Търсенето и добивът на подземни богатства вече ще зависят само от министерството на икономиката

Търсенето и добивът на подземни богатства вече ще зависят само от министерството на икономиката

© Надежда ЧипеваДо края на април в Министерския съвет ще бъдат внесени за одобрение промени в Закона за подземните богатства, които предвиждат политиката в сектора да бъде концентрирана единствено в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Това обяви екоминистърът Нона Караджова.


В момента разрешителните за търсене, проучване и добив на подземни богатства се издават от екоминистерството, икономическото ведомство и министерството на регионалното развитие. С промените в закона ще бъдат улеснени процедурите и премахнати пречките, които създава нуждата от съгласуване между трите институции, а също и предпоставките за корупционни схеми. Поправките в закона са обсъдени и одобрени от бизнеса.


Идеята за въвеждането на единен орган, който да отговаря за политиката по експлоатацията на подземните богатства, беше лансирана от Нона Караджова още с назначаването й начело на Министерството на околната среда и водите през 2009 г.
Изготвените промени в Закона за подземните богатства са само един от примерите за извършени реформи в областта на околната среда, заяви Караджова. Така тя отговори на критиките на опозицията, че правителството е спряло реформите, обявени при идването на власт на ГЕРБ.


Караджова посочи още няколко сфери в областта на околната среда, в които от юли 2009 г. досега са се провели реформи. Експертите на няколко ведомства вече работят по изготвянето на Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор, който по думите на Караджова е е един от най-занемарените. Това е причината ВиК инфраструктурата, язовирите, напоителните системи, пречиствателните станции да се намират в лошо състояние, обясни екоминистърът.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "when you see that in order to produce, you need to obtain permission from men who produce nothing--when you see that money is flowing to those who deal, not in goods, but in favors--when you see that men get richer by graft and by pull than by work, and your laws don't protect you against them, but protect them against you--when you see corruption being rewarded and honesty becoming a self-sacrifice--you may know that your society is doomed." -- Atlas Shrugged by Ayn Rand

  Колко актуално...

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 2. 2 Профил на ТИХоЛОВ
  *****
  Неутрално

  А на мене ми се искаше търсенето и добивът на подземни богатства да зависят само от законите, а не от чиновниците.

 3. 3 Профил на КАЗЕПА
  *****
  Гневно

  ПОДЗЕМНИТЕ И ДРУГИТЕ НИ НАЦИОНАЛНИ БОГАТСТЖА СА НУЖНИ НА ПРЕДВИДЛИВИТЕ ЯНКИ. НЕ, 4Е ЩЕ ИМ ЗАСИТЯТ АПЕТИТИТЕ, АМА НИЕ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ УСЕТИМ 4РЕЗ ГЛАДА СИ КАКвО Е ( НЕ ВЪЛ4А) А "ционистка хватка"

 4. 4 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  КАЗЕПА № 3

  Ами що не ги използвахме последните 50 години - явно не можем.
  Виж в Панагюрище мината я използват американци някакви и хората там получават доста добри заплати. Не знам в момента как е, но до нова година си бяха с големи заплати - имам предвид за нашите мащаби над 1 200 лева месечно за малко градче е добре.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5 Профил на добронамерен
  *****
  Неутрално

  Няма ли опасност някой за да изкараме днес пет лева печалба, да се нанесат щети за милиони на обществото. Разработката на природните богатства засяга освен икономиката, екологията, инфраструктора и селското стопанство.Навярно този съвет е дошъл от инвеститорите, който да не се охарчат искат да подкупят само един министър. Ако аз изготвях законът щях да запиша, че търсенето и добивът на подземни богатства трябва да зависи единствено от Министерският съвет.Така няма да се налага на инвеститорите ще подкопуват няколко а само един, но все пак това ще бъде най-отговорният в страната човек. Колкото до сроковете за съгласуване и изготвяне на разрешителни това е вътришен въпрос и Министерският съвет може да го определи от няколко дни до няколко години.
  Сериозно погледнато ние сме малка страна и толкова много ли подземни богатства проучваме и разработваме, че да не е възможно стиковането между министерствата отговорността върху тази дейност, още повече че държавата само контролира а не организира дейноста.Няма ли сега да се взема становището на Министерството на екологията и на Регионалното развитие при издаване на разрешителни за проучване е разработване на природните изкопаеми.

 6. 6 Профил на Alexander
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Минаващ":

  Вер уел поинтед аут, бът уил ю тел ми хау то юз май кей-боард с латиница? Каквото чукна - все кирилица излиза!

 7. 7 Профил на ПЕТРОВ
  *****
  Неутрално

  ВЪВ ВАРНА ЖИВЕЕ НАЙ-ДОБРИЯТ РАДИОЕСТЕЗИСТ В БЪЛГАРИЯ,КОЙТО Е РАЗРАБОТИЛ КАРТА НА КОЯТО Е НАНЕСЪЛ ВСИЧКО ЦЕННО ,КОЕТО СЕ НАМИРА В НЕДРАТА НА СТРАНА:НЕФТ,ГАЗ,ВЪГИЩА ,ЗЛАТНИ НАХОДИЩА И ВСИЧКИ ПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ.РЕКИ ОТ НЕФ МИНАВАТ КРАЙ ШАБЛА,ПЕТРИЧ,СТАРА ПЛАНИНА.ГОЛЕМИ СЪКРОВИЩА ОТ ЗЛАТО,ЗЛАТНИ КОЛЕСНИЦИ И КОНЕ СЕ НАМИРАТ В МОНЕТНИТЕ ДВОРОВЕ,ГРОБНИЦИТЕ И ГРОБОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ КАНОВЕ,МЕСТОНАХОЖДЕНИЯТА НА КОИТО ТОЙ ЗНАЕ С НАЙ-ГОЛЯМА ТОЧНОСТ.НАПРИМЕР НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА ИМА В РЕЗИДЕНЦИЯТА НА КАН КРУМ,КОЯТО СЕ НАМИРА В КВ.ГАЛАТА-ВАРНА,КЪДЕТО СЕ НАМИРА И ЧЕРЕПА НА НИКИФОР.ЗНАЕ С ТОЧНОСТ КЪДЕ СА ГРОБОВЕТЕ НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ,КУБРА,АСПАРУХ,Н ЛЕВСКИ НА ЮГ ОТ СОФИЯ ,НА БОТЕВ КРАЙ ГАРА БОВ,НА ХАДЖИ ДИМИТЪР МЕЖДУ СЛИВЕН И НОВА ЗАГОРА И Т.Н..КРАЙ С.ЗВЕРИНО БЛИЗО ДОЛИНИЯТА СОФИЯ- МЕЗДРА ИМА НА 8 М.В ЗЕМЯТА ЛЕТЯЩА ЧИНИЯ ПОПАДНАЛА ТАМ СЛЕД АВАРИЯ НАД БЪЛГАРИЯ.АКО СЕ ИЗВАДЯД БОГАТСТВАТА ОТ НЕДРАТА НА СТРАНАТА,БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ ПРОЦЪВТЯВАЩА ДЪРЖАВА.ТОЗИ ЧОВЕ,ГОТОВ ДА ПОМОГНЕ НА ДЪРЖАВА СЕ КАЗВА КРЪСТЮ КОЛЕВ АЛЕКСАНДРОВ ОТ ГР.ВАРНА,БУЛ.ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ 107,ВХ.Б,ЕТ.5,АП.26,ТЕЛ.052-653119 И 0886263134.ДАНО СЕ НАМЕРЧТ СПОНСОРИ,КОИТО ДА СЕ ЗАЕМАТ С ИЗВЛИЧАНЕТО НА ТЕЗИ БОГАТСТВА ОТ ЗЕМЯТА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK