Здравното министерство се отчете за работата на Нанев

Здравното министерство се отчете за работата на Нанев

© Анелия НиколоваЗдравното министерство се отчете за работата на бившия министър Божидар Нанев. Според документа неговите приоритети са били реформата в сектора и прозрачността в управлението. Докладът включва периода август 2009 - март 2010 г., като в него е записано, че са били направени промени в Закона за лечебните заведения, Закона за здравното осигуряване и други нормативни и поднормативни актове.


Нанев подаде оставка, след като прокуратурата го обвини, че е сключил неизгодни сделки. Днес парламентът гласува новия министър Анна-Мария Борисова.

"Създаването на условия и критерии за по-добър контрол в системата е бил друг основен приоритет на екипа на досегашния здравен министър. В тази връзка е учредена Агенция за медицински
одит, която дава възможност за прилагане на европейските и световни принципи за безопасност на пациентите, за устойчивост на качеството", пише още в отчета. Въведени са били и единни правила за провеждане на обществени поръчки от държавните лечебни заведения. Прозрачността в управлението и осъществяваните политики от министерството е сред останалите приоритети на досегашното
ръководство на институцията.


Според доклада екипът на министерството е сътрудничел активно с пациентските и неправителствените организации. Като пример се посочва, че в края на 2009 г. и началото на 2010 г. за пръв път министърът на здравеопазването е признал две пациентски организации за национално представителни. Така е създадена възможност за осъществяване на граждански контрол в здравната система, за изграждане на гражданско общество и прозрачност при управлението. 
Важно значение имат и правилата за регламентиране на съставянето на реимбурсен и позитивен списък на лекарства, както и създаването на Одитен комитет с участието на пациентите, пише още в документа.


Според отчета огромно внимание се е обърнало и върху оптималното усвояване на европейските  фондове и участие в проекти и програми. Досегашният екип на министерството е разработил успешен проект по оперативната програма "Регионално развитие" за създаването на високотехнологични болници във всеки от шестте икономически региона на страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK