Отмяната на тоталната забрана срещу пушенето беше отложена

Недоволни от готвените промени в закона граждани се опитаха да привлекат вниманието на депутатите към позицията си, но бяха изведени от залата.

© Красимир Юскеселиев

Недоволни от готвените промени в закона граждани се опитаха да привлекат вниманието на депутатите към позицията си, но бяха изведени от залата.Депутатите отложиха дебатите по промените в Закона за здравето, които предвиждат либерализиране на режима за пушене. Според поправките трябва да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места, която влиза в сила от 1 юни.


Първото четене на промените ще продължи идната сряда. Идеята за либерализирането на режима на тютюнопушене е на депутати от ГЕРБ.


Дискусията днес противопостави пушачите и непушачите сред депутатите и прерасна в дебат за толерантността на българина към останалите. Обсъждането в залата беше съпроводено и от протест на десетина граждани непушачи, които за пореден опитаха да изразят недоволството си от готвените промени в закона.

Представителите на сдружение "България без дим" бяха изведени от залата по настояване на зам.-председателя на НС Лъчезар Иванов, след като се изправиха на крака с лепенки със знак "Забранено пушенето". Ще отстояваме правата си до последно и ще протестираме до последно, категорична бе Марияна Тодорова от сдружението. Според нея ресторантьори, хотелиери и туроператори са категорични, че повече губят от разрешението за тютюнопушене на обществени места, отколкото печелят. "Ние ще продължим да протестираме, дори ако тази поправка влезе в закона. Непушачите проявиха изключително голямо търпение и бяха доста дълго време в неизгодната позиция, този път ние ще протестираме до последно", заяви Тодорова.

Емил Димитров от ГЕРБ изтъкна, че с отмяната на пълна забрана за пушене се цели да не се засегне туризма, който по думите му е един от водещите сектори в страната. Друг мотив на вносителите е да не пострада тютюнопроизводството.


Срещу отмяната на забраната се обяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който се представи като "фундаменталист-непушач". Според него въпросът е по-скоро толерантен ли е българинът и може ли да каже "аз не мога да причинявам вреда на чуждото здраве". Ако си истински европеец, не можеш да заставаш в положението на човек, който вреди на здравето на останалите, добави лидерът на ДСБ.Той призна, че не влиза в стаята на групата, "защото пушат".


Колегата му от групата Асен Агов призна, че е цивилизовано всеки да се съобразява с другия и обеща да зачита интересите на тези, които не желаят да се пуши в стаята на ПГ на Синята коалиция. Но, когато една държава попечителства над мен, без да ми осигурява всички други услуги, заради които плащам данъци и акцизи, не може да ми каже какво да правя с личния си живот, категоричен беше депутатът.


Емил Димитров не се съгласи с твърдението за нетолерантността на българите. Той обясни, че в промените изрично е предвидено да бъде обозначено къде се пуши и така всеки може да преценява дали да влезе в определено заведение или не. Костов обаче настоя Димитров да декларира конфликт на интереси по този закон, тъй като според публикации в медиите депутатът от ГЕРБ бил пряко свързан с фирма за търговия на цигари и е бил председател на асоциацията на търговците на тютюн. Димитров обясни, че преди да влезе в парламента, е напуснал всички фирми и организации и това е отразено коректно в декларацията му за конфликт на интереси.


Конфликт на интереси на шега декларира Лютви Местан от ДПС, тъй като е син на тютюнопроизводители, както и много от колегите му от групата. От името на ДПС той призова депутатите да отхвърлят законопроекта, защото трябва да се приеме за аксиома принципът "моите права свършват там, където започват правата на другия". "Не пуша от седем години и съм един от най-толерантните непушачи в групата. От днес отказвам да бъда толерантен към моите колеги-пушачи", заяви Местан.


Андрей Пантев от БСП заключи, че дискусията е станала по-гореща от обсъждането за приемането на България в НАТО. Представителите на сдружение "България без дим" бяха изведени от залата по настояване на зам.-председателя на НС Лъчезар Иванов, след като се изправиха на крака с лепенки със знак "Забранено пушенето". Ще отстояваме правата си до последно и ще протестираме до последно, категорична бе Марияна Тодорова от сдружението. Според нея ресторантьори, хотелиери и туроператори са категорични, че повече губят от разрешението за тютюнопушене на обществени места, отколкото печелят. "Ние ще продължим да протестираме, дори ако тази поправка влезе в закона. Непушачите проявиха изключително голямо търпение и бяха доста дълго време в неизгодната позиция, този път ние ще протестираме до последно", заяви Тодорова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK