Отмяната на тоталната забрана срещу пушенето беше отложена

Недоволни от готвените промени в закона граждани се опитаха да привлекат вниманието на депутатите към позицията си, но бяха изведени от залата.

© Красимир Юскеселиев

Недоволни от готвените промени в закона граждани се опитаха да привлекат вниманието на депутатите към позицията си, но бяха изведени от залата.Депутатите отложиха дебатите по промените в Закона за здравето, които предвиждат либерализиране на режима за пушене. Според поправките трябва да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места, която влиза в сила от 1 юни.


Първото четене на промените ще продължи идната сряда. Идеята за либерализирането на режима на тютюнопушене е на депутати от ГЕРБ.


Дискусията днес противопостави пушачите и непушачите сред депутатите и прерасна в дебат за толерантността на българина към останалите. Обсъждането в залата беше съпроводено и от протест на десетина граждани непушачи, които за пореден опитаха да изразят недоволството си от готвените промени в закона.

Представителите на сдружение "България без дим" бяха изведени от залата по настояване на зам.-председателя на НС Лъчезар Иванов, след като се изправиха на крака с лепенки със знак "Забранено пушенето". Ще отстояваме правата си до последно и ще протестираме до последно, категорична бе Марияна Тодорова от сдружението. Според нея ресторантьори, хотелиери и туроператори са категорични, че повече губят от разрешението за тютюнопушене на обществени места, отколкото печелят. "Ние ще продължим да протестираме, дори ако тази поправка влезе в закона. Непушачите проявиха изключително голямо търпение и бяха доста дълго време в неизгодната позиция, този път ние ще протестираме до последно", заяви Тодорова.

Емил Димитров от ГЕРБ изтъкна, че с отмяната на пълна забрана за пушене се цели да не се засегне туризма, който по думите му е един от водещите сектори в страната. Друг мотив на вносителите е да не пострада тютюнопроизводството.


Срещу отмяната на забраната се обяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който се представи като "фундаменталист-непушач". Според него въпросът е по-скоро толерантен ли е българинът и може ли да каже "аз не мога да причинявам вреда на чуждото здраве". Ако си истински европеец, не можеш да заставаш в положението на човек, който вреди на здравето на останалите, добави лидерът на ДСБ.Той призна, че не влиза в стаята на групата, "защото пушат".


Колегата му от групата Асен Агов призна, че е цивилизовано всеки да се съобразява с другия и обеща да зачита интересите на тези, които не желаят да се пуши в стаята на ПГ на Синята коалиция. Но, когато една държава попечителства над мен, без да ми осигурява всички други услуги, заради които плащам данъци и акцизи, не може да ми каже какво да правя с личния си живот, категоричен беше депутатът.


Емил Димитров не се съгласи с твърдението за нетолерантността на българите. Той обясни, че в промените изрично е предвидено да бъде обозначено къде се пуши и така всеки може да преценява дали да влезе в определено заведение или не. Костов обаче настоя Димитров да декларира конфликт на интереси по този закон, тъй като според публикации в медиите депутатът от ГЕРБ бил пряко свързан с фирма за търговия на цигари и е бил председател на асоциацията на търговците на тютюн. Димитров обясни, че преди да влезе в парламента, е напуснал всички фирми и организации и това е отразено коректно в декларацията му за конфликт на интереси.


Конфликт на интереси на шега декларира Лютви Местан от ДПС, тъй като е син на тютюнопроизводители, както и много от колегите му от групата. От името на ДПС той призова депутатите да отхвърлят законопроекта, защото трябва да се приеме за аксиома принципът "моите права свършват там, където започват правата на другия". "Не пуша от седем години и съм един от най-толерантните непушачи в групата. От днес отказвам да бъда толерантен към моите колеги-пушачи", заяви Местан.


Андрей Пантев от БСП заключи, че дискусията е станала по-гореща от обсъждането за приемането на България в НАТО. Представителите на сдружение "България без дим" бяха изведени от залата по настояване на зам.-председателя на НС Лъчезар Иванов, след като се изправиха на крака с лепенки със знак "Забранено пушенето". Ще отстояваме правата си до последно и ще протестираме до последно, категорична бе Марияна Тодорова от сдружението. Според нея ресторантьори, хотелиери и туроператори са категорични, че повече губят от разрешението за тютюнопушене на обществени места, отколкото печелят. "Ние ще продължим да протестираме, дори ако тази поправка влезе в закона. Непушачите проявиха изключително голямо търпение и бяха доста дълго време в неизгодната позиция, този път ние ще протестираме до последно", заяви Тодорова.

Коментари (438)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  ЗА пълната забрана.!
  С какво съм нетолерантен и нарушавам правата на горкия пушач, отнемайки му правото, което априори притежава, да ме трови със собствения си пушек?

 2. 2 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Абе какъв туризъм щял да пострада бе!? В Турция и Франция да не би да е пострадал туризма като не се пуши? И туризма ли е по-важен или здравето нахората? Да не говорим че повечето европейци не пушат и броят туристи ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ако се въведе забраната и в България..

 3. 3 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Весело

  Ще постада масрафа на пушачите и бизнес интересите на вносителите и производителите на отрова. За вторите е ясно. Първите обаче се втурнаха да защитават пристрастеността си с такава сила, че ако я бяха оползотворили правилно, щяха да откажат цигарите поне един път.

 4. 4 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  ЗА пълна забрана !

  По логиката на аргументите за отпадане на забраната, по-добре да се разреши ползването на наркотици - хем ще насърчим нарко-туризма, хем и производството на наркотици ...

 5. 5 Профил на Боян
  *****
  Неутрално

  Няма дървено желязо - гласувахме за ГЕРБ за да сме европейци.Стига с половинчати забрани .Както е в Европа, така трябва да е и у нас.Сега у нас даже и на оперативки в държавни учреждения се пуши.
  Иначе ГЕРБ трябва да се преименува ПОЛУ-ГЕРБ.

 6. 6 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":

  ейй мунчо, веднъж и ти да кажеш нещо смислено!

 7. 7 Профил на Митничар
  *****
  Весело

  Ще пострадат контрабандните канали.

 8. 8 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Весело

  Айдее - наизлязоха фундаменталистите. Всеки път питам - мога ли да знам, какво ви пречи да има заведения за пушачи и такива за непушачи?!? Не ходете в заведенията за пушачи бе, никой не ви кара насила. Освен това е пълна глупост, че в цяла Европа било забранено пушенето по заведенията или че европейците не пушели. Айде да сме ходили по света, да сме работили с чужденци и да знаем...

 9. 9 Профил на цаки
  *****
  Разстроено

  Да герберчетата отново се показаха липса на отговорност и визия за излизане от кризата , като се уплашиха от група зелени лайненца с жълто около устата. Май ще трябва да запалим по една цигара и да духнем в лицето на някой зелен фашист за да се успокоим. Само , че къде да ги намерим тези цигари от които навремето циганките помятаха , та да ни е по-пълно удоволствието.

 10. 10 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  "Не ходете в заведенията за пушачи бе, никой не ви кара насила. "

  А пък педофилите казват: "Ми не живейте в градове за педофили бе, кой ви кара насила."
  Така де, откъде на къде ще се нарушават правата на педофилите да изнасилват когото си искат?! Който не иска да го изнасилват да не излиза от къщи! Нали Алиен!

 11. 11 Профил на ОФФФФФФ
  *****
  Гневно

  Вие пък за какво сте се хванали, я само вижте какви боклуци ядете, пълни с консерванти, оцветители и канцерогени, пък за цигарите сте ревнали.. като не ви изнася не ходете в заведенията за пушачи!!! И после тютюна, което е едно от удоволствията на живота и дето го ражда Земята, а не химията, бил най-големия убиец.... СМЕШНИ СТЕ!

 12. 12 Профил на йое
  *****
  Весело

  До коментар [#10] от "muncho":

  Правилно ! Пушачите са педофили ! В затвора ! Всички в затвора!

 13. 13 Профил на muncho
  *****
  Гневно

  Защо примерно да няма заведения за изнасилвачи. Или за обирджии. Собственика да решава дали законите срещу изнасилването и срещу обирите да важат в неговото заведение или не. Какви сме ние та да налагаме законите си на частния собственик?!

 14. 14 Профил на БГ Футбол
  *****
  Неутрално

  http://www.tobaccotoolkit.ca/Tobacco_toolkit/Economicimpact.html#1

  "All independent published studies conducted in the US and Canada that used tax data in the analysis concluded that "smoking restrictions do not impact negatively on hospitality sales, employment, or tourism activity in the long run."

  http://www.thestar.com/news/gta/article/794281--smoking-ban-cuts-hospital-admissions?bn=1

  "Hospitalization for cardiovascular conditions dropped 39 per cent, including a 17.4 per cent decrease in heart attacks, while hospital visits for respiratory conditions fell by 33 per cent."; “It confirms that public policy can make a difference,” said Dr. Alisa Naiman, lead author of the study"

  Нямам какво да добавя.

 15. 15 Профил на цаки
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "Боян":

  "Няма дървено желязо - гласувахме за ГЕРБ за да сме европейци"

  Дървено желязо няма , но зелено дърво има - това се отнася за гласувалите за ГЕРБ разбира се .

 16. 16 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  Ми тия тикви що не направиха референдум???

 17. 17 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  До коментар [#11] от "ОФФФФФФ":

  Разликата е че като ядеш боклуци на съседната маса не ме тровиш и мен, тровиш само себе си, а като пушиш тровиш и мен. А аз имам право да не се тровя щом не искам. И не, няма аз да си търся друго място, защото твоите права свършват там където започват моите.

 18. 18 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван":

  Логиката, както винаги, е недостатъчно задълбочен умствен инструмент в своята линейност, а това иде да поясни и отбележи факта, че наркотиците и сега са насърчавани и пазара е координиран от високи етажи на властта, но сигурно е по-приятно да се вярва, че не са.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 19. 19 Профил на az
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Alien":

  аз съм пушач от 20 год и съм за тотална забрана. кеф ти улици, паркове и т.н. където мога да си пуша на воля. но съм спрял да ходя по заведения точно защото вътре е някаква кочина.
  от честите ми пътувания в европа, мога да кажа, че там си е супер в това отношение и не мисля, че някой е недоволен от факта, че в заведенията не може да се пуши.

 20. 20 Профил на Един Българин
  *****
  Весело

  Алиен, виж само статистиката. Ами ти си единствения пушач... Естествено имаш доста добър баланс (-3) до момента. Замисли се малко и ще се сетиш защо. Не е толкова трудно. Свободни сме вече 132 години и е крайно време да се отърсим от анадолското бреме. Трябва да сме цивилизовани и да не тровим останалите. Друг е въпроса че трябва всички непушачи да не стимулират заведенията, в които се пуши. Аз лично го правя. Ако всички го правим вие не само ще сте малцинство, но и изчезващ вид и слава богу и за вас ще е по-добре. Мислете за бъдещето.

 21. 21 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Alien":

  С цигара в устата ли си се родил и каква е смислената причина някой да съобразява ходенето си някъде с пушенето ти?
  След като пушачът е вреден за непушача, а обратното не е вярно в общия смисъл, то простата логика показва, че пушачите са тези, които трябва да се съобразят и ти гарантирам, че има такива и никой непушач няма проблем с тях!

 22. 22 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 466 Неутрално

  голяма изцепка на Агов. каква услуга трябва държавата да осигури за да можеш да пушиш навън ? врата и ментови бомбони ли ?

 23. 23 Профил на МЗ предупреждава :тютюнопушенето убива !
  *****
  Неутрално

  Искам си чистия въздух !

 24. 24 Профил на цаки
  *****
  Весело


  До коментар [#17] от "muncho":

  "твоите права свършват там където започват моите."

  Така е , правата , а често и живота на концлагеристите са свършвали там където започват телените мрежи и есесовците - охранители. /много често спортисти - непушачи по призива на Хитлер/.

 25. 25 Профил на кажете Андрей Пантев от БСП  !
  *****
  Неутрално

  "Андрей Пантев от БСП заключи, че дискусията е станала по-гореща от обсъждането за приемането на България в НАТО."
  НАТО или чист въздух, кажете Андрей Пантев от БСП ???

 26. 26 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това все пак е закон за здравето, не закон за търговия или тютюнопроизводство. Ето това е типичен пример защо реформи в БГ няма - тоз ще пострада, оня ще пострада. ами айде като, ни е страх ще си отменяме собствените предложения. Браво !

 27. 27 Профил на Вишински
  *****
  Неутрално

  Пушачи, не разбирате сами на каква далавера сте от въвеждането на подобна забрана.

  Далаверата ви се състои в това, че рязко нарастват възможностите ви за нови социални контакти, а качеството на същите се издига на нови висоти.

  Пояснявам: досега пушите в заведенията само в компанията на отдавна дотегнали ви сексуални партньори. А и да не са още - ще ви дотегнат, въпрос на време е само. Досега бяхте лимитирани от оковите на приличието - гледате нещо интересно на другата маса, ама не върви да приседнете там, за да си пушите заедно и да се гледате нежно. Вече имате тази въможност - седите си пак на масата, било сами, било с недотам интересни хора, гледате нещо вълнуващо през две маси и само чакате мига, когато нещото ще тръгне да пуши на изхода. Веднага казвате на компанията си да ви извини за една цигарка,ей сега се връщате. Излизате навън, заставате до нещото, усмихвате се сладко, молите за огънче, че сте си забравили вашето вкъщи... Поемате после изискан разговор за музика и изкуство: имам у нас един барабан, искате ли да дойдете да го разгледате, можем да се избамкаме след това... И така нататък, красива работа.

  Това са нови хоризонти. Възползвайте се.

 28. 28 Профил на Яра
  Яра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като толкова се жалват за туризма, ами да оставят само в някой барове и дискотеки по курортите да се пуши. И без това няма луд българин, който да ходи там на тези цени и това качество на обслужване.
  Даже съм склонна да остане пушенето по-принцип в баровете и дискотеките... но това да не можеш да отидеш в една сладкарница да изядеш по една торта с децата си без от всякъде да ти димят е безобразие. За всички места за хранене забраната трябва да важи с пълна сила! А за пушенето в чужбина, даже и тук като излизам с приятели чужденци никой от тях не пали цигара, докато някой на масата се храни и винаги питат дали ще е проблем, ако е да тогава изчакват и палят само навън. Но това е въпрос на възпитание и манталитет и никой закон не може да го промени.

 29. 29 Профил на Daniel
  *****
  Гневно

  До коментар [#8] от "Alien": Ти не се ли сещаш, че ако има право на избор заведения за непушачи просто няма да има. Но ти като върл пушач предпочиташ да тровиш другите и себе си и заедно да хванете рак и да умрете преди пенсиониране!

 30. 30 Профил на пушачите са наркозависими !
  *****
  Неутрално

  Ами то тогава и дрогата да не забраняват - пушачите са наркозависими !
  Да се третират като такива !

 31. 31 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Както всеки път, отново ще напомня за една чудесна стара британска практика. Навремето в ресторантите, салоните и клубовете в общите помещения не се е пушело, затова хората са измислили специални помещения за пушене. В тяхното предверие господата си събличали фраковете, за да не се омирисват, и са обличали смокинги - да, името на този вид мъжка дреха поизлиза именно оттук. След дозата се връщали в обществото. За жалост не зная, дали тази практика се поддържа днес, но мисля че това е най-доброто решение на проблема.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 32. 32 Профил на muncho
  *****
  Весело

  До коментар [#27] от "Вишински":

  Това между другото е абсолютно вярно!
  Затова и никой не протестира във Франция примерно срещу забраната да се пуши вътре - хората стоят отпред, пушат и си говорят, пък кой знае какво може да излезе от един разговор

 33. 33 Профил на да,да,ама не
  *****
  Неутрално

  " Емил Димитров от ГЕРБ изтъкна, че с отмяната на пълна забрана за пушене се цели да не се засегне туризма, който по думите му е един от водещите сектори в страната. Друг мотив на вносителите е да не пострада тютюнопроизводството."
  истинската причина е да не се посегне на бизнеса на Емил димитров, мошеника извършил едни от най-клупните заменки на гори и платил си солидно на ГЕРБ за да стане депутат

 34. 34 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един Българин":

  Понеже очевидно сте възпитан човек (а не като олигофренът от Джебел мунчо, който само педофилия сънува), ще Ви отговоря. Въобще не става дума да се "трови" някой друг. Какво пречи да има заведения, за които се ЗНАЕ че се пуши в тях? Напълно сте прав - ако непушачите стимулират заведения където не се пуши, тези за пушачи ще намалеят сами, на принципа на естествения подбор. Аз не искам да тровя никого, нито да му нарушавам правата - искам да има заведения, в които собственикът е решил, че ще се пуши. Защо държавата иска да ми отнеме тази възможност? Получава се страхотно лицемерие - от една страна искат да взимат пари от акцизите на цигарите, както и от лицензите за продажбата им, а от друга дайте да се правим на "европейци" (пушенето те са го пренесли между другото, не тези от Анадола, така че метафората е напълно неуместна). Ами направо референдум за пълна забрана на тютюна и да приключваме въпроса. Обаче не искат. Тук говорим за елементарни права на хората - никога не съм си и помислял да пуша в болница, училище или друга обществена сграда. Заведенията обаче са друго нещо, и при условие, че тютюнопушенето не е забранено напълно всеки има право да определи правилата в СВОЕТО заведение. Проблемите на хората винаги започват тогава, когато държавата започва да им се меси в личния живот.

 35. 35 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Едно голямо браво за гражданите, изразили протеста си по този оригинален начин.

  Относно заведенията за пушачи и непушачи - това би била чиста проба нелоялна конкуренция. Освен това, когато хората излизат заедно, те не се делят на пушачи и непушачи - и всеки да си ходи в отделно заведение. Те искат да бъдат заедно. И досега това ставаше с цената на компромис от страна на едната от групите. Е, мисля, че ние непушачите достатъчно сме правили компромиси по този въпрос. На мен ми писна да бъда одимяван и след всяко излизане дрехите и косата ми да смърдят, а очите ми да сълзят. Това НЕ Е НОРМАЛНО!

  Нямам нищо против пушачите, но нека когато искат да практикуват този си навик, да излизат отвън. Нито е трудно, нито неприятно. Въпрос на елементарна култура.

 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#20] от "Един Българин":
  Аз също съм пушач и това не ме прави по- малко човек от непушачите...Що се отнася до това дали тровя някой- ами пуша си в кантората, която е моя лична собственост, и в дома си, който също е моя лична собственост-тровя себе си. Мислите ли, че тровя и другите , битувайки по този начин? Ако има заведения за непушачи, пушачите няма да влизат в тях и обратно... Само се чудя какъв ще бъде примерният дневен оборот на заведенията за непушачи

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#29] от "Daniel":

  Ама въобще не ме интересува, че групата на непушачите не сте важни за съдържателите на заведения. Ти се замисли върху този въпрос, мен не ме засяга. Никой не ви пречи да си направите заведения. А освен това и ти ме тровиш - като караш кола. Що ме тровиш бе, а? Я веднага забрана!

 38. 38 Профил на йое
  *****
  Разстроено

  Според мен една такава забрана би била крайно неефективна. Не може да поставиш полицай или държавен служител да следи във всеки бар и всяко кафене. Хората пак ще си пушат. Не се изкоренява лесно този навик, момчета!

  А иначе - баш па да твърдим, че пушенето било разрешено в Анадола, а в Европа не - не е вярно! Точно в Турция има такава забрана. В Германия примерно няма

  Проверете си фактите.

 39. 39 Профил на майна
  *****
  Неутрално

  ЗА ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА И В ЗАТВОРЕНИ ПОМЕЩЕНИЯ !
  на когото не му изгажда да си стои вкъщи и да си пуши пред децата и жената. Майната ви на пушачите ! Дано по-скоро пукнете !

 40. 40 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1041 Весело

  ми аде де... деги ревулюцюйнерите... фезбук, блогажии, есемес, димни сигнали... и целокупно на плоштадът... даси вразумите избранниците...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 41. 41 Профил на цигари само срещу рецепта
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от " пушачите са наркозависими !":

  Напълно вярно !

  http://prize.bg/news/335

  Пушачите да бъдат определяни като наркозависими, а цигарите да се продават само срещу рецепта. Причина за това е фактът, че никотинът е признат за равносилен на наркотик по пристрастяване. Това означава, че пушачите могат да бъдат определяни като болни хора.

 42. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Вносителя има конфликт на интереси.
  Все пак той е пушач!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 43. 43 Профил на muncho
  *****
  Весело

  АХАХАХАХАХАХАХА

  "Проблемите на хората винаги започват тогава, когато държавата започва да им се меси в личния живот. "

  И това го казва псевдоконсерваторът от женския пазар, който иска да казва на хората как да се обличат и как не НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА заради ДРУГИТЕ ХОРА и ДЪРЖАВАТА
  Дам, лицемерието и двойните стандарти на псевдоконсерваторите от женския пазар нямат граница

 44. 44 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#36] от "dqdomart":

  Е то това им е проблемът - че искат със закон да си направят удобства за една маргинална група клиенти. В интерес на истината и сега има заведения в които не се пуши, но те НЕ ходят там. Искат да са в "играта" с другите, ама те им пречели че пушат. Хем боли, хем сърби.

 45. 45 Профил на daniel120
  daniel120
  Рейтинг: 8 Гневно

  Да не би забраната за пушене да е навредила на туризма в Италия, Великобритания и Турция, които са много по-големи туристически дестинации от нашата.

 46. 46 Профил на dgd
  *****
  Неутрално

  ДА, забрана, но не пълна - трябва да има места на открито където

  Какво значи обществени места? Ресторанти и заведения ли? Или и кварталните градинки?
  В Европа никъде не се пуши по заведения, офиси, обвествени сгради - браво,м и при нас ТРЯБВА да така!
  Но по улиците, спирки градинки - пушат много яко. Това е мит, че европейците не пушат. Поне в Германия и Холандия пушат доста.
  Но САМО на определените места и винаги отвън.

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#37] от "Alien":
  А сега го прати да живее и до Цариграско шосе, за да подиша малко чист въздух

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ТОТАЛНА ЗАБРАНА ЗА ПУШЕНЕ НА ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА!

  КАКВО Е ТОВА - В СЪДА СЕ ПУШИ, ПО БОЛНИЦИ СЕ ПУШИ, НАВСЯКЪДЕ КАДЯТ КАТО ЗА СВЕТОВНО А НЯКОЙ ДРУГ ДА ИМ ДИША БОКЛУЦИТЕ.

  ЩЕ СИ ПУШИТЕ В КЪЩИ ИЛИ НА ОТКРИТО.

  В СГРАДИ И ПОМЕЩЕНИЯ НА ДРЪЖАВАТА, ОБЩИНИТЕ И СЪДЕБНАТА ВЛАСТ - БЕЗ ТЮТНОПУШЕНЕ ВЪТРЕ ПОД КАКЪВТО И ДА Е ПРЕДЛОГ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 49. 49 Профил на .|.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "майна":

  И тъпите фашисти като теб дано скоро пукнат.

 50. 50 Профил на asd
  *****
  Неутрално

  Лютви Местан ще излезе по европеец от бате Бойко

 51. 51 Профил на еколог
  *****
  Неутрално

  Емил Димитров и подобните му - в затвора! Бойко ако не се отърси от тях ще го погубят като шайка паразити. Вън лобистите и заменкаджийте от народното събрание.

 52. 52 Профил на babamarta
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "dqdomart":

  Аз също съм непушачка и това не ме прави по- малко човек от пушачите...
  Ти сам ли си, бе дядо мраз ?
  Жена, деца ?
  Котка ?
  Хлебарки ?

 53. 53 Профил на muncho
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "йое":

  Може да се спазва. Накой почва да дими - викаш собственика, караш го да направи нещо - оня се прави на ударен - викаш полицията - полицията се прави на ударена - документираш случая и завеждаш дело срещу държавата че не спазва собствените си закони - ставаш милионер - на държавата и писва да плаща милиони - почва да си спазва законите

 54. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#46] от "dgd":

  обществени места са тия на които се събират хора.
  митинги и демонстрации също.
  Пред входовете на сградите също - или в страни или отзад.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 55. 55 Профил на цаки
  *****
  Весело

  Така , така давайте с идиотиите. Говоря за малоумните идиоти които искат чрез забрани и насилие да направят свят , идеален според нечии болни фантазии. И най лошото е , че депутатите , включително обичания от всички ни Бат Бойко им уйдистват.
  Сега дефицита в бюджета е 1,4 милиарда.
  Като се въведе забраната и стане 2,8 милиарда , може да им дойде акъла в главата . Ама късно.

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#44] от "Alien":
  По-интересното е не , че искат, а че се налага това заради недовършената синхронизация с Европейското право- ще погледна дали става въпрос за директива или не.. Ако обаче е Регламент- няма искам- не искам- въвеждаш регламента като част от вътрешното си право и с това приключва дискусията

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на bil tam
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Alien":

  Ами ходил съм по света и след като вечерям някъде не смърдя на лайна, защото хората вътре не пушат. Италия.

 58. 58 Профил на А има страни
  *****
  Неутрално

  До коментар [#46] от "dgd":

  А има страни където и навън е забранено,а като си водят кучетата на разходка - носят лопатка и метла - да им събират изпр..
  Тук сме пълни идиоти !

 59. 59 Профил на muncho
  *****
  Любопитно

  Абе цъки ти идиот ли си? Каква полза има за икономиката парите на хората да се превръщат в дим и лекарства и в болнични, вместо в стоки, услуги и инвестиции бе?!

 60. 60 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#43] от "muncho":

  По-спокойно, че ще получиш инфаркт бе, палячо.

 61. 61 Профил на Пушач
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Alien":
  Лобитата на тютюнопроизводителите в България са по-силни от Държавата.
  Защо всички нормално управлявани държави забраниха пушенето на обществени места. По простата причина, че разходите за лекуване заболелите вследствие тютюнопушене са огромни. Не забравяй, че с вноските си плащаш лечението на болни, които ако не бяха пушили нямаше да са в тежест на обществото.

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#52] от "babamarta":
  Аз съм жена; деца- не ;собствени жилища-2 ; съпруг -непушач, пуша си в кухнята; котки, кучета-тц

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на 1,2
  *****
  Неутрално

  До коментар [#49] от ".|.":

  дано по-скоро пукнеш, мръснико ! Преди това обаче - всички пушачи да плащат тройно при преглед от личен лекар или при постъпване в болница. Няма ние да им плащаме лечението, сами са се докарали до това състояние. Обаче за поглребението им - с удноволствие ще им платя

 64. 64 Профил на Двупартийна система !
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "Alien":

  Ново разделение - не по партии, а по пушачи и непушачи ...
  Принцип и за всички избори !
  Двупартийна система !

 65. 65 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Много водачи на трамваи, тролеи и автобуси в градския транспорт безнаказано тровят и опушват пътниците вече 20 години откакто дойде така наречената "демокрация".

  Странно е, че по време на тоталитарното социалистическо управление на комунистите - нито един шофьор в обществения градски транспорт не посмя да наруши закона да не се пуши в градския транспорт.

  Пушачите тероризират непушачите на самите спирки на градския транспорт като незаконно са седнали на пейките под навеса на спирката и тровят малките деца наоколо.

  Така е вече от 1989 година и оттогава всички правителсва си затварят очите...дори когато България стана членка на ЕС.

  Ако ГЕРБ не забрани пушенето на обществените места, особено на спирките на градския транспорт и ако не глобяват нарушителите - това означава че ГЕРБ не желае БЪЛГАРИЯ да бъде европейска държава!

  Кога Комисията за защита на децата ще санксионира техните майки които сами тровят децата си като ги превръщат в пасивни пушачи?
  Децата ги тровят още в най-ранна възраст даже и на обществени места.
  България е членка на ЕС само на хартия а ....ГЕРБ е неадекватна и некомпетентна по проблема с вредите които пушачите нанасят на здравето на нацията и бъдещите поколения.

 66. 66 Профил на Ха, ха
  *****
  Весело

  До коментар [#5] от "Боян": "гласувахме за ГЕРБ за да сме европейци"
  - Ако чакаш ББ и ЦвЦв да те направят европеец, тежко ти!

 67. 67 Профил на hombre
  *****
  Неутрално

  до алиен
  И кои ще определя в кое заведение ще се пуши и в кое не?
  Сещаи се каква надпревара ще падне и какви мангизи ще се раздават под масата а 4ерни4кият красьо ще се скьса да "лобира"........
  ПС:
  Не допусках 4е си толкоова задрьстен!
  4ао и умната.....

 68. 68 Профил на човек със мнение
  *****
  Неутрално

  Андрей Пантев !!! Известен със "салатката и ракийката", а сега вече и със цигарка в уста. Време е вече този, иначе заслужаващ уважение човек, да се оттегли от публичната сцена и там някъде в някоя тиха градинка да подължи със пълния комплект: салатка, ракийка, цигарка и пълно спокойствие. Но да остави на спокойствие и нас.
  Искам да посещавам тези заведения,които аз харесвам и не искам да ме тровят без мое съгласие.

 69. 69 Профил на babamarta
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "dqdomart":

  ....женски "dqdomart"....
  Е, честито !
  И другите по край теб се тровят - за твой кеф !

 70. 70 Профил на dgd
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "А има страни":

  Да, проблема е в хората. И да се приеме закон, важното е да се спазва, а не само да се тупаме в гърдите - имаме си закон, всичко ни е наред. Абе толкова ли е трудно, на който му се припуши - да излезе пред офиса или където и да е и да си дръпне един фас?
  Колко хубаво ще е в кафенета/ресторанти/офиси да е чисто и да не мирише на пепелник? Аз си пуша от време на време, но за последно пуших в закрито помещение преди повече от 5 години. Елементарно усилие изисква да си вдигнеш задника и да излезеш навън за 5 минути.

 71. 71 Профил на .|.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "1,2":

  Айде обратно на сергията - там ти е и мястото и бъдещето.

 72. 72 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#57] от "bil tam":

  Я иди в Германия или Испания. Истината е друга - като забранят тотално пушенето, аз пък ще излизам много по-малко в заведения. Ама парите няма да отидат другаде. Ще отидат в банковата ми сметка, от което ще намалее потреблението и ефектът върху икономиката ще е отрицателен. Същото става в Китай - там пестят като луди, в резултат на което зависят от износ, щото вътрешният пазар е много малък. И разни студенти и др. ще останат без работа, защото те са основно сервитьори и бармани. А непушачите гордо ще ходят по улиците и ще пълнят двата останали бара в центъра на София. И ще се кефят, че са европейци - е пак с най-мръсния въздух в ЕС и най-много сърдечни заболявания, ама без гадни пушачи.

 73. 73 Профил на Daniel
  *****
  Любопитно

  До коментар [#37] от "Alien": Ако те затворим в гаража при включен двигател, както нешушачите търпят вашия пушек в кафето, интересно какъв ще е изводът ти. Помисли за здравето си и за околните, потърси специализирана лекарска помощ, не осъзнаваш, че си зависим и с всяка цигара вредиш на себе си и на хората около теб. Тоталната забрана за пушене ще е малка помощ за хора като теб и за вашето здраве.

 74. 74 Профил на един недядо
  *****
  Весело

  До коментар [#62] от "dqdomart":
  .....съпруг - непушач, и как търпи ?
  Под чехъл,а ?
  Сигурно това ти е начина да се отървеш от него !
  Терористка !
  Убийца !

 75. 75 Профил на Така си мисля аз
  *****
  Неутрално

  Тия непушачи фундаменталисти едва ли стъпват по заведенията изобщо. Стоят по цял ден пред екрана, общуват само виртуално, един път няма да седнат с компания на маса. Сигурно, както са си изолирани, просто искат да напакостят на другите.

 76. 76 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Опушената ни държава отблъсква туристите!

 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гилгамеш":
  Ами поддържа се ,ама в частните мъжки клубове на добрата стара Англия Иначе е отлично измислено-преди важни решения, човек отива, изпушва 2-3 цигари или припалва пура и си излиза поживо -поздраво

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на dgd
  *****
  Неутрално

  До коментар [#72] от "Alien":

  Това са глупости. Няма да ходиш по-рядко на заведения, а просто ще излезеш 1-2 пъти навън за цигара. Или няма да пушиш 2-3 часа - да не е невъзможно? Да, питието върви с цигара, но след 5-6 пъти, става и без цигара´. От опит го знам, и аз мислех, че не мога да седна на бира и да не запаля. А цигарат си я иоставям за след бирата - на улицата. Пак е кеф.

 79. 79 Профил на до Alien
  *****
  Неутрално

  Забраната трябва да се приеме а след това
  нека си има заведения за пушачи със специално разрешително където да си ходят пушачите. А таксите от тези разрешителни нека да влизат директно в здравната каса. така хем ще се регулира бройката на заведения за пушачи хем ще се покрият частично разходите за лечение предизвикани от пушачите.

  Alien съгласен ли си?

  Не съм съвсем сигурен, но в Германия въпреки забраната има заведения под определена квадратура само за пушачи а собствениците им си заплащат разрешителното.

 80. 80 Профил на Куку!!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "!!!":
  Ти пък и на спирките вече забрани пушенето. А по улиците ще може ли? А на полето, извън града?

 81. 81 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#61] от "Пушач":

  За десет години съм ходил на лекар ДВА пъти. Един приятел, сноубордист, всяка година си чупи по нещо и лежи по болници. Не пуши. Въпрос с повишена трудност - кой е опоскал повече здравната каса? Да не говорим, че явно не знаете, че парите от акцизите на тютюна отиват за здравеопазване по закон. Тоест - купувайки си цигари аз плащам за хобито на приятелят ми сноубордист (по-точно за резултатите от него). Не обобщавайте толкова смело, защото нещата не са толкова прости.

 82. 82 Профил на 1,2
  *****
  Неутрално

  До коментар [#71] от ".|.":

  ей, селския .още ли си жив, ве ? Я бегай при докторята с тройна тарифа.

 83. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#74] от "един недядо":
  Не просто го търпя- ние се обичаме. а дали съм терористка- нека да го каже съдът и то когато е сезиран за извършено престъпление от прокуратурата....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 84 Профил на Ха!
  *****
  Весело

  Аз викам, да пращаме сметката от химическото чистене на собственика на заведението, в което се пуши в нарушение на правилата. Да видим тогава, дали ще се спазва или не.

  Въпросът обаче не е в спазването или не. Въпросът е, че тютюнопушенето вреди не само на пушещия, но и на другите около него. И никой няма право да вреди на околните за собствен кеф.

 85. 85 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#79] от "до Alien":

  Напълно съм съгласен!!! Ето това е умна приказка - да има по-скъпи лицензи за заведения за пушачи, но такива заведения ДА ИМА. Повечето фундаменталисти отказват да ми схванат позицията - аз не съм за това пушачите да правят каквото си искат, аз съм против това да ми забраняват каквото някой си реши.

 86. 86 Профил на цигарка - рецептичка - таксичка
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от " цигари само срещу рецепта":

  ...е, сега ще стане голямото забогатяване на лекарите - цигарка - рецептичка - таксичка ...

 87. 87 Профил на Мутра
  *****
  Неутрално

  Абе , еееееййййййй , ти ли ше ми казваш на МЕНЕ къде да пушим ли бе !!?!? Че си пушим къдет 'си искам , аз съм безсмъртен !

 88. 88 Профил на dgd
  *****
  Неутрално

  До коментар [#79] от "до Alien":

  Да, има и такива - много малко са, но вътре се пуши.
  Преди седмица влязох в едно такова да питам могат ли да ми развалят пари за паркинг автомат. Вътре СМЪРДЕШЕ. Не се траеше. Не разбирам как съм могъл преди да ходя по такива места. Въпреки че пуша, в такова заведение никога няма да седна - първо не пуша по заведения, второ вътре е кочина. В Германия от дълго време не се пуши в повечето заведения, супер е.

 89. 89 Профил на тихо, тихо.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#83] от "dqdomart":

  ....леле, леле , тя била много устата ...
  Пуши, скъпа, пуши...
  Тютюна убива....тихо, тихо....

 90. 90 Профил на 2-3 цигари
  *****
  Весело

  До коментар [#77] от "dqdomart":

  .......преди важни решения, човек отива, изпушва 2-3 цигари..
  Лека дрогичка, нали ?
  Джойнтче?

 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#48] от "Десен":
  Че ти не си ли влизал в СГС и СРС, за да установиш, че има огрооооомни табели- :Пушенето забранено

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на Недоволен
  *****
  Неутрално

  Алиен правил ли си сметка колко пари даваш годишно за цигари??? Само си помечтай малко за това което можеш да направиш с тези пари ако не ги палиш и превръщаш в дим. В скоро време ще цъфнеш в болницата и ще ни увиснеш на врата да те лекуваме. Както ти не искаш да се съобразяваш с другите, ако ние забравим за солидарността и се откажем да плащаме за твоето лечение??

 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#90] от "2-3 цигари":
  Ква дрога, ве, човек-аз съм от друго поколение - ние пушим цигари- джойнтчетата си ги свивате вие и поколението "Игрек", заедно с Шарковете им и ред булите

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на баба стана
  *****
  Неутрално

  трябва да има заведения за пушачи и такива за непушачи.на който където му е кеф там да ходи.навсякъде п света се пуши,а точно в булгаристан едва ли може да се збрани драстично това. аз съм и за легализиране на марихуаната,тя не е по-вредна от цигарите,алкохола,кафето или захарта. защо закона трябва да ни казва,кое е наркотик и кое не е. ние не сме малоумни!!!

 95. 95 Профил на eu
  *****
  Неутрално

  защо изваждат само битови - лични аргументи? защо никой не каже, че тази забрана има пряко отношение към разходите за здравеопазване, още повече че се водим социална държава и голяма част от тях идват от бюджета.
  браво на тези, които са влезли в залата - признаци на гражданско общество.

 96. 96 Профил на развод заради цигарен димотидох само за кафенце...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "Sioux":

  EЙ така ме хвана мъжа ми.... ..по омирисаните дрехи...отидох за едно кафенце..

 97. 97 Профил на Бойков фен
  *****
  Неутрално

  !!! ПЪЛНА ЗАБРАНА !!! Бойко, не разочаровай избирателите си !!!

 98. 98 Профил на Sovi
  *****
  Неутрално

  Пълна забрана за пушене на обществени места!

 99. 99 Профил на Radost
  *****
  Гневно

  Ако ГЕРБ отмени пълната забрана за пушене на обществени места повече никога няма да гласум за тях на нито един избор.

 100. 100 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#89] от "тихо, тихо.":
  Естествено, че съм устата- с думи си вадя хляба- адвокат цивилист съм Не виждам защо държавата трябва да ми се бърка в решението дали искам да се тровя с цигари,или не-а не вми предоставя чист въздух в града, нормална социална система , нормален размер на детските надбавки , обратен контрол в избирателната система и прочие деликатеси, присъщи единствено на реалната правова държава с истинско гражданско общество

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK