОКА СА НЕЗАКОННИ! СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ПЛАЩАМЕ!

 42. 42 Профил на m22
  m22
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "SATANAILOFF":

  Аз няма да я съдя /държавата /,просто се ИЗНЕСОХ...!!!!...Отдавна,беше...!

  B.A.
 43. 43 Профил на IQ test za NOI
  *****
  Неутрално

  Имаше навремето в училище едни задачки, като например - басеин се пълни през една тръба, а изтича... от всекъде, кога ще се напълни басеина... на кукуво лято!

 44. 44 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Не разбрах какво стана с Мария Мургина. Беше задигнала милиони ли, милиарди ли... Ще ги връща ли, няма ли? Щото тоя театър, който се играе от двадесет години започна да ми омръзва. Някой опразни касата, после идва следващият и казва - няма паре, действайте, а предишният изчезва в небитието - ни съд, ни затвор, ни връщане на парите. Същият случай като с Емел Етем. Задигна бая милиони, а името ѝ вече не се чува. Съд и затвор има ли, няма ли?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 45. 45 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  А и като не работи съдебната система, не е ли крайно време да се пооправи конституцията и да се проведат избори именно за нова, ако трябва. Видя се, че само с парламентарни такива не става. И изобщо... Колка време мина, а ръководствата на БСП, НДСВ, ДПС (воглаве с шефа на Водородното дружество и последователя на Хенри Кавендиш и Антоан Лавоазие) още не са следствени, подсъдими, затворени...

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 46. 46 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Меди Доганов недосегаем ли е? Какво трябва да стане за да бъде арестуван? Да коли малки деца насред центъра на София ли? Явно за друго не може за бъде арестуван. Толкова ли е страшен? Какво има зад гърба си? Армия ли?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 47. 47 Профил на Doko
  *****
  Любопитно

  От пенсиите няма как Бойко да вземе комисионна!

 48. 48 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  И стига сте драли тоя народ, както и по турско не е било. Хванете баш крадците, турете ги в една клетка на площада на хляб и вода, и да седят там докато не кажат номера на сметки, кое къде е... Писна ми от смени на правителства, които се чудят кам ги парите, а който крал, крал. За какво хората плащат данъци и акцизи? За да може някой да ги изнесе накуп ли?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 49. 49 Профил на Истината
  Истината
  Рейтинг: 8 Гневно

  Да припомня на умниците от НОИ, че за да получат болничните си хората преди това са си платили сумите чрез вноските си във фонд "ОЗМ" /Общо Заболяване и майчинство/, чрез данъците си, част от които би трябвало да отиват за същото обещетение. Това, че държавата в лицето на НОИ ОТКАЗВА да плаща дори само 1 ден / което е юридически несъстоятелно, понеже се иска двойно облагане за нещо, за което вече е платено и събитието е настъпило/, да не говорим за 3 и пр. Недостигът на пари за обещетения си е изцяло проблем на държавата и институцията и те нямат ама никакво морално право да го прехвърлят на гърба на този, който им дава съществунането им. Това говори за абсолютно калпав метиджмънт, както и за неправилни сметки при изготвяне на бюджетните разходи, но за това платците на фонд ОЗМ НЕ са ВИНОВНИ!!! Вярно е, че се взимат доста фиктивни болнични, но нека да насочат репресивната система на държавата в тази посока, отколкото към обикн.хора. В чия безмозъчна тиква се ражда геноцидното решение хем да си болен /обикн.1 ден е най-тежък/, хем да си плащаш за това / от къде, след като не произвеждаш?! - може би ще потече от животоподдържащите системи?/, че втори и трети път. Създайте система за филтър и контрол на недействителните отсъствия, стимули за присъствие и пр., но не вземайте душата на болния - тя сама ще си излезе. С такива методи - бъдете сигурни! Да не говоря за икон.абсурд от страна на държавата да иска каквото и да било /осигур. и данъци/ от неработен, неприсъствен фактор /без значение колко са дните/ - точно поради това болният просто няма от къде да изкопае парите, за да плати на НОИ за това, че е болен, както и работодателят му няма от къде да ги получи все едно, че човекът работи на 100% и носи нормалния дивидент на работодателя? Тази простотия я измисли малоумникът Нейкон, никой не се противопостави, понеже сме стадо, и от 10 години ни искат пари от НЕПРОИЗВЕЖДАНЕ. Еми, като си траем, просто ще отменят болничните, понеже акълът им сига точно и само за тов.

  Gero
 50. 50 Профил на мама
  *****
  Неутрално

  Като ми взимахте осигуровките за майчинство в продължение на 10 г., не ревахте. Сега, когато трябва да ми ги върнете, ви се виждат много...

 51. 51 Профил на чиче
  *****
  Неутрално

  Както и да го въртите без да почнете да събирате вноски от частта която сте освободили със закон от това,в никакъв случай няма да минете.Балами вече нема или сите ке плащаме,или минаваме на вторият вариант никой не плаща.

 52. 52 Профил на Койчо
  *****
  Гневно

  Абе как няма да е на червено , като се управлява от червени цървули ?

 53. 53 Профил на българин 2
  *****
  Неутрално

  Хитлер някога е правил геноцит, но поне срещу чужда националност. А нашите политици и държавни служители правят геноцит на собствения си народ, това означава че са много по-гадни от нацистите.

 54. 54 Профил на Призрак
  *****
  Неутрално

  Ако критиките към правителствените безумия са следсвие на постепенното изтрезняване след тежкото пиянство "ГЕРБ" ще има бъдеще България и да се внимава като се гласува друг път.

 55. 55 Профил на Киро
  *****
  Неутрално

  Все още не е ясно защо Дянков не посочва, че кризата дойде от САЩ и защо се наложи заради кризата в САЩ да бъдат съкращавани хората в България. Може би защото Дянков има и американски паспорт. Щом е така Дянков да търси пари от САЩ за покриване на дефицита на НОИ.

 56. 56 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  Факт е, че народа е "работодател" и ако е допуснал "работниците" да му се качат на главата, защото е оставил всичко на самотек, ще си носи последствията!

 57. 57 Профил на eeeeeee
  *****
  Неутрално

  Държавните служители да не внасят осигуровки, циганите да не внасят ни лев осигуровки, да ги издържат и сега точно българските майки пак орязват и да плащат масрафа. Защото на циганката дето не е внесла никакъв лев и има 15 деца, и дават всеки месец по 240 лева, а аз дето имам 15 години стаж, сама си плащам за лекарите, щото държавата нищо не покрива сега ще ми отрежат майчинството. АЗ не виждам защо да се осигурявам повече. Ако сега ми орежат майчинството , нито лев няма да платя повече на тая държава . Махам се !!!!!

 58. 58 Профил на и
  *****
  Неутрално

  И не само на родилите трябва да се плаща, жената докато е бременна държавата трябва да и плаща минимум по 200 лева, които тя дава за лекарства и прегледи , щото проклетата държава такова здравно помощ осигурява , че ако една бременна жена разчита само на нея инвалидите които ще се раждат ще са доста повече. ДВА ПРЕГЛЕДА за цялата бременност. А преглед под 30 лева няма!!!

 59. 59 Профил на guest
  *****
  Гневно

  На практика това означава, че касата спира плащанията на най-честите заболявания - а именно настинка и грип! Единственият случай, в който ще плащат пари е когато болничния почва от понеделник или вторник и е с продължителност повече от 3 дни, което е рядкост(като изключим периода около свинския грип).

  Последиците - хората, които са болни от вирусни заболявания ще ходят на работа и няма да има никакъв начин да се предотвратят епидемии от грип подобни на миналогодишната. Съответно ще застрашат живота на бременни и хора със здравословни проблеми.

  Наказани ще са и майките с деца - всеки път, когато детето ви се разболее държавата ще ви наказва само заради това, че имате дете.

  От друга страна хората, които точат касата си вземат дълъг болничен и за тях това че първия ден не се плаща е малък кахър.

  Така наказани са само съвестните данъкоплатци, които няма да получават нищо насреща срещу месечните си вноски.

  И хайде да оставим най-сетне бременните на мира - държава, в която не се плащат детски ако не си социално слаб няма право даже да споменава за "точене на пари от бременни"

 60. 60 Профил на не регистриран
  *****
  Неутрално

  Кажете ми как се вземат на босия цървулите?

 61. 61 Профил на и
  *****
  Неутрално

  И стига сте обвинявали работодателите. Първо за него процента е по-нисък от този който внася работника. Второ за работодателя и заплатите и осигуровките минава за разход и така той си намалява данък печалба. Работниците са ощетените от високите осигуровки, защото за заплата около 700 лева ти реялно близо 200 даваш за осигуровки и данък от които нито те лекуват, нито получаваш пенися след това. Когато човек е поставен пред избора на държавата да плати или на лекаря си, какво трябва да избере? Да си бяха оправили здравеопазването, и да влагат и инвестират парите за пенсии , вместо да ги харчат на момента в който ги получат. Хората не виждат изобщо смисъл да се осигуряват защото реално срещу това получават едно НИЩО !!!

 62. 62 Профил на българка
  *****
  Неутрално

  Не разбирам какво пречат жените, които раждат. Ако някой може нека обясни как се гледа дете с 200-300 лева, при положение, че 10-тина броя пелени струват 30-40 лева, а то само от пелени ли ще има нужда???

  Интересно колко административни разходи правят всички поделения на НОИ на месец, дали пък от там не може нещо да сес спести?

 63. 63 Профил на nnn
  *****
  Гневно

  до 7,9 и всички останали.
  Моля за една разумна причина защо изобщо да се осигурявам .
  Значи, внасяш на ниска заплата считат те за нарушител,внасяш на максимума пак /майките/.Дори и само за тези 8 или 9 месеца да се осигуряват на максимума те са си внесли всичко което закона изисква-осигуровки +ДОО 10 %. Ама когато вземат не реват, когато трябва да плащт пищят като ощипани моми, а закона го позволява и естественно този закон не са го приели майките а те. И тази подигравка с болничните.Значи не стига,че си болен, че си плащаш от джоба за прегледи и изследвания дори и да си осигурен,ами на това отгоре и сам си плащаш за този ден здравните осигуровки. А който си взема фалшиви болнични за да не ходи на работа / да си почине/ пак ще си взема, само ще накажат реано болните. Ами тогава защо ми е НОИ само да внасям,че г-жата от снимката да звема заплата.

 64. 64 Профил на те
  *****
  Гневно

  Тея от ГЕРБ скоро ще излязат с постулата че баба ти пък никакви помощи не е вземала, и е гледала детето си на нивата. закакво изобщо им трябват на хората такива неща. Пари няма и айде сега да се върнем в каменната ера. Тогава и детски градини е нямало и ясли, закакво сега държавата да се хаби да дава пари.

 65. 65 Профил на А
  *****
  Неутрално

  Немогат ли да съкратят направо НОЙ и Бюрото по труда и ще има пари за майките. НОЙ заверерява само едни безмислени книжки, дубрира работата на НАП, защото информацията и за съкратените, и за болничните, и за персонален регистър ги има в НАП. Болничините могат да ги получа НАП автоматично от лекарите. Единственно трябва да останат служителите който се занимават с пенсии.

 66. 66 Профил на Yoto
  Yoto
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Може би е крайно време осигуровката за ОЗМ да се разбие на две компоненти. С настоящата практика има неравнопоставеност при ползването на обезщетение за общо заболяване и за майчинство. В първия случай обезщетението се изчислява на база среднодневен осигурителен доход за предходните 6 месеца. Понеже обаче им се видяха високи обезщетенията на майките, Сергей и компания увеличиха базата за изчисляване на майчинството на 12 месеца. Не разбирате какво значи това? ДОРИ и една бременна да си плати (защото в общия случай го прави за своя сметка) осигуровки върху фиктивен доход, равен на максималния осигурителен доход, тя НИКОГА няма да получи съответстващо по размер обезщетение за бременност. И при това ще й бъде лепнат етикета "нарушител". Защо? Защото е броила едни пари на държавата?

 67. 67 Профил на справедливост
  *****
  Неутрално

  Плащаме осигуровки за услугата болничен, а не ни я дават! Това нарущава много закони на страната на ЕС и правата на човека! Да се даде възможност да не плащаме тогава нищо, защо тогава здравните осигуровки ще са обвързани и с други независещи от тях неща, международни паспорти и т.н....

 68. 68 Профил на КУКУ
  *****
  Гневно

  САМО АЗ ЗНАЯ 6 ДУШИ ПРИЯТЕЛИ КОИТО ВЗЕМАТ ПЕНСИЯ БЕЗ ДА СА БОЛНИ ИМАТ ПРИЯТЕЛИ ЛЕКАРИ И ГИ ПОДУЧВАТ КАК ДА ГО ПРАВЯТ.ЦЯЛ ЖИВОТ СА ЖИВЕЛИ ТАКА БЕЗ ДА РАБОТЯТ. ДА ПРОВЕРЯВА НОИ ЧРЕЗ КОМШИИ И ЩЕ РАЗБЕРЕ ВСИЧКО628680

 69. 69 Профил на Змей Горянин
  *****
  Разстроено

  20 години държавата (разбирай - комуноидите, и куклите им - лъже-демократите) се гавриха с народа ни.

  Дръжте МРЗ на ниво 120 евро месечно, и има да се чудите откъде ви е паднало.

  Ама държавата открай време е прецаквала и ограбвала народа си - традиция от соца.

  Крайно време е да се признае, че и животът, и здравето струват НЕСРАВНИМО ПОВЕЧЕ!

  Натиснете работодателите. Тия да не се чудят в коя чужда банка да си скътат милионите и милиардите (имаме и такива), ами да започнат да плащат достойно на хората.

  Ама те и повечето работодатели са пионки на комуноидите, и въртят парите ограбени от народа.

  Хайде да видим дали ГЕРБ са истински демократи, или поредните подставени лица на олигарсите, презрители и продажници на народа си.

 70. 70 Профил на Змей Горянин
  *****
  Разстроено

  До коментар [#47] от "Doko":
  "От пенсиите няма как Бойко да вземе комисионна!"

  Байчо, а тоя ДДС от 20-ина % за какво е, мислиш?!
  Дето на фирмаджиите им се възстановява (демек, на тузарите).

 71. 71 Профил на Змей Горянин
  *****
  Разстроено

  До коментар [#50] от "мама":
  "Като ми взимахте осигуровките за майчинство в продължение на 10 г., не ревахте. Сега, когато трябва да ми ги върнете, ви се виждат много... "

  Предишните ти ги взеха, сестро.
  Тия сега просто няма какво повече да вземат, нямат и какво да дадат, щото предишните КРАДОХА МНОГО!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK