Здравеопазването обезглавено

Назначената от ГЕРБ за директор на касата Жени Начева е с две обвинения за престъпления по служба

Здравеопазването обезглавено

© Красимир Юскеселиев
Бивш зам.-министър и шефът на кабинета на Станишев ще отговарят по афера от 2005 г.


Назначената от ГЕРБ за директор на касата Жени Начева е с две обвинения за престъпления по служба

Само два месеца след като стана директор на Националната здравносигурителна каса (НЗОК), Жени Начева беше обвинена  за престъпления по служба. Прокуратурата ще поиска да бъде отстранена от поста, а премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква Начева да си подаде оставката, както и че вече има кандидатура за шеф на НЗОК.


Така само за две седмици след отстраняването на министър Божидар Нанев двата най-важни ръководни поста в здравеопазването се оказаха едновременно овакантени.
Освен Начева като обвиняеми са привлечени също бившият здравен зам.-министър и шеф на управителния съвет на касата Емил Райнов (БСП) и Веладин Битолски - началник на кабинета на бившия премиер Сергей Станишев.


Обвиненията срещу Начева са, че като финансов директор в касата е завишила неправомерно миналата година с 800 хил. лв. парите за частната болница "Хаджи Димитър" в Сливен, а през март тази година се разпоредила частната "Токуда" в София и държавната Военномедицинска академия да получат съответно 320 хил. и 511 хил. лв. над лимита за лечение. С това тя е ощетила здравната каса, съобщи  говорителят на Върховната касационна прокуратура Стелияна Кожухарова.


Райнов и Битолски са обвинени по сигнал на дистрибутора на лекарства "Търговска лига", че през 2005 и 2007 г. са поискали подкупи от общо 28 млн. лв., или 7% от оборота на компанията от обществени поръчки.


В първия случай двамата са предложили да назначат "удобни" за търговеца на едро членове на комисиите, които определят какви лекарства да купят здравното министерство и касата, твърди прокуратурата. Във втория случай Райнов и Битолски поискали парите, за да уредят акредитацията на кардиологичните клиники на "Търговска лига".


Битолски е обвинен в помагачество, тъй като според обвинителите заявил пред директора на дистрибутора, че той ще взима парите и ще ги предава на Райнов. Прокуратурата се самосезира за искания през 2005 г. подкуп от платена публикация през февруари 2009 г. на директора на "Търговска лига" Тони Веков във в. "Интернешънъл хералд трибюн".


Оттогава датира и разследването на ДАНС.  
На Начева, Райнов и Битолски е определена гаранция от по едва 2 хил. лв. Директорката на касата не беше открита за коментар, а Райнов определи обвиненията като глупости. От БСП заявиха, че ще коментират днес.


Вчера прокурорът Кожухарова не уточни кой е подал сигнал срещу тримата и защо чак сега има обвинения по аферата, съобщена от "Търговска лига". Кожухарова каза, че разследването е същото, по което беше обвинен и отстранен доскорошният здравен министър Божидар Нанев.


"В рамките на едно разследване излизат престъпленията на няколко лица. Не искам да детайлизирам повече", каза Кожухарова. Тя заяви, че по случаите се работи в "добра стиковка с ДАНС". Премиерът Борисов отново заяви, че ще бъде безкомпромисен "към всеки, за когото постъпят данни за извършени нарушения, независимо дали е от предишните или от настоящите управляващи".


"Твърде възможно е към хора, които поставяме на отговорни позиции, да има стремеж да бъдат оклеветени", коментира Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ.


Здравната каса има право да плаща на болниците при надвишени лимити, ако при проверка се установи, че работата е реално извършена.


"Токуда болница София" никога не е получавала "имотни облаги" от софийската здравната каса, а плащания за предварително извършена, отчетена и проверена от НЗОК дейност", се казва в изявление по случая на лечебното заведение. От болницата добавят, че парите - над 320 хил. лв., още не са изплатени. 


По подобен начин стои и въпросът с надплатените средства за Военномедицинската академия. "За дейността ни бяха извършени три проверки от Столичната здравноосигурителна каса, няма как тези средства да фигурират в протоколите й и да бъдат фактурирани, ако касата не е съгласна, че дейността е извършена и дължи на болницата плащане", обясни директорът  ген. Стоян Тонев. 


Жени Начева беше избрана за шеф на НЗОК от парламента преди два месеца по предложение на ГЕРБ, като замени Румяна Тодорова. Дотогава директорът на институцията се назначаваше с конкурс, но през 2009 г. Законът за здравното осигуряване беше променен и вече се избира от депутатите.


Предложението за промените беше на председателя на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ), който беше обещал кандидатът да не е политическа фигура, а "човек с доказан професионализъм". По време на гласуването Начева получи 110 гласа за, 12 против и 41 въздържал се.


По-късно за неин заместник беше назначена Албена Златарева - също кадър на ГЕРБ и бивш сътрудник на Лъчезар Иванов. Слуховете отдавна спрягат Златарева като фаворит за директор на НЗОК, а Начева не била харесвана от премиера Борисов, но преди два месеца ГЕРБ нямали по-експертна кандидатура.


В лекарските среди отстраняването й се обяснява с опитите на здравната каса да ореже парите за лекарства и най-скъпите клинични пътеки, сред които са  кардиологичните. Дистрибуторът "Търговска лига" е собственик на болниците, в които се извършват най-много кардиологични операции, и произвежда едни от най-скъпите генерични лекарства, плащани от НЗОК.

Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Панчо
  *****
  Разстроено

  Ами с пожарникар и милиционер = полицейска държава

 2. 2 Профил на Здравеопазването обезглавено..?
  *****
  Гневно

  Че нали това беше целта неа занятието...

 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тези съвсем изперкаха.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  при нашето "здравеопазване" това си е гавра с труп

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 5. 5 Профил на Жмуда
  *****
  Неутрално

  споко, ей сега оня кукумявка борисова ще го дообезглави

 6. 6 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  кога ли бойко ще подкара пак чистката на окопаните кадри на тройната, като напоследък не може да се оправи със своите - ту му ги връщат от брюксел като повредена стока, ту сам ги разобличава като врагове с партиен билет

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 7. 7 Профил на Dundaky
  Dundaky
  Рейтинг: 581 Неутрално

  О-хо, Товагишч Иванов временно изостави бизнеса с покупко-продажба (най-вече покупка) на недвижимости в Меден Рудник и вече спасява България! Сема мога да умра спокойно!

 8. 8 Профил на БТ2
  *****
  Неутрално

  Брей тази здравна каса била много весело място за играчите от бранша. Ще има акции, следствие, прашосъдие, медии направо холивидски сценарии за филма "КАСАТА".

 9. 9 Профил на Мики Маус
  *****
  Любопитно

  Обезглавено ?! То , здравеопазването,винаги се е управлявало от задници . Затова сме на това дередже...

 10. 10 Профил на паричкииии
  *****
  Неутрално

  Миналата седмица молеше банките да не начислявали лихви на болници заради забавени пари от касата.Ето къде били парите или как да фалираме конкурентните болници.

 11. 11 Профил на Седесар
  *****
  Неутрално

  Живеем в разпадаща се държава. ГЕРБ не са наясно с това какво точно искат, как да го постигнат и с какви кадри.

 12. 12 Профил на orimm
  orimm
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Малка поправка - д-р Златарева я назначи още д-р Тодорова.

 13. 13 Профил на Мъжът с флейта
  *****
  Неутрално

  Има нещо гнило в здравната каса...пък и нещо не е както трябва в горните коментари. Тези двамата са си искали по милиони лева за корумционните им схеми, как ще коментирате това?
  ==================
  Райнов и Битолски са обвинени по сигнал на дистрибутора на лекарства "Търговска лига", че през 2005 и 2007 г. са поискали подкупи от общо 28 млн. лв., или 7% от оборота на компанията от обществени поръчки.

 14. 14 Профил на Чернозъбец храбър
  *****
  Весело

  Не може да е било обезглавено сега заради тази и онзи,защото горкото то никога си е нямало истинска глава на раменете като хорските здравеопазвания !

 15. 15 Профил на Кукумявка Борисова
  *****
  Весело

  Аз...само се усмихвам..))))))))))))))))))))))))))))))

 16. 16 Профил на Бойко Балонко
  *****
  Неутрално

  на вниманието на всички които имат нещо общо с Бойко - Бриго го каза - няма човек който Бойко да не е предал

 17. 17 Профил на ан
  *****
  Неутрално

  а защо никой не попита откъде търговска лига спечелиха толкова че да си позволят подкуп от 10 или 17 млн от честни сделки нали
  пази боже

 18. 18 Профил на baba55
  baba55
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как обезглавено?!То има ли здравеопазване?Каде е то и за кого?Те гладите"големи" лапат а лекарите знаят ли Хипократовата клетва за да лекуват бедните болни?Всеки лапа а народа гине.Билисме изчезваща нация? Народът е болен а как да се лекува без пари?Здравеопазване какво е това?

 19. 19 Профил на Корупция
  *****
  Неутрално

  Двама от здравната система корумпирани, смятайте за следващите. Нещо не е наред, няма удар без причина(действие)? Правилото на физиката важи със пълна сила и при хората, но различно разбрано!!!

 20. 20 Профил на Ох Боли
  *****
  Неутрално

  Много манги праят родните докторчета ша знайте.

 21. 21 Профил на знаещ
  *****
  Гневно

  Сега трябва да се поясни нещо. За болниците има т.нар. "делегирани бюджети". Касата ти казва, че за месец или тримесечие може да лекуваш болни за Х пари. Ако прехвърлиш лимита - няма да ти се плати. Сега идва въпроса - защо на други болници, които са надхвърлили лимита не е платено, а само на тези - "Токуда", частнат болница "Хаджи Димитър", ВВМА. В другите болници лекари и сестри нямат ли нужда от заплати? Егати здравеопазването!

 22. 22 Профил на Арестите не заместват реформите!
  *****
  Неутрално

  Глупостите на Бойко Б, че като набута всички престъпници в килии, държавата щяла да цъфне и тогава ще правел реформи, ще му струват много, а особено на поданниците му, за каквито ни смята всички! Ако не почне да променя държавата отвътре по западен образец със съответните моркови и тояги, нищо в БГ няма да мръдне и на милиметър! Трябват нови правила и гаранции за спазването им, при това без да се преоткриват топлата вода и колелото. Дори в наказателните акции нещо трябва да се промени - това, че ще загуби някой поста си, не значи за чиновника нищо. Престъпникът трябва да загуби и имането си заради служебни злоупотреби и правото на пенсия. Но може ли пожарникарската каска да поеме толкоз акъл?

 23. 23 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Борисов си повярва,че разбира и от здравеопазване.
  Циркаджийска работа.

 24. 24 Профил на Корупция
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Арестите не заместват реформите!":

  Получаваш минус от мен! Иска ти се Б.Б. да е винаги виновният. Що не се върнеш назад???

 25. 25 Профил на Зашеметен
  *****
  Неутрално

  Професорката Борисова да бяга още преди да са я направили министър, защото след месец-два ще се окаже в прокоратурата с любезното съдействие на министър-следователя.

 26. 26 Профил на Долу коРУмпистите
  *****
  Неутрално

  На комуноиди като Е. Лайнов отдавна трябваше да им ритнат столчето. Авгиевите обори в МЗ и НЗОК още има да се ринат.

 27. 27 Профил на Корупция
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "Корупция":

  Някои тъпанари си мислят, че съм поддръжник на Бойко Боририсов, съкратено Б.Б. Еми не съм, гледам си го реално, не съм педал и не го обичам! Но по-добър няма, сори за множеството кандидати.

 28. 28 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Мъжът с флейта":


  До коментар [#17] от "ан":

  Т.Л. защо не са алармирали своевременно. Мисля че те бяха добре при предишния режим. Мой приятел работещ за тях е бил "съветван" заедно с колегите си да гласува за "нашата" партия че иначе няма да има поръчки и съответно работа за тях.

 29. 29 Профил на Didi
  *****
  Неутрално


  Гадно крадливо племе!

 30. 30 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  Да видим дали "сътрудника" на Лъчо М. ще стане шеф на Касата.

  http://www.vsekiden.com/?p=59008
  "Името на Златарева нашумя около скандала покрай развода на депутата Лъчезар Иванов. Единственият депутат на ГЕРБ в миналия парламент се забърка в шумна разпра със съпругата и дъщеря си още преди изборите. През пролетта дъщеря му Мариела и съпругата му Диана, с която са в развод, го обвиниха в домашно насилие, а като причина за раздялата бе посочено името на неговата сътрудничка - Албена."

 31. 31 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Струва ми се, че спрямо Жени Начева е пресилено обвинението. Може да е нарушила процедури, но не се е облагодетелствала. Доколкото разбирам от текста, към болниците са платени признати разходи, след проверки.

  А Управителният съвет къде е гледал? Струва ми се, че те не са искали да поемат отговорност.

 32. 32 Профил на лекар
  *****
  Гневно

  Касата ни побърка с идиотщини. То не бяха клинични пътеки, регулативни стандарти, делегирани бюджети, позитивни списъци.... Проверките протичат в четене на бумаги и не дай си боже да си пропуснал някоя запетая. Сега се вижда, че делегираните бюджети важат за едни повече. Днес се ми превели 50% от заплатата за Февруари - значи, че не работя в "Токуда". Да си кажат, че резерва на Касата го няма и няма пари за здравеопазване и всеки да се спасява както може. Аман от простотии.

 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Коя е кандидатурата?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 34. 34 Профил на Само питам
  *****
  Неутрално

  Албена Златарева какъв сътрудник на Лъчо Тъпото е:
  От кръста надолу или от кръста на горе ...?

 35. 35 Профил на Чернозъбец храбър
  *****
  Гневно

  Пък да не ви разправям за РИОКОЗ-ите.
  Тамошните държавни служители разбират какви са реалните цени на хранителните стоки едва след като се пенсионират или ако ги уволнят!(продават се за две кила сол за туршията,едно бурканче кисело мляко за свекървата и пакетче вафлички за внучето.)

 36. 36 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Аз виждам възмущение в коментарите относно двоен стандарт при плащанията от НЗОК.

  Нищо не разбирам здравеопазване, имам само едно предположение:

  Защо ВМА и Токуда са надхвърлили лимитите си? Защото са истински болници и пациентите са се ориентирали да ходят при тях. Така си обяснявам двойния стандарт на плащанията.

 37. 37 Профил на Lambi
  *****
  Разстроено

  Очаквайте асиметричен отговор на тази атака на П срещу ББ. Прокуратурата не може да отсранява от длъжност. Тя може да обвинява и завежда дела в съда само срещу всеки. Управителя на Държавата е Министър-председателя. А бе ние тука форума малоумници ли ни броите или си мислите, че сме все в галерията

 38. 38 Профил на Любопитен
  *****
  Неутрално

  Прокоратурата защо не се заинтересува от лоялния гражданин Тони Веков?

 39. 39 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 581 Неутрално

  КЬОР ФИШЕК-поредния. Шумни арести, шумни обвинения и на другия ден като изтрезнеем....оле мале кво напраихме....БОКО оди си ...не е срамно днес ,после и Костов няма да те защити както навремето защити "Виденовите крадци".Ти не крадеш ..ти просто не знаеш да управляваш БЪЛГАРИЯ.Господи избави ни...

 40. 40 Профил на Шантав
  *****
  Неутрално

  "Здравеопазването обезглавено"?

  Няма как да обезглавиш нещо, което не съществува. Просто не е възможно.
  А здравната каса в този си вид трябва да се закрие час по-скоро. Но няма да го направят - заедно с "болниците", касата е перфектен инструмент за геноцид.

  Инструмент за геноцид, който е уникален по рода си не само в ЕС, но в света изобщо.

 41. 41 Профил на Сеирджия
  *****
  Неутрално

  до #22 - арестите не заменят реформата - НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН, поздравления за здравия разум! Държавничеството не е само игра на апаши и жандари, държава не се прави с пистолети (като Тошо и Фидел).
  И Иван #36 е напълно прав - който не вярва, да иде да го оперират в окръжната болница в Разград, например. И после да плямпа против Токуда.
  Бойко и аверите му ще получат сметката на следващите избори. Колкото и да са добри операциите срещу организираната престъпност, за което имат моя респект и благодарност, на народа му трябва работа и переспективи. А тук е пълна мътилка...

 42. 42 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Албена Златарева е сътрудник на Лъчо Тъпото основно между краката в работно време с държавни пари.
  Но курванлъка е изпитана рецепта за добра кариера,явно.

 43. 43 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Странно ми звучат обвиненията към Начева.По тази логика няма читав човек в България.Посочените болници/без сливенската,за която нямам представа/са на практика най-добрите.Лри дадено право на пациента да избира къде да се лекува съвсем естествено е той да се насочи, там където ще бъде лекуван като "бял" човек.Да не влиза човек в такова заведение,но винаги бих предпочел лечение в "Токуда" пред което и да е друго място.Няма "дарения",подаръци,пари на ръка и.т.н.

  Sic transit..
 44. 44 Профил на Изнуден
  *****
  Неутрално

  На ТокудаБанк не са им платили тези 327000 лева още , ама нищо те ще ги изкарат с принудителните дарения от пациенти. После нека си лепат листовки по стените на коридорите Мьй денги не берьом

 45. 45 Профил на Boiko
  *****
  Неутрално

  Освен Начева като обвиняеми са привлечени също бившият здравен зам.-министър и шеф на управителния съвет на касата Емил Райнов (БСП) и Веладин Битолски - началник на кабинета на бившия премиер Сергей Станишев.
  Комплектно да вървят!!!

 46. 46 Профил на Изнуден
  *****
  Неутрално

  До коментар [#43] от "igr81":

  Изобщо не си наясно с Токуда. Даренията (естествено доброволни) се плащат на касата, а на централната рецепция ти издават документ за дарение. Е поне можеш да си го включиш в данъчната декларация следващата година като дарение към здравно заведение, ако си фирма. т.е спестяваш 15%............................

 47. 47 Профил на маркуч
  *****
  Неутрално

  на пожарната рано или късно все ще и свърши водата , па тогава ....................

 48. 48 Профил на qwerty
  *****
  Разстроено

  аз не мога да разбера що търговците на здраве не се поддържат по между си като истински другарчета

 49. 49 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Като е правила услуги на болниците- да я махат... Кво като е избрана от ГЕРБ? Нали затуй дойде ГЕРБ на власт- за да няма мои и твои... Тъпите èрвенотиквениèта пак се възбудиха много из коментарите, ама възбудата им е като на баба им Цола сопола- все искат да го покажат на другите и все никой не иска да им го гледа... Айде, è иде нов народен съд и ще се издирваме после по разпеяатките кой ккаво е писал из форумите...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 50. 50 Профил на Циркът продължава
  *****
  Неутрално

  Аман от евтин ПиАр!!!
  Че другаря Райнов сигурно не е цвете за мирисане - ОК, но много ме съмнява прокуратурата да извади годно за пред съда доказателство за исканите многомилионни подкупи. А без такова - всичко си остава просто клевета... Можеше да се повдигнат обвинения и без да се обявяват баснословните суми (едно "искане на подкуп" щеше да свърши работа). Но нали вниманието на обеднелия и изтерзан народец трябва по някакъв начин да се отклони от мизерията, в която затъва все повече.... Нали трябва да има кого да мрази, а "вярната любов народна" да е насочена в правилната посока...

  Относно Начева - и от космоса се вижда, че цялата работа е съшита с бели конци. Явно женицата пада в жертва на неведомото партийно кадруване. Някой е решил, че така и така гори - поне да е зрелищно - да се вдигнат рейтингите.

  Покрай този лов на вещици забравяме по-важния проблем - че вече повече от 2 седмици нямаме здравен министър. А за това не са виновни подкупните държавни чиновници...

  Жална ни майка, ако това е разбирането на управляващите за "реформи в здравеопазването"

 51. 51 Профил на DaDa ama ne
  *****
  Неутрално

  Има още да се прави:
  - ВМА е интересна работа
  - търговска лига източва здравни осигуровки на Българите в много милионен тираж
  -Токуда цака с т.нар. ' такса за 'избор на екип' няколко стотачки отгоре за операция без да има реално избор на такъв
  - и т.н.

 52. 52 Профил на Николчо Дем...
  *****
  Неутрално

  Тежко на прокурора,повярвал на хората от Търговска лига,че някой им искал подкупи!Този път политическата поръчка е очевидна.Изглежда на ченгетата им се харесва да въртят комбинациите,при които уж ББ е безкомпромисен,като с негово знание намесват и негови хора,за да не бъдат обвинявани полицаите от ГЕРБ,че вършат политически репресии.Очевидната цел е БСП.Началника на кабинета на С.Станишев бил помагача и обещал да пренесе парите!?!?Хайде бе!Нещо много плитка е този път комбинацията,за да й повярват разумните хора.Но електората отново ще ръкопляска.

 53. 53 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#50] от "Циркът продължава":

  Каква женица бе, пич? Ти да не мислиш, че има някой случаен в НЗОК и СЗОК? И че "женици" раздават стотици хиляди лв ей тъй, от добрина... Не я гледай, че е грозна... Тожа не я оправдава! В сливенския ще е сигур сред убавиците...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 54. 54 Профил на Хм
  *****
  Неутрално

  Е тия от ГЕРБ се оляха просто! Такова крадене не си спомням да е имало в държавата. Велчев както е почнал ще ги събере накрая всички на подсъдимата скамейка.

 55. 55 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иван":


  До коментар [#41] от "Сеирджия ":

  Токуда има договори с медицински центрове във всеки областен град, които имат ангажимент да набират пациенти... Сигурно и в Разград всяка седмица има лекари от Токуда, които правят прегледи и казват- Аааа, добре си, ама що не вземеш едно направлениице и не дойдеш да ти пуснем едни изследвания в София- да сме сигурни де... Бизнес, другари, бизнес... Ама какво ли разбирате от тая работа... Туй не е АПК...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 56. 56 Профил на aman
  *****
  Неутрално
 57. 57 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 696 Гневно

  ами да естествено - точно тези глави трябва да се гилотинират, това са главите на мръсни боклуци, които крадат от лекарствата на бедните хора, докато те умират по болниците, в които докторите вземат по 500 лева заплати и работят по 3 дена без сън като на фронта!

 58. 58 Профил на d
  *****
  Гневно

  Какви реформи със кого КОРУМПИРАНИ ЛАЖЦИ И КРАДЦИ с тия ли ще правите реформи . Горката България господ да ни пази

 59. 59 Профил на mila
  *****
  Гневно

  До коментар [#43] от "igr81":

  моля модераторите да изтрият този противен расистки коментар - какво значи 'да ме лекуват като "БЯЛ" човек???!!!!!???

 60. 60 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  До ступидон #55:

  Може да си прав. Само че Начева ли е виновна за тази система. Аз мисля, че правят от нея жертвено агънце. Къде се е скатавал управителният съвет.

 61. 61 Профил на .
  *****
  Гневно

  До коментар [#54] от "Хм":

  Да взема да ти припомня за сер гея

 62. 62 Профил на Иван
  *****
  Неутрално

  Последна мисъл от мен и спирам: Аз искам справедливост, а не жертвоприношения.

 63. 63 Профил на Brrrr..
  *****
  Неутрално

  Шоу народе.. я да видим на ден 276 от управлението си какво прави Бойко? Ами каквото на ден 2 и на ден 76 и каквото ще бъде на ден 999, а защо ли?? Ами защото само затова е квалифициран!!!! Друго в неговата глава няма!!! На следващите избори си помислете пак преди да гласувате идиотски за хора с висше пожарникарско-минцифайско образование..А сега се "кефете" на простотията която сами си избрахте..

 64. 64 Профил на Пациент
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "Боги":

  Едва ли някой е против това гнусните корумпирани държавни чиновнически копелета да се "гилотинират", НО едва след като някой докаже вината им в съда. Всичко останало е кьорфишек.
  Иначе ще гледаме пак филма, в който първо публично ги заклеймяваме, а след това те осъждат държавата в Страсбург задето сме им наранили нежните душици и накрая пак ние плащаме масрафа.

 65. 65 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 810 Весело

  Нормално е.
  Преди всяка операция болния получава очистваща клизма.
  Същото е и сега.
  Кой къде го боли, или сърби не е интересно.
  Важен е резултата.
  На който не му харесва-да го ..уха!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 66. 66 Профил на I SLED 999 MESECA
  *****
  Неутрално

  РЕЗУЛТАТЪТ от всички ПОКАЗНИ акции до сега, с много снимки и камери е нулев... нито има ОСЪДЕНИ, НИТО НЯКОЙ Е В ЗАТВОРА вече...9 месеца, сигурен съм, че и след 99 месеца пак ще е СЪщОТО, АКО ВСЕ ОщЕ посткомунистическия МУТРОМУТАНТ управлява,без да е наясно с ЦЯЛОСТНАТА СИТУАЦИЯ.

 67. 67 Профил на чиче
  *****
  Гневно

  ПОРЕДНАТА ИДИОТИЯ НА ТИКВАТА,ТИЯ ОКОЛО НЕГО ВЕЧЕ ХЕПТЕН ПОЧНАХА ДА ГО ВОДЯТ ЗА НОСА.И ДА УВОЛНЯВАШ И ДА НЕ УВОЛНЯВАШ,СЕ НЕКОГА ТРЕБЕ ДА СИ ПЛАТИШ ЗА ПИЦАТА.КАСАТА Е ПЛАТИЛА ПАРИ ЗА ИЗВЪРШЕНА ДЕЙНОСТ,КОЯТО КОЛКОТО И ДА СЕ ОПИНЯ КРАТУНАТА ВСЕ НЯКОГА ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАТИ.

 68. 68 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1269 Разстроено

  ...че червните имат ПИПАЛА навсякъде е ясно,но България НЕ върви на ДОБРО...!!!...Жалко..!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 69. 69 Профил на Крадлив столичанин
  *****
  Неутрално

  Почва да ми става смешно за всичко, що идва от булгаристанския "турски кенеф"!
  Режисурата е все една и съща-върви по някаквъ коридор столичанин, или столичанка, и страшно много журналя снимат и цъкат с фотоапаратите си, като че ли Шарон Стоун минава. И някой се опитва да ни убеждава, че въпросният столичани/ка сам е крадял като за световно, както и че едва ли сега са забелязали костюма му за 5000лв, или Ролекса за 10 000.
  Но има и друго-ние знаем, че столичани са крадливи. Нещо типично за шоплука. Но с арестуването на един или двама крадци възможностите за крадене от кацата не се променят!
  Лошото е, че никой не проверява наличието на многото черпаци, с които се изпразва кацата!

 70. 70 Профил на бравоББ
  *****
  Неутрално

  Браво -хазната е празна,но крадците си крадат.Удар след удар поне малко да намалят кражбите.

 71. 71 Профил на Горкият!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Корупция":

  Верно няма по-добър от Борисов? Горкият, твърде са ти ниски критериите!

 72. 72 Профил на bate raiko
  *****
  Неутрално

  И в професионален и в чисто личностен аспект съм твърде далеч от здравеопазването / дето се вика - при това качество - Дай Боже да си остана все така далеч /, но съм чувал ужасяващи неща за въпросната Търговска лига...И ако Райнов заслужава прокурорска проверка, то и те не остават по-назад.....Но, повелята на времето е друга!!

 73. 73 Профил на чив
  *****
  Неутрално

  "Е па знам ли? По Великден купи капа, ама имаше ли глава, немаше ли?"
  Който и да избереме, не го ли научим да се интересува от мнението на народа, няма нищо да направи.

 74. 74 Профил на Vlad
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от ".":

  Е хайде чак така не е било никога.

 75. 75 Профил на АМИГО
  *****
  Неутрално

  Що ревете, бе? Нали искахте демокрация/капитализъм. На ви капитализъм- радвайте му се... Или си мислихте (когата подскачахте по митингите), че всички ще станете шефчета и други ще работят за вас. Да, ама НЕ! Ще си плащате като попове и само може да си мечтаете за перфектното бай Тошово здравеопазване...

  А, да, за малко щях да забравя: "Кой НЕ скача е червен!"...

 76. 76 Профил на Кристиян
  *****
  Неутрално

  Кадровата политика на Бойко ще ни доликвидира.

 77. 77 Профил на Виновни до доказване на противното
  *****
  Неутрално

  Това е толкова поръчково обвинение, че няма накъде повече. Първо, прокуратурата се самосезирала и то при публикация в чуждестранен вестник. Интересно, защо до момента не се е самосезирала за престъпления в България, публикувани наляво и надясно? Или "независимата" прокуратура работи само по поръчки отгоре?
  Второ, Търговска лига хич не са вода ненапита. Питайте който лекар искате, ще чуете само лоши неща за тях. Включително и за заплахи и изнудвания. И корупция.
  Най-вероятно наистина е обяснението в последния параграф от статията. НЗОК за пръв път е настъпила корпоративни интереси. И то за много пари. И защо е тази пресилена реакция? Веднага уволнение, защото, забележете, прокуратурата се е "самосезирала"? Така ли се управлява държавата? Виновен до доказване на противното?

 78. 78 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#21] от "знаещ":

  И защо да не се плати на ВМА, Токуда и други болници, за работата по лекуването на осигурени хора?
  Защо можеш да лекуваш само за Х пари?
  Защо след като на вратата ти има пациенти? Да ги връщаш ли?

  Или по социалистически - да има работа и за тези "болници" в които никой с всичкия си не иска да припари?

  Не трябва да има никакви лимити, а само проверки дали наистина е извършена работата. Ако е извършена - да се плати, а не да се карат пациентите да посещават болници, съществуващи само да осигуряват работа на медицинския персонал.

 79. 79 Профил на rrrrr
  *****
  Гневно

  крайно време е да въведат по-сурови и публични наказания.
  както в Сингапур да речем. удари с пръчки на голо дупе...

 80. 80 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#79] от "rrrrr":

  В Сингапур няма подобно наказание, не се излагай.

 81. 81 Профил на лекар
  *****
  Неутрално

  Системата е ГРЕШКА сама по себе си. Болницата има "делегиран бюджет", който не може да надвишава, защото Касата няма да плати. От друга страна няма право да връща болен и трябва да има 24часов прием. От първата страна - Касата ще проверява дали болния е трябвало да бъде хоспитализиран или доктора "точи касата", от втората страна, ако същия лекар откаже хоспитализация, болния може да се оплаче, че му е отказан достъп до лечение......Да си доктор по наше време, значи да си перманентно виновен за всичко, даже и за времето...

 82. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Тъкмо ще му направят аутопсия !

 83. 83 Профил на Математик
  *****
  Неутрално

  А тези 28 000 000, които са били 7%, като се сметнат май са от едни 400 000 000. Словом четиристотин милиона.

  Цялата тази работа ми мирише на някакво накисване...

  Прокуратурата моментално да провери, който трябва...

  А премиера моментално да договори намаляване на цените на лекарствата на половина поне. Като с пътният възел на Велико Търново, Спортната зала и т.н.

 84. 84 Профил на БГ
  *****
  Неутрално

  БРАВО НА БОРИСОВ!ОТДАВНА ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ!БРАВО!

 85. 85 Профил на Hochverdacht
  *****
  Неутрално

  Странно, вчера единствено тука писах мнения и днес се събуждам, включвам компа и нямам интернет достъп?! Ползвам чрез WLAN два Acces Point-а, и на двата не мога да се конектна. След плащане на такса, се конектнах на трети, откъдето и ви пиша. "Дневник" и немският регистратор заедно, не съм си и го помислял ... Камо ли немската прокуратура.

 86. 86 Профил на Печо Мух
  *****
  Любопитно

  Е как така единия ден репотажа по ТВ е как Б.Б. присъства на строежа на болницата в Плевен на другаря Каменов, а на другия Веков с мазна физиономия обяснява за корупция и хвърчът глави...!!!
  Безумие...!

 87. 87 Профил на Вярващ (много)
  *****
  Неутрално

  Господ е навсякъде и бди...

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на Ван
  *****
  Неутрално

  Сиреч,абе сиреч ,АЗ сиреч, така си и знаех -сиреч!

 90. 90 Профил на Крадлив столичанин
  *****
  Неутрално  Почва да ми става смешно за всичко, що идва от булгаристанския "турски кенеф"!
  Режисурата е все една и същ - върви по някакъв коридор столичанин/ка, и много журналя снимат и щракат с фотоапаратите си, като че ли Шарон Стоун минава. И някой се опитва да ни убеждава, че въпросния столичани/ка сам е крадял като за световно, никой не знаел, както и че едва ли сега са забелязали костюма му за 5000лв, или Ролекса за 10 000, вещи които и Бил Гейтс няма в гардероба си.
  Но има и друго - ние знаем, че столичани са крадливи. Нещо типично за шоплука. Но с арестуването на един или двама крадци краденето от кацата с мед няма да се преустанови, както си мисли Тиквата!
  Около кацата с мед има много черпаци и лъжици. Проблемът е в тях, или във възможностите за крадене.
  Или че ако не краде и не носи там където трябва, го махат.
  С много шум

 91. 91 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Време е пак да се запее песента за увеличение на здравната вноска, че парите не стигали. Е как ще стигат, като лакомията няма граници

  malart.blog.bg
 92. 92 Профил на Halbdeutsche
  *****
  Неутрално

  До коментар [#90] от "Крадлив столичанин":

  Столичаните са крадливи, проблема с провинциалничт начин на управление на България по пример на Римската Империя.

  Модерният начин на управление се нарича федерация, с федеративни републики, но понеже България е хомогенна освен Кърджали може да се нарече федерални окръзи и една федерална република Кърджали. Всяка федерация със собствен парламент,гуверньор, избран от народа на окръга/републиката, и собствени закони. Както е в САЩ, както е и в Германия.

 93. 93 Профил на Николай
  *****
  Неутрално

  Чудя се с какъв акъл хората приемат да работят за ББ? Луд човек.

 94. 94 Профил на цаки
  *****
  Весело

  "Не трябва да има никакви лимити, а само проверки дали наистина е извършена работата"

  Луд , та му е лесно.

  Ами единственият начин за подобна проверка е , при всеки преглед, инжекция , рентгенова снимка, изследване , операция от лекар или лекарски екип , да има по един проверяващ. При това трябва да е честен.

 95. 95 Профил на цаки
  *****
  Весело

  До коментар [#94] от "цаки ":

  И забравих, освен да е честен проверяващия следва да е лекар, поне на нивото на правещия прегледа , изследването , операцията , анестезията , за да не го излъжат.

 96. 96 Профил на ДДД
  *****
  Любопитно

  Май тази "драма" се режисира от бат' Бойко.

 97. 97 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  До коментар [#85] от "Hochverdacht":

  "Странно, вчера единствено тука писах мнения и днес се събуждам, включвам компа и нямам интернет достъп?! Ползвам чрез WLAN два Acces Point-а, и на двата не мога да се конектна. След плащане на такса, се конектнах на трети, откъдето и ви пиша. "Дневник" и немският регистратор заедно, не съм си и го помислял ... Камо ли немската прокуратура. "

  Другото странно, пиша мнения в "Дневник"(това става днес), и изведнъж не биват публикувани. Думите са специално подбрани, без обиди, без директо подканване към насилие.Нормално eben

 98. 98 Профил на JL
  *****
  Неутрално

  В болниците масово се надписват неизвършени дейности към клинични пътеки. Виждала съм епикризата на позната, в която бяха изписани манипулации и процедури, които не бяха направени, както и престоят й беше описан като 5-дневен, а всъщност, просто й направиха едно изследване в рамките на 1 работен ден. Тя, естествено, не се осмели да се оплаче, защото това се случва в реномирана софийска болница, в която тя държи да продължи да се лекува.
  Лекарите се научиха по този начин да си набавят средства.
  Те не го намират за неморално, защото от години са си изработили оправданието - ами, трябва да си осигуряваме нормални условия за работа и адекватно заплащане, което не получаваме по легалните пътища. МАСОВО.
  Каква е разликата между тях и учителката, обрала банка - със същите мотиви ?

 99. 99 Профил на Денис
  *****
  Неутрално

  В Рим на лъвовете, освен роби, са били хвърляни отвреме на време и сенатори. Хем зрелища, хем здравословно затягане на дисциплината. Жалко за Жени, която е свестен човек, но като се съгласи да служи на мизерници, какво да й правиш. Нищо, че тези обвинения са смешни, но като те опетнят, ще си носиш цял живот петното!

 100. 100 Профил на Капанец
  *****
  Любопитно

  Били искали рушвет от "Търговска лига", те не били дали, отстранени са от търга и скандала е готов.
  Налага се следния извод:

  РУШВЕТ СА ДАЛИ ВСИЧКИ ДРУГИ, КОИТО СА СПЕЧЕЛИЛИ ТЪРГА.

  Нека прокуратурата и МВР да провери всички фирми, на които са възложени поръчки по доставки на лекарства и асъщо така на медицинска апаратура, както от МЗ, така и от болниците в страната.
  Ще засмърди страшно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK