Административната реформа ще е с "временен парадокс"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на троян
  *****
  Разстроено

  По 20 заплати при пенсиониране на персонала от отбраната и МВР, а на баи рабоник при пенсиониране едни батуши -евълаа????

 2. 2 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 877 Неутрално

  То ,всъщност, съкращенията няма да са 15% а 30 % , но на половината ще назначат гербери , та остават 15.

 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Предложените структурни промени са смислени и резонни! Както и размера на обществения сектор не е толкоз страшен! Проблемът е, че тя не си върши работата! В България липсва всякакъв вид публичност, система от регистри, откритост! Демокрацията означава информираност и достъп до информация! А държавната администрация не го осигурява!Тя се е заела да ръководи обществения и икономически живот, от където се обогатява лично! Сменете принципа и правилата на работа, а не местене на едни чиновници от едни в други учреждения!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Спокойно държавните мутрти може да си ги назначат и следващата година не на 959 лв средна заплата а на 9590 - и с тях и без тях реда и закона в България се виждат само през крив макарон.
  Направо и да ги пуснат да си вземат и неползваните отпуски и после да си работят лозята докато заплатката си им тече.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Ганю
  *****
  Любопитно

  Партенки са това. Преди 15 г. в държавата, която живеех, настана финансова "криза" (зарди голям държавен дълг). Решиха да започнат съкращения в държавната сфера (затваряне на болници, съкращения на преподаватели и най-вече на бюрократи) ... Но какво се оказа? Освен, че беше разгромено здравеопазването (и още наваксва), бюрокрацията само след няколко години се разрастна ДВОЙНО! Казано е, че бюрокрацията се замовъзпроизвежда - това е начин на съществуване на т.н. Западна Демокрация .... така, че не мислете че в Абсурдистана може да е различно! хахха

 6. 6 Профил на Ганю
  *****
  Любопитно

  Ами няма да съкращават чиновници у МеВиРиету, я! То първо там не са чиновници, а чиновнички ... коя булка, коя снаха на МВР- полковник, коя пък генераска метреса ...хаххаха

 7. 7 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "BBC":

  Ти пък къде си видял държавата да дава нещо? Всичко става под натиск, но тук няма кой да натиска. В по-цивилизованите държави натиска е минимален, в южната част на Европа трябва да е постоянен, а у нас трябва да е максимален и постоянен. Ние обаче сме глупави и политизирани, поради което сме склонни да приемаме абсурдни решения на правителството. Ето на - поради голямата задлъжнялост и кризата много от търговците фалираха. Опитваха се да задържат положението с неплатени отпуски и отпуски по болест. Това не помогна и държавата не се издължи, поне да смекчи малко последиците. После, след като принудиха хората да излизат в отпуск по болест казаха, че се злоупотребявало с болничните и сега орязват плащанията за този вид отпуск. Спряха да плащат на лекарите и болниците и поставиха условие да се реформират. Вписваха и отписваха лекарства от положителния лекарствен списък, тръгнаха да закриват болници, купиха лекарства за свински грип, които никой не ползва. Понеже са виновни към работодателите, за да ги компенсират, сега ще орежат на хората отпуските. При това с напълно несъстоятелн аргумент - отпуска трябвало да се ползва. Е хубаво, но причините да не се ползва са най-разнообразни и не винаги са у работника. Оная бабеса от НОИ излезе да обяснява, че работника бил длъжен да си използва отпуска следващата година и работодателя не можел да му откаже. Затова сам си бил виновен. Ами работодателя защо не е задължил работника да излезе и ползва отпуска си - и той има такава възможност. Не го е сторил, значи с обратния аргумент можем да кажем, че работодателя си е виновен и сега трябва да плати обезщетение. Безобразията са много и повечето от тях са в ущърб на най-бедните и полуграмотните, но точно те са електората на ГЕРБ и по тази причина ръкопляскат. Преди това бяха пенсионерите, а преди тях реститутите и антикомунистите. Вместо да се ръководим от интереса, ние се вълнуваме от принадлежността на управляващите към определена политическа сила. Даже не сме наясно що е демократ, либерал, националист, монархист, социалист или комунист. Поне от принципа да се ръководим, но не. Ние сме глупави и ще се валяме в мизерия до края на дните си. Симпатизантите на всяка политическа партия у нас могат да се оприличат с коза - гъзът й гол, опашката горе!

 8. 8 Профил на Гочоолу
  *****
  Неутрално

  20 заплати за военните дебелогъзи дебили!!?? И пги пенсионират на по 40-45 години.. за да могад да смучат доживот изкарани от други пари.
  И за сметка на кого - на учителите, на лекарите, на учените... На нас наука и образование не ни трябва.. на нас ни трябват дебелогъзи военни дебили, които нито могат да мислят, нито да воюват!

 9. 9 Профил на ivanivanov
  ivanivanov
  Рейтинг: Неутрално

  Ух, новината е навсякъде публикувана като "Съкратени са 10% от чиновниците досега.". Четеш и се чудиш кога е станало това при публикувано през януари, че реално са съкратени 0.0х% заради назначени нови на разни незаети досега щатове и вътрешни размествания. Прочиташ и уточнението, че били съкратени 10% или 7600 човека, ама от министерствата, а иначе чиновническата армия си била 440 хиляди. И да нямаше размествания с назначаване другаде на съкратен от тия 7600, пак не са 10%, а 6 пъти по-малко от 10%. ПРът на ГЕРБ май се гради на принципа на Гьобелс- "Най-добрата лъжа е половината истина.".

 10. 10 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "ahasver":

  Все пак е нещо. Не мислиш ли така?

 11. 11 Профил на yankulov
  yankulov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До вчера всички се оплаквахте, че няма реформи. Днес ви се предлага реформа, а вие пак мрънкате. Хората имат план, имат срокове, предлагат на обществото решения. Нека ги приложат... Няма как да е доволен !

 12. 12 Профил на Дени
  *****
  Неутрално

  Нека да направят съкращенията в централната администрация първо. Иначе става "много вожд, малко индианец". Колко от чиновниците работят в София? Май промените засягат само местните структури без да се пипат бройките в министерствата. За размисъл : колко е щаба на армията сега и колко са били когато имаше казарма? Може и други примери да се намерят

 13. 13 Профил на Гого
  *****
  Любопитно

  Има ли някой, който да вярва, че ще има съкращение? Ще има разместване на пластовете.

 14. 14 Профил на Рецепта
  *****
  Гневно

  1 А СЪКРАЩАВАНЕ на 30 % от щатовете в бюджетната сфера , като :
  - се намали числеността на МВР с 25 000 души ,
  - се намали числеността на данъчните с 15 000 души
  - се намали армията с 15 000 души и всички задгранични мисии се плащат от тези, чиито интереси се защитават там –САЩ, НАТО, ООН
  - се ликвидират училищата с по 5 деца и 15 „обучаващи „ ги ;
  - се ликвидират болниците с по 10 лекувани годишно и 30 души персонал .
  - се увеличи двойно норматива за учебна работа на даскалите, като се изравни работното им време с това на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ работници и служители в страната ,а излишните бройки бъдат съкратени . Това ще доведе до поне 30 000 СПЕСТЕНИ ЗАПЛАТИ , които до сега се плащат излишно …
  1 Б . Премахване на 10 %-НИЯ данък върху доходите на физическите лица и УВЕЛИЧАВАНЕ на ДАНЪКА , съобразно ДОХОДИТЕ по ВЪЗХОДЯЩА СКАЛА ( прогресивен данък ) .
  1В Премахване на ранното пенсиониране на полицаи , военни , служители в спец службите и други привелегировани понастоящем , включително и приравняване броя на получаваните брутни заплати за обезщетения при пенсиониране , с тези по КТ.

  1. ТОТАЛНО премахване на привилегиите на държавния служител по Закона за държавния както на привилегиите на служителите по други специални закони (по ЗМВР, ЗОВСРБ, ЗСВ, Закон за Сметната палата и др.), като:
  1.1. Поемане на осигурителните вноски от ВСИЧКИ служители НА БЮДЖЕТНА ИЗДРЪКА включително и ТЕЗИ ОТ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ при действащото съотношение 60% изплащани от работодателя и 40 % от работника или служителя ,както е за всички останали български граждани
  1.2. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на паричните суми за представително облекло (150 хил. души по 300 лв. средно).
  2. ТОТАЛНО премахване на паричните суми за облекло по Кодекса на труда /КТ/ за СЛУЖИТЕЛИТЕ (280 хил. души по 250 лв. средно).
  3. Уеднаквяване на % за допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит за заетите в бюджетната на 1% (430 000 хил. души, средна заплата в бюджетната сфера за 2010 г. 752 лв., средно намаление на класа с 0.5% пункт, среден стаж 15 г.).
  4. Намаляване на средствата за работна заплата с 30% за структурите, които не са извършили предвидените съкращения.
  5. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на добавките към основната заплата на служителите в структури с функции по усвояване на средствата от ЕС или доплащането да бъде свързано с определен процент на усвояване, но НЕ ПОВЕЧЕ от 5 % от основната им заплата .
  6. ТОТАЛНО и ОКОНЧАТЕЛНО премахване на всички възнаграждения от участия в междуведомствени комисии, работни групи и др.
  7. Прекратяване на гражданските договори, на договорите за консултантски услуги, на трудовите договори по ПМС №66 от 1997 г. и др.
  8. Да не се поемат нови задължения (да не се сключват нови договори) до изплащане на всички стари задължения.

 15. 15 Профил на Бог да пази България
  *****
  Разстроено

  КОЙ КЪДЕ СЕ „ ТРУДИ” В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ: или КОИ СА ИЗЛИШНИТЕ ЛАПАЧИ на ДЪРЖАВНАТА СОФРА :

  Министерски съвет и неговата администрация – 408 души /Какво ли правят толкова хора там, освен да пият кафе ?/

  Министерства – 15, в това число:

  МВР – 63 000 полицаи/тук сме на първо място в Европа на глава от населението/ плюс 5000 души администрация/?!?/ Поне 25 000 полицаи и 2000 чиновници са напълно излишни

  Министерство на правосъдието – 6442 служители С НАПЪЛНО НЕЯСНИ ФУНКЦИИ /тук влизат 4597 души в системата на затворите и 1462 съдебна охрана с неизяснен статут ЗАЩО , КОГО и от КОГО ОХРАНЯВАТ/

  Министерство на земеделието и храните – 2352 души / Че те били цяло АПК /


  Министерство на външните работи – 1700 (???? ) / Голяма политика въртим с Нубия !... НЯМА ЩО !.../

  Министерство на отбраната – 956 (??)


  Министерство на финансите – 670

  Министерство на регионалното развитие и благоустройството – 655

  Министерство на околната среда и водите – 468 души НАПЪЛНО ИЗЛИШНО –функциите му да се предадат на министерство на земеделието !

  Има и още министерства...

  Държавни агенции/създадени със закон/ – 12 480 души, в това число:

  Агенция “Митници” – 576 души

  Агенция за държавни вземания - ... /крият си числеността, почти нищо не са донесли на държавата/

  Агенция за приватизация – 79 души /какво толкова остана да се приватизира?!/


  Агенция по геодезия, картография и кадастър – 383 души

  Агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” – 691 души / ЛЕЛЕ-Е-Е, че те да не правят запасите за САЩ ?!/

  Агенция за информационни технологии и съобщения – 836 души /лелее, Бил Гейтс ряпа да яде!/

  Агенция за метрологичен и технически надзор – 417 души / с дублирана подобна структура от още толкова хрантутници !/

  Има и още държавни агенции...

  Изпълнителни агенции – 13 177 души, в това число:

  “Държавна мрежа за сигурност и отбрана” – 950 души / това "животно" за какво ни е ? ПАРАЗИТИ !

  “Борба с градушките” – 723 души / А някой да е видял борба с градушките или резултати от нея ? /

  “Морска администрация” – 328/повечето от тях се трудят в...София?!/

  “Проучване и поддържане на река Дунав” – 190 души /Странното е КАКВО поддържат на река Дунав ? Посоката на течението ли ?! /

  “Социални дейности на Министерството на отбраната” – 773/?!?/


  “Рибарство и аквакултури” – 340 души /Напълно безполезни и излишни .../

  “Селекция и репродукция в животновъдството „ към министъра на земеделието и продоволствието” – 162 души / Ако работеха до сега да сме на челно място в света, ама НЕ СМЕ ! .../

  “Сортоизпитване,апробация и семеконтрол” – 322 души / Няма нито сортноизпитване , нито семеконтрол , нито нищо ... /


  Има и още изпълнителни агенции...

  Институт по метрология – 353 души /а видяхте, че има и Агенция за метрологичен и технически надзор – 417 души /

  Главно управление на архивите при МС – 4513 души /не архив, а планинска верига – ама що тогава почти нищо не знаем за новата си история примерно , че и не можем да го намерим при тях ?!/


  Държавен фонд” Земеделие” – 1535 души / Разбрахме, че нищо не вършат ... и ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ !... /

  Държавни комисии/създадени със закон/ – 567 души, в това число:

  “За енергийно и водно регулиране” – 118 души /тия вдигат тока и водата и обслужват ЧУЖДИТЕ ИНТЕРЕСИ, а не бранят хората от корпоративни интереси !/

  “За сигурността на информацията” – 97 души /ха-ха-ха - егати сигурността , егати информацията у нас!/



  Има и още държавни комисии...

  Национални служби - 13 240 души, в това число:

  “Ветеринарно-медицинска” – 2084 души /?!?/

  Национална агенция“Пътна инфраструктура” – 2272 души / 350 души в Централното управление/

  Национална агенция по приходите – над 8000/?!?/

  Национална служба”Растителна защита” – 541 души / А някой да е получил такава защита ? /

  Контролно-техническа инспекция към министъра на земеделието и продоволствието – 102 души

  Има и още национални служби...

  Областни администрации – 2945 души/а какво вършат?!/

  Селскостопанска академия – 2742 души /при този " научен" потенциал би трябвало да сме на първо място в света по земеделие и животновъдство – ама не сме.../


  Патентно ведомство - 204 души / за пет патента годишно ! ... /


  Други, в това число:

  10 центъра/над 300 души/, 2 театъра/”Кадрие Лятифова” в Кърджали и “Назъм Хикмет” в Разград/ и правителствен авиоотряд – 82 души/

  И още:
  Българска национална телевизия – 1900 души (????) ,
  Българско национално радио – 1500души (??? )
  , Българска телеграфна агенция – 400 души... (???)

  И още, и още, и още!



  ГОЛЕМИ, СРЕДНИ И МАЛКИ ШЕФОВЕ В ЦЯЛАТА ТАЯ АРМИЯ ЧИНОВНИЦИ РАЗПОЛАГАТ СЪС СЛУЖЕБНИ КОЛИ, ШОФЬОРИ И ДЖИЕСЕМИ; СЪС СЕКРЕТАРКИ И ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ; СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОЧИВНИ СТАНЦИИ И ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ХРАНЕНЕ , ВЪОБЩЕ - С КАКВОТО ИМ ДУША САКА!!!

  И ВСИЧКО ТОВА СЕ ИЗДЪРЖА ОТ НАРОДЕЦА БЪЛГАРСКИ – ПО-ТОЧНО ОТ ОНЕЗИ 1 600 000 ЧОВЕКА, КОИТО ВСЕ ОЩЕ РАБОТЯТ...



  Боже, пази България!

 16. 16 Профил на Борисов -гробарят на България
  *****
  Гневно

  Колкото и да звучи като „ партийни "диагнози" в духа на съветската психиатрия” . трябва да сме наясно Тъпите " гербери " и слугинажа около тях не разбират елементарни неща :
  " ... В този смисъл възможностите за увеличаване на бюджетните приходи са значително ограничени. Все по-безпощадно ясно става, че основните мерки за овладяване на дефицита са в сферата на НАМАЛЯВАНЕ НА БЮДЖЕТНИТЕ РАЗХОДИ…. А това е болезнено и ще срещне яростна съпротива. За съжаление друг път няма. Време също няма - ако не го направим днес, утре ще платим двойна и тройна цена..."

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=429411

  МУРАВЕЙ РАДЕВ, ФИНАНСОВ МИНИСТЪР В КАБИНЕТА “КОСТОВ”
  Няма никаква логика в поведението на управляващите „ гербери „ когато частният сектор е свил заплатите с 659 млн. лв. http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5323&sectionid=2&id=0000202
  в същото това време в обществения сектор (стопанска и бюджетни дейности) да има ръст на заплатите със 7.6%, или към 365 млн. лв. за стотиците хиляди безделници, чучнали на държавна служба - ужким "административен капацитет" , свикнали само да лапат и да претендират, а да пълнят времето си с пиене на кафе и разпространяване на клюки . Че какво лошо ще има в това, например , на даскалите да им увеличат поне с 50% норматива Това ще означава поне 30 % намаляване на плащанията по излишните заплати за излишни за бюджета хора... Ами само те ли са ? Ако поогледаме министерствата , агенциите , комисиите … десетки хиляди са излишните … Ами тези в общините – леле мале !!
  По време на криза данъците се свалят, за да заработи икономиката! Къде остана идеята за намаляване на ДДС-то? А за свалянето на осигуровките? Имаме твърде много държава, 42%преразпределение чрез държавният бюджет. Изземването от бизнеса е огромно, от 1997год. не е било така високо ! Държавният бюджет е почти с милиард по-голям от миналата година! Това не е правилната посока, г-н премиер. Обърнете я, защото така води директно към Гърция!

 17. 17 Профил на СиБанкя
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "ahasver":

  а не бе, на ДПСто и БКПто търтеите ще ги хрантутиме!

 18. 18 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#11] от "yankulov":

  Едно хубаво нещо да се случи с държавната администрация. Но все ще се намерят мрнънкачи на които или шапкарите им виновни или международното положение. Що не поносите униформа и тогава да коментирате.

 19. 19 Профил на hm
  *****
  Неутрално

  само не казват какво ще ги правят съкратените -
  ама пък кво ни пука, нали така - те да му мислят.
  Най-малкото ще създадат положителни емоции на тези, които имат работа и на сума ти форумци

 20. 20 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "BBC":

  Абсолютно съм съгласна. Според мен администрацията може да се намали и наполовина, стига другата половина да се обучи до ниво на компетентност, достатъчно да върши все пак някаква работа. Наскоро ми се наложи да се занимавам със социалното министерство - трябваше ми формуляр, от европейския стандарт, който е валиден в България от 2007 година. Никой там нямаше ни най-бледа представа какво да прави, цялото трая 3 месеца (в Германия и Франция излиза за 5 работни дни) и ми се изискваха някакви абсурди като номер на социална осигуровка на 3 годишната ми дъщеря (такав имат само работещите). Така че си задавам един въпрос - що за образование имат тези хора и грижи ли се изобщо някой да ги обучава? Да не говорим че повечето са отявлено арогантни и мързеливи. Според мен трябва и да се създаде и някаква система за дисциплинарен контрол. Изобщо, съкращенията са си ок, но трябва и да се вдигне малко КПД-то на администрацията, иначе няма смисъл.

 21. 21 Профил на мм
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "ahasver":

  "Ахасфер" е книга от Николай Тончев.Ти чел ли си я?

 22. 22 Профил на магистър
  *****
  Неутрално

  ама тук въпросът не опира до съкращаването на хората, до нивото на подготовка. Цифрите посочени горе са неверни. Първо защото са посочени брутните, зплати но не е казао колко е крайното салдо. Второ - защото Повечето хора в администрацията работят на много ниски заплати, само шефовете са добре заплатени. Като почнат съкращенията повечето хора ще вземат да си претупват работата, защото ще престане да им пука. Ще си кажа "мамицата му аз взимам 300- 350- лева чисто - миниланата заплата е 240 кактво толкова - и да ме увлонят няма да има голяма разлика". И ще почнат още повече да прецапвата нещата. А тези които са кадърни и добре заплатени и бъдат въпреки всичко уволнени (винаги има политически чистки) ще отидат в частния сектор.
  Единственият начин администрацията да подобри своята работа е:
  1 - ежемесечни атестации, след което всеки които има най-много проекти да получава допълнителин бонуси.
  2 - Закупуване на техника с която администрацията на работи - компютри, притери, ксеркоси, скенери.... в момента половината администрация пише на пишещи машини или на ръка, и няма хартия за ксероксите.
  3 - да запчанат редовоните курсове за обучение на хората по работа с УЪРД и ОФИС, както и с рисувателни програми от типа на ФОТОШОП и КОРЕЛ ДРОУ. Също и курсове в ИЧС за обучение на английски и немски.

  само така администрацията ще се оптимизира.

 23. 23 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  НАРОДЕ, ОПОМНИ СЕ!

  Народ – овце !
  Политици – мърша !
  Размахан пръст, - Европейския Съюз:
  „ – Ще Ви довърша !
  Не може Вие българското племе,
  да сеете здравото си семе.
  За Вас – ГМО,
  болести и глад,
  изпепелена чест
  и поздрави отзад!
  Обречени сте Вие в глобалния ни свят,
  да бъдете, отпадъчния резерват.
  Мутанти, мутри, мелези такива !
  Животът Ви отнет е и без сила,
  и няма да остане и следа,
  от древната Ви цивилизация.
  Българино, повдигнеш ли глава,
  животът секва. Няма свобода !
  Достойнство, чест, морал и съвест,
  не са любими в глобалния ни свят.
  Това е ”анатемата „ в България,
  от законовия ред, на овластените в поквара.
  Живот в България – безправен!
  Народ на колене - заставен!
  Власт, самочувствие, поквара,
  Корупция, разюзданост до забрава.
  Беззаконие, власт на сила,
  Народ в страх и чест унила.
  Българио, това е твоя избор!
  Българио – страна прогнила,
  с развихрен див капитализъм,
  страна на власт – садистично изградила,
  политика на анахронизъм.
  Време е, народе, опомни се!
  Време е, да захвърлиш овчедушието си,
  да изриташ лешоядите от властта,
  Време е, да повдигнеш самочувствието си,
  да върнеш гордо своята свобода!

  Вземи живота свой в ръцете си!
  През вековете ти си оцелял,
  и много пъти осъзнал,
  че няма по-свято от това,
  с гордо вдигната глава,
  да браниш с достойнство своята свобода

 24. 24 Профил на ани
  *****
  Неутрално

  Нека като има реформи да са за всички , и то да се прилагат едновременно а не от едни да се реже , а други сега щели да му мислят /данъчни , учители , армия и мвр? /.Ами за парламента никой дума не отваря , че те не са ли най големия товар на държавата и народа? Така че като ще се прилага реформата да е за всички.Тези по горе от скобичките са с най тлъстите заплати и си траят - дано се размине!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK