Професор в университет - само с трудов договор, ВАК се закрива


Сега университетите ще бъдат в състояние на неспокоен и състезателен дух
Сергей Игнатов, министър на образованието

Академична длъжност в университет ще може да се заема само след подписан трудов договор, висшите училища ще присъждат научните степени, а Висшата атестационна комисия, която правеше това досега, ще бъде закрита.


Това решиха вчера депутатите, като приеха окончателно Закона за развитие на академичния състав. В него е заложено още да няма изискване за стаж, след като е придобита степента доктор или професор.
Главен асистент, доцент и професор ще се присъждат от петчленно научно жури. Депутатите решиха, че главни асистенти ще могат да стават само хора с докторска степен, като това няма да важи за медицинските, спортните или университетите по изкуства.


Доцент ще може да се става само след докторска степен. Поне веднъж на всеки пети години жури ще атестира професорите и доцентите.


Приетият вчера закон беше обсъждан ожесточено повече от пет месеца. Проектът на министъра на образованието Сергей Игнатов, представен в края на ноември, беше с по-радикални текстове, но между четенията депутатите пренаписаха някои от тях.


"Крайно време беше държавата да премахне опеката си върху университетите и научните организации", заяви Игнатов в парламента. Според него академична общност е достатъчно зряла и интегрирана в европейското пространство още преди падането на Берлинската стена.


"С приемането на новия закон университетите ще бъдат в състояние на неспокоен и състезателен дух", смята Игнатов и заяви, че сега вече ще се разбере кои са добри в научната общност. Според министъра няма да има бум на професори, защото новата процедура е много трудна.


Приключилите процедури за придобиване на научна степен ще могат да се обжалват пред арбитражния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация. Съветът, който ще ги разглежда, ще се съставя за всеки разглеждан спор.


Учен ще може да бъде лишен от степен, ако се установи, че трудовете му са написани от друг. Това ще се отрази и върху акредитацията на университета или научната организация, присъдила степента.


Самостоятелните колежи няма да могат да провеждат процедури за академични длъжности.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK