Закон предвижда годишна атестация на учителите

Закон предвижда годишна атестация на учителите

© Красимир ЮскеселиевУчилищните директори да се явяват всяка година на атестация, като недобрите им резултати ще водят до отстраняването им от длъжност. Това е записано в проектозакона за училищното образование, който предстои да бъде обсъден, съобщи БНР.


Според проектозакона квалификацията на учителите става задължителна заради нуждата от непрекъснато повишаване на учителските знания.


Законът урежда и статутa на обучението към посолствата ни в чужбина. За български училища ще се считат и тези към дипломатическите и консулските представителства, в които учат българчета. Обучението ще се провежда по програми, утвърдени от просветния министър.
С новия закон трябва да бъде променена структурата на образование, което ще наложи и промяна на предметите и тяхното съдържание. Затова най-вероятно от учебната 2011-2012 г. ще се учи по нови учебници.


Миналата седмица просветният министър Сергей Игнатов обяви, че започва широко обществено обсъждане на закона преди приемането му.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AAлооо
  *****
  Неутрално

  Ми сега след кой клас се получава основно образование? Я журналята да не пишат глупости!

 2. 2 Профил на Смех
  *****
  Неутрално

  Младите хора не работят като учители - първо да се хванат да мотивират хората, а после да мислят как да ги гонят ....

 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ... и психотест, и васерман да им се взема.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 918 Разстроено


  Много добре!
  За всеки, който заема държавна длъжност трябва да има атестация.
  Принципите на управлението в държавния сектор на се различават от тези в частния сектор.

  ОБАЧЕ, защо никой не пише ще има ли атестации за полицаите.
  Никой не казва, за какво са на България 62 000 полицаи - по два пъти повече спрямо броя на хората от средното за Европа.

  Защо ОТЛИЧНИЯТ пример НА В. Танов да проведе всеобщо изпитване на митничарите И ДА ИЗГОНИ 700 незнаещи ( при щат от едва няколко хиляди), не се последва и от Цветанов?
  Той горкият, не знаел как да изгони "неможещите, немотивираните, зависимите". Ами с един обективен изпит и ще си отидат поне 15 000 "полицаи".

  Иначе е много лесно да се правят "реформи".
  Ще се скараме на лекарите, че не сигнализирали за "Цанков камък"
  Ще насметем учителите, че децата са зомбирани от чалга. Сякаш учителите насаждат чалгата като мироглед

  Понеже тия хора по презумция са беззащитни.

  Но за полицаите - нито дума!
  А, че обществото не изпитва нито чувство за защитеност от престъпления, нито доверие в МВР - това не се говори.
  Учителите и лекарите са виновни, че не са протестирали за грабежите.
  Не са протестирали и не са уведомили 62000 армия от полицаи, че в България се извършват грабежи. Полицаите не са открили това сами, защото се "борели с престъпността"!

  Това последното е една от най-големите тъпотии, които съм чувал през последните години.
  Друга такава тъпотия е, че БСП е социална партия, но това е тема за друга форум.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 5. 5 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Вярно е, че младите хора не искат да се занимават с учителстване. Ала-балата с призвание итн в пазарана икономика вече не върви. Истината е, че в училищата ще се виждат все по-често баби и дядовци на по 70 години, които ще преподават на учениците. Но каквото повикало, такова се обадило

  malart.blog.bg
 6. 6 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Всички учители които не са на "ти" с технологиите трябва или да се постараят или да си ходят ... не може почти всеки 3-4-класник да знае повече от учителя си ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 7. 7 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 524 Гневно

  Атестацията ще води до отстраняване на директорите от длъжност? А кой ще е оценителят? И кой ще подложи на атестация него (оценителя)? :-/

  Тези "нови" постановки работят все в познатата ни посока - за концентриране на правомощията за вземане на важни решения в централното ведомство. Докато философията и духът на реформите са такива, нищо положително не ни чака. Нужна е децентрализация, т.е. прехвърляне на възможно повече отговорности от центъра (министъра и неговите структури) към периферията - към хората пряко засегнати от образователните дейности, и децентрализиран контрол (ако искате, наричайте го "атестация". Всичко друго са безнадежни опити за някаква стандардизация, която обаче е невъзможна без тиранични подходи! Такава демокрация ли ще градим? :-/ Как ще го обясним на децата си? В час по "Човекът и обществото"? ...

  Иде "Новото образование" но не го бъркайте с проекта на министър Игнатов!

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 8. 8 Профил на атестатор
  *****
  Неутрално

  Предлагам форма на атестация- всяка година ВСИЧКИ учители да се явяват на ученическите матури. Проверяващия да НЕ знае дали проверява работа на учител или ученик! Учител, които е добре подготвен няма да се страхува от това да бъде ежегодно атестиран!

 9. 9 Профил на theSaint
  *****
  Весело

  До коментар [#8] от "атестатор":

  100 % подкрепа

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#9] от "theSaint":

  Чудесна идея. Но трябва да бъде приложена за всеки предмет във всеки клас. Трабва да има ясно дефинирани критерии и обективен писмен тест. На края на годината 100% от учениците и учителите отиват на него. За учител който не покрива теста на поне 95%, директно уволнение, за учениците - оценката по съответната скала.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#7] от "Павел Лазаров":

  Чудесно, като родител на осмокласник съм напълно за. И дори лично се опитах да го направя на практика. Изказах мнение за качеството на преподаване по конкретен предмет. И то с конкретни факти и предложения какво и как трябва да се промени.
  И какво получих - мрънкане в стил "защо се бъркам в чуждата работа" от учителя, спотаено недоволство от директора и семейно скандали в стил "аз ли се намерих да оправям света" вкъщи.
  Т.е не може да разчитаме на доброволно самоусъвършенстване от учителите и директорите. Има нужда от обективни критерии и бруталното им налагане отвън.

 12. 12 Профил на klecho
  *****
  Неутрално

  Едно голямо браво!
  Въобще, хубаво е даскалетата да са наясно, че това постоянно хленчене за високи заплати, в известен смисъл, си е нож с две остриета...
  При добро увеличение на заплащането в даден бранш, винаги се намират способни хора, склонни да търсят реализирация в тази област.

 13. 13 Профил на истинА
  *****
  Весело

  До #11, Истина е! Ха мръднеш даскала от назубрения сценарий, ха маймун е станал!

 14. 14 Профил на М. Денева
  *****
  Неутрално

  Браво !!!Някои учители са толкова некадърни че не стават за нищо!!! И с непрекъснати претенции за по- големи заплати.

 15. 15 Профил на dominguin
  *****
  Неутрално

  demokrat/ком. 4/,съгласен съм с писаното, но не знам как да тълкувам израза "за всеки, който заема държавна длъжност..." - защото ако смяташ, че учителите са държавни служители - НЕ са такива.
  а по проектозакона-не е зле да ги преквалифицират учителите, ама не пише от чий джоб ще се плаща-от личния даскалски или от държавния?ами я си представете следното положение:държавата организира 4/четири/дневен/!!!/ курс за компютърно ограмотяване,но учителят,отвратен от поредното "безплатно" лицемерие държавно,предпочете да отиде на курс с нормална продължителност и интензивност-познайте това за чия сметка ше бъде...
  по необясними причини "Дневник" премълчава предложението учениците до 4 клас включително да не повтарят класа/учебната година/.значи преди време едно селско школо беше изобличено, че отчитало несъществуващи ученици-щото без тия "мъртви души" явно щяло да бъде закрито.а сега "от горе" това положение де факто се озаконява,но струва ми се- не от загриженост за загиващите селски училища."загрижеността" държавна явно е за учениците от някои социални/или по-вярно-етнически/ - групи-сакън да не секне меракът на родителите им да пращат отрочетата си на школо. без да влизам в подробности-скромното ми мнение е , че "мораториумът" върху повтарянето само ще осигури още повече неграмотници на любимата ни татковина.

 16. 16 Профил на 15
  *****
  Неутрално

  Първо направете професията привлекателна, а после отсявайте зърното от плявата.
  Не виждам тълпи от желаещи да бъдат учители, а виждам все повече пенсионери на половин щат в училището на сина ми. Не съм против пенсионираните учители - ако имат желание и сили нека работят, но явно те запълват ставащите все по-големи дупки в образованието.
  А така докога?

 17. 17 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Ха -ха! Ха-ха! Нови учебници!? Ей-тия не се налапахаааааа!

 18. 18 Профил на dominguin
  *****
  Неутрално

  на немалкото "недаскалски" коментари по-горни,дето изразяват "загриженост" за даскалските заплати и компетентности да напомня следното: компетентност можеш да показваш/ и доказваш/ пред ученици, които са дошли в училище за да учат а не за "контакти и забавление".наскоро ми попадна цитат от една анкета, според която 60% от родните ученици точно за това са в школото- не за попиване на знания.щото ученето май беше двустранен процес??

 19. 19 Профил на БЕРГ
  *****
  Неутрално

  За 200 евро на месец трудно ще намерите млад, мотивиран и наистина образован кадър. Държавата отново посатвя каруцата пред коня. Малоумници.

 20. 20 Профил на заплата
  *****
  Неутрално

  Средната заплата в образованието е 700лв.

 21. 21 Профил на ddd
  *****
  Неутрално

  Така както на мен всяка година ми правят оценка на изпълнението и проверка на постигнати резултати спрямо цели (аз съм в частния сектор), и това влияе на заплащането ми, същият подход да се прилага и спрямо учителите, а и всички в публичния сектор.
  Дано само да изработят адекватни критерии за оценка. От друга страна, топлата вода, сиреч оценяването в тази сфера вече е измислено. Могат да приложат и готови модели.

 22. 22 Профил на Ахахаха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "заплата":

  Да, като вземеш и заплатите в министерството. Айде стига сте заблуждавали: няма учител, който да започва със заплата, по-голяма от 400 лева. А за да стигне 700, ще му трябват 25 години стаж. Затова пенсионери със "страхотна компютърна грамотност" ще предават на децата ни.

 23. 23 Профил на aman
  *****
  Гневно

  поредното унижение за клетия български у4ител...след нищожните им заплати сега и предпоставка за своеволия и натиск от страна на директорите им !

 24. 24 Профил на БЕРГ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "ddd":

  Въпросът е - кого ще оценяват? Пенсионерите? И като установят, че половината не отговарят на съвременните изисквания за преподаване, тогава какво? Ще ги уволнят? Хахахаха, ами после? Кой ще вкарат на тяхно място? Хилядите млади, мотивирани, високообразовани учители, които се натискат пред вратата на директора, за да започнат работа за 200 евро? Абе, хора, вие в кой свят живеете? Има училища, в които се назначават преподаватели по еизк, които са карали само някакъв курс, или са завършили езикова гимназия. Поне децата да са в класната стая, а не да имат свободен и да пият водка в кварталната кръчма. До там стигнаха нещата, а вие сте си завряли главите в.... и отказвате да осъзнаете реалния проблем. А той е: без пари - няма качество.

 25. 25 Профил на без пари - няма качество
  *****
  Неутрално

  "Младите хора не работят като учители - първо да се хванат да мотивират хората, а после да мислят как да ги гонят .... "

 26. 26 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#11] от "m17" и [#13] от "истинА":

  Никъде не съм казвал, че контролът, т.е. влиянието, върху учителите и директорите от страна на обслужваната от тях общност (деца, родители, общественици) ще се получи лесно и 'от днес за утре'. Но е възможен.

  Ето, за илюстрация на един от механизмите, с които това ще стане, ви предлагам да си представите следната картина:

  I. Всички пълнолетни от вашия квартал/малък град избират веднъж на 4-5 години обществен орган, наречен "Училищен борд". Можете да се кандидатирате за него и вие!

  II. Училищният борд е органът, който назначава, плаща заплатите на и уволнява учители и директори.

  Как мислите, ще се промени ли с това отношението към забележките ви, или ще си остане същото?

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#24] от "БЕРГ":

  На последния конкурс за учителско място в софия ( история ) са се явили 76 кандидати. Значи началната заплата от 500лв с перспектива 700лв + колкото си докарат на частно е съвсем приемлива за 76 човека квалифицирани да вършат тази работа.
  Т.е ако изхвърлим некадърниците ( с предполагаемо заплати в горния край на скалата ) ще има достатъчно кандидати, поне в София. Подозирам че е подобно положението и на други места.

 28. 28 Профил на majaz
  *****
  Неутрално

  м17, аз учителствам в центъра на София, пък заплатата ми е 500 лева. 76-те конкуренти също са на преклонна възраст. Няма вече едно младо лице след нас. Единици са тези, които "си докарват на частно", останалите работят за чест и слава.

 29. 29 Профил на majaz
  *****
  Весело

  И затова обират банки...

 30. 30 Профил на dominguin
  *****
  Неутрално

  колко ли си докарва от "частпром" един географ ,историк,химик или физик школски? или филолог-НЕангличанин?

 31. 31 Профил на БЕРГ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  Приемлив е за ПЕНСИОНЕРИ. Или за едва завършили педагози, които още не са се ориентирали в обстановката. Година по-късно остават само пенсионерите. Няма как с 1 или два езика на добро ниво и компютърна грамостност, да не си намериш работа поне за 1000 лева на месец. Виж обявите в jobs.bg. По морето е същата ситуация, особено през летния сезон. Преди кризата само от преводаческа дейност към 5-6 бюра си докарвахме 500 евро чисто. А това е просто допълнителна работа... Напуснах една от най-елитните гимназии в страната веднага след края на учителската стачка. И не виждам, как бих могъл, да се върна там, въпреки че работата ми доставяше огромно удоволствие. Все пак - семейството ми е над всичко.

 32. 32 Профил на dominguin
  *****
  Неутрално

  БЕРГ/ком.31/-че и за едва завършили педагози надали е приемливо: нали и те са минали през същото училище и им е пределно ясно,че като учители ще трябва да /с извинение/ подгъзуват на ученически,родителски,директорски капризи...само непоправим оптимист или луд ще се съгласи да го правят на шебек за тези пари...

 33. 33 Профил на В53
  *****
  Неутрално

  Не е далеч времето,когато в БГ СЪС СВЕЩ ЩЕ СЕ ТЪРСЯТ МЛАДИ УЧИТЕЛИ И ЛЕКАРИ. ВЕРВАЙТЕ МИ !

 34. 34 Профил на stealth
  *****
  Неутрално

  Познавам инженер в провинцията, с над 30 години стаж, всеки ден се подписва на фактури за стотина хиляди лева и получава чисти 400 лева...

 35. 35 Профил на Димитър Цветков
  Димитър Цветков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЛУД ЗА ВРЪЗВАНЕ!
  След като осра набързо закона за университетските даскали министър сергей започна и обикновените даскали. Няма ли кой да го спре тоя преди да е запалил всичко. Директорът на изпит всяка година - а на лудия министър мандат от четири. От 20 години министъри на образованието стават само хора с видими психични отклонения. Ебати образованието ...

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#31] от "БЕРГ":

  Стига с тия глупости - това е офертата. Ако му харесва на някой, да кандидатства и да си върши работата според изискванията за позицията. Ако ли не - прав му път, да си търси друга работа за колкото си иска пари. Хич не ми дреме. Практиката показва че има достатъчно кандидати, поне засега. Като свършат, ще се вдигне офертата.
  Така е в частния бизнес, така трябва да е навсякъде, стига с тоя комунизъм в държавната сфера.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK