Сергей Игнатов: Над 1500 процедури има във Висшата атестационна комисия

Сергей Игнатов: Над 1500 процедури има във Висшата атестационна комисия

© Надежда Чипева, КапиталВ момента има над 1500 процедури във Висшата атестационна комисия (ВАК) поради истерията около новия закон за развитието на академичния състав. Влезте в момента във ВАК и ще видите как се печатат дипломи.Такова чудо не е имало никога - при около 80 докторски дисертации годишно, хабилитации и професури сега има над 1500 процедури, откакто се е заговорило за новия закон. Това заяви Сергей Игнатов, министър на образованието, в парламента при обсъждането на второ четене на закона за развитието на академичния състав, съобщи БТА.


В близките години ще имаме само ВАК-овски професори и по двама-трима на година от университетите, смята още образователния министър. Според него след приемането на закона няма опасност да се нароят много професори, както се опасяват повечето ректори.


Проектът беше представен в края на ноември и оттогава на няколко пъти беше пренаписван от депутатите от образователната комисия. Документът, който трябва да замени Закона за научните степени и звания (с над 40 проекта за изменения при предишни правителства), беше внесен в правителството с по-радикален текст, който впоследствие беше променен от депутатите.
Игнатов определи като отстъпка запазването на степента "доктор на науките", но по думите му тя се запазва само като "мартеничка". Университетите и научните организации ще бъдат в неспокойна състезателна среда и след около една-две години ще се разбере, че имаме 10-15 истински университета, каза още министърът.


Според него студентите ще отиват там, където има високо качество на образованието, както ще бъде въведено и правилото, че всеки е преподавател или учен само там, където е назначен на постоянен договор.


"Вече пет месеца се дъвче темата за академичното развитие. Всички държат речи по една тема, която в цивилизованите държави не съществува. Ние с вас водим война пет месеца за един закон, който не съществува. В целия свят тази регулация се осъществява от правилниците на университетите", обърна се министърът към депутатите. Според Игнатов трябва да се даде правото на университетите да съществуват като такива. "Ние в желанието си да демократизираме системата, пак сме я стегнали за гушата", заяви ощеИгнатов. Според него не може да има единни държавни изисквания по различни научни области.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Закрийте БАН!

  Незабавно!

  Безусловно!

  Тия нищо не правят освен да лапат по 96 млн на година, да не отчитат парите от намеи дето предотдават държавна собственост по всички инстути институтчета, пият ракия и четат вестници по цял ден.

  Това им е науката - да приемат рушветите срещу това да пуснат някой нещастник за докторант.

  И то ако се задълбочи анализа ще излезе че тия в процедура са им роднини.

  Феодалните старци - на улицата!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Изводът
  *****
  Неутрално

  Кой ще се престраши, да удари балтията на тази реликва от комунизма?

 3. 3 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Игнатов, ако още забавиш приемането на новия закон ще има 3000 професори, направени от БАН за още 20-30год напред..това ли искаш?????

 4. 4 Профил на учен
  *****
  Гневно

  Закрийте БАН и свалете мартеничката. Бъдете решителен!

 5. 5 Профил на Будала
  *****
  Неутрално

  Не знаех, че във ВАК правели и "рехабилитации" ....

 6. 6 Профил на Един Доктор
  *****
  Неутрално

  На много не им стиска да защитават степен "Доктор на науките", защото не са направили нищо съществено в науката. Затова трябва да има такава степен, за да се отличават истинските учени от учени-чиновници.

 7. 7 Профил на @
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "monom":

  От кога БАН произвежда професори? Нещо си объркал материята.

 8. 8 Профил на КиселоМляко
  *****
  Неутрално

  Ако тоя министър наистина е говорил за "рехабилитации", значи наистина е много бос в ресора си. Кое ясно личи и от управлението му на НБУ ООД.

 9. 9 Профил на тинтири
  *****
  Весело

  Хабилитираният министър май има нужда от "рехабилитация"

 10. 10 Профил на # 1 (десен)
  *****
  Неутрално

  Най-вероятно си изгонен от БАН (вероятно, поради пълна некадърност!). Това е единствената държавна институция, която до този момент е получила положителна европейска оценка! Интересно как ще бъдат оценени университетите?! Подозирам, че повечето ще получат много слаби оценки!

 11. 11 Профил на Yankee
  *****
  Неутрално

  Защо очаквате реформи от сина на селски комунист? Днес гласуват да не се проверяват за доносничество академичните персони.... Затова се е разбързал другаря мумиолог. За това и няма да станем Чехия, ще си останем Задунайская Губерния...

 12. 12 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Основната идея на промените е да се стигне до такова ниво че тов че някой някъде създава професори да няма никакво значение. Може да има много професори но няма да има кой да ги наема, ако университетите се отворят и започнат да се конкурирта с университетите по цял свят - много ясно че ще искат да наемат качествени, продуктивни и известни преподаватели и професори за да подобряват имиджа на университета и привличат повече и по добри студенти. А за болшинството от нашите професори никой, никъде не е чувал - нямат дори една статия в средно реномиран журнал и се наричат професори защото четат лекции (буквално ги четат). От тук трябва да се опитаме да разберем защо българското образование е толкова лошо!!!!!!!!!!

 13. 13 Профил на No. 1
  *****
  Неутрално

  България е сред първите места по брой военнослужещи на глава от населението - 45 на 10 000 души. По този страната е изпреварена единствено от Гърция, където на 10 000 души от населението се падат 119 военни. За Румъния този показател е 35 военни, а за Австрия - 12.

  България е сред първенците и по заделяния за отбрана дял от брутния вътрешен продукт (БВП), тоест, по натоварване на националната си икономика в интерес на отбраната и въоръжените сили. Гърция отделя 2.55 процент от БВП за нуждите на отбраната, следвана от България - 2 процента. На дъното на таблицата е Ирландия с 0.58 процента.
  -------------------------------------

  BG е на последно място по брой научни работници на 1000 души от населението.
  BG е на последно място по % от БВП отделян за наука и образование.

 14. 14 Профил на чукча-учЕн
  *****
  Неутрално

  "при около 80 докторски дисертации годишно, рехабилитации и професури" ???

  На сайта на ВАК за 2008 година преброих около 500 докторски дисертации, хабилитации и професури, ама още не го бях преполовил, т.е. за 2008 са поне 1000.

 15. 15 Профил на чукча-учЕн
  *****
  Неутрално

  Да, само докторските дисертации за 2008 излязоха над 900. Предполагам, че хабилатациите и професурите ще бъдат към 600.

 16. 16 Профил на Dim Kukov
  *****
  Весело

  И като си помисли човек, че за всяка една от тия 1500 процедури на ВАК се плащат по 1000-2000-3000 левчета за хонорари, за рецензии, за заседания на разни съвети, свят да ви се завие.
  И излиза, че финансирането на науката се изяжда основно от разните --дури.

 17. 17 Профил на чукча-учЕн
  *****
  Неутрално

  И като се има предвид, че една процедура се точи повече от шест месеца, едва ли чак толкова всички са се разбързали за дипломи. Който е бил почти готов, си е подал документите, че после не се знае колко време ще чака, та някакво завишение има, ама не чак толкова. А всички минали през етаж 13 на оная сграда зад НДК знаем с каква скорост се печатат дипломите, едва ли са назначили нови служителки

 18. 18 Профил на доктор
  *****
  Неутрално

  аз пък недоумявам друго... що за дипломи са това дето ги дават от ВАК?!?! За подигравка сме с това жалко ламинирано листче хартия с подпис на човек, който като че ли страда от някакво душевно разстройство. Януари си взех дипломата и я прибрах дълбоко в гардероба щото ме е срам да я показвам на когото и да било...

 19. 19 Профил на доктор
  *****
  Неутрално

  да... може би трябваше да напиша "дипломата"

 20. 20 Профил на Серьожа Игнатов
  *****
  Неутрално

  Все ми е тая какви ги пишете по форумите.Всички унита в България ще направя по образ и подобие на НБУ.Пари да падат,те движат света.

 21. 21 Профил на Az
  *****
  Неутрално

  какво ти разбира тъпата катуна от БАН.

 22. 22 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":Това за плащането да пуснат някой доктор, от опит от УНСС ли го имаш?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 23. 23 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Иначе поздравления за закриването на ВАК! Защото беше срамота в полицията да се девоенизират, а в науката и висшето образование да има чинове!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 24. 24 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "monom":До колкокото знам в БАН пенсионират професори и част от институтите остават без хабилитиран персонал и затова ги закриват!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 25. 25 Профил на gencho
  *****
  Неутрално

  За образованието дето продажния Игнатов предлага не искам да давам и пукната пара от моите данъци!!!

 26. 26 Профил на gencho
  *****
  Неутрално

  Нали до сега по думите на същия този министър именно ВАК беше спирачката за израстването.

 27. 27 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И кога държавата ще започне да дава пари за икономически изследвания и изследвания на хабилитирани специалисти, а не на "соросоидите"! Това го няма никъде в нормалния свят!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 28. 28 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Моля, заврете си всички хабилитации отзад! В англо-саксонския сват няма хабилитации и както всички виждаме са мноооого по-добри от нас в науката ( ако въобще е възможно стравнение). А нашите хабилитирани са толкова зле, че дори не мога да им се смея - дори не знаят как се структурира научен текст, камо ли нещо повече!

 29. 29 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 541 Неутрално

  до ББС: " нурето" е написал отговор чети!!!

 30. 30 Профил на Да бе!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "nureto":

  nureto, колко от прехвалените англосаксонски "професори" получават възнаграждение, което им позволява да изучат собствените си деца в университетите дето самите те преподават? Ще ти отговоря по- малко от 5%. После виж именената на тези дето публикуват от въпросните англосаконски университети и ще се убедиш, че повече от 70% не са англосаксонци - т.е. те са продукт на другиобразователни системи, но са привлечени от англосаксонците да им образоват тъпите богаташчета! Това ли искаш и тук да стане? Богатите да имат право на образование, а бедните да си останат за винаги плебс по примера на Обединеното кралство?

 31. 31 Профил на Да бе!
  *****
  Неутрално

  Да не говорим в колко (много) депертаменти и колежи на Кембридж, Оксфорд и Даръм няма нито един англосаксонец преподавател и англосаконец не е получавал PhD от поне 10 години.

 32. 32 Профил на Стефка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "учен":

  Колко ли сте учен, щом нямате никаква представа как се става голям доктор на науките? Щом това е само мартеничка, защо г-н Игнатов (а и други власт имащи "професори" не е успял да си я закичи. Хубаво е човек да има собствено мнение, но още по-хубаво е да го изказва, когато знае за какво точно става дума. Колкото за радикалните идеи за закриването на БАН - те се изпищяват от чалга-публиката и не си струва да се коментират.

 33. 33 Профил на Да бе!
  *****
  Неутрално

  И това е така защото заплатата на един "лекчър" е 40000 паунда на година, на един "рийдър" около 50000 паунда, а на един професор - 60000 паунда на година. Студентът, обучен от тези хора започва със статова заплата от 80000 до 100000 паунда на година. Е това е англосаксонската система - дори някой беден и даровит беден младеж с много лишения и труд да стане професор, неговите не толкова даровити деца ще си учат в държавните училища и университети и ще си останат плебеи. От друга страна прилаганетото на тази система у нас ще ни осъди на постоянен внос на преподаватели и учени от вън и скъпо, масово недостъпно висше образование от което според мен нямаме никаква нужда, дори го считам за вредно!

 34. 34 Профил на анти
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":
  Очевидно никога не си бил близо до науката. Като чета написаното от теб, няма и как да бъдеш...
  Колкото до рушветите: те се дават в университетите. Сигурно си ги и давал за да вземеш диплома... ако имаш такава...

 35. 35 Профил на таен агент
  *****
  Гневно

  до Стефка (коментар 32)

  Кой е казал, че Игнатов не си е закачил мартеничката? По достоверна информация, както се възмущава от 1500-те процедури във ВАК, една от наскоро миналите процедури е била неговата. Т.е. МИНИСТЪР ИГНАТОВ Е ВЕЧЕ ДОКТОР НА НАУКИТЕ! Да ни е честито!

 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "Университетите и научните организации ще бъдат в неспокойна състезателна среда и след около една-две години ще се разбере, че имаме 10-15 истински университета, каза още министърът."

  Ха-ха. По кое ще се разбере? По броя професори произведени на ден?

  Апропо, то и сега се знае, че повечето български "университети" са ментета. С този закон де факто процедурата за присъждането на звание се улеснява (не твърдя, че старата е била смислена, но, промяната определено не може да се нарече позитивна).

  Всъщност, изглежда, че министърът твърди, че има 10-15 истински университета може би защото трябва да са поне толкова за да може НБУ да се нареди в класацията. Де факто едва ли има повече от един-два.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Не разбирам за какво ще е всъщност състезанието между университетите?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 38. 38 Профил на някой
  *****
  Гневно

  Министърът следва да се извини на всички, които са положили невероятни усилия да получат степен "доктор на науките". Странно е, че за С. Игнатов това е "мартеничка". От автобиографията му, публикувана на сайта на Министреството, е видно, че не е имал сили да защити т. нар. "голям докторат" и вероятно поради това го принизява до някаква си "брошка на ревера". Всъщност, всеки, който е положил усилия да напише и публично да защити дисертация за "доктор на науките", много добре знае, че това е само от полза за българската наука и образование, защото те принуждава да мислиш и генерираш идеи.
  Даже не мога да си представя, че е възможно качеството да се свежда единствено до количество. И какво възмутително има в това, че сегашното поколение в образованието и науката е решило да покаже качество? Нима никой от това загнило Министрество не се е досетил, че и в образованието, и в науката има естествена смяна на поколенията (а не чрез чистки и принуда)? Нима никой не се досеща, че за да се стигне до "голям докторат" количеството знания трябва да се осмисли и едва тогава да се предложи нещо ново (а това изисква време)?
  Моето мнение е, че всички напъни да се демонстрира реформаторство, съчетано с некомпетентност и високомерие, само вреди на и без това изнемощялата система.
  Г-н Министре, мерете си приказките. Защото утре отново ще сте редови труженик на образованието (за вас по-точно е да ви наречем "работник". Що се отнася до науката, тя вероятно е далеч от Вас. Същото се отнася и до Вас самия.
  А тези, които все пак са се постарали да докажат, че разсъждават и не се страмуват от това, нека си закачат по една брошка на ревера в знак на мълчалив протест срещу изказванията на т. нар. Министър на образованието или по-точно на Реформатора.
  Една надежда ме крепи и тя е, че въпреки подобни хора, българското образование и наука все пак ще оцелеят.

 39. 39 Профил на таен агент
  *****
  Неутрално

  Не четете предните коментари. Съвсем наскоро МИНИСТЪР ИГНАТОВ Е СТАНАЛ ГОЛЯМ ДОКТОР. Не можеше да го направи, преди да бъде министър, не беше сигурен, че ще го направи и като министър, та трябваше за всеки случай да промени закона и да закрие ВАК.

 40. 40 Профил на Някой
  *****
  Гневно

  И кога този човек успя хем да управлява системата, хем да пише докторат? Брей-й-й-й... Станал или нестанал "доктор на науките" - все тая. Виж му акъла, мери му шапката.
  Що се отнася до критиките му за ВАК: Министърът сигурно прави оценки според собствения си опит (тук приятел, там покровител, другаде - дашен човек).

 41. 41 Профил на таен агент
  *****
  Неутрално

  ако питате мен - вак наистина е за закриване, щом прави голям доктор "учен" като министъра

 42. 42 Профил на Вл
  *****
  Неутрално

  изпратен от Tek на 12-04-2010 |

  Студент попитал Радио Ереван:
  - Какво е общото между текстилен инженер, библиотеки, медии и професор.
  Радиото отговорило:
  -Подобна връзка може да се открие само в България и то само в едно висше учебно заведение - текстилна инженерка, години наред работила в библиотека, станала професор по дигитализация и функционални трансформации на медии. Не мислете, обаче че, това би било възможно, ако тази госпожа не носеше фамилията на ректора.

  Би било добре това да е само виц.
  но не е.
  41-годишни , "развили" се от библиотекарки до професорки за три години, са начело на учебни заведения.
  Ваковски професорки - т.е. "качествени".
  Естествено за лични заслуги пред ректор ченге-мултак.


 43. 43 Профил на ХУХХ
  *****
  Неутрално

  Каква чудесна перспектива се открива в някои висши учебни заведения - ръководство - ченгета + курви професори, произведени през последните няколко месеца!
  "В близките години ще имаме само ВАК-овски професори и по двама-трима на година от университетите..."
  Курвари-ректори+курви професорки!
  Да ни е честита реформата!

 44. 44 Профил на OO
  *****
  Неутрално

  Ченге се оказало иноватор.
  В ролята си на ректор то въвело нови критерии за избор на професорки:
  1. плитък ум
  2. и роднински връзки или гъвкав задник.

 45. 45 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Само за няколко месеца много преподаватели от някои висши учебни заведения които не отговарят на критериите за доктор дори, станаха професори. Назначени са, а не избрани от ректора на ръководни длъжности. След години фактът, че не са заслужавали да бъдат направени професори ще се забрави, защото са 40-годишни. Създадена е строга система, която да им гарантира публикации - хора, които да съставят библиографиите на произведенията им, преподавателите по чужди езици да им превеждат, от издателството - да редактират преведеното от тях с гугъл, печатат се само техните книги, само те пътуват в командировки, за да присъстват на изнасянето на написани от други доклади. Системата обслужва 15-20 преподаватели, които са факултетен съвет и декански съвет. Пенсионери-бивши ръководители са на административна работа и подпомагат наследниците си. Челопоклонничеството, роднинските връзки и връзките от интимен характер са единствените критерии, за да попаднеш в групата на привилегированите.
  ...

  Прочитане на целия коментар Системата години наред има подкрепата на политически партии - БСП и ДПС, в момента в нея е получил докторска степен и ръководителя на ДАНС.
  Това е реформата в българското образование - статуквото е запазено и ще работи и през следващите 20-30 години.

 46. 46 Профил на 60
  *****
  Неутрално

  Свобгаб може да бъде доволна - за 17 години унищожи няколко човека, доведе ченге-мултак и го направи доцент и професори двамата издигнаха поне четири курви - 3 професорки + една доцентка по руски език. Какви големи постижения в навечерието на 60-годишнината на едно нормално учебно заведение.

 47. 47 Профил на Кадри за университети в страна
  *****
  Неутрално

  СВУБИТ -създател на кадри за университетите в страната:
  Р Е З Е Н З И Я
  на научната продукция
  на д-р Валентин Пенчев Василев,
  единствен участник в конкурс за получаване на научното звание “доцент”
  за нуждите на Югозападен университет „Неофит Рилски”
  по научна специалност
  “05.02.24 Организация и управление извън сферата на материалното производство (управление на човешките ресурси в публичната сфера)”
  РЕЦЕНЗЕНТ: проф. д-р Ирена Йорданова Петева

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK