И този парламент вече има проект за етичен кодекс

И този парламент вече има проект за етичен кодекс

© Красимир ЮскеселиевДепутатите да нямат право да искат или приемат подаръци, услуги или пътувания, които могат да породят основателно съмнение в обществото, че водят до поставяне в зависимост. Това предвижда проект за етичен кодекс на народните представители, представен днес в парламентарната комисия за борба с корупция и парламентарна етика. Автор на текста е сегашният председател на комисията Димо Гяуров от "Синята коалиция".


Както забранява и правилникът на Народното събрание, проектът за кодекс също не позволява получаването от депутатите на подаръци в служебното им качество над определена сума. Засега въпросът колко да е конкретната сума е дискусионен. Според правилника народният представител не може в това си качество да получава подаръци на стойност над една пета от основното му месечно възнаграждение за съответния месец. Подаръците над тази стойност се предават в Народното събрание. Според кодекса за по-сериозни подаръци ще трябва да бъде уведомявана комисията за борба с корупция и конфликт на интереси. Въвежда се и ограничение за получаване на вещи от едно лице над определена стойност.


Проектът инструктира депутатите да не използват или разкриват конфиденциална или служеба информация, да не използва положението си за привилегии или освобождаване от задължения, избягване на наказателни преследвания. Нарушение на кодекса ще е и ако депутат препоръча за държавен пост или повишение свой близък, включително и роднини по съребрена линия до четвърта степен.
Народните представители трябва да се въздържат от поддържане на неподходящи или неуместни лични и социални връзки, които биха поставили под съмнение тяхната независимост. Забранява се искането или приемането на облаги, които могат да поставят под съмнение тяхната безпристрастност.


За спазване на тези норми ще следи комисиятна за борба с корупция и парламентарна етика.Тя е длъжна да се самосезира и при публикации в медиите за такива нарушения. При достатъчно данни за престъпване на правилата, комисията ще предлага на парламента да наложи санкции на съответния депутат. Според кодекса те могат да бъдат глоба в размер на една месечна заплата, публично оповестяване на информация за нарушенията, временно лишаване на народния представител от право да участва в комисии или в официални делегации.


В особено тежки случаи депутатът може да бъде освободен изцяло от членството му в парламентарна комисия или в делегациите на Народното събрание. Решението се взима от пленарната зала с обикновено мнозинство.


Това е първият текст за етичен кодекс в новия парламент. В предишните два мандата депутати и парламентарни групи подготвяха няколко законопроекта, които обаче така и не видяха бял свят. Приемането на етични правила за работата на народните представители е деклариран приоритет на новите управляващи.


Проверка за прието пътуване на хора във властта на чужди разноски вече тече в Държавната агенция "Национална сигурност". В началото на януари премиерът Бойко Борисов съобщи, че ДАНС проверява компанията за биологични транспланти "Остеотек" заради Божидар Нанев и Лъчезар Иванов и тяхното пътуване на 22 ноември миналата година до САЩ на разноски на две неправителствени организации.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander
  *****
  Неутрално

  БРАВО НА ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ!
  Дано спазим кодекса, че подобрим незавидния си досегашен имидж!

 2. 2 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Какъвто парламента, такъв ще му е и Кодексът. На корицата ще изтипосат Бойко.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK