Рециклиращи организации ще бъдат дадени на прокурор

Рециклиращи организации ще бъдат дадени на прокурор

© Георги КожухаровОрганизации за оползотворяване на опаковки ще бъдат дадени на прокурор, съобщи зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Причината е, че някои от тях са представили фалшиви документи за реализация на целите си. Нарушенията им са установени при одита, който ведомството е направило на годишните отчети на организациите.


В момента не мога да обявя кой е нарушителят, изчакайте до края на април, когато приключи одитът, уточни Манева. По информация на екоминистерството някои от организациите за оползотворяване на електронни отпайдъци,общо 14 на брой, са "пирамиди", които не вършат реално работа. "Разбрахме, че има организации, които предлагат лицензионна такса на членовете си, която е едва 5 % от продуктовата такса на министверството, каза зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.


Колективните организации за оползотворяване на отпадъци от опаковки, които всяка година трябва от името на своите членове да събират, преработват и рециклират определени количества опаковки от метал, хартия, пластмаса и стъкло. В София те са четири - Екопак, Екобулпак, Булекопак и Репак. Това задължение имат всички компании, работещи в ЕС, които произвеждат или продават стоки с опаковки.
Промените в Закона за управление на отпадъците, които предстои да бъдат гласувани на второ четене в парламента, предвиждат по-строги изисквания за дейността на организациите за опаковките в сравнение с действащите в момента. Досега в лицензите им те са записвани много общо и дори и да не бъдат изпълнени, ние трудно можем да ги санкционираме, обясни зам.-министър Манева. Това е причината в момента да няма наказания за тези рециклиращи организации, които прибраха цветните си контейнери от цели квартали в София. Те реално не изпълняват договора си с общината, но не могат да бъдат глобени.


След приемането на промените в закона разрешителните им ще бъдат преразгледани и в тях ще бъдат записани много по-ясно задълженията им, предвижда Министерството на околната среда и водите. Оползотворяващите организации например ще имат контретни цели обхващане в системата си точно определен брой общини и томен брой граждани.


След среща между екоминистерството, Столичната община и организациите е взето решение в бъдеще почистващите фирми да не използват цветни контейнери за битовата смет, каквито са международно установените цветове на съдовете за събиране на отпадъци от опаковки. Фирма "Титан" например ще трябва да подмени пластмасовите си зелени контейнери с метални в сив или черен цвят. Това е предвидено в новите изисквания на Столичната община при провеждането на бъдещите търгове за определяне на фирми-чистачи в различните райони на София.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на тия си нямат работа
  *****
  Неутрално

  И защо да не са пластмасови със зелен цвят, че да мога да ги видя отдалеч? Дрън-дрън-дрън ...

 2. 2 Профил на ki
  *****
  Неутрално

  "е взето решение в бъдеще почистващите фирми да не използват цветни контейнери за битовата смет, каквито са международно установените цветове"

  а защо?!? по-голяма глупост не бях чел напоследък. щом е така, защо да не срутим всичко, което сме построили през последните 300 години и да си живеем в пещерите... тъкмо започнаха да правят нещо за разделното събиране на отпадъците, а сега да се върнем където бяхме. да не говорим за това, че сега някой ще трябва да рециклира цветните контейнери и фирмите ще трябва да купят нови метални такива. А кой ще е доставчик на новите контейнери? далавери... далавери....

 3. 3 Профил на mnogoznaiko
  *****
  Неутрално

  а рецеклираните партии

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на !!!
  *****
  Гневно

  Колкото и да се мъчат хората да си изхвърлят разделно отпадъците после минава един "ром" с един контейнер и събира всичко на едно място!?И тогава защо са всички тези глупости,кампании и щуротии-само да се направим пред Европа,че вършим нещо ли!?

 6. 6 Профил на наритан
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "!!!":

  остави ромите, ама веднъж един ме нарита, защото на спирката на ректората му хвърлих цигарента кутия в кошчето, след като той я метна на земята. А беше на 2 метра от кофата. Ядоса се, явно съм заковал пирон в мъжкото му самочувтвие и ми тегли два ритника в задника, ама направо ми изпаднаха сливиците... толкова за чистотата - докато белите и ромите не се различават, няма оправия

 7. 7 Профил на .
  *****
  Гневно

  До коментар [#6] от "наритан":

  Ти за какво не му вкара два десни със кра4ка и едно коляно в тиквата . Пфу 4е не съм бил на спирката да гледате спаринг на живо

 8. 8 Профил на българче
  *****
  Неутрално

  Крадци, крадци, крадци - навсякъде крадци - по колите и вилите ще ги познаете. Морал = що е то ? - това е мръсна дума и за това сме на тоя хал : най-бедната за поне 80% от населението си държавица .

 9. 9 Профил на Галина
  *****
  Неутрално

  Четете добре: кофите за битова смет няма да са с цветовете на тези за разделно събиране, за да не се бъркат хората. Нищо лошо няма в това, даже е правилно пак металните да се върнат.

 10. 10 Профил на РЕКЕТЬОРИ
  *****
  Неутрално

  В началото 1991/2 г. недотам организирани групи от амнистирани престъпници , борци и ченгета сложиха началото .
  Тогава държавата беше пас - няма полиция /освен КАТ/, няма касови апарати , няма фактури , няма данъци - пълна свобода .
  ............ после беше "ПРЕХОДА"........................
  СЕГА ДЪРЖАВАТА Е РЕКЕТЬОРЪТ .
  По закон всеки търговец /фирма/ ,който продава пакетирана стока дължи продуктова такса за опаковката от 0,12лв. до 2,12 лв. за кг./първата цена за метали , другата за пластмаси /.
  Никъде не пише за какво се използват тези пари от държавата .
  Ако имате понятие от производство , ще разберете , че сумите са огромни .
  Питате КЪДЕ Е РЕКЕТА ?
  Като всички български закони и този има вратички :
  - Едната е да сключиш договор с "ОПОЛЗОТВОРЯВАЩА ОРГАНИЗАЦИЯ" като горните "....пак"-ове . Цената при тях е наполовина , а те "обещават" да оползотворяват отпадъците - вие виждате как . Т.е. тези организации се явяват ПРОДАВАЧИ НА ИНДУЛГЕНЦИИ . Ако си платиш на тях , бог /държавата/ ти прощават греховете /отпадъците/ . Сред тях няма случайни ...
  -Другата е да сключиш сделка със самия бог /държавата/ , че видите ли ти самооткупваш /самопречистваш/ греховете си .
  Това го могат само богоизбраните...
  Обикновените смъртни /малки фирми/ , които нямат възможност да се наредят сред богоизбраните са подложени на репресии : Оказва се , че те , които дават 10% от боклука плащат 90% от "рециклирането".
  Забележете - дори продавача на пуканки в Борисовата градина дължи продуктова такса за опаковки - 0,61 лв за кг. от използваните картонени кесии . И това не е всичко - той трябва всеки месец да изпраща в МОСВ отчет за използваните опаковки ....
  ЕТО ТАКА ДЪРЖАВАТА КАТО РЕКЕТЬОР пълни гушите на 8 рециклиращи компании .
  Същото е положението и с организациите по трудова медицина , където годишно потъват над 1 млрд лв от фирмите .
  Освен това всяка фирма сключва договори под държавна принуда за техниката , с която работи , за дезинфекции , дезинсекции и дератизации ....
  Времето , което отделят фирмите за тези глупости е достатъчно да се построят 100 пирамиди като хеопсовата , а парите са стигат за цялото здравеопазване ....
  Никой ли не го вижда това? На никой ли не му пука ?
  В "държавата на прецаканите тарикати" всеки се кефи когато успее с рушвет да се измъкне за сметка на колегата балък , който спазва закона ...

 11. 11 Профил на Бухалката
  *****
  Неутрално

  Тъпото в цялата работа е да карат продавача на пуканки да плаща и праща отчети , а производителя на съответните картони - не . Така вместо 100 производители на опаковки се контролират 1 000 000 фирми продаващи опаковани стоки . За да стане това се назначават стотици чиновници ...
  После се чудим защо в Швейцария с 25% от нашата бюрокрация , всичко им е перфектно подредено и чисто .

 12. 12 Профил на раш граш
  *****
  Разстроено

  Да му се не види! Какво лошо има да се утвърдят масово цветните контейнери? Ново двайсе ..

 13. 13 Профил на yourgardener_bg
  yourgardener_bg
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#10] от "РЕКЕТЬОРИ":

  Много добре сте го написали. Поздравления.
  Ще се наложи да се чистят и тези "авгиеви обори", но много вода ще е нужна

 14. 14 Профил на бг
  *****
  Гневно

  На всички беше ясно,че всичките тези"-пак" са за камуфлаш и яко крадене на европейски пари!Да се започне от собствениците на тези фирми или или са офшорки!

 15. 15 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 458 Неутрално

  МИНИСТЪР НОНА КАРАДЖОВА СЕ ОКАЗА НАЙ-НЕАДЕКВАТНАТА ТАКАВА ОТ КАБИНЕТА НА г-н Б.БОРИСОВ ПИСАЛ СЪМ ДЕСЕТКИ ПИСМА ЗА РАЗЛИЧНИ ЕКО-ПРОБЛЕМИ КАТО ЗА РЕЦИКЛИРАНЕТО НА ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ И РЕШЕНИЕ: www.reversevending.co.uk ЗА ПЛАСТМАСОВИ ТОРБИЧКИ,ЧАШКИ И БЪРКАЛКИ РЕШЕНИЕ ПО ПРИМЕРА НА "МqDonalds" ,КАКТО И www.galbo-bg.com, www.vitoplast.com, www.tolerocups.com Т.Е. ПЛАСТМАСОВИТЕ ЧАШКИ МОГАТ ВЕДНАГА ДА БЪДАТ ЗАМЕНЕНИ ,ИМАЙКИ СЕ ПРЕДВИД КОЛКО ТАКИВА СЕ ИЗПОЛЗУВАТ / ПОНЕ 60 000 на ден /
  Отдавна Европейския съюз ни критикува / и даже ни налага глоби / за бавното въвеждане на еко-политики и иновативни практики и т.н. ,А ГЛОБИТЕ КОЙ ГИ ПЛАЩА ???????

 16. 16 Профил на ТНТ
  *****
  Гневно

  До №№ 5 и 6

  Ром - това е евфемизъм на циганин.
  А циганин стана мръсна дума, защото самите цигани я докараха до там.

 17. 17 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#16] от "ТНТ":

  Както е тръгнало и ром отива в кереча !
  Как ще ги наричаме тогава ?

  А за организациите, те не са винвни, виновна е държавата или по-точно тези които са я управлявали.
  Пределно ясно е, че в ЗУО в преходните и заключителни разпоредби пише как да не спазиш закона.
  Апропо така е и с всички останали, не случайно има техника за четене на български закони "отзад напред".
  Когато в министерството им предложих, безплатно, технология за контрол на отпадни води, която няма да струва нищо на държавата и нищожни средства на инвеститора, но контрола ще е железе, ме гледаха като теле в зеле.
  Безхаберие, некадърщина, корупция, неграмотност, каквото си пожелаете все ще е вярно за МОСВ.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK