Децата до 3 клас няма да получават оценки

Децата до 3 клас няма да получават оценки

© Цветелина АнгеловаДецата до 3 клас няма да получават оценки, а техните знания ще бъдат оценявани с да или не. Учениците до 4 клас няма да повтарят годината, а основното образование ще се получава след 7 клас, а не както досега - след 8 клас. Това предвижда проекта на закон за училищното образование, чието обсъждане започва от днес. Най-вероятно той ще влезе в парламента в началото на юни.


Според министъра на образованието Сергей Игнатов целта е законът да бъде обсъден подробно, за да може да стане рамков. "Никой от учителското съсловие, тук присъстващите или БАН не знае в какво време живеем. А то е на културна трансформация и революция. Усещаме, че нещо се случва, но не знаем какво", каза още Игнатов.


Той заяви, че идеята за липса на оценки до 3 клас, трудно се възприема от учителите.
Проектът предвижда забавачката да включва и петгодишните деца. Ако законът не бъде приет до 15 септември, каквито са и прогнозите, тази промяна ще бъде въведена с поправка в сега действащия нормативен акт. Вероятно от догодина целодневното обучение също ще бъде въведено. Първоначално то ще обхване първокласниците, като идеята е занапред то да включва децата до седми клас.


Освен това основното образование ще се придобива след 7 клас, а не, както досега, след осми. Гимназиалният етап ще е разделен на два етапа - до 10 клас и  до 12 клас. През втория децата ще могат да избират предмети, с които да се профилират.


В проекта са включени и срочни оценки на поведението, които ще са между "похвално", "добро" и "нуждаещо се от подобрение". Поведението на децата ще се описва от класните им ръководители в специално досие, което ще съпровожда дипломата им за средно образование и ще се взема предвид при кандидатстването им в университет.Четиридесет и шест процента от младите хора у нас са с ниска грамотност, но близо 90% от тях смятат себе си за грамотни, като поставят на първо място необходимостта от знания в сферата на правописа и правоговора. Това показват данните от проучване на Института за маркетинг и социални изследвания (МБМД), предаде БТА. Изследването е направена в София и  други големи градове в страната за три дни.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Глупак
  *****
  Неутрално

  Стига глупости и експерименти. Погледнете системата от преди 30 год и просто я върнете това е. От тогава се мислят глупости коя от коя по-големи. Целодневно обучение! Ма леле страх! Кога ще ми остава време да науча детето на нещо че то в училище нищо не научава

 2. 2 Профил на Извънземен
  *****
  Неутрално

  "Никой от учителското съсловие, тук присъстващите или БАН не знае в какво време живеем. А то е на културна трансформация и революция. Усещаме, че нещо се случва, но не знаем какво", каза още Игнатов.

  Още един извънземен

 3. 3 Профил на NPaine
  *****
  Гневно

  Какво зна4и грамотно?
  Пак ли старата песен, 4е употребата на запетайки и пълен 4лен е показателно за нивото на образованост на един 4овек?
  Еми като стават трансформации и револиуции не е ли време да се отърсим от кли6етата бъка6ти от сега6ната образователна система? Като например невероятното зна4ение на пълния 4лен за бъде6тето на индивида?

  (Изв. за правописа и цифрите...)

 4. 4 Профил на Koки
  *****
  Неутрално

  Образованието в момента е ЕДНА ТРАГЕДИЯ! И ВМЕСТО да се мисли подедната глупост, по-добре да се съставят екипи от НАЙ-ДОБРИТЕ, които да напишат УЧЕБНИЦИ С ВАЛИДНОСТ 15г. ОТТАМ ТРЪГНЕТЕ!

 5. 5 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А така, кви са тия лиготии с оценките, или Става, или Не става, да се знае ясно

  gradinko.bg
 6. 6 Профил на И пчелички
  *****
  Неутрално

  И аз преди 50 години не получавах оценки а пчелички и в края на годината книжка за усърдие за събралия най-много пчелички
  "Новото е добре забравеното старо"

 7. 7 Профил на Българин
  *****
  Весело

  До коментар [#3] от "NPaine":

  На маймуницата, която си ползвал написаното от теб звучи просто гротескно, да не кажа и глуповато

 8. 8 Профил на The HunteR
  The HunteR
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И отново от главата за краката.

  Трябва стандартна програма за всеки предмет с тестова форма на изпитване и конкретни точки на оценяване при устно ипзитване или презентация. От там нататък стандартизирани учебници и чак тогава промени в часовете за обучение и т.н.

  Също така да се наблегне на спорт и изкуство.

  Трябва и преподавателската професия да е привлекателна за кандидатстудентите. Само дето тия дето са ни управлявали през последните 20 години направиха всичко възможно нацията да затъпее. Поредния месия с име Борисов и неговия антураж няма да променят нищо.

  Когато хората имат конкретни очаквания и възгледи от това "някой да ги оправи" при пускане на бюлетина, нещата може и да се случват малко по малко по-лесно, прозрачно и законно. Но на "мат'ряла" му е толкова капацитета и току виж много скоро и аз ще си взема шапката в посока на Запад.

 9. 9 Профил на baba
  *****
  Неутрално

  Докато не се отделят знаещите деца от полуидиотчетата напредък няма да има! В света 90% от децата получават лошо образование, 9 % прилично и едва 1% биват готвени да управляват света! България се беше измъкнала от 90% като задържаше турците, циганите и селяндурите далеч от София! В момента всички са "СОФЯНЦИ". Проблема е страшен! Децата са тъпи и с нисък генетичен потенциал! С такъв потенциал можем да раждме само ББорисовци и ЦЦветановци, но нищо свестно!

  Гледам войнстващата простотия по улиците и телевизията и се питам: кога евреите ще ни отсвирят за постоянно?

  Малоумниците просто са си малоумници - те са се родили така нямат умствени възможности. И докато пасат овци правят малки бели, когато обаче управляват нещо значимо - поразиите са страшни! ДАже ако ви прави впечатление когато намерят израз който им се вижда добре звучащ се кефят максимално!

  Ако помните ония чифут ЗАМ МИН ПРЕД ни убеждаваше, че увеличава цигарите за да сме по-здрави! С типична чифутска надменна усмивка! Сега същия тоя боклук казва, че няма да забранява пошенето на общ. места за да подпомогне икономиката!!!ПАк същата чифутска усмивка!!! ДАнков... Дянков!

  Това сега го правят за да пробутват мангалите до трети клас без да остават!!! Няма усвоил, няма неусвоил - минаваш!!! ТАка циганите и турците и помаците ще се водят грамотни!!! Всъщност обаче ще затъват все повече!

 10. 10 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Глупак ":

  хаха да соц системата ги роди едни такива гении, че успяха да я фалират държавата на няколко пъти и сега живеем в кенефа на Европа, евала ...

 11. 11 Профил на БРАВО на БАБА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "baba": АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН С ТЕБ!

 12. 12 Профил на Кристиян
  *****
  Неутрално

  Мишоци чудят се кво по-тъпо и по-тъпо да измислят

 13. 13 Профил на Тръндафилка
  *****
  Неутрално

  Да живее културната революция!

  Дали ще са оценки, дали пчелички до 3-ти клас може би не е толкова важно, но какво ще стане в 5-ти клас с Пенчо, който още не е научил азбуката?

 14. 14 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  Не съм съгласен,въпросния проект цели опростяването на оценката според знанията което ще повлияе и на образователния интерес на самите ученици още от самото начало,трябва да се направи точно противоположното,децата трябва да се научат на труд и любознателност от ранна възраст защото лошата оценка е тази която мотивира ученика да надминава и подобрява личния си успех за идните триместрия не обратното.
  По мое менние проектозакона е напълно неуместен,а този който го е приел трябва да бъде личуван.

 15. 15 Профил на baba
  *****
  Неутрално

  Не мога да преценя повече глупаци или повече чифути има в тоя форум! КАкво цъкате минуси на моя пост? ТАм има само истини и то известни на всички! Малоумни ли сте или сте купени? Ако не се грижим сами за себе си как го виждате? Ще ни погалят чифутите дето ни управляват? Събудете се ей!!! Идва нов ренесанс на българския род! Четете www.evreite.narod.ru

 16. 16 Профил на Ази
  *****
  Неутрално

  Откъде въобще им хрумна преди време да пишат на деца до 3-ти клас ОЦЕНКИ?!? Това беше една от най-големите простотии на "прехода".

 17. 17 Профил на 9905
  *****
  Неутрално

  Нищо ново под слънцето!
  Нов министър - нова ВЕЛИКА глупост!
  Къде е тази културна трансформация и революция?! Дава се предимство на невежеството, простотията, малоумието. Как се работи при такива условия? А плачат, че учителите били малко, че никой от току що завършилите педагози не се хваща да работи по специалността си. Как да стане това? Дали някой от екипа на г-н Министъра е бил и седмица в училище, но не в софийско, а в "провинциално", та да види как се работи с 3-4 грамотни и 15 - 16 неграмотни деца, повечето от които дори български не владеят!Стига сте ни закопавали! Писна ми от експерименти. Не искам децата ми да са поредното опитно зайче на някой изперкал властогонец, който не вижда по- далеч от носа си. Хора, слезте на Земята! Осъзнайте се! В кой век живеем? Съжалявам само,че мненията из различните форуми не се четат и не вземат под внимание. Защо МОМН не създаде форум, в който да се изразяват мнения, критики, похвали пък току виж образованието ни тръгнало напред.

 18. 18 Профил на pav
  *****
  Неутрално  По тази тема съм абсолютно съгласна с мнението на писателя Алек Попов изразено в "Спътник на радикалния мислител"относно училището и неговата роля за изграждането ни като индивиди и то не повтарящи и наизустяващи, а мислещи и грамотни.То не е единственото и последно място за черпене на знания за историята,литературата и науките,но е единсвеното място което може да ни накара да ги обичаме или мразим.Според мен не е важно дали детето ми е прочело "Под игото"и не е разбрало нищо,защото езикът на който е написан романът е неразбираем за днешното поколение.След това е писало наизустени теми и фрази на изпита. Резултатът:
  1) 6-ица на контролното
  2) умраза към четенето
  3) неспособност самостоятелно изграждене на мнение
  и мн.др.
  Има два вида неграмотност :
  прктическа неграмотност-не може да чете и пише
  смислова неграмотност - може да чете и пише,но не може да усмисли написаното
  Нищо против "Под игото"...

  Прочитане на целия коментар ,но не е ли по -добре да се занимават с литература,отговаряща на възрста, която е разбираема,може да завладее интересът на детето,за да е способно да развие себе си и любовта към четенето,а пък ако интересът го има то и "Под игото"ще бъде прочетено доброволно.Избрах този пример, но той не е единсвения,имаме и много други автори,които заслужават място училищния план,но според мен важно е те да достигнат целта.Тогава и папагалските бисреи от кандидатстудентските изпити ще намалеят.
  Аз съм за качество, а не забравено количесво.

 19. 19 Профил на pav
  *****
  Неутрално

  "Науката за езика не е лесна. А подредеността на човека не свършва с науката за езика и светът на човека не свършва със света на подредените категории.Нито с тяхното разместване..."

  Кристина Каназирова, ученичка от Перник

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK